Οι έμποροι ελπίζουν σε αναθέρμανσή της, αν και…

«Μουδιασμένη» η Γιαννιώτικη αγορά τις πρώτες μέρες των εκπτώσεων!

Ανοιχτά και αύριο τα καταστήματα, με «σύμμαχο» τον καλό καιρό…

AGORA EKPTOSEIS XEIMONAS

• Τίποτε άλλο δεν μπορούν να κάνουν, παρά να ελπίζουν οι καταστηματάρχες των Ιωαννίνων ότι οι ενδιάμεσες εκπτώσεις που ξεκίνησαν την Πέμπτη και θα διαρκέσουν περίπου 15 ημέρες, θα δώσουν την πολυπόθητη «ανάσα» στην τοπική αγορά. 

Οι δυο πρώτες μέρες δεν διέφεραν σε κάτι από την προηγούμενη περίοδο, με τους καταναλωτές να κάνουν εκτεταμένη έρευνα προτού προχωρήσουν σε οποιαδήποτε αγορά, καθώς το διαθέσιμο εισόδημα δεν επιτρέπει να… ξεφύγουν στο παραμικρό!
Χαρακτηριστική του κλίματος στους κόλπους των εμπόρων είναι η δήλωση του Προέδρου της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) Βασ. Κορκίδη, ο οποίος ανέφερε σχετικά: «αν και μέχρι σήμερα οι ενδιάμεσες εκπτωτικές περίοδοι δεν έχουν αποδειχτεί αποδοτικές, εντούτοις η αγορά βρίσκεται σε διαδικασία αναπροσαρμογής, οπότε ευελπιστούμε οι φθινοπωρινές εκπτώσεις να έχουν καλύτερα αποτελέσματα και να δώσουν μια σημαντική ανάσα στα ταμεία των εμπορικών καταστημάτων. Το έχουν ανάγκη όλες οι μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις της χώρας…».
Βοηθάει ο καιρός
Αν και τα το πορτοφόλι των καταναλωτών δεν εξαρτάται από τον… καιρό, ωστόσο είναι θετικό για τα καταστήματα το γεγονός ότι αυτή την περίοδο παρατηρείται παρατεταμένη καλοκαιρία. Περισσότερος κόσμος βγαίνει έξω, γι’ αυτό ακόμη και μια απλή βόλτα μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να μεταφραστεί και σε κάποια μικρή αγορά…
Μια καλή ευκαιρία για βόλτα, αλλά και ψώνια είναι το Σαββατοκύριακο, αφού τα καταστήματα μπορούν προαιρετικά ν’ ανοίξουν και αύριο, Κυριακή, με τους εμπόρους να ελπίζουν ότι ο Κυριακάτικος καφές στο κέντρο της πόλης, μπορεί να επηρεάσει θετικά και την ίδια την αγορά.
ΕΣΕΕ: Τσουχτερά πρόστιμα
Κατά τη διάρκεια των εκπτώσεων, πέραν της αναγραφής της παλαιάς και της νέας τιμής των προϊόντων και υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση, επιτρέπεται η αναγραφή και η εμπορική επικοινωνία ποσοστού έκπτωσης. Η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου με εγκύκλιό της στις Εμπορικές Ομοσπονδίες και όλους τους Εμπορικούς Συλλόγους της χώρας πάντως, έδωσε οδηγίες και διευκρινίσεις, επισημαίνοντας πως παραβάσεις και παρατυπίες θα τιμωρούνται με «τσουχτερά» πρόστιμα.
Σε όσους παραβαίνουν τις διατάξεις περί εκπτώσεων επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσου με το 0,5% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο από 5.000 ευρώ! Σε περίπτωση που επιβληθεί για δεύτερη φορά πρόστιμο για την ίδια παράβαση μέσα σε διάστημα 5 ετών, το πρόστιμο αυξάνεται στο 3% του ετήσιου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης.
Στην επιβαρυντική περίπτωση που οι εκπτώσεις είναι ανακριβείς ή παραπλανητικές ως προς το ποσοστό τους ή ως προς την ακρίβεια των αναγραφόμενων τιμών ή ως προς την ποσότητα των προσφερόμενων με έκπτωση προϊόντων ή ενέχουν οποιασδήποτε μορφής απόκρυψη ή παραπλάνηση του καταναλωτή, επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσου με το 1% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο από 10.000 ευρώ. Σε περίπτωση που επιβληθεί για δεύτερη φορά πρόστιμο για την ίδια παράβαση μέσα σε διάστημα πέντε 5 ετών, το πρόστιμο αυξάνεται στο 3% του ετήσιου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης.
Αρμόδιες ελεγκτικές αρχές σύμφωνα με το νόμο είναι, μεταξύ άλλων, και οι Διευθύνσεις Ανάπτυξης των Περιφερειών.