Ενώ κορυφώνονται οι αντιδράσεις για την απόλυση των κληρικών από το Δημόσιο…

Οικουμενικό Πατριαρχείο και Εκκλησία της Ελλάδος «ερίζουν» για τις μητροπόλεις των «Νέων Χωρών»

- Στη Συνταγματική αναθεώρηση προσβλέπει ο Βαρθολομαίος, «το πρωτείο είναι πνευματικό» αναφέρει η Αρχιεπισκοπή

TSIPRAS IERONYMOS

Λίγα 24ωρα πριν την κρίσιμη συνεδρίαση της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, την ερχόμενη Παρασκευή, και η αναταραχή στους κόλπους της παίρνει ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις. Ο ένας μετά τον άλλο οι μητροπολίτες παίρνουν θέση, ενώ πολύ πιο ευδιάκριτες γίνονται οι τοποθετήσεις εκείνων που τάσσονται κατά της συμφωνίας που προωθούν Πρωθυπουργός και Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.
Παρέμβαση για την αλλαγή του Συντάγματος, αλλά και στο ζήτημα των κληρικών έκανε και ο Γιαννιώτης στην καταγωγή -και εκ των πλέον καταρτισμένων θεολογικά μητροπολιτών- μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος, ο οποίος υπογραμμίζει χαρακτηριστικά «ότι γίνεται τροποποίηση του (άρθρου 3) του Συντάγματος ύστερα από 200 χρόνια, χωρίς επεξεργασία από τα Συνοδικά όργανα και προτείνεται μια ιστορική συμφωνία, που αναφέρεται και στην μισθοδοσία των κληρικών, χωρίς να ενημερωθούν οι ίδιοι οι κληρικοί, τους οποίους αφορά ιδιαίτερα το θέμα αυτό».

Οι απολύσεις των κληρικών
Το σύνολο των κληρικών είναι αναστατωμένο από τις τελευταίες εξελίξεις, κάνουν ευθέως λόγο για απολύσεις από το Δημόσιο και χθες αναγκάστηκε η Αρχιεπισκοπή να εκδώσει μακροσκελή εγκύκλιο για να τους καθησυχάσει και στην ουσία να τους πείσει ότι δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτε ως προς τη μισθοδοσία και την ασφάλισή τους.
Εξίσου έντονη είναι η απογοήτευση και στις πέντε μητροπόλεις της Ηπείρου και ειδικά στη μεγαλύτερη εξ αυτών, των Ιωαννίνων καθώς ο μητροπολίτης κ. Μάξιμος έχει πάρει σαφή και δημόσια θέση υπέρ της συμφωνίας.
Η στάση του αυτή, όπως λέγανε στο «Π.Λ.» πιστοί, μπορεί να υπαγορεύεται τόσο από τις σχέσεις που έχει με τον κ. Ιερώνυμο, όσο και από τις εμπειρίες που είχε ο ίδιος υπηρετώντας την Ορθόδοξη Εκκλησία στη Γερμανία. Ωστόσο αυτή έρχεται σε αντίθεση με τη μεγάλη πλειοψηφία των ιερέων, αλλά και των ανθρώπων που έχουν στενούς δεσμούς με την Εκκλησία, οι οποίοι προτάσσουν το γεγονός ότι η Ορθοδοξία υπήρξε ιστορικά συστατικό στοιχείο της διαμόρφωσης της νεοελληνικής ταυτότητας, ενώ στην πράξη και τώρα οι ρόλοι Πολιτείας και Κράτους είναι διακριτοί.

Το ζήτημα των «Νέων Χωρών»
Η συμφωνία Τσίπρα- Ιερώνυμου, έχει προκαλέσει την έντονη ενόχληση του Οικουμενικού Πατριάρχη που επανέφερε και το ζήτημα των μητροπόλεων των λεγόμενων «Νέων Χωρών», στις οποίες υπάγονται οι τέσσερις από τις πέντε Μητροπόλεις της Ηπείρου (πλην Άρτης δηλαδή). Ο κ. Βαρθολομαίος τυπικά έθεσε το θέμα των μητροπόλεων της Κρήτης και των Δωδεκανήσων που υπάγονται απευθείας στο Πατριαρχείο και οι οποίες σύμφωνα με την εγκύκλιο της Αρχιεπισκοπής δεν περιλαμβάνονται στη συμφωνία! Toυτέστιν ή θα απαιτηθεί συμφωνία και με αυτές τις μητροπόλεις, ή θα παραμείνουν ως έχουν προκαλώντας ακόμη πιο μεγάλο το αίσθημα αδικίας των υπόλοιπων κληρικών. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, σύμφωνα με πληροφορίες, φρόντισε να διαμηνύσει στην Κυβέρνηση και την ενόχλησή του για τη μη ενημέρωσή του και για τις «Νέες Χώρες», ανοίγοντας ξανά ένα νέο κύκλο συζητήσεων για το καθεστώς τους, που έχει βασική στόχευση την αναθεώρηση του Συντάγματος. Στο θέμα αυτό αναφέρθηκαν χθες και … κύκλοι της Αρχιεπισκοπής, επιχειρώντας να υποβαθμίσουν τις αντιρρήσεις του κ. Βαρθολομαίου.

Πνευματικό «το πρωτείο»
Συγκεκριμένα ως προς τις αντιρρήσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου, η πλευρά των υποστηρικτών της συμφωνίας υπογραμμίζει ότι το πρωτείο του Οικουμενικού Πατριαρχείου στις Μητροπόλεις των «Νέων Χωρών» είναι πνευματικό και δεν αφορά τα ζητήματα της περιουσίας και της μισθοδοσίας που ανήκουν στη δικαιοδοσία της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Υπογραμμίζουν μάλιστα ότι και σε προηγούμενες περιπτώσεις νομοθετικών ρυθμίσεων τέτοιων ζητημάτων το Πατριαρχείο ούτε ρωτήθηκε ούτε αντέδρασε. Εξήγηση που δεν λαμβάνει βέβαια υπόψη την αλλαγή στάσης που διακρίνει τα τελευταία χρόνια τον Οικουμενικό Πατριάρχη με αποκορύφωμα ίσως τα όσα έγιναν στην εκλογή του κ. Μάξιμου ως Μητροπολίτη Ιωαννίνων.
Όπως σημείωνε χθες και το in. gr, ανάμεσα στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και την Εκκλησία της Ελλάδος πάντα υπήρχαν και εντάσεις, τόσο για γενικότερα θέματα όσο και για το ειδικότερο θέμα των Μητροπόλεων των «Νέων Χωρών» όπου το Πατριαρχείο διεκδικεί ένα ρόλο πιο αυξημένο την ίδια ώρα που η Εκκλησία της Ελλάδος υπενθυμίζει ότι ως προς τα θέματα διοίκησης έχει τον πρώτο λόγο.

Στο έλεος των μητροπολιτών
H παρέμβαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου ενδεχομένως να περάσει σε δεύτερη μοίρα στη συνεδρίαση της Παρασκευής, όχι όμως και των Κληρικών που εμφανίζουν σθεναρή αντίσταση στη συμφωνία, όπως αποτυπώθηκε και στις ανακοινώσεις του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδος. Εκείνο που κυριαρχεί στους κόλπους τους, είναι ο φόβος ότι η αλλαγή στη μισθοδοσία θα επιφέρει κατάργηση της μονιμότητας και εργασιακή ανασφάλεια στους κληρικούς την ίδια ώρα που υπάρχει και άγχος για το εάν οι ιερείς θα είναι προστατευμένοι απέναντι στην αυθαιρεσία των ιεραρχών (και προϊσταμένων τους)…