Με την 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση που κήρυξε η ΓΣΕΕ…

Ρολά… κατεβάζει σήμερα και ο ιδιωτικός τομέας!

- Ζητούνται κατάργηση φοροεπιδρομής, κατώτατος μισθός στα 751 ευρώ, συλλογικές συμβάσεις εργασίας κ.α.

- Συλλαλητήριο (10.30 π.μ.) στο Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων

APERGOYME

• Μετά την ΑΔΕΔΥ, σε εικοσιτετράωρη γενική απεργία κατέρχεται σήμερα, Τετάρτη και ο ιδιωτικός τομέας της χώρας, την οποία προκήρυξε η ΓΣΕΕ ως αντίδραση στις πολιτικές λιτότητας και την φοροεπιδρομή. Συλλαλητήρια θα γίνουν σε όλες τις μεγάλες πόλεις και φυσικά και στα Γιάννενα, που έχει προγραμματιστεί για τις 10.30 π.μ. έξω από Εργατικό Κέντρο.
Εξαιτίας της κινητοποίησης δεμένα θα παραμείνουν τα πλοία στα λιμάνια, καθώς η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία αποφάσισε να συμμετάσχει στην απεργία για όλες τις κατηγορίες πλοίων, αρχίζοντας στις 00:01 τα ξημερώματα και μέχρι τις 24:00 απόψε.

Οι διεκδικήσεις
Με βασικό σύνθημα «απεργούμε - αγωνιζόμαστε - διεκδικούμε», ο κόσμος της μισθωτής εργασίας απαιτεί, μεταξύ άλλων, «κατάργηση φοροεπιδρομής, 751 ευρώ ενιαίο κατώτατο μισθό, συλλογικές συμβάσεις εργασίας, εργασία για όλους, καθώς και δίκαιο και βιώσιμο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, χωρίς καμία περικοπή σε συντάξεις και παροχές. Πιο αναλυτικά, ορισμένες από τις διεκδικήσεις της ΓΣΕΕ συνοψίζονται ως εξής:
- Άμεση αναμόρφωση του προϋπολογισμού έτους 2019. Άμεση επιστροφή των παράνομων μειώσεων σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, επιδόματα γιορτών και επιδομάτων αδείας.
- Εθνικό οικονομικό σχεδιασμό τεχνολογικής και παραγωγικής ανασυγκρότησης με ρήτρες κοινωνικής προστασίας στη βάση των θέσεων της ΓΣΕΕ, που θα ανατρέπει το περιβάλλον ύφεσης, αποβιομηχάνισης, απολύσεων, επισφαλούς και αδήλωτης εργασίας, ανεργίας, φτωχοποίησης και κοινωνικού αποκλεισμού.
– Προαγωγή της κοινωνικής ασφάλισης με την εγγύηση του κράτους, με διασφάλιση της βιωσιμότητας και των παροχών των φορέων κοινωνικής ασφάλισης και επαναφορά των κύριων και επικουρικών συντάξεων σε επίπεδα αξιοπρεπούς διαβίωσης.
- Ουσιαστικά και αποτελεσματικά μέτρα αντιμετώπισης της ανεργίας και ανακούφισης των ανέργων. Ρητή νομοθετική απαγόρευση απολύσεων σε επιχειρήσεις που λαμβάνουν οποιασδήποτε μορφής επιδότηση.
- Ελεύθερη συνδικαλιστική δράση, χωρίς κρατικό και εργοδοτικό παρεμβατισμό στην άσκηση των συλλογικών δικαιωμάτων των εργαζομένων. Άμεση επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ και μετέπειτα καθορισμός του ύψους του, μέσω της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, με αποκατάσταση της καθολικής της δέσμευσης.
- Μόνιμη και αποτελεσματική προστασία της πρώτης κατοικίας-ρητή απαγόρευση πλειστηριασμού της.
- Ποσοτική και ποιοτική αναβάθμιση της υπηρεσιακής ικανότητας των ελεγκτικών μηχανισμών του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας και του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης.

To Eργατικό κέντρο
Σε ανακοίνωσή του με αφορμή τη σημερινή κινητοποίηση, το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων εξαπολύει σκληρή επίθεση κατά της κυβέρνησης τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι «όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, μοιράζει ανέξοδα προεκλογικές υποσχέσεις. θριαμβολογεί ότι «το τέλος των μνημονίων» είναι η αρχή για τη βελτίωση της ζωής των εργαζομένων, των ανέργων, των συνταξιούχων, της νεολαίας». Ωστόσο, όπως επισημαίνει, το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2019 προβλέπει για μία ακόμη φορά γονάτισμα του λαού για την επίτευξη «ματωμένων» πλεονασμάτων. Το Ε.Κ.Ι. καταλήγει κάνοντας λόγο για την ανάγκη μαζικού αποφασιστικού αγώνα ενάντια σ’ αυτές τις πολιτικές.
Κάλεσμα συμμετοχής στην κινητοποίηση απευθύνουν επίσης το Σωματείο Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Νομού Ιωαννίνων, αλλά και το Σωματείο Εργαζομένων στην Αρχαιολογία.