«Αμαρτίες» δίχως τέλος για τη μεγαλύτερη δημοτική επιχείρηση

Η εξυγίανση παραμένει ακόμα το μέγα ζητούμενο για τη ΔΕΥΑΙ!

Άρης Μπαρτζώκας – Δημ. Πάνου μίλησαν χθες για τιμολογιακές ανισότητες, μεγάλες απώλειες νερού, ελλείψεις υδρομέτρων, Βιολογικό, λυματολάσπη κλπ.

Ενημέρωση για το αποχετευτικό στο Νησί, ζητάει η Λαϊκή Συσπείρωση…

MPARTZOKAS PANOY GIANNENA TORA 22 1 19

• Απ’ όπου και να πιάσει κανείς τη ΔΕΥΑΙ, το πράγμα… βρωμάει, μεταφορικά και κυριολεκτικά! Δυστυχώς, παρά τις εξαγγελίες της Δημοτικής Αρχής, ούτε αυτή κατάφερε, παρά τα όποια βήματα έγιναν, να εξυγιάνει πλήρως μία επιχείρηση η οποία βαρύνεται με πολλές «αμαρτίες» και εξακολουθεί να λειτουργεί με κανόνες του παρελθόντος.
Τα προβλήματα που παραμένουν εκκρεμή, όπως τα παρουσίασαν χθες οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης «Γιάννενα Τώρα», είναι πολλά και σοβαρά. Οι ανισότητες στις χρεώσεις που επιβαρύνουν τους κατοίκους του διευρυμένου Δήμου, οι αδικαιολόγητες απώλειες νερού, τα υπέρογκα χρέη προς τον Δήμο, η απουσία επίσημης ενημέρωσης για την ποιότητα του νερού, είναι μερικά απ’ αυτά.
Ωστόσο, πιο πολύ απ’ όλα «καίει» το Λεκανοπέδιο το ζήτημα της επέκτασης του Βιολογικού Καθαρισμού Ιωαννίνων που έχει «σκαλώσει» εδώ και μία πενταετία, αλλά και της απομάκρυνσης της λυματολάσπης, για την οποία πάντως υπογράφτηκε σύμβαση πριν μερικές ημέρες.

«Θέλουμε εξυγίανση...»
Άλλη μία επίσκεψη πραγματοποίησε τις προηγούμενες μέρες κλιμάκιο της παράταξης «Γιάννενα Τώρα» στον Βιολογικό Καθαρισμό και στα γραφεία της ΔΕΥΑΙ, όπου ενημερώθηκε για την κατάσταση στην επιχείρηση. Όπως ανέφερε χθες στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου, ο επικεφαλής της Άρης Μπαρτζώκας, «στόχος μας ήδη από το 2014 είναι να πιέσουμε για την εξυγίανση της ΔΕΥΑΙ. Γι’ αυτό και πήγαμε για μία ακόμη φορά στον Βιολογικό, για τον οποίο άλλοι δημοτικοί σύμβουλοι ούτε καν ξέρουν πού βρίσκεται»!
Ο κ. Μπαρτζώκας παρουσίασε τα προβλήματα που η παράταξή του επιμένει ότι πρέπει επιτέλους να επιλυθούν. Καταρχήν, τόνισε πως «μας ενοχλεί η τιμολογιακή πολιτική της επιχείρησης, η οποία είναι άδικη για τους κατοίκους του Καποδιστριακού Δήμου Ιωαννιτών, καθώς συχνά φτάνουν να πληρώνουν διπλάσια τέλη για το νερό σε σχέση με αυτούς εκτός πόλης». Όπως είπε, πρέπει να υπάρξει ένα πλάνο σύγκλισης τιμών, έστω με την καθιέρωση τριών ζωνών χρέωσης, αστικής, υπεραστικής και αγροτικής.
Έπειτα, αναφέρθηκε στις πολύ μεγάλες απώλειες νερού που παρατηρούνται στο δίκτυο της ΔΕΥΑΙ οι οποίες αγγίζουν, κατ’ εκτίμηση, το 50%! Όπως είπε, η τοποθέτηση παροχομέτρων είναι μία σοβαρή επένδυση για το μέλλον της πόλης, που θα μπορούσε να γλιτώσει την επιχείρηση από πολλά έξοδα.
Ο κ. Μπαρτζώκας μίλησε ακόμα για τα χρέη της ΔΕΥΑΙ προς τον Δήμο και τα χρέη του Δήμου προς αυτήν, ποσά υπέρογκα όπως είπε, για τον συμψηφισμό των οποίων δεν έγινε καμία προσπάθεια τα τελευταία πέντε χρόνια, ενώ έκανε αναφορά και στην ποιότητα του νερού που πίνουμε, λέγοντας ότι δε φτάνουν οι προφορικές διαβεβαιώσεις, αλλά πρέπει οι μετρήσεις που γίνονται να αναρτώνται στην ιστοσελίδα της ΔΕΥΑΙ. Τέλος, αναφέρθηκε και σε ορισμένα μικρότερα θέματα, όπως το γεγονός ότι εδώ και πολύ καιρό παραμένει «ορφανή» η θέση γενικού διευθυντή της επιχείρησης.

Τεράστιες ανισότητες!
Από την πλευρά του, ο δημοτικός σύμβουλος Δημήτρης Πάνου στοιχειοθέτησε με νούμερα τις τεράστιες ανισότητες στην τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΥΑΙ. Όπως είπε, για κατανάλωση 50 κυβικών νερού, οι δημότες στον παλιό Δήμο Ιωαννιτών πληρώνουν 71,47 ευρώ. Στο Πέραμα για την ίδια ποσότητα χρεώνονται 31 ευρώ, στον πρ. Δήμο Παμβώτιδας 20 ευρώ, στην Ανατολή 33 ευρώ και στο Μπιζάνι 25 ευρώ!
Παράλληλα, έκανε γνωστό ότι παλιότερα δε λειτουργούσαν περίπου 4.000 ρολόγια στην πόλη, ενώ σήμερα δε λειτουργούν σχεδόν τα μισά, αναρωτώμενος πόσα χρήματα έχασε η ΔΕΥΑΙ από αυτό το γεγονός, ενώ έκανε μνεία και στα συστήματα τηλεελέγχου του δικτύου της, που στοίχισαν ένα εκατ. ευρώ, όμως δεν λειτουργούν ακόμα καθώς δεν υπάρχει προσωπικό!

Θλίψη στον Βιολογικό
Χειρότερη σε σχέση με το 2014 ήταν η εικόνα που αντίκρισαν τα στελέχη της παράταξης «Γιάννενα Τώρα», κατά την πρόσφατη επίσκεψή τους στον Βιολογικό Καθαρισμό. Το πιο αρνητικό, όπως είπε ο κ. Πάνου, είναι η διασκορπισμένη παντού τριγύρω λυματολάσπη, την οποία πατούν οι εργαζόμενοι για να μπουν στις εγκαταστάσεις!
Πάντως, όπως έγινε γνωστό, πριν δύο εβδομάδες υπογράφηκε σύμβαση για την απομάκρυνσή της, με τον κ. Πάνου να θέτει ερωτήματα όπως, τι έγινε η λυματολάσπη το 2018 που δεν υπήρχε σύμβαση, πώς έπεσε η τιμή στη νέα σύμβαση, αλλά και πότε θα συμβασιοποιηθεί το έργο επέκτασης του Βιολογικού που ήδη καταγράφει πενταετή καθυστέρηση!

Λείπουν… συνδέσεις!
Στο μεταξύ, μετά την προχθεσινή αναφορά του Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέκου Καχριμάνη κατά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, ότι μόλις το 20% των σπιτιών στο Νησί είναι συνδεδεμένα με το αποχετευτικό, όπως επίσης και ότι δημόσια κτίρια της πόλης των Ιωαννίνων δεν είναι συνδεδεμένα με το αποχετευτικό, η παράταξη Λαϊκή Συσπείρωση του Δήμου Ιωαννιτών απέστειλε στον Πρόεδρο της ΔΕΥΑΙ και Δήμαρχο Θωμά Μπέγκα και στον Αντιπρόεδρο Μάκη Χρυσοστόμου επιστολή - αίτημα για παροχή περισσότερων πληροφοριών επί του θέματος
Όπως αναφέρεται στην επιστολή, «μπροστά στην επερχόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για το Π.Δ. για τη λίμνη, και καθώς μια τέτοια κατάσταση θα ήταν ιδιαίτερα επιβαρυντική για το περιβάλλον, παρακαλούμε πολύ να μας ενημερώσετε σχετικά με αυτή την πληροφορία».