Αφορμή αντιπαράθεσης έγινε ο καταξιωμένος γλύπτης

Ο Θεόδ. Παπαγιάννης «μπαλάκι» στο στίβο της… μικροπολιτικής!

«Πυρά» αντάλλαξαν χθες Θωμάς Μπέγκας – Μωυσής Ελισάφ σχετικά με την προτομή του Γεώργιου Μυλωνά

PAPAGIANNHS THEODOROS

• Τίποτα δε σέβονται ορισμένοι υποψήφιοι στο πλαίσιο του προεκλογικού αγώνα που δίνουν για να κερδίσουν την ψήφο των Γιαννιωτών. Ούτε καν καταξιωμένους συμπατριώτες μας που ποτέ δεν έχουν δώσει αφορμή να τους εμπλέκουν σε στείρες πολιτικές αντιπαραθέσεις!
Αυτό ακριβώς συνέβη με τον διεθνούς φήμης γλύπτη και ομότιμο καθηγητή της Σχολής Καλών Τεχνών Θεόδωρο Παπαγιάννη. Σχόλιο που έκανε κάτω από ανάρτηση του Θωμά Μπέγκα, διαμαρτυρόμενος για το γεγονός ότι δεν έχει εξοφληθεί ακόμη, αν και πέρασαν έξι μήνες, το χυτήριο στο οποίο ανατέθηκε από τον Δήμο η προτομή του Γεώργιου Μυλωνά, που ο ίδιος φιλοτέχνησε αφιλοκερδώς, έφτασε για να ξεσπάσει έντονη αντιπαράθεση χθες ανάμεσα στον Δήμαρχο και τον Μωυσή Ελισάφ, με ανταλλαγή ιδιαίτερα επιθετικών γραπτών ανακοινώσεων!

Η αρχή της διένεξης
Τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι έχει καθυστερήσει έξι ολόκληρους μήνες η καταβολή της αμοιβής στο χυτήριο που έκανε την προτομή του Γεώργιου Μυλωνά εξέφρασε ο Θεόδωρος Παπαγιάννης σε σχόλιο κάτω από ανάρτηση του Θωμά Μπέγκα που είχε ως θέμα της την πρόσφατη τελετή των αποκαλυπτηρίων, με τον Δήμαρχο να απαντά και να ακολουθεί γραπτός διάλογος ανάμεσα στους δύο άνδρες.
Οι αναρτήσεις αυτές δεν έμειναν… ανεκμετάλλευτες από τον Μωυσή Ελισάφ που βρήκε ευκαιρία να επιτεθεί στον κ. Μπέγκα, με καυστικό μάλιστα τρόπο, τονίζοντας σε ανακοίνωσή του ότι «αποτελεί προσβολή προς την ιστορία, τον πολιτισμό και την παράδοση της πόλης, ο τρόπος με τον οποίο ο Δήμαρχος της πόλης μας απαξιώνει δημόσια έναν σπουδαίο, καταξιωμένο και διεθνούς φήμης γλύπτη τον Θεόδωρο Παπαγιάννη. Γίνεται διπλή η προσβολή όταν έχει ως αφετηρία την προτομή του Γεωργίου Μυλωνά, ενός πολιτικού που σφράγισε την πορεία των Ιωαννίνων με την ίδρυση του Πανεπιστημίου».
Μάλιστα, ο κ. Ελισάφ κατέληγε σημειώνοντας πως «ο Δήμαρχος, όταν τοποθετείται δημόσια, εκπροσωπεί το θεσμό, το Δήμο, τα Γιάννενα. Έχει υποχρέωση να μην προσβάλει την πόλη και κυρίως να μην απαξιώνει ανθρώπους που έχουν προσφέρει και θέλουν να συνεχίσουν να προσφέρουν».

Η απάντηση Μπέγκα
Άμεση και εξίσου επιθετική ήταν η απάντηση από το Γραφείο του Δημάρχου, το οποίο σε ανακοίνωσή του απέδωσε την παρέμβαση του κ. Ελισάφ στην «αγωνία του να υπάρξει στο δημόσιο χώρο και να βρει ακροατήριο» και τον κατηγόρησε ότι προσπαθεί να δημιουργήσει θέμα εκ του μη όντος!
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του κ. Μπέγκα, «ο εξαίρετος γλύπτης, κ. Θεόδωρος Παπαγιάννης, με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ανέλαβε, και με απόλυτη επιτυχία ολοκλήρωσε αφιλοκερδώς, το έργο της δημιουργίας μιας προτομής του Γεωργίου Μυλωνά. Τον ευχαρίστησα γι’ αυτό δημόσια. Μέχρι το τέλος του τρέχοντος μήνα (ο επικεφαλής της «Γιάννενα. Νέα Εποχή» πιθανά δεν γνωρίζει το χρόνο και τις διαδικασίες που απαιτούνται για την πληρωμή από έναν δημόσιο φορέα) οι συνεργάτες του κ. Παπαγιάννη θα εξοφληθούν για την εργασία τους».
Ο Δήμαρχος προσθέτει ότι ουδέποτε προσέβαλε προσωπικά τον Θεόδ. Παπαγιάννη για το συγκεκριμένο ζήτημα, το οποίο, όπως σημειώνει, αδικούσε τη σπουδαιότητα της εκδήλωσης και της ανάρτησής του σε σχέση με αυτή. Και καταλήγει ότι ο κ. Ελισάφ δεν παραβρέθηκε στα αποκαλυπτήρια της προτομής του ανθρώπου που ίδρυσε το Πανεπιστήμιο στα Γιάννενα κι άλλαξε την πορεία του τόπου επειδή προφανώς δεν ήταν σημαντικό θέμα για εκείνον, τονίζοντας τα εξής: «Αν αυτό δεν είναι προσβολή στην ιστορία, τον πολιτισμό και την παράδοση της πόλης, τότε τι είναι;».

«Δε με κάλεσαν…»
Απαντώντας ο Μωυσής Ελισάφ, τονίζει πως δεν εκλήθη στην τελετή αποκαλυπτηρίων της προτομής του Γ. Μυλωνά με καμία εκ των θεσμικών του ιδιοτήτων. Ούτε ως μέλος της Πανεπιστημιακής Κοινότητας, ούτε ως πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Ιωαννίνων και κάνει λόγο για «μία ασύγγνωστη παράλειψη του Δημάρχου, που είχε την ευθύνη οργάνωσης της τελετής»!
Παράλληλα, επισημαίνει πως «ως υποψήφιος Δήμαρχος έχει υποχρέωση να παρεμβαίνει στο διάλογο του Δημάρχου με τον καταξιωμένο δημιουργό, καλλιτέχνη και συμπολίτη μας κ. Παπαγιάννη» και επαναλαμβάνει ότι «την προσβολή προς την πόλη, την ιστορία της και τον πολιτισμό της την έκανε ο Δήμαρχος κ. Μπέγκας απαξιώνοντας τον Θεόδωρο Παπαγιάννη και την συνεχίζει με την απάντησή του προς τον επικεφαλής της παράταξης "Γιάννενα - Νέα Εποχή"».
Ακολούθησε άλλη μία απάντηση από τον Δήμαρχο στην οποία τονίζεται ότι «η Δημοτική Αρχή αλλά και η ‘Ενότητα πολιτών – Νέα Γιάννενα’ είναι περήφανες που απέτισαν την οφειλόμενη τιμή, στον βαθμό που αναλογούσε σε έναν σπουδαίο πολιτικό ο οποίος σημάδεψε την πορεία του τόπου. Αυτή είναι η μείζονα πολιτική πράξη. Τα υπόλοιπα είναι παραπολιτική».