Πέρυσι πρόσφερε υπηρεσίες σε 400.000 άτομα απ’ όλη τη ΒΔ Ελλάδα

Διπλάσιοι οι ασθενείς σε μια επταετία στο Πανεπ. Νοσοκομείο Ιωαννίνων!

Κρίσιμος ο ρόλος του προσωπικού του Ιδρύματος που, παρά τη μείωσή του, δίνει μάχη κόντρα στις δυσκολίες για την εξυπηρέτησή τους

• Ενδιαφέροντα στοιχεία έδωσε στη δημοσιότητα η Διοίκηση…

PANEPISTHMIAKO NOSOKOMEIO2

• Όσο περνούν τα χρόνια αποδεικνύεται, όχι ως αυθαίρετο συμπέρασμα, αλλά με βάση συγκεκριμένα ποσοστά και αριθμούς, ότι το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων είναι ένα από τα κορυφαία της χώρας μας αλλά και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, προσφέροντας πολύτιμες υπηρεσίες σε ασθενείς από μία εντυπωσιακά μεγάλη γεωγραφική περιοχή.
Το 2018 αυξήθηκε ακόμα περισσότερο ο αριθμός των ασθενών που δέχθηκαν τις υπηρεσίες του Π.Π.Γ.Ν.Ι., φτάνοντας σχεδόν στους 400.000! Η ανοδική αυτή πορεία είναι διαρκής την τελευταία επταετία, ωστόσο το πιο σημαντικό είναι ότι το Νοσοκομείο εξυπηρετεί ολοένα και πιο πολλούς ασθενείς ,μέσα σε συνθήκες ιδιαίτερα δύσκολες και βασιζόμενο σε προσωπικό το οποίο, αν δε μειώνεται, μένει σταθερό και σίγουρα δεν επαρκεί για να ανταποκριθεί στον διαρκώς αυξανόμενο φόρτο εργασίας!
Τα σχετικά

χεία έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Διοίκηση του Π.Π.Γ.Ν.Ι. συνοδεύοντας την ανακοίνωσή της με πίνακα, στον οποίο αποτυπώνεται με νούμερα το έργο που παράγει το ίδρυμα.

Οι ασθενείς αυξάνουν!
Συνολικά 399.692 ασθενείς εξυπηρετήθηκαν το 2018 από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, στον οργανισμό του οποίου, ως γνωστόν, προστέθηκε σταδιακά τους τελευταίους μήνες και τέταρτη πτέρυγα επιφάνειας 8.000 τ.μ. περίπου.
Σε σχέση με το 2017 που έλαβαν υπηρεσίες από το ίδρυμα συνολικά 353.915 ασθενείς, η αύξηση άγγιξε σε ποσοστό το 12,93%. Το 2016 οι ασθενείς που βρέθηκαν στο Νοσοκομείο ήταν 343.680, ενώ αν πάμε πιο πίσω στο χρόνο, το 2012, αυτοί ήταν συνολικά 267.506. Μέσα λοιπόν σε επτά χρόνια ο αριθμός των ασθενών που δέχτηκε το Π.Π.Γ.Ν.Ι. αυξήθηκε κατά 49,41%, δηλαδή ουσιαστικά σχεδόν διπλασιάστηκαν οι πολίτες στους οποίους παρέχει υπηρεσίες!

Το προσωπικό όμως… όχι!
Κι ενώ οι ασθενείς που δέχεται το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων αυξήθηκαν με γεωμετρική πρόοδο την τελευταία επταετία, το προσωπικό του, ιατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό κλπ. μειώθηκε, κυρίως λόγω των συνταξιοδοτήσεων που άφησαν εκατοντάδες κενές θέσεις, οι οποίες δεν καλύφθηκαν εξαιτίας των γνωστών περιορισμών στις προσλήψεις ή καλύφθηκαν περιοδικά μόνο με προσλήψεις συμβασιούχων.
Το γεγονός αυτό αποδεικνύει με τον πιο έμπρακτο τρόπο, πόσο σημαντική δουλειά γίνεται από το ανθρώπινο δυναμικό του Νοσοκομείου, το οποίο σε μόνιμη σχεδόν βάση εργάζεται κάτω από δύσκολες συνθήκες, εξυπηρετώντας πολύ περισσότερους ασθενείς απ’ όσους προβλέπεται. Βέβαια δε λείπουν οι περιπτώσεις που, ειδικά όσον αφορά στους γιατρούς, οι εφημερίες καθυστερούν να τους καταβληθούν ακόμα και μήνες ολόκληρους!
To πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού είχε φέρει στη δημοσιότητα πρόσφατα ο Σύλλογος Εργαζομένων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, με αφορμή τη λειτουργία της τέταρτης πτέρυγας, με τον Πρόεδρό του Γιώργο Φλούδα να αναφέρει ότι δεν επαρκούν ούτε οι νοσηλευτές, ούτε οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα.

Άλλα στατιστικά
Ενδιαφέρον έχουν και άλλα στοιχεία από τον πίνακα που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Διοίκηση του Π.Π.Γ.Ν.Ι.. Για παράδειγμα, πέρυσι νοσηλεύτηκαν στις διάφορες Κλινικές του Ιδρύματος 60.556 ασθενείς, ενώ στη ΜΕΘ βρέθηκαν 342 άτομα. Στα τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία του Νοσοκομείου βρέθηκαν τον περασμένο χρόνο 263.746 πολίτες, 15,14% περισσότεροι σε σχέση με το 2017. Οι επισκέπτες στα Εξωτερικά Ιατρεία έχουν αυξηθεί από το 2012 κατά 65,57%, σημάδι κι αυτό της οικονομικής κρίσης που στρέφει όλο και περισσότερους πολίτες στο ΕΣΥ.
Τα Έκτακτα δέχθηκαν πέρυσι 55.585 επισκέπτες, αυξημένους κατά 6,78% σε σχέση με το 2017, ενώ αρκετοί πολίτες, 17.941 άτομα, εξετάσθηκαν σε Απογευματινά Εξωτερικά Ιατρεία
Οι συνολικές ετήσιες δαπάνες του Νοσοκομείου αυξήθηκαν πέρυσι κατά 7,77% σε σχέση με το 2017, φτάνοντας τα 52.541.412 ευρώ. Οι ενεργειακές δαπάνες άγγιξαν τα 4.458.167 ευρώ, ενώ για την κατανάλωση ρεύματος δαπανήθηκαν 12.312.721 ευρώ, ποσό αυξημένο σε ποσοστό της τάξης του 4,24% σε σχέση με πρόπερσι.

Κορυφαίο ίδρυμα!
Όπως αναφέρει η Διοίκηση του Π.Π.Γ.Ν.Ι. στην ανακοίνωσή της, η αύξηση κατά 12,93% στους ασθενείς που εξυπηρετήθηκαν πέρυσι από το Νοσοκομείο είναι η μεγαλύτερη ποσοστιαία ετήσια αύξηση που παρατηρείται τα τελευταία 17 χρόνια σ’ αυτό και συμπληρώνει: «Ο πρωταγωνιστικός ρόλος που διαχρονικά κατέκτησε και συνεχώς ενισχύει το Π.Γ.Ν.Ι. στο Χάρτη Υγείας της χώρας μας, οφείλεται κυρίως στο υψηλό επίπεδο του προσωπικού που το υπηρετεί και στην ενσωμάτωση της τεχνολογίας αιχμής στην καθημερινή κλινική πράξη. Η θετική ανταπόκριση προσωπικού και Διοίκησης στις προκλήσεις των σύγχρονων ιατρικών εξελίξεων, το καθιστούν ένα από τα κορυφαία Νοσοκομεία, όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, δεδομένου ότι οι δείκτες παραγωγικότητάς του είναι εφάμιλλοι των αντίστοιχων δεικτών των μεγάλων Ευρωπαϊκών Νοσοκομείων».