Συγκίνηση χθες κατά την κατάθεση στεφάνων στον Τύμβο Μπιζανομάχων

Ζωντανή η μνήμη όσων έπεσαν για την Απελευθέρωση των Ιωαννίνων!

- Τελετές σήμερα σε Εμίν Αγά, Λόφο Δουρούτης, Αβγό, Πνευμ. Κέντρο, Δημοτική Πινακοθήκη

- Κορυφώνονται αύριο οι επετειακοί εορτασμοί • Απαγόρευσαν στην Εθνοφυλακή να παρελάσει!..

MPIZANI EKDHLOSEIS 19 2 19

• Tα καλά τους έχουν φορέσει τα Γιάννενα, καθώς γιορτάζουν αυτές τις μέρες την 106η Επέτειο απελευθέρωσης της πόλης από τον τουρκικό ζυγό, γεγονός που αποτελεί κορυφαίο σταθμό στην ιστορία της.
Χθες οι εκδηλώσεις είχαν ως επίκεντρο τα οχυρά Μπιζανίου, όπου εκτυλίχθηκαν μερικές από τις πιο κρίσιμες μάχες πριν την παράδοση των Ιωαννίνων στον Αρχιστράτηγο Κωνσταντίνο, ενώ σήμερα μεταφέρονται στο Χάνι Εμίν Αγά αλλά και στον Λόφο Δουρούτης, για την καθιερωμένη εκδήλωση στη μνήμη των «έξη παλληκαριών». Το βράδυ θα ακολουθήσει η πανηγυρική εκδήλωση του Δήμου στο Πνευματικό Κέντρο.
Οι επετειακοί εορτασμοί θα κορυφωθούν αύριο με τη μεγάλη παρέλαση στα Γιάννενα, από την οποία ωστόσο θα απουσιάζει φέτος η Εθνοφυλακή, γεγονός που καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η παράταξη του Νίκου Γκόντα.

Στα οχυρά Μπιζανίου
Στα οχυρά Μπιζανίου, η κατάληψη των οποίων σήμανε ουσιαστικά και την πτώση της πόλης, ήταν το επίκεντρο των χθεσινών εκδηλώσεων για την 106η επέτειο απελευθέρωσης των Ιωαννίνων.
Εκεί έγινε τοπογραφική και ιστορική ενημέρωση των επισήμων και ακολούθησε, μέσα σε κλίμα συγκίνησης, επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στον Τύμβο Μπιζανομάχων.
Μεταξύ άλλων, στεφάνια κατέθεσαν ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης, ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας, εκπρόσωποι των στρατιωτικών Αρχών και των Σωμάτων Ασφαλείας, αντιπροσωπεία Μανιατών που ήρθαν στα Γιάννενα για να τιμήσουν τους προγόνους τους που έπεσαν μαχόμενοι για την απελευθέρωση της πόλης, ενώ λουλούδια άφησαν στον τύμβο και απλοί πολίτες.
Χθες έγινε επίσης επίσκεψη στην έκθεση φωτογραφιών από τις μάχες του πολέμου του 1912 - 13 στο Πολιτιστικό Κέντρο Μπιζανίου, ενώ το μεσημέρι ακολούθησε στη θέση «Εικονίσματα» της Μανωλιάσσας εκδήλωση μνήμης και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των πεσόντων του Ελληνικού Στρατού και των εθελοντικών σωμάτων απ’ όλη την Ελλάδα και την Κύπρο και των πεσόντων Μανιατών.
Το απόγευμα πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της μόνιμης έκθεσης ζωγραφικής με τίτλο «Μνήμη Κώστα Μαλάμου» στην αίθουσα της ΕΗΜ.

Έκθεση στη Λ.Α.Φ.Ι.
Αξίζει να σημειωθεί ότι προχθές το απόγευμα εγκαινιάστηκε στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Ιωαννίνων άλλη μία έκθεση φωτογραφίας με επετειακό περιεχόμενο.
Τίτλος της «Η δράση του Ελληνικού Στρατού στην απελευθέρωση της Ηπείρου κατά τον Α΄ Βαλκανικό Πόλεμο». Τα εγκαίνια έγιναν από τον Διοικητή της 8ης Ταξιαρχίας Δημήτριο Μπολομύτη, ο οποίος και μίλησε για την έκθεση.

Οι σημερινές εκδηλώσεις
Σήμερα, Τετάρτη, οι επετειακές εκδηλώσεις μεταφέρονται στο Στρατηγείο του Εμίν Αγά όπου στις 9.30 π.μ. θα γίνει τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων, ενώ στις 11 π.μ. θα ακολουθήσει επιμνημόσυνη δέηση στο Ηρώο Μπιζανομάχων στα Γιάννενα.
Στις 12.15 μ.μ. θα γίνει από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων η καθιερωμένη τελετή στη μνήμη των «έξι παλληκαριών» που έπεσαν στο Λόφο Δουρούτης. Ομιλητής θα είναι ο Δρ. Παναγιώτης Ηλιόπουλος, μέλος ΕΔΙΠ του Τομέα Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ο οποίος θα αναπτύξει το θέμα «Η ελευθερία ως πράξη: η περίπτωση της Δουρούτης».
Επίσης σήμερα, στη 1 μ.μ. θα τελεστεί τρισάγιο και θα γίνει κατάθεση στεφάνων στο Τύμβο Μπιζανομάχων στον λόφο Αβγού, ενώ στις 7 μ.μ. θα λάβει χώρα στο Πνευματικό Κέντρο η πανηγυρική εκδήλωση του Δήμου Ιωαννιτών, που περιλαμβάνει χαιρετισμό του Δημάρχου Θωμά Μπέγκα και ομιλία από την κ. Νεκταρία Ζαγοριανάκου. Στις 8.15 μ.μ. θα γίνουν στη Δημοτική Πινακοθήκη τα εγκαίνια έκθεσης με τίτλο: «Ελληνική Τέχνη από το 1950 έως σήμερα» από την Συλλογή της Alpha Bank (λεπτομέρειες στη σελίδα 5).

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις
Λόγω των σημερινών επετειακών εκδηλώσεων στο Πνευματικό Κέντρο και εν συνεχεία στη Δημοτική Πινακοθήκη Ιωαννίνων, θα ισχύσουν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στις οδούς μπροστά από τα δύο κτίρια. Πιο συγκεκριμένα, για την εκδήλωση του Δήμου στο Πνευματικό σήμερα, από τις 4 μ.μ. και μέχρι το πέρας της θα ισχύσει προσωρινή απαγόρευση της στάθμευσης οχημάτων επί της οδού Αγίας Μαρίνας, ενώ λόγω της εκδήλωσης στην Πινακοθήκη θα απαγορεύεται από τις 5 μ.μ. και μετά η στάθμευση οχημάτων στην οδό Κοραή.

Εκτός η Εθνοφυλακή!
Αύριο, Πέμπτη, ανήμερα της επετείου, στις 10.30 π.μ. θα πραγματοποιηθεί δοξολογία στην Μητρόπολη Ιωαννίνων, στις 11.10 π.μ. θα γίνει κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο Μπιζανομάχων και στη συνέχεια θα ακολουθήσει δεξίωση στην Περιφέρεια Ηπείρου. Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν με την μαθητική και στρατιωτική παρέλαση που θα λάβει χώρα ώρα 12 μ. στην Κεντρική Πλατεία.
Σ’ αυτήν πάντως δε θα συμμετέχει το τάγμα Εθνοφυλακής που υπάρχει στην περιοχή μας, όπως καταγγέλλει με χθεσινή της ανακοίνωση η παράταξη του Νίκου Γκόντα «Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία», η οποία χαρακτηρίζει αναιτιολόγητη και εντελώς αχαρακτήριστη τη σχετική απόφαση των υπεύθυνων Αρχών.
Όπως αναφέρει, μεταξύ άλλων, «πρόκειται για μια πρωτοφανή πράξη, η οποία προσβάλει βάναυσα την ίδια τη γιορτή τιμής και μνήμης, προς εκείνους που θυσιάστηκαν στους απελευθερωτικούς πολέμους 1912-1913. Σώμα εθελοντών Ελλήνων η Εθνοφυλακή, η οποία σαν σκοπό έχει την προάσπιση των Ελληνικών συμφερόντων και οι οποίοι διαπνέονται από εθνικά και πατριωτικά ιδεώδη, διαθέτουν τους εαυτούς τους στην υπηρεσία της πατρίδας αφιλοκερδώς. Ιδιαίτερα στην ακριτική περιοχή μας συμβάλλουν στην ενίσχυση των άλλων δυνάμεων ασφαλείας στην διαφύλαξη των συνόρων μας».
Η παράταξη ζητά άρση της απόφασης και να επιτραπεί στην Εθνοφυλακή να παρελάσει συνεχίζοντας την παράδοση.