Τους έδιωξε για υπόθεση κλοπής διαβατηρίων στην Ελλάδα

Η Αλβανία απέλυσε διπλωμάτες της για να πείσει ότι… μάχεται τη διαφθορά!

ΜΠΟΥΣΑΤΙ (πρώην ΥΠΕΞ): Οι Πρέσπες «οδηγός» για να κλείσει «όπως-όπως» (!) και το Αλβανικό…

TIRANA DIADHLOSH

 

• Η κλοπή 100 περίπου διαβατηρίων από το αυτοκίνητο του Αλβανού Γενικού Προξένου στα Γιάννενα, τον περασμένο Φεβρουάριο- όπως είχε γράψει ο «Πρωινός Λόγος»- αποτέλεσε την αφορμή ώστε ο Αλβανός Πρωθυπουργός Έντι Ράμα να προχωρήσει σε μια θεατρική κίνηση για να δείξει πως δήθεν αντιμετωπίζει τη διαφθορά: Όπως μετέδωσαν Αλβανικά μέσα Ενημέρωσης, επικαλούμενα διπλωματικές πηγές, απολύθηκαν τόσο η πρέσβειρα της Αλβανίας στην Ελλάδα Αρντιάνα Χαμπντάρι, όσο και ο Γενικός Πρόξενος στα Γιάννενα Πέρβιν Τσικούρια.
Η απόλυση των δύο διπλωματών γίνεται σε μια περίοδο που η κατάσταση στην Αλβανία είναι τεταμένη από την απαίτηση σύσσωμης της Αντιπολίτευσης να παραιτηθεί η Κυβέρνηση Ράμα για εκτεταμένη διαφθορά. Ανάλογες επισημάνσεις γίνονται από Ε.Ε. και ΗΠΑ στις εκθέσεις τους, χωρίς όμως ο Ράμα να αποδέχεται τις κατηγορίες και ούτε φυσικά να λαμβάνει ουσιαστικά μέτρα ακόμη και της καταπολέμησης της παραγωγής και διακίνησης ναρκωτικών.
Η τροπή που έχει πάρει η υπόθεση της κλοπής των διαβατηρίων γεννά πολλά ερωτηματικά. Μπορεί την… αποφασιστικότητα του Ράμα να πατάξει τη διαφθορά να «πλήρωσαν» η Πρέσβειρα και ο Γενικός Πρόξενος, όμως υπάρχουν και άλλες προεκτάσεις που εξετάζονται. Παραμένει άγνωστο αν επιβλήθηκαν ποινές και σε όσους είχαν αναλάβει το έργο της αποστολής των διαβατηρίων στην Αλβανική Πρεσβεία στην Αθήνα, προκειμένου να δοθούν σε Αλβανούς που είχαν καταθέσει σχετικές αιτήσεις. Η ευθύνη τους προκύπτει από το γεγονός πως τα 350 περίπου διαβατήρια και αστυνομικές ταυτότητες δεν είχαν σταλεί με την προβλεπόμενη διπλωματική διαδικασία, αλλά με ταξιδιωτικούς σάκους. Όταν εντοπίστηκαν από Έλληνες τελωνειακούς στην Κακαβιά, κλήθηκε ο Πρόξενος της Αλβανίας στα Γιάννενα να τα μεταφέρει με το αυτοκίνητό του στην Αθήνα. Στο Θησείο, όπου είχε σταθμεύσει το αυτοκίνητο προσωρινά, έγινε διάρρηξη και αφαιρέθηκαν τα 100 διαβατήρια. Την υπόθεση αποκάλυψε ο πρώην πρόεδρος Σαλί Μπερίσα, που είχε αφήσει αιχμές για διάθεσή τους στον ISIS.

Ο ρόλος του Κοσσοβάρου Υφ.Εξ.
H απόφαση απόλυσης των δύο διπλωματών πάρθηκε, μετά από σύσκεψη που προηγήθηκε παρουσία του Ράμα, από τον Υφυπουργό Εξωτερικών Γκεντ Τσάκα, ο οποίος είναι Κοσσοβάρος στην καταγωγή. Ο Αλβανός Πρόεδρος της Δημοκρατίας Ιλίρ Μέτα είχε απορρίψει την τοποθέτηση του ως Υπουργού, κρίνοντάς τον ακατάλληλο. Έτσι το Υπουργείο Εξωτερικών- στη θέση του Μπουσάτι- ανέλαβε ο ίδιος ο Ράμα, ο οποίος τοποθέτησε Υφυπουργό τον Τσάκα, αναθέτοντάς του διευρυμένες αρμοδιότητες.

Η καρατόμηση του Γεν. Προξένου
Σύμφωνα με όσα λέγονται στα Τίρανα, ο Κοσσοβάρος υφυπουργός στο μικρό διάστημα της θητείας του, δεν είχε δει με καλό μάτι την Πρέσβειρα και ειδικότερα τον Γενικό Πρόξενο στα Γιάννενα, ο οποίος μάλιστα ήταν ελληνομαθής και κατάγεται από την περιοχή της Χειμάρας. Και ίσως η κλοπή των διαβατήριων να έδωσε την αφορμή για την καρατόμησή του και της τοποθέτησης κάποιου «σκληρού» στο Προξενείο των Ιωαννίνων.

Στα ίχνη του Μπουσάτι
Ο Πέρβιν Τσικούρια ακολούθησε την τύχη του πρώην ΥΠΕΞ Ντιτμίρ Μπουσάτι, ο οποίος απολύθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο, μετά από απαίτηση της Τουρκίας όπως είχε ειπωθεί.
Ο Μπουσάτι, αν και ιδιαίτερα «πιεστικός» στις διαπραγματεύσεις με τον τότε Έλληνα ΥΠΕΞ Νίκο Κοτζιά, δεν έπαυε να «ενοχλούσε» τους εθνικιστικούς κύκλους και τον τουρκικό παράγοντα, επειδή είχε σπουδάσει στην Αθήνα.
Μέχρι και την απόλυσή του, ήταν εκείνος που διαπραγματευόταν την υπογραφή της Ελληνοαλβανικής συμφωνίας για όλες τις εκκρεμείς υποθέσεις, που είχε φθάσει στο τελικό της στάδιο. Αν και από Ελληνικής πλευράς δεν είχαν γίνει γνωστές οι πτυχές της συμφωνίας, πληροφορίες που έδινε μέσω συνεντεύξεών του ο Μπουσάτι, είχαν ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων προ του κινδύνου να επαναληφθούν τα τραγικά λάθη που έχουν γίνει από την Κυβέρνηση Τσίπρα στο «Μακεδονικό» ζήτημα.

Προετοιμάζει το έδαφος!
Αν και η συμφωνία δεν ολοκληρώθηκε στη διάρκεια της θητείας των Μπουσάτι - Κοτζιά, τώρα ο πρώην Αλβανός ΥΠΕΞ την επαναφέρει στο προσκήνιο, προετοιμάζοντας μάλλον το έδαφος για την υπογραφή της. Σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ εξέφρασε την πεποίθησή του ότι θα κλείσουν όλα τα θέματα στις Ελληνοαλβανικές σχέσεις, εκτιμώντας πως για την προσδοκώμενη εξέλιξη λειτουργεί θετικά η Συμφωνία των Πρεσπών! «Τώρα -τόνισε- είναι η κατάλληλη στιγμή να τελειώσουμε το πακέτο των ζητημάτων που συζητούμε τα τελευταία τρία – τέσσερα χρόνια. Διότι υπάρχουν όλες οι πιθανότητες ότι αυτό το πακέτο θα μπορούσε να ολοκληρωθεί».

Επεκτείνεται (μόνο) η ΑΟΖ;
Και πριν καλά-καλά, ολοκληρωθεί ο κύκλος αναμετάδοσης της συνέντευξης Μπουσάτι, χθες το απόγευμα ο Έλληνας Υπουργός ΥΠΕΞ Γιώργος Κατρούγκαλος, δήλωσε πως «αποφασίσαμε να επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα στο Ιόνιο Πέλαγος ως μέρος του καθορισμού της ΑΟΖ μας με την Ιταλία και την Αλβανία. Και στις άλλες περιοχές πιστεύουμε ότι είναι αναφαίρετο κυριαρχικό μας δικαίωμα η επέκταση των χωρικών μας υδάτων.. Αλλά ξεκινήσαμε από τα δυτικά της χώρας γιατί υπήρχε ένας πρακτικός και επείγον λόγος».
Με δεδομένο όμως ότι οι Αλβανοί θεωρούν ότι η οριοθέτηση της ΑΟΖ είναι αναπόσπαστο τμήμα του «πακέτου» της συμφωνίας, γεννώνται ερωτηματικά κατά πόσο δρομολογείται πλέον η υπογραφή της συμφωνίας Μπουσάτι - Κοτζιά στο σύνολό της.

Ανοίγουν τον φάκελο της Επισκοπής!
Ενδεικτικό των προθέσεων της Αλβανίας να πιέσει με κάθε τρόπο και μέσο την Ελλάδα, για να πετύχει τους δικούς της στόχους, αποτελεί η διαρροή πληροφορίας, ότι ετοιμάζεται να ανοίξει και πάλι το φάκελο του αιματηρού επεισοδίου που είχε γίνει πριν 25 χρόνια στο στρατιωτικό φυλάκιο της Επισκοπής.
Έχουν εντοπίσει, υποστηρίζουν, κενά στις ανακρίσεις και προτίθενται να ζητήσουν από τις Ελληνικές Αρχές τη δικογραφία της υπόθεσης. Πρωταγωνιστής και σε αυτή την υπόθεση, είναι ένας εθνικιστής δημοσιογράφος ο Μαρίν Μέμα.