Ειδική συνεδρίαση του Περιφ. Συμβουλίου για τον απολογισμό του 2018

ΑΛ. ΚΑΧΡΙΜΑΝΗΣ: Η Ήπειρος έχει κάνει άλματα προς τα εμπρός!

Γ. Ζάψας: Θα κριθούμε στην κάλπη

• Ομόφωνη καταδίκη της επίθεσης κατά των προσφυγόπουλων στην Κόνιτσα

PERIFEREIA KTHRIO

• Η Περιφέρεια Ηπείρου τα τελευταία χρόνια έκανε άλματα προς τα εμπρός, τόνισε χθες ο Περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης, κάνοντας τον απολογισμό της Περιφέρειας για το 2018 στο Περιφερειακό Συμβούλιο.
Προχώρησε σε εκτενή αναφορά για έργα και δράσεις που είτε ολοκληρώνονται, είτε βρίσκονται σε εξέλιξη, σε άλλα μεγάλα που έχουν δρομολογηθεί ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και σε πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί για γενικότερα ζητήματα, όπως φυσικό αέριο, προστασία της φέτας, βοσκήσιμες γαίες κ.α..
Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν επίσης η πορεία του ΕΣΠΑ, η ανεργία και το ΑΕΠ. Οι αναφορές του Περιφερειάρχη, αλλά και των Αντιπεριφερειαρχών που ακολούθησαν, περιλάμβαναν μεγάλα και μικρά έργα για τις οδικές υποδομές, για το περιβάλλον, για τα νοσοκομεία, για την γεωργία- κτηνοτροφία, για τα μνημεία, τον αθλητισμό, τον τουρισμό κ.α.
Από την πλευρά τους οι παρατάξεις της Αντιπολίτευσης διαφώνησαν με τον θετικό απολογισμό του Περιφερειάρχη και των Αντιπεριφερειαρχών, κάνοντας λόγο για έλλειψη σχεδιασμού κινούμενες σε ένα πλαίσιο «μηδενιστικής» κριτικής όπως κατηγορήθηκαν από την πλειοψηφία.
Ο Περιφερειάρχης, αναφέρθηκε επιγραμματικά σχεδόν σε όλο το φάσμα των παρεμβάσεων στις περιφερειακές ενότητες, υπογραμμίζοντας πως με αυτές έχουν δημιουργηθεί νέες υποδομές και βελτιώθηκε η καθημερινότητα των κατοίκων πόλεων και χωριών.
«Το έργο αυτό, ανέφερε χαρακτηριστικά, τυγχάνει καθολικής αναγνώρισης. Το εξήραν Κοινοτικοί Επίτροποι, Υπουργοί, Πολιτικοί, αλλά και το αποδεικνύουν σημαντικές δράσεις που αναλήφθηκαν από την Περιφέρεια Ηπείρου και τις αντέγραψαν άλλοι φορείς ή και υπηρεσίες, όπως το πρόγραμμα των Αρχαίων Θεάτρων, το σύστημα διαχείρισης βοσκήσιμων γαιών, την επιτυχημένη αντιμετώπιση της διαχείρισης των απορριμμάτων που απέτρεψε την επιβάρυνση με πρόστιμα των Ηπειρωτών, τις παρεμβάσεις Πολιτικής Προστασίας».
Η αντιπολίτευση
Ο επικεφαλής της τωρινής παράταξης της μείζονος Αντιπολίτευσης «Ήπειρος Ανατροπής» Κ. Μπασιούκας, κινήθηκε σε «γραμμή ΣΥΡΙΖΑ», κατηγορώντας την Περιφερειακή Αρχή πως είναι προσηλωμένο στο νεοφιλελεύθερο δόγμα, ενώ υποστήριξε πώς απαιτείται ένα master plan για την Ήπειρο το οποίο θα έχει άμεση συνάρτηση με το εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης της χώρας.
Ο επικεφαλής της νέας παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ για τις προσεχείς εκλογές Γιώργος Ζάψας, με την ιδιότητα του επικεφαλής της παράταξης «Συμμαχία Ηπειρωτών», υποστήριξε πώς «μπορεί ο Περιφερειάρχης να διατείνεται ότι όλα έγιναν καλώς τα τελευταία οκτώ χρόνια, ότι η Περιφέρεια είναι αποτελεσματική και στην απορρόφηση και στην ένταξη και υλοποίηση έργων, αλλά διαψεύδεται από την πραγματικότητα. Ποιο είναι το όφελος από τα εκατοντάδες εκατομμύρια του σημερινού και του προηγούμενο ΕΣΠΑ όταν αυτά δεν μετατρέπονται σε αύξηση του εισοδήματος των Ηπειρωτών και σε νέες θέσεις εργασίας; Αυτό θα έπρεπε να σας προβληματίσει και σε κάθε περίπτωση ενισχύει τη δική μας θέση ότι δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός πάνω σε πραγματικά στοιχεία και την κατάσταση που ζουν οι Ηπειρώτες, παρά μόνο το άγχος σας είναι πως θα εντάξετε έργα», πρόσθεσε για να καταλήξει με προεκλογική «ατάκα»: «Σε 60 ημέρες θα ξέρουμε. Έφεξε – νύχτωσε, θα κριθούμε στην κάλπη. Μόνο που αυτή τη φορά η εκλογή θα είναι δίκαιη. Θα γίνει με την απλή αναλογική, την οποία μάχεστε».
Με πρόγραμμα
«Η Περιφερειακή Αρχή εφαρμόζει τον στρατηγικό της σχεδιασμό και το αναπτυξιακό της πρόγραμμα που έχουν συνταχθεί και εκπονηθεί σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες», ήταν η θέση του Περιφερειάρχη, ενώ ο εισηγητής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Κ. Κωτσαντής έστρεψε τα βέλη του κατά του κ. Καχριμάνη, λέγοντας ότι και με την προηγούμενη και με τη σημερινή Κυβέρνηση λειτουργεί ως υπουργός τους.
«Δεν μετέχουμε σε επιτροπές, δεν συμμετείχαμε στη λήψη αποφάσεων» ήταν η γραμμή κριτικής και «απόρριψής» του απολογισμού από τον επικεφαλής της «Ελληνικής Αυγής» Κώστα Αναγνώστου, ενώ ο περιφερειακός σύμβουλος της «Αριστερής Παρέμβασης» Νίκος Ζήκος έκανε λόγο θα υποβάθμιση του Περιφερειακού Συμβουλίου, κατηγορώντας την Περιφερειακή Αρχή πως δεν μπόρεσε να στηρίξει όσους είχαν πραγματικές ανάγκες.
ΑΕΠ και ανεργία
Πολύ λόγος έγινε για την ανεργία και το ΑΕΠ: Ο Γιώργος Ζάψας, συνέδεσε τον απολογισμό με τα στοιχεία της Eurostat για το ΑΕΠ, με τον Περιφερειάρχη να αναφέρει ότι η διαμόρφωσή του, όπως και των δεικτών της ανεργίας επηρεάζονται σε μικρό ποσοστό από τις δράσεις της Αυτοδιοίκησης.
Παρά ταύτα, όπως είπε, στην Ήπειρο υπάρχει αύξηση του ΑΕΠ, έστω και μικρή, αλλά μεγαλύτερη από το μέσο όρο της χώρας. Το ίδιο ισχύει και για την ανεργία, που απέδωσε το μεγάλο ποσοστό της στις στατιστικές, στο γεγονός ότι συνυπολογίζονται μαζί Ήπειρος και Δυτική Μακεδονία. Επικαλέστηκε δε τα επίσημα στοιχεία της Στατιστικής Αρχής για το δ΄ τρίμηνο του 2018. Στην Ήπειρο η ανεργία στο διάστημα αυτό ήταν 17, 3%, κάτω δηλαδή από το μέσο όρο της χώρας που ήταν 18,7% με τη Δυτική Μακεδονία να είναι στην κορυφή με ποσοστό 25, 3%.
Η ομιλία του Περιφερειάρχη είχε και προεκλογικά στοιχεία, καθώς όπως είπε, χθες έγινε παρουσίαση υπαρκτού έργου και όχι δηλώσεων, οραμάτων και επιθυμιών που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα και καταλήγουν στο τέλος σε «αυταπάτες».
Καταδίκη της επίθεσης στην Κόνιτσα
Της Ειδικής συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου για τον Απολογισμό, προηγήθηκε τακτική συνεδρίαση με υπηρεσιακά θέματα, που αφορούσαν την έγκριση – παράταση κατά ένα χρόνο του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος, την έγκριση περιφερειακών προγραμμάτων έργων κ.α.. Πριν την έναρξη της συζήτησης των θεμάτων της Ημερήσιας Διάταξης, από τον Περιφερειακό Σύμβουλο Μάκη Χατζηεφραιμίδη που κατάγεται από την Κόνιτσα, τέθηκε το θέμα της επίθεσης που σημειώθηκε από κουκουλοφόρους κατά των προσφυγόπουλων. Ο Περιφερειάρχης κ. Αλεξ. Καχριμάνης, τόνισε πως τέτοιες πράξεις δεν έχουν σχέση, ούτε με το Ελληνικό, ούτε με το Ορθόδοξο πνεύμα, εκφράζοντας μάλιστα επιφυλάξεις κατά πόσο οι δράστες ήταν από την περιοχή. Ο κ. Χατζηεφραιμίδης, υποστήριξε πώς η επίθεση ήταν οργανωμένη, καθώς τα άτομα που συμμετείχαν καθοδηγούνταν από τον επικεφαλής τους που ήταν μακρύτερα. Οι επικεφαλής των παρατάξεων, συμφώνησαν να συντάξουν ψήφισμα καταδίκης της επίθεσης.
Έμεινε «μόνος» ο Γ. Ζάψας
Την ανεξαρτητοποίησή τους από την παράταξη «Συμμαχία Ηπειρωτών» γνωστοποίησαν χθες οι περιφερειακοί σύμβουλοι (Μ. Χατζηεφραιμίδης, Δ. Χαμπίμπη, Κ. Ζάκκας), εξαιτίας της απόφασης του επικεφαλής τους Γ. Ζάψα να ηγηθεί της παράταξης που στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ στις επικείμενες περιφερειακές εκλογές. Την ανακοίνωση έκανε ο Μ. Χατζηεφραιμίδης. Τους τρεις συμβούλους ευχαρίστησε για τη μέχρι τώρα συνεργασία ο Γ. Ζάψας