Ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Δημοτ. Πρωτοπορίας μιλάει στον «Π.Λ.»:

Ν. ΓΚΟΝΤΑΣ: Σωστά η Ν.Δ. στηρίζει όλες τις παρατάξεις που έχουν στελέχη της!

«Ηχηρή απάντηση σε κάποιους που θεωρούν τους Γιαννιώτες πρόβατα» αναφέρει ο πρ. Δήμαρχος, τονίζοντας πως είναι καιρός η πόλη μας να ανακτήσει και πάλι ρυθμούς ανάπτυξης…

Στις 7 Απριλίου, 7.30 μ.μ. στο «GRAND SERAI», η παρουσίαση όλων των υποψηφίων

GKONTAS NIKOS NEA

• Οι ποικιλόχρωμες ντόπιες «Κασάνδρες» διαψεύσθηκαν παταγωδώς και οι ευσεβείς πόθοι κάποιων παρέμειναν ανεκπλήρωτοι. Ο κ. Νίκος Γκόντας και η «Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία» είναι εδώ και υιοθετώντας τη λογική της αρχαίας ρήσης «σπεύδε βραδέως», άρχισε ήδη να ξεδιπλώνει την προεκλογική της καμπάνια.
Ο κ. Ν. Γκόντας είναι αναμφίβολα μια πανελλήνιας εμβέλειας νομική προσωπικότητα, αλλά και μια τεράστια αυτοδιοικητική οντότητα που πιστοποιείται όχι μόνο από την πρωταγωνιστική και πολύχρονη παρουσία του στα αυτοδιοικητικά δρώμενα, κυρίως όμως από το πλούσιο και εξαιρετικά σημαντικό έργο που επιτέλεσε ως Δήμαρχος και που σήμερα αναγνωρίζεται καθολικά.
Έτσι θεωρούμε εξαίρετη την τιμή να συνομιλούμε σήμερα με τον κ. Ν. Γκόντα και πιστεύουμε ότι οι απαντήσεις και εν γένει οι θέσεις του, των οποίων θα γίνουμε δέκτες, θα προκαλέσουν το γενικό ενδιαφέρον.

ΕΡ.: Ας αρχίσουμε λοιπόν από το «τάιμινγκ» της δημοσιοποίησης της υποψηφιότητάς σας που προκάλεσε, είναι αλήθεια, πολλές συζητήσεις. Τώρα πια η δική σας θέση έχει αξία.
ΓΚ.: Η άποψη ότι η προεκλογική περίοδος έπρεπε να αρχίσει από το περασμένο καλοκαίρι ή από τον Σεπτέμβριο, αφορά ατομικές και μόνο επιδιώξεις και αναμφίβολα είναι επιζήμια για τον τόπο. Η ανακοίνωση της υποψηφιότητάς μου έγινε σε σωστό χρόνο, ενώ συνεχίζεται αδιάλειπτα η παρουσία μου και η παρουσία της Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας στα δημοτικά πράγματα με συνεχή συμμετοχή στα Δημοτικά Συμβούλια και στο σύνολο των οργάνων του Δήμου. Άλλωστε, αυτό είναι το χρέος μας απέναντι στους Γιαννιώτες που διαχρονικά αναδεικνύουν την παράταξή μας, πρώτη δύναμη.

ΕΡ.: Έχετε βεβαίως δώσει κάποιες απαντήσεις σχετικά με το ζήτημα εν γένει των κομματικών στηρίξεων σε δημοτικές παρατάξεις εν όψει εκλογών. Τι θα μπορούσατε να προσθέσετε επί πλέον;
ΓΚ.: Η παράταξή μας, από την ίδρυσή της, είναι ανεξάρτητη στην πράξη και όχι στα λόγια. Είναι παράταξη που ιδρύθηκε από Γιαννιώτες για τους Γιαννιώτες. Πάντα προηγούνταν η ανακοίνωση της υποψηφιότητας και βεβαίως η όποια στήριξη ήταν καλοδεχούμενη. Τα πολιτικά κόμματα βεβαίως και είναι το θεμέλιο της Δημοκρατίας παράλληλα θέτουν ως βασική αρχή τους την ανεξαρτησία και το ακηδεμόνευτο της τοπικής αυτοδιοίκησης. Άλλωστε, αυτό αποτελεί και συνταγματική επιταγή. Η πρόσφατη θέση της Ν.Δ., ότι στηρίζει όλες τις παρατάξεις που πλαισιώνονται από στελέχη της, είναι σωστή και συνεπής προς τις αξίες που υπηρετεί, ως κόμμα αρχών. Ταυτόχρονα, δίνει ηχηρή απάντηση σε θερμοκέφαλους – μικρόνοες που σε τοπικό επίπεδο εμφανίζονταν ως καθοδηγητές των συμπολιτών, θεωρώντας τους Γιαννιώτες “πρόβατα”.

ΕΡ.: Έχουν, κ.Γκόντα, κατατεθεί ήδη τρεις, με τη δική σας, υποψηφιότητες προσώπων που δεν αρνούνται την ιδεολογικο-πολιτική τους συνάφεια με την κεντροδεξιά φιλελεύθερη παράταξη. Για σας αυτό αποτελεί ένα κάποιο πρόβλημα;
ΓΚ.: Η συμμετοχή στις εκλογές του συνόλου των υποψηφίων είναι αξιέπαινη. Δίνει στους συμπολίτες μας τη δυνατότητα να επιλέξουν εκείνους που θεωρούν ότι πρόκειται να αντιμετωπίσουν καλύτερα τα προβλήματα του τόπου. Έχουν ευκαιρία και δυνατότητα επιλογής των αρίστων. Συνεπώς, ουδένα πρόβλημα. Προσωπικά, δεν έκρυψα ποτέ την ιδεολογικοπολιτική μου ταυτότητα. Ωστόσο, η όποια κομματική ταυτότητα διαχρονικά παρέμενε και παραμένει έξω από τα δημοτικά πράγματα.

ΕΡ.: Αν και είναι ένα θέμα που ενέχει και μια ευαίσθητη διάσταση όμως θα ήθελα να έχουμε την άποψή σας σχετικά με την υποψηφιότητα της κας Τ. Καλογιάννη;
ΓΚ.: Οι συμπολίτες γνωρίζουν πολύ καλά την προέλευση και την παρουσία όλων μας. Η ερώτησή σας για το πώς προέκυψε η εν λόγω υποψηφιότητα, πρέπει να απευθυνθεί στην ίδια και όχι σε εμένα. Σε κάθε περίπτωση, η σχέση μου είναι πολύ καλή.

ΕΡ.: Ακούγεται ότι η παράταξή σας έχει αποδυναμωθεί σε ένα βαθμό ή με την αποχώρηση μελών και στελεχών της ή με την αποστασιοποίηση ή ακόμη και με την ένταξη σε άλλα ψηφοδέλτια. Ισχύουν αυτά;
ΓΚ.: Η παράταξή μας όχι μόνο δεν αποδυναμώθηκε, αλλά είναι δυνατότερη από ποτέ, με ισχυρή ανανέωση και συμμετοχή του συνόλου σχεδόν των ιστορικών της στελεχών, από τον ιδρυτή της, Τάσο Παπασταύρο, μέχρι τα νέα της στελέχη, όλων των ηλικιών και από όλες τις κοινωνικές τάξεις. Η αποχώρηση από την παράταξη ενός ή δύο μελών, συγκρινόμενη με την μεγάλη ανανέωσή της, προσδίδει ποιοτικά χαρακτηριστικά που προμηνύουν μεγάλη νίκη στις επερχόμενες εκλογές.

ΕΡ.: Θεωρείται πλέον ή βέβαιο, λόγω των νέων συνθηκών που διαμορφώνει ο «Κλεισθένης», ότι την επομένη των εκλογών θα κληθείτε να πάρετε θέση σε προκλήσεις και προσκλήσεις συνεργασιών. Αυτό είναι ένα καινούργιο δεδομένο. Την άποψή σας παρακαλώ.
ΓΚ.: Σίγουρα ο “Κλεισθένης” προέκυψε κόντρα στην βούληση του συνόλου σχεδόν της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της οποίας η άποψη ούτε καν λήφθηκε υπόψη. Ωστόσο, μαζί με τα αρνητικά της, η εν λόγω μεταρρύθμιση έχει και θετικά. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση χρειάζεται συναίνεση. Άλλωστε, τα προβλήματα του τόπου μας δεν έχουν χρώματα, κόκκινα, πράσινα ή γαλάζια. Και είναι γνωστά σε όλους μας. Είναι βέβαιο ότι θα απαιτηθούν συγκλίσεις. Αρκεί αυτές να γίνονται με γνώμονα το συμφέρον το τόπου και όχι επί τη βάσει συναλλαγών “κάτω από το τραπέζι”. Η παράταξή μας πρόσφερε στην σημερινή Δημοτική Αρχή με το παραπάνω αυτή τη συναίνεση, δυστυχώς όμως για τον τόπο μας, οι ιθύνοντες του Δήμου με περίσσια αλαζονεία την αγνόησαν.

ΕΡ.: Οδεύουμε οσονούπω, κ. Γκόντα, προς την τελική εκλογική ευθεία και οι δημότες θα ήθελαν να πληροφορηθούν, άμεσα και έγκυρα, από εσάς για το θέμα της συγκρότησης του ψηφοδελτίου της παράταξής σας. Να περιμένουν εκπλήξεις, ανανέωση;
ΓΚ.: Το ψηφοδέλτιό μας είναι σχεδόν στο σύνολό του έτοιμο και την Κυριακή 7 Απριλίου, στις 7.30 μ.μ., στο «Grand Serai», θα ανακοινωθεί. Στο μεγάλο μέρος του είναι ανανεωμένο με την αναγκαία συμμετοχή έμπειρων στελεχών. Η σωστή αναλογία έμπειρων και νέων στελεχών, εγγυάται την καλύτερη αντιμετώπιση των προβλημάτων του τόπου μας, προβλήματα που άλλωστε είναι και ο μοναδικός μας αντίπαλος.

ΕΡ.: Χωρίς βεβαίως να την υιοθετούμε όμως υπάρχει η άποψη ότι η αχίλλειος πτέρνα της εκλογικής σας προσπάθειας θα αποδειχθεί η περιφέρεια ενώ στα όρια του παλιού δήμου η απήχησή σας είναι αρκετά θετική. Εσείς τι απαντάτε;
ΓΚ.: Όσον αφορά την διαφορά της δύναμή μας στα παλαιά όρια του Δήμου σε σχέση με τον καλλικρατικό Δήμο, πράγματι, η δύναμη της παράταξής μας στα παλαιά όρια του Δήμου έχει καταγραφεί πολύ ισχυρότερη από ότι σε ορισμένες νεοενταγμένες περιοχές του Δήμου μας και αυτό παρά το ότι μου έχει προσδοθεί το προσωνύμιο του “χωριάτη”. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το έργο που έχει παραχθεί από την παράταξη μας στα παλαιά όρια του Δήμου, δεν είναι στο βαθμό που έπρεπε να είναι γνωστό στο νέο καλλικρατικό Δήμο και αυτό είναι δική μας ευθύνη.

ΕΡ.: Σχετικά με την εκλογική διαδικασία που αφορά την Περιφέρεια της Ηπείρου τι έχετε να πείτε;
ΓΚ.: Η περιφέρεια έχει τον δικό της συναγωνισμό και τα δικά της θέματα. Βεβαίως και όλοι εμείς, μέλη και ψηφοφόροι μας, ψηφίζουμε για Περιφέρεια. Σεβόμαστε απόλυτα όλους και δεν κάνουμε το λάθος να θεωρούμε τους πολίτες πρόβατα για να τους κατευθύνουμε. Ζητάμε από όλους να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, με γνώμονα το συμφέρον του τόπου και το συμφέρον ολόκληρης της Ηπείρου. Μιας Περιφέρειας που δυστυχώς φιγουράρει στην τελευταία θέση πανευρωπαϊκά. Και εδώ ακριβώς, είναι στοίχημα όλων των Ηπειρωτών, να ανατρέψουμε την θλιβερή αυτή πραγματικότητα. Να φέρουμε δηλαδή τον τόπο μας στη θέση που του αξίζει και που επιβάλλει η ιστορία, η παράδοση, ο πολιτισμός του, η γεωπολιτική του θέση, το ανθρώπινο δυναμικό του και η τεράστια προσφορά των Ηπειρωτών στο Έθνος μας.

ΕΡ.: Υπάρχει και η απερχόμενη δημοτική αρχή που σήμερα διοικεί το Δήμο μας. Θα θέλαμε από σας μια γενική αποτίμηση του έργου της.
ΓΚ.: Δυστυχώς, ενώ όλες οι Δημοτικές Αρχές έχουν θέσει τη σφραγίδα τους σε έργα και παρεμβάσεις στον τόπο μας, η παρούσα Δημοτική Αρχή, δεν είναι σε θέση να παρουσιάσει κάτι αντίστοιχο. Ακόμα και η πρωταρχική υποχρέωση για καθαρή πόλη, φαίνεται να φαντάζει στην παρούσα Δημοτική Αρχή Γολγοθάς. Οι πολίτες δυσανασχετούν καθημερινά με τις αμέτρητες λακκούβες που παρατηρούνται στις κεντρικές αλλά και περιφερειακές ασφαλτοστρώσεις. Αντίθετα, οι πολίτες και οι επισκέπτες της πόλη μας απολαμβάνουν έργα μας όπως, Grand Serai, υπόγειο πάρκινγκ κεντρικής πλατείας, Κενάν Μεσσαρέ, οίκο ευγηρίας, πεζοδρομήσεις του κέντρου, της οδού Καλλάρη κ.λπ., Λεωφόροι Γεννηματά, Βογιάνου, έργα στην οδό Γαριβάλδη (λιμανάκι, παιδική χαρά, θέατρο, υπαίθριο δωρεάν πάρκινγκ), φωτισμός και καθαρισμός Κάστρου, ευρυζωνικά δίκτυα, τριτοβάθμιος βιολογικός καθαρισμός, αποχετευτικά δίκτυα πόλης, αντικατάσταση 150 χλμ δικτύου ύδρευσης σε ολόκληρη την πόλη, Κ.Α.Π.Η με 13.000 χιλιάδες μέλη, γυμναστήρια, συσσίτια απόρων και σωρεία άλλων έργων, μικρών και μεγάλων που ανέδειξαν τον Δήμο μας πρωταθλητή έργων πανελλαδικά, ήτοι περισσότερα από μεγάλους Δήμους όπως Αθήνα, Θεσσαλονίκη κ.λπ.

ΕΡ.: Κλείνοντας αυτή την πολύ ενδιαφέρουσα συνομιλία μαζί σας θα σας ζητούσα επιγραμματικά να αναφερθείτε στους άξονες της πολιτικής σας ως Δημάρχου Ιωαννιτών για τη νέα δημοτική περίοδο.
ΓΚ.: Είναι καιρός να ανακτήσει η πόλη μας και πάλι ρυθμούς ανάπτυξης προκειμένου να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο ως μητρόπολη όχι μόνο της Δυτικής Ελλάδας, αλλά και των Βαλκανίων. Τα Γιάννενα μπορούν να ανακτήσουν το ρόλο τους ως σύγχρονη ευρωπαϊκή πανεπιστημιούπολη αξιοποιώντας την γεωπολιτική τους θέση. Τα Γιάννενα πρέπει να αποτελέσουν σημείο αναφοράς σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, αξιοποιώντας την ιστορία, τη παράδοση, τον πολιτισμό, καθώς και την απαράμιλλη φυσική ομορφιά της λίμνης και του Νησιού, τα ιστορικά μνημεία, το Κάστρο, τα Μουσεία, τους χιλιάδες τουριστών που καταφθάνουν ετησίως. Σε καθημερινό επίπεδο, πρέπει να δοθεί έμφαση στην ποιότητα ζωής των πολιτών. Βασικές δομές είναι: καθαριότητα, φωτισμός, ασφαλτοστρώσεις (λακούβες), παιδικές χαρές, οίκοι ευγηρίας. Η κοινωνική πολιτική, επίσης θα πρέπει να τεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Η καθημερινή επικοινωνία και επαφή με τους πολίτες κρίνεται απαραίτητη, όπως και η ενίσχυση και αξιοποίηση του εθελοντισμού. Η πόλη πρέπει να περάσει στα χέρια των πολιτών της και οι ανάγκες αυτών να ακούγονται. Έργα μικρά και μεγάλα, ισόρροπη ανάπτυξη σε όλα τα μήκη και πλάτη του Δήμου, εργοτάξια σε όλους τους πρώην Δήμους. Χρειάζεται σκληρή δουλειά για να υλοποιηθούν οι αναγκαίες υποδομές, με τη συνεργασία όλων των δυνάμεων του τόπου.