Ένα μόλις δίμηνο απομένει ως τις κάλπες της 26ης Μαΐου

Ξεκίνησε και… τυπικά η προεκλογική «κούρσα» σε Δήμους - Περιφέρειες!

- Μέσα στον Απρίλιο η παρουσίαση των συνδυασμών, οι οποίοι υποχρεούνται να βγάλουν ΑΦΜ και να κρατούν βιβλία

- Απαγορεύσεις και ανώτατα όρια στη χρηματοδότηση υποψηφίων

EKLOGES KALPH XERI ELLADA

• Μπήκαμε πλέον και τυπικά στη δίμηνη προεκλογική περίοδο που θα καταλήξει στις κάλπες της 26ης Μαΐου, όπου οι πολίτες θα κληθούν να αναδείξουν τους νέους άρχοντες σε Δήμους και Περιφέρειες, αλλά και τους εκπροσώπους της χώρας μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Ήδη η δραστηριότητα υποψηφίων δημάρχων και περιφερειαρχών έχει ενταθεί με περιοδείες και επιμέρους παρουσιάσεις υποψηφίων συμβούλων, ενώ μέσα στον επόμενο μήνα όλοι οι επικεφαλής θα παρουσιάσουν συνολικά πλέον τους συνδυασμούς που καταρτίζουν με τους οποίους θα διεκδικήσουν την ψήφο των πολιτών. (Ο «Π.Λ.» παρουσιάζει σε καθημερινή βάση, μέσα από ειδική στήλη στη σελίδα 2 την προεκλογική κίνηση τόσο στην Περιφέρεια όσο και στους Δήμους της Ηπείρου).
Στο μεταξύ, με εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών ορίζεται πως κάθε συνδυασμός πρέπει να έχει ΑΦΜ και να τηρεί βιβλίο εσόδων – εξόδων, γεγονός που θα βοηθήσει στη διαφάνεια των οικονομικών τους. Παράλληλα, ο νόμος είναι ξεκάθαρος σχετικά με το ποιος απαγορεύεται να χρηματοδοτεί συνδυασμούς και υποψηφίους, ενώ καθορίζει τα ποσά που μπορεί κανείς να διαθέσει σ’ αυτούς.

Ξεκίνησε η «κούρσα»!
Δύο μήνες απομένουν ως τις κάλπες της 26ης Μαΐου και τόσο σε επίπεδο Περιφέρειας όσο και στους Δήμους της Ηπείρου η προεκλογική «κούρσα» έχει ξεκινήσει. Όσον αφορά στην Περιφέρεια Ηπείρου, επτά είναι οι υποψήφιοι οι οποίοι διεκδικούν το «τιμόνι», με τον σημερινό Περιφερειάρχη Αλέκο Καχριμάνη να έχει ένα ξεκάθαρο προβάδισμα. Φυσικά, το μεγάλο ζητούμενο είναι αν η μάχη θα κριθεί την πρώτη Κυριακή ή θα χρειαστεί κι εδώ δεύτερος γύρος, ο οποίος έχει προσδιοριστεί για τις 2 Ιουνίου.
Στον Δήμο Ιωαννιτών πάλι, το «τοπίο» δεν έχει ξεκαθαρίσει απολύτως, ωστόσο μέχρι στιγμής οι υποψήφιοι δήμαρχοι φτάνουν τους εννιά και είναι περισσότεροι από κάθε άλλη φορά! Τις επόμενες ημέρες θα οριστικοποιηθούν οι συνδυασμοί και μέσα στον Απρίλιο οι υποψήφιοι περιφερειάρχες και δήμαρχοι θα τους παρουσιάσουν στο σύνολό τους.
Σημειώνεται ότι οι νέοι αυτοδιοικητικοί άρχοντες θα αναλάβουν καθήκοντα την 1η Σεπτεμβρίου και η θητεία τους θα λήξει στις 31 Δεκεμβρίου 2023.

Συνδυασμοί με ΑΦΜ
Δικό τους αυτοτελή Αριθμό Φορολογικού Μητρώου πρέπει να έχουν όλοι οι συνδυασμοί που θα λάβουν μέρος στις επικείμενες περιφερειακές και δημοτικές εκλογές, όπως ορίζει σε εγκυκλίους του το Υπουργείο Εσωτερικών. Ο ΑΦΜ χορηγείται στο όνομα του συνδυασμού και ισχύει για όλη τη διάρκεια της περιφερειακής και δημοτικής περιόδου. Για τη χορήγησή του υποβάλλεται στην οικεία ΔΟΥ γραπτή δήλωση, στην οποία αναγράφονται η επωνυμία του συνδυασμού και το όνομα του επικεφαλής. Εξάλλου, με άλλη εγκύκλιο προβλέπεται ότι οι συνδυασμοί που μετέχουν στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές είναι υποχρεωμένοι να τηρούν ειδικό βιβλίο, στο οποίο καταχωρούνται υποχρεωτικά όλα τα έσοδα και οι δαπάνες τους κατά την προεκλογική περίοδο. Προεκλογική περίοδος είναι το δίμηνο χρονικό διάστημα που προηγείται της ημερομηνίας διεξαγωγής των εκλογών.

Περί χρηματοδότησης
Αυξημένη πρέπει να είναι η προσοχή των υποψήφιων στις αυτοδιοικητικές εκλογές ως προς τη λήψη χρηματοδοτήσεων, καθώς η νομοθεσία θέτει συγκεκριμένους περιορισμούς στις πηγές και στα ανώτατα όρια, η παραβίαση των οποίων συνοδεύεται από την επιβολή υψηλών προστίμων και ποινών, που περιλαμβάνουν και φυλάκιση.
Μεταξύ άλλων, όπως αναφέρει ο «airetos.gr», απαγορεύεται η χρηματοδότηση και κάθε είδους παροχές προς τους περιφερειακούς και δημοτικούς συνδυασμούς, καθώς και προς τους υποψήφιους περιφερειακούς και δημοτικούς συμβούλους καταρχήν από φυσικά πρόσωπα, τα οποία είναι οφειλέτες των οικείων ΟΤΑ, για ποσό ανώτερο των 1.000 ευρώ. Για το σκοπό αυτό, οι ΟΤΑ υποχρεούνται να παραδώσουν στους επικεφαλής των αντίστοιχων συνδυασμών καταστάσεις οφειλετών για ποσά ανώτερα των 1.000 ευρώ.
Επίσης, απαγορεύεται η χρηματοδότηση από φυσικά πρόσωπα, τα οποία είναι ιδιοκτήτες ή εκδότες εφημερίδων και περιοδικών, ή από ιδιοκτήτες ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών ή διαδικτυακών και τηλεπικοινωνιακών φορέων, από φυσικά πρόσωπα που είναι υπάλληλοι των οικείων ΟΤΑ ή των αντίστοιχων Νομικών Προσώπων Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου αυτών, καθώς και από Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου.

Αυστηρές ποινές
Σε περίπτωση χρηματοδότησης ή άλλων παροχών, κατά παράβαση των προηγούμενων τεσσάρων περιπτώσεων, ο χρηματοδότης τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι ενός έτους και χρηματική ποινή από 30.000 μέχρι 100.000 ευρώ.
Με τις ίδιες ποινές τιμωρούνται και οι υπεύθυνοι διαχειριστές των περιφερειακών και δημοτικών συνδυασμών ή οι υποψήφιοι περιφερειάρχες και δήμαρχοι, καθώς και οι υποψήφιοι περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, εφόσον, μέχρι την παραμονή των εκλογών, δεν πρόβαλαν γραπτή αντίρρηση και αποδέχτηκαν την κατάθεση.
Ο νόμος προβλέπει ακόμη ότι δεν είναι δυνατή η λήψη τραπεζικών δανείων με σκοπό τη χρηματοδότηση συνδυασμών και υποψήφιων. Σε όσους παραβιάσουν αυτή την απαγόρευση, επιβάλλεται επίσης πρόστιμο από 30.000 μέχρι 100.000 ευρώ.

Όρια στην ενίσχυση
Τέλος, ορίζεται ότι η χρηματοδότηση συνδυασμών, από το ίδιο πρόσωπο, κατά την προεκλογική περίοδο, δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει το ποσό των 2.000 ευρώ, ενώ οι υποψήφιοι σύμβουλοι δε μπορούν να λάβουν πάνω από 500 ευρώ ενίσχυση από τον ίδιο χρηματοδότη.
Σε περίπτωση παραβίασης του νόμου ο χρηματοδότης τιμωρείται με πρόστιμο που ορίζεται στο δεκαπλάσιο του υπερβάλλοντος των ορίων που τίθενται στις απαγορεύσεις αυτές.