Όχι όλα θυσία στον «βωμό» των εκλογών

Και… εγγράφως ο εμπαιγμός από ΔΕΥΑΙ για δήθεν μείωση σε λογαριασμούς της!

Συζήτηση στο Δημοτ. Συμβούλιο για Βιολογικό Καθαρισμό και απορρόφηση ΕΣΠΑ

• Κανονισμό Πρασίνου αποκτούν για πρώτη φορά τα Γιάννενα 

Φωτιστικά LED θα τοποθετηθούν σε κεντρικούς δρόμους της πόλης…

DHMOTIKO SYMBOYLIO 28 3 19

• Δύσκολη… νύχτα πέρασε προχθές η Δημοτική Αρχή Ιωαννίνων, η οποία, στα πλαίσια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, ήρθε αντιμέτωπη με σημαντικά «αγκάθια» και δέχθηκε τις βολές της Αντιπολίτευσης για διάφορα θέματα.
Κυριάρχησε η καταγγελία για προεκλογικό εμπαιγμό των πολιτών από την ΔΕΥΑΙ μέσω υπόσχεσης για μειωμένους λογαριασμούς που έκανε ο Νίκος Γκόντας, ενώ για τα προβλήματα στη λειτουργία του Βιολογικού Καθαρισμού και στη διαχείριση της λυματολάσπης, τις κακές επιδόσεις στην απορρόφηση κονδυλίων του ΕΣΠΑ, αλλά και την κωλυσιεργία στην ικανοποίηση των αιτημάτων των φοιτητών για φθηνότερες μετακινήσεις πειστικές απαντήσεις δεν υπήρξαν εκ μέρους του Δημάρχου Θωμά Μπέγκα και των στελεχών της Δημοτικής Αρχής.
Κατά τα άλλα, εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο ο Κανονισμός Πρασίνου, τον οποίο εισηγήθηκε η αρμόδια Αντιδήμαρχος Ελένη Βασιλείου, ενώ παρελήφθη η μελέτη για την προμήθεια φωτιστικών LED που θα τοποθετηθούν σε βασικούς οδικούς άξονες της πόλης.

«Βολές» για ΔΕΥΑΙ!
«Βολές» κατά της Διοίκησης της ΔΕΥΑΙ εξαπέλυσε ο Νίκος Γκόντας τονίζοντας πως εμπαίζει τους πολίτες εξυπηρετώντας προεκλογικές σκοπιμότητες. Αφορμή ειδικό σημείωμα στους λογαριασμούς της επιχείρησης με το οποίο η Διοίκησή της προπαγανδίζει, εν όψει εκλογών, μείωση των λογαριασμών σε όσους τους εξοφλούν έγκαιρα!
Όπως ανέφερε ο Ν. Γκόντας, πρόκειται για μια πράξη, η οποία αποδεικνύει περίτρανα ότι στερούνται κάθε σοβαρότητα και υπευθυνότητας, αφού αυτή η ενέργεια δεν έγινε αποδεκτή από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου, διότι δεν ελήφθησαν υπ’ όψιν πολλές παράμετροι.
Η παράταξη Γκόντα σε ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι ο εκπρόσωπός της στη Διοίκηση της ΔΕΥΑΙ Στέφανος Μάτζιος είχε συναινέσει στη συγκεκριμένη πράξη της μείωσης λογαριασμών επισημαίνοντας παράλληλα τις βασικές αρχές της νομιμότητας, ωστόσο αγνοήθηκε παντελώς από τη Διοίκηση. «Την ευθύνη αυτής της πράξης του εμπαιγμού των πολιτών την φέρει εξ ολοκλήρου η διοίκηση της επιχείρησης, της οποίας πρόεδρος είναι ο ίδιος ο Δήμαρχος και αντιπρόεδρος, ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Χρυσοστόμου», ανέφερε ο κ. Γκόντας.

Βιολογικός και λυματολάσπη
Αυτοψία στον χώρο του Βιολογικού Καθαρισμού που αδυνατεί πλέον να ανταπεξέλθει στις ανάγκες του Λεκανοπεδίου έκαναν πρόσφατα Επιθεωρητές Περιβάλλοντος και συνέταξαν έκθεση η οποία κοινοποιήθηκε στη ΔΕΥΑΙ, όπως αποκάλυψε προχθές ο επικεφαλής της Μείζονος Αντιπολίτευσης.
Η έκθεση καταγράφει μία σειρά προβλημάτων που διαπιστώθηκαν στη λειτουργία του Βιολογικού, ενώ ένα μεγάλο κομμάτι της είναι αφιερωμένο στη λυματολάσπη και στην προβληματική διαχείρισή της που τη μετατρέπει σε υγειονομική «βόμβα» για την ευρύτερη περιοχή. Από πλευράς της Δημοτικής Αρχής επιχειρήθηκε υποβάθμιση του θέματος, με τον Θ. Μπέγκα να κάνει λόγο για ορισμό τις επόμενες μέρες αναδόχου για το έργο επέκτασης του Βιολογικού, όμως είναι σίγουρο ότι σύντομα θα υπάρξουν κι άλλες εξελίξεις, καθώς η έκθεση των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος κοινοποιήθηκε και στην Εισαγγελία Ιωαννίνων!

ΜΠΕΓΚΑΣ: Η Περιφέρεια καθυστερεί...
Όσον αφορά στην απορρόφηση κονδυλίων του ΕΣΠΑ για έργα στον Δήμο Ιωαννιτών, η οποία, όπως έγραφε χθες ο «Π.Λ.» και αποκάλυψε η ιστοσελίδα «Epiruspost.gr», κυμαίνεται σε μηδενικά επίπεδα (!) για τα Γιάννενα, ο Δήμαρχος και ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος δεν έδειξαν να… συγκινούνται!
Ο κ. Μπέγκας ανέφερε ότι ο σχεδιασμός προχωρά κανονικά, το ίδιο και η διαβούλευση με τους πολίτες, όμως η Περιφέρεια καθυστερεί να ανοίξει προσκλήσεις! Ο δε Αντιδήμαρχος Οικονομικών Θωμάς Γιωτίτσας έκανε γνωστό πως ο Δήμος έχει έτοιμο πρόγραμμα άνω των 200 εκατομμυρίων και διαβεβαίωσε πως στο τέλος του η απορρόφηση του ΕΣΠΑ θα ανέβει σημαντικά.
Στο μεταξύ, μία ακόμη παρέμβαση στο Δημοτικό Συμβούλιο έκαναν φοιτητικοί σύλλογοι του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, οι εκπρόσωποι των οποίων «στρίμωξαν» τη Δημοτική Αρχή καλώντας την να ανακοινώσει άμεσα χειροπιαστά μέτρα για να έχουν οι φοιτητές πιο φτηνές μετακινήσεις από και προς το ίδρυμα.
Ο Δήμαρχος περιορίστηκε να θυμίσει ότι η Δημοτική Αρχή είναι κοντά σε κάθε ομάδα πολιτών που έχει ανάγκη μέσα στην περίοδο αυτή της οικονομικής κρίσης που διανύουμε!

Κανονισμός Πρασίνου
Κανονισμό πρασίνου απέκτησε και επίσημα ο Δήμος Ιωαννιτών μετά την έγκρισή του προχθές από το Δημοτικό Συμβούλιο.
Η Αντιδήμαρχος Ελένη Βασιλείου, η οποία εισηγήθηκε το θέμα τόνισε, μεταξύ άλλων, πως «η ποιοτική υποβάθμιση της καθημερινότητας των κατοίκων των αστικών περιοχών είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την περιβαλλοντική υποβάθμιση και την απουσία επαρκών χώρων πρασίνου».
Η κ. Βασιλείου σημείωσε πως το Τμήμα Πρασίνου παρ’ όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, εμπλουτίζει τους χώρους πράσινου, αναμορφώνει το αστικό τοπίο, κινητοποιεί και συνεργάζεται με άλλους φορείς, εθελοντικές οργανώσεις, χορηγούς στα πλαίσια της αστικής τους κοινωνικής ευθύνης. Φέτος μάλιστα μελετάει 40 στρέμματα του δασυλλίου Γορίτσας με καθαρισμό, νέες φυτεύσεις, πυροπροστασία, δημιουργία φιλόξενων μονοπατιών. Για τον Κανονισμό Πρασίνου είπε ότι «αποτελεί ένα εργαλείο διαχείρισης που αποτυπώνει την άμεση ανάγκη προστασίας του κοινόχρηστου χώρου πρασίνου, διατηρώντας τη δυναμική προσαρμογή του σε τυχών μελλοντικές νέες απαιτήσεις».
Ο Κανονισμός, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει τα μέτρα διαχείρισης και προστασίας των κοινόχρηστων χώρων πρασίνου, τους κανόνες χρήσης, τις επιτρεπτές ή μη ενέργειες εντός των ορίων τους, τους περιορισμούς στη χρήση τους και τις κυρώσεις που επιβάλλονται για τις παραβάσεις που προκύπτουν από απαγορευμένες ενέργειες σε αυτούς.

…Και φωτιστικά LED
Τέλος, το Δημοτικό Συμβούλιο παρέλαβε προχθές τη μελέτη για την προμήθεια φωτιστικών LED προϋπολογισμού 3 εκατ. ευρώ, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί με ίδιους πόρους.
«Πρόκειται για μια παρέμβαση που αλλάζει την πόλη, οδηγώντας τη πολλά βήματα μπροστά. Μιλάμε για αισθητική αναβάθμιση, πιο ασφαλή φωτισμό για πεζούς και οχήματα, μεγάλη εξοικονόμηση πόρων και την αρχή για τη δημιουργία ενός δημοτικού πράσινου ταμείου μέσα από το οποίο θα χρηματοδοτούνται περιβαλλοντικά και ενεργειακά έργα», τόνισε ο Θωμάς Μπέγκας.
Πιο συγκεκριμένα και όπως έκανε γνωστό ο Αντιδήμαρχος Έργων, Γιάννης Λιόντος, η μελέτη προβλέπει την προμήθεια 2.700 περίπου νέων φωτιστικών σωμάτων τεχνολογίας LED, τα οποία θα εγκατασταθούν τόσο σε υφιστάμενες υποδομές οδικού φωτισμού όσο και σε νέες. Σύμφωνα με την μελέτη, το ετήσιο όφελος για το Δήμο θα ανέρχεται στις 300.000 ευρώ περίπου, ενώ στο 70% φτάνει η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας.
Ως περιοχές παρέμβασης ορίζονται η περιοχή που περικλείεται από τις οδούς Βορείου Ηπείρου, Μεγάλου Αλεξάνδρου, Σπύρου Λάμπρου, Σουλίου, Δομπόλη, Κενάν Μεσσαρέ, Βογιάννου, Καρόλου Παπούλια, Γαριβάλδη, Διονυσίου Φιλοσόφου & Γ. Παπανδρέου), η περιοχή του Κέντρου της Δ.Ε. Ανατολής, αλλά και άξονες με αντίστοιχη υποδομή σε διάφορα μέρη της πόλης (Μ. Κοτοπούλη και Θ. Πασχίδη στους Αμπελόκηπους, Νικοπόλεως και Λ. Ιωαννίνων στον άξονα που συνδέει το Κέντρο με την Ανατολή, η 3ης Σεπτεμβρίου η Λεωφ. Γράμμου κ.α.).