Η Ήπειρος… δικαιωματικά πρωτοστατεί στις Ευρωπαϊκές Ημέρες Χειροτεχνίας!

- Στόχος η ανάδειξη χειροτεχνικών επαγγελμάτων με τοπική ταυτότητα

- Σειρά εκδηλώσεων μέχρι την Κυριακή…

RIZAREIOS YFANTIKH ARGALEIOS

• Εβδομάδα αφιερωμένη στα χειροτεχνικά επαγγέλματα αυτή που μόλις ξεκίνησε, αφού για επτά ημέρες η Ήπειρος συμμετέχει με πλούσιες εκδηλώσεις στις «Ευρωπαϊκές Ημέρες Χειροτεχνίας»! «Χειροτεχνικά επαγγέλματα – Τοπικές ταυτότητες» είναι το θέμα της φετινής διοργάνωσης, στοχεύοντας στην ανάδειξη των σχέσεων των επαγγελμάτων αυτών με τα φυσικά, ιστορικά κοινωνικά και οικονομικά χαρακτηριστικά του κάθε τόπου.
Για την περιοχή μας είναι η τέταρτη συμμετοχή, με πρωτοβουλία του Δήμου Ζαγορίου και τη συμβολή της Περιφέρειας Ηπείρου.
Κάθε χρόνο με περισσότερες εκδηλώσεις και συμμετοχές, οι «Ευρωπαϊκές Ημέρες Χειροτεχνίας απλώνονται σταδιακά σ’ ολόκληρη την Ήπειρο. Μάλιστα από την περσινή χρονιά που πήρε τη σκυτάλη το Πολιτιστικό Ίδρυμα του Ομίλου Πειραιώς, γιορτάζονται σ’ όλο το Δίκτυο των Μουσείων του και στη Θεσσαλονίκη.
Καθ’ όλη την διάρκεια της εβδομάδας προτείνονται σεμινάρια, εργαστήρια, επιδείξεις, εκθέσεις, επισκέψεις εργαστηρίων και μουσείων και τέλος, την Κυριακή 7 Απριλίου (11 π.μ.) με την υποστήριξη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ημερίδα με θέμα « Η Τέχνη της λιθοδομής ως έκφραση της τοπικής ταυτότητας», η οποία θα πραγματοποιηθεί στο παράρτημα της Σχολής Καλών Τεχνών στο Τσεπέλοβο.
Πλούσιες δράσεις...
- Οι δράσεις ξεκινούν σήμερα, Δευτέρα (από 10 π.μ. έως 1 μ.μ.) με μια «Γιορτή του Δρόμου» στην οδό Ανεξαρτησίας στα Γιάννενα, κατά μήκος της οποίας τα εργαστήρια θα ανοίξουν τις πόρτες τους, για να αποκαλύψουν τα μυστικά τους σε μικρούς και μεγάλους επισκέπτες, με παράλληλα μουσικά δρώμενα κουκλοθέατρο και αφηγήσεις- παιχνίδια.
- Για πρώτη φορά στο πρόγραμμα συμμετέχει και το «Μέκειο Οικοτροφείο» (οδός Τσακάλωφ 14).
Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν παρουσίαση ραπτικής «....Από το χαρτί στο ύφασμα» (παλαιότερο project του 1ου Γυμνασίου με υπεύθυνη καθηγήτρια τη Γεωργία Καρδάση), ανοιχτό μάθημα με βελονάκι (αύριο, Τρίτη 5 μ.μ. έως 7 μ.μ.), μαθήματα Μακραμέ (μεθαύριο, Τετάρτη 5 μ.μ. έως 7 μ.μ.) και ομιλία με θέμα: «Στοιχεία παραδοσιακής φορεσιάς – η αξία του χειροποίητου» από από την εικαστικό Γεωργία Καρδάση (Παρασκευή, 5 Απριλίου και ώρα 10 π.μ.).
Δηλώσεις συμμετοχής για τα ανοιχτά μαθήματα Μακραμέ και βελονάκι στο τηλ.: 26510-22326)
- Περιήγηση στη διαδραστική αίθουσα του (Κέντρου Παραδοσιακής Βιοτεχνίας Ιωαννίνων (ΚΕ.ΠΑ.Β.Ι.) με ζωντανή επίδειξη από τεχνίτες θα πραγματοποιείται από αύριο, Τρίτη μέχρι και την Παρασκευή, 5 Απριλίου (11 π.μ. έως 2 μ.μ.).
- Στο Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου από σήμερα Δευτέρα έως και την Παρασκευή 5 Απριλίου θα λάβουν χώρα ενημερώσεις και προβολές για τα Παραδοσιακά Επαγγέλματα της προστατευόμενης περιοχής σε μαθητές σχολείων. Το Σάββατο, 6 Απριλίου, από τις 10 π.μ. έως τις 3 μ.μ., στο χώρο του Ριζαρείου Χειροτεχνικού Κέντρου στο Μονοδένδρι και του Κέντρου Πληροφόρησης Ασπραγγέλλων θα παρουσιάζονται στο κοινό τα Παραδοσιακά Επαγγέλματα του Εθνικού Πάρκου.
- Μια δράση με τίτλο «Κόσμημα: Η αισθητική του σήμερα μέσα από τις τεχνικές του παρελθόντος», οργανώνει στο Μουσείο Αργυροτεχνίας το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, το Σάββατο 6 και την Κυριακή 7 Απριλίου, από τις 10 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι. Δύο σημαντικοί δημιουργοί, ο σχεδιαστής Δημοσθένης Παπαδόπουλος και ο τεχνίτης συρματερής Πέτρος Μαργιώλας, παρουσιάζουν την τέχνη της κοσμηματοποιίας από το σχέδιο μέχρι το τελικό αποτέλεσμα, παντρεύοντας τις τεχνικές του παρελθόντος με την αισθητική του σήμερα. Η είσοδος στη δράση είναι ελεύθερη για το κοινό. Περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο 2651064065, καθημερινά, εκτός Τρίτης, από τις 10 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα.
- Ένα συναρπαστικό κυνήγι θησαυρού, που θα δώσει την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να ανακαλύψουν με τον πιο διασκεδαστικό τρόπο τα κρυμμένα μυστικά της παράδοσής μας και αυτά που αποτελούν την ταυτότητά μας, διοργανώνει στο Μέτσοβο, το Ίδρυμα Εγνατία Ηπείρου, σε συνεργασία με το ΚΔΑΠ και την Παιδική Βιβλιοθήκη Μετσόβου, την Κυριακή 7 Απριλίου, από τις 10.30 το πρωί έως τις 1.30 το μεσημέρι.
Σημείο συνάντησης είναι η θέση Πευκάκια (δίπλα από το εστιατόριο Γαλαξίας) και η συμμετοχή είναι δωρεάν. Δηλώσεις συμμετοχής, στο Ίδρυμα Εγνατία Ηπείρου είτε τηλεφωνικά (2651072315 και 2651038150) είτε με e-mail (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.) μέχρι και την Πέμπτη 4 Απριλίου. 

* * *

Συντελεστές της όλης διοργάνωσης είναι: Δήμος Ζαγορίου, Δήμος Βόρειων Τζουμέρκων, Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου, Ριζάρειο Χειροτεχνικό Κέντρο, Μουσείο Αργυροτεχνίας του ΠΙΟΠ, Ιδρυμα ΕΓΝΑΤΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ, Μέκειο Οικοτροφείο, Μουσείο Νεώτερης Ιστορίας Σκλίβανης, Σύλλογος Ιστορικού Κέντρου «Τα Παλιά Γιάννινα» και 23 εργαστήρια δημιουργών καλλιτεχνικής χειροτεχνίας.