Ανεξέλεγκτη η δράση Ελληνοαλβανικών συμμοριών

Πάρτε αυστηρά μέτρα ΤΩΡΑ για  τη θωράκιση των συνόρων μας!


Καταδίωξη ταχύπλοου που μετέφερε παράνομους μετανάστες στα ανοιχτά της Πάργας
ΚΩΝ. ΚΑΨΑΛΗΣ (Δήμαρχος Πωγωνίου): Μέλημά μας η εμπέδωση αισθήματος ασφάλειας…

LIMENIKO TAXYPLOO 1

• Μία και καλή πρέπει να θωρακιστούν τα Ελληνο – αλβανικά σύνορα για να σταματήσει επιτέλους το «αλισβερίσι» από συμμορίες που, εκμεταλλευόμενες τις «τρύπες» στη φύλαξη της μεθορίου, προωθούν από στεριά και θάλασσα προς την περιοχή μας και όχι μόνο, κάθε είδους παρανόμους.
Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι περιστατικό που έλαβε χώρα ξημερώματα Κυριακής με καταδίωξη ταχύπλοου στα ανοιχτά της Πάργας, το οποίο μετέφερε παράνομους μετανάστες. Όπως αποδείχθηκε, επρόκειτο για πολυεθνικό κύκλωμα διακίνησης.
Με αφορμή το περιστατικό αυτό αλλά και τις αυστηρές ποινές που επιβλήθηκαν πρόσφατα στα μέλη πολυμελούς σπείρας που δρούσε στο ακριτικό Πωγώνι, ο Δήμαρχος της περιοχής Κώστας Καψάλης σε δήλωσή του στον «Π.Λ.» κάνει λόγο για μηδενική ανοχή στην παρανομία και για ανάγκη εμπέδωσης αισθήματος ασφάλειας.

Μόνο με αυστηρά μέτρα…
Σοβαρά προβλήματα φύλαξης εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν τα Ελληνο – αλβανικά σύνορα, σε στεριά και θάλασσα, παρά το γεγονός ότι τελευταία η Ευρωπαϊκή Αστυνομία Frontex έχει πυκνώσεις τις περιπολίες της με μεικτά κλιμάκια Ελλήνων, Ρουμάνων και Γερμανών. Ωστόσο, αυτό δεν είναι αρκετό. Εξάλλου, είναι μεγάλο το μήκος των συνόρων (περί τα 150 χλμ.) που χρειάζονται επιτήρηση και πολλές οι συμμορίες που δρουν στην παραμεθόριο προωθώντας συχνά με κάθε μέσο παράνομους μετανάστες ή εισάγοντας στη χώρα μας ναρκωτικά και άλλα παράνομα εμπορεύματα.
Απαιτείται λοιπόν η λήψη αυστηρών μέτρων που θα θωρακίσουν αποτελεσματικά τα σύνορα και υπάρχουν τρόποι για να γίνει αυτό. Δε μπορεί η χώρα μας να περιμένει από τη Frontex να βγάλει τα… κάστανα από τη φωτιά, χωρίς η ίδια να αναλαμβάνει τη δράση που απαιτείται.

Καταδίωξη στη θάλασσα
Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι το περιστατικό που συνέβη ξημερώματα Κυριακής, όταν πολυεθνικό, όπως αποδείχθηκε, κύκλωμα επιχείρησε να μεταφέρει με σκάφος παράνομους μετανάστες με προορισμό την Ιταλία. Τόσο οι μετανάστες όσο και μέλη του κυκλώματος συνελήφθησαν μετά από συντονισμένη επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε από τα Λιμεναρχεία Πρέβεζας και Ηγουμενίτσας. Το σκάφος εντοπίστηκε ανοιχτά της Πάργας και αμέσως κινήθηκαν δυνάμεις των δύο Λιμεναρχείων. Το ακινητοποίησαν και διαπίστωσαν ότι μετέφερε οκτώ παράνομους μετανάστες, επτά άνδρες και μία γυναίκα Ιρακινής και Ιρανικής καταγωγής. Το σκάφος δεν έφερε διακριτικά, ενώ ο χειριστής ήταν Έλληνας.
Παράλληλα, εντοπίστηκε ένα όχημα στο οποίο επέβαιναν τρία άτομα, μέλη του κυκλώματος που είχε μεταφέρει τους παράνομους μετανάστες πιθανότατα από την Αθήνα. Πρόκειται για έναν Έλληνα, μία Ουκρανή και έναν Μεξικανό, ένα πολυεθνικό κύκλωμα δηλαδή, που δραστηριοποιούνταν και πλούτιζε εκμεταλλευόμενο την προσπάθεια παράνομων μεταναστών να ταξιδέψουν στην Ευρώπη.
Εξάλλου, ζευγάρι αλλοδαπών ηλικίας 59 και 57 ετών αντίστοιχα, συνελήφθη στην Ηγουμενίτσα επειδή μετέφεραν από κοινού, έναντι χρηματικής αμοιβής, στο εσωτερικό της χώρας, δύο παράνομους μετανάστες, έναν 47χρονο και μία 37χρονη, οι οποίοι συνόδευαν και το ανήλικο παιδί τους. Κατασχέθηκαν το αυτοκίνητο με το οποίο γίνονταν η λαθρομεταφορά καθώς και δύο κινητά τηλέφωνα.

Ο Δήμαρχος Πωγωνίου
Με αφορμή το τελευταίο αυτό περιστατικό αλά και τα όσα προηγήθηκαν με την εξάρθρωση πολυμελούς σπείρας διακίνησης παράτυπων μεταναστών που δρούσε στην περιοχή του Πωγωνίου, ο Δήμαρχος Πωγωνίου Κώστας Καψάλης τόνισε στον «Π.Λ.» πως «σημαία της Δημοτικής Αρχής και πρωταρχικό μας μέλημα είναι η προφύλαξη της ασφάλειας του ακριτικού μας τόπου και των δημοτών μας. Γι’ αυτήν παλεύουμε και δε θα επιτρέψουμε σε κανέναν να αμαυρώσει το όνομα της περιοχής μας».
Ο κ. Καψάλης επανέφερε το θέμα ενίσχυσης της αστυνόμευσης της παραμεθορίου τονίζοντας ότι «απαιτούνται περισσότερες περιπολίες ώστε να εμπεδωθεί το αίσθημα ασφάλειας στους ακρίτες που κρατούν ζωντανά τα χωριά μας».