Στοίχισαν λάθη και αδυναμίες, αλλά…

Με κυβερνητική… σφραγίδα ο υποβιβασμός του ΠΑΣ Γιάννινα!

- Κατά το δοκούν η αναδιάρθρωση του πρωταθλήματος 

- Έκθετοι Τσίπρας, Υφ. Αθλητισμού και Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Καθολική η καταδίκη των βανδαλισμών στο Εθνικό Στάδιο «Οι Ζωσιμάδες»

PAS PAOK 2 5 5 19

• Η ήττα την Κυριακή από τον ΠΑΟΚ (0-2) και ο υποβιβασμός του ΠΑΣ Γιάννινα μετά από οκτώ χρόνια παρουσίας στο πρωτάθλημα της Super League προκαλεί έντονη πικρία και αγανάκτηση στους Ηπειρώτες. Πέρα από τα λάθη και τις αδυναμίες που παρουσίασε η ομάδα στο φετινό πρωτάθλημα, είναι διάχυτη η αίσθηση της αδικίας που διαπράχθηκε σε βάρος της Γιαννιώτικης ΠΑΕ.
Ο ΠΑΣ Γιάννινα, με την ανοχή των αρμόδιων αθλητικών οργάνων και της Κυβέρνησης, είχε «στοχοποιηθεί» από την πρώτη αγωνιστική του πρωταθλήματος και σε βάρος του διαπράχθηκαν σωρεία διαιτητικών λαθών που του στοίχισαν πολύτιμους βαθμούς, με τους οποίους όχι απλά θα είχε σώσει την κατηγορία, αλλά και θα μπορούσε να ήταν σε πολύ ψηλότερη θέση από πολλές άλλες ομάδες. Ο ΠΑΣ στερήθηκε ακόμη και της δυνατότητας να διεκδικήσει την παραμονή του σε αγώνα μπαράζ, κάτι που δεν οφείλεται μόνο στη διαιτησία, αλλά και στην «ξέφρενη πορεία» του ΟΦΗ τις τελευταίες 4-5 αγωνιστικές του πρωταθλήματος, κατά τις οποίες πέρασε νικηφόρα από έδρες που έμοιαζαν «φρούρια» για τα μέτρα του, όπως του Παναθηναϊκού και του Ατρομήτου.
Όμως ούτε και αυτό φαίνεται ότι αποτέλεσε αντικείμενο προβληματισμού για τους κυβερνητικούς «εξυγιαντές» του επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Σύμφωνα με φιλάθλους, υπεισήλθαν πολιτικές σκοπιμότητες και με την τροπολογία για την αναδιάρθρωση.
Κρατήθηκε επί εβδομάδες στα «συρτάρια» και κατατέθηκε χθες από τον Υφ. Αθλητισμού Βασιλειάδη, αφού πρώτα σιγουρεύτηκε η εξασφάλιση θέσης για τα μπαράζ του ΟΦΗ. Σε διαφορετική περίπτωση εικάζεται πως η αναδιάρθρωση θα πήγαινε περίπατο.
Ο ΠΑΣ Γιάννινα έχει κάθε λόγο να θεωρεί τη στοχοποίησή του και απόρροια κυβερνητικών επιλογών. Και αυτό εστιάζεται στο γεγονός πως η απόφαση για την αναδιάρθρωση είχε ληφθεί με την προϋπόθεση της χρήσης VAR με το οποίο θα ελέγχονταν και θα διορθώνονταν διαιτητικά λάθη. Κάτι τέτοιο δεν έγινε και η Γιαννιώτικη ομάδα καταδικάζεται πλέον από τη σωρεία λανθασμένων αποφάσεων διαιτητών.

Να παρέμβει ο Τσίπρας!
Από δω και πέρα όμως οι ευθύνες μετατοπίζονται ευθέως στην Κυβέρνηση, στον Ηπειρώτη Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Τσίπρας -ο οποίος αν ερχόταν σήμερα για την προεκλογική του ομιλία- θα γινόταν αποδέκτης έντονων διαμαρτυριών, από φιλάθλους και μη, για την αδικία που διαπράττεται σε βάρος του ΠΑΣ Γιάννινα και κατ΄ επέκταση έναντι μια ομάδας που δεν στηρίζεται σε «ξένες πλάτες» και ούτε έχει ζητήσει την εύνοια κανενός παρά μόνο απόδοση δικαιοσύνης εντός αγωνιστικών χώρων.

Άφωνοι οι βουλευτές!
Έκθετοι όμως είναι και οι κυβερνητικοί βουλευτές της Ηπείρου και ειδικότερα οι τέσσερις που εκλέγονται στο Νομό Ιωαννίνων, οι οποίοι όλες αυτές τις εβδομάδες που διαδραματίζονταν οι εξελίξεις στο προσκήνιο (και κυρίως στο παρασκήνιο) τις παρακολουθούν άβουλοι και άφωνοι, μην έχοντας εκφράσει καμία άποψη ή θέση για τα συμβαίνοντα.
Τώρα όμως ήρθε και για αυτούς η «ώρα της αλήθειας» καθώς τις επόμενες ημέρες θα κληθούν να ψηφίσουν στη Βουλή την τροπολογία για την αναδιάρθρωση του επαγγελματικού ποδοσφαίρου (εντάχθηκε σε σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών). Κι εκεί με την ψήφο τους θα αποδείξουν αν είναι εκπρόσωποι εκείνων που τους έστειλαν στη Βουλή, δηλ. των γιαννιωτών ψηφοφόρων, ή απλά διεκπεραιωτές των κυβερνητικών/κομματικών εντολών. Τρίτος δρόμος «διαφυγής» δεν υπάρχει.
Την παρέμβαση του Πρωθυπουργού ζητούν και τοπικοί φορείς οι οποίοι το θέτουν μάλιστα σε ανακοινώσεις τους, ενόψει της αρχικά προγραμματισθείσας για σήμερα προεκλογικής του ομιλίας στα Γιάννενα, που τελικά χθες βράδυ αναβλήθηκε λόγω της πρότασης δυσπιστίας κατά του Υπουργού Υγείας Π. Πολλάκη που κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία.

Η Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία
Η Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία στην ανακοίνωσή της, υπογραμμίζει πως η ομάδα «πλήρωσε το τίμημα της «εξυγίανσης» του ποδοσφαίρου, «έτσι όπως το έχει οραματιστεί η αθλητική ηγεσία της χώρας», ζητώντας από τον Πρωθυπουργό να αποκαταστήσει την αδικία σε βάρος του ΠΑΣ Γιάννινα.

Ο Σύλλογος Πολυτέκνων
Ανοικτή επιστολή προς το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού απέστειλε και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Πολυτέκνων Γονέων Ν. Ιωαννίνων Κώστας Μπαλωμένος, ο οποίο ζητά να αποκατασταθεί η ολοφάνερη αδικία σε βάρος της ομάδας του ΠΑΣ Γιάννινα.

Αποδοκιμάζουν τους βανδαλισμούς
Ταυτόχρονα όμως με το αίτημα για αποκατάσταση της αδικίας κατά του ΠΑΣ, καθολική είναι η καταδίκη των βανδαλισμών που έγιναν στο Εθνικό Στάδιο «Οι Ζωσιμάδες» από λίγους οπαδούς - μπαχαλάκηδες του ΠΑΣ, οι οποίοι δυσφήμισαν την πόλη, την ομάδα, αλλά και προκάλεσαν φθορές ακόμη και στο νεότευκτο ταρτάν του Εθνικού Σταδίου.
Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας, ζητά «να μπει ένα τέλος σε πράξεις βίας και βανδαλισμού», επισημαίνοντας πώς «το στάδιο που είναι το «σπίτι» του ΠΑΣ, είναι και «σπίτι» για χιλιάδες άλλους αθλητές και αθλήτριες». «Με ηρεμία και νηφαλιότητα οφείλουμε να κάνουμε επιτέλους μια σοβαρή συζήτηση τόσο για να σχεδιάσουμε κοινές δράσεις, όσο και να βρούμε τρόπους να απομονώσουμε μια θλιβερή μειοψηφία ατόμων, τους οπαδούς της ασχήμιας και της καταστροφής, που προβαίνουν σε βανδαλισμούς τόσο εντός γηπέδου, όσο και στην πόλη», προσθέτει ακόμη μεταξύ άλλων ο κ. Μπέγκας.
Την καταδίκη των βανδαλισμών καταδικάζει και η Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία του υποψήφιου Δημάρχου Νίκου Γκόντα: «Η εικόνα των καταστροφών που παρουσιάστηκε μετά τον αγώνα με τον ΠΑΟΚ δεν τιμούν την πόλη μας και την ομάδα μας», υπογραμμίζει.
Η παράταξη του Άρη Μπαρτζώκα «Γιάννενα Τώρα» καταδικάζει επίσης «απερίφραστα τη συμπεριφορά των μεμονωμένων αυτών ατόμων που είναι η λυπηρή εξαίρεση και καμία σχέση δεν έχουν με τον φίλαθλο κόσμο του ΠΑΣ και ελπίζει να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να επανορθώσουν τις ζημιές που προκάλεσαν στο πρόσφατα ανακαινισμένο Εθνικό Στάδιο Ιωαννίνων».