Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για τις τέσσερις κάλπες της 26ης Μαΐου

Ξετυλίγοντας το… κουβάρι του σταυρού σε Δήμο Ιωαννιτών και Περιφέρεια Ηπείρου!

- Σε πολιτισμένο κλίμα διεξάγεται μέχρι στιγμής ο προεκλογικός αγώνας στην περιοχή μας

- Αναλυτική ενημέρωση για το πόσους υποψηφίους μπορούν να «σταυρώσουν» οι εκλογείς σε κάθε περίπτωση

KALPES EYROEKLOGES AYTODIOIKHTIKES

• Λιγότερες από τρεις εβδομάδες απομένουν ως τις εκλογές της 26ης Μαΐου, οι οποίες θα αναδείξουν τις νέες διοικήσεις στους Δήμους και τις Περιφέρειες της χώρας, ενώ οι πολίτες θα εκλέξουν και τους εκπροσώπους της Ελλάδας στο Ευρωκοινοβούλιο.
Καθώς μπαίνουμε στην τελική ευθεία, ο προεκλογικός αγώνας κορυφώνεται τόσο στον Δήμο Ιωαννιτών όσο και στους υπόλοιπους της Ηπείρου αλλά και στην Περιφέρεια, με το κλίμα πάντως, να παραμένει πολιτισμένο σε γενικές γραμμές, χωρίς… παρατράγουδα και «χτυπήματα κάτω από τη ζώνη»!
Ωστόσο, το εκλογικό σύστημα είναι καινούριο, οι υποψήφιοι πάρα πολλοί και οι πολίτες καλό θα είναι να γνωρίζουν πόσους σταυρούς προτίμησης έχουν δικαίωμα να βάλουν σε κάθε περίπτωση, αλλά και τι ισχύει σε περίπτωση που δεν συμμορφωθούν με τις επιταγές του νόμου.

Κάλπες και σταυροί
Τέσσερις κάλπες θα στηθούν την Κυριακή, 26 Μαΐου στα εκλογικά κέντρα όλης της χώρας και κάθε μία έχει τους δικούς της κανόνες, με τους σταυρούς προτίμησης να διαφέρουν ανάλογα με την περίπτωση. Εξάλλου, μπορεί οι υποψήφιοι σύμβουλοι, περιφερειακοί, δημοτικοί και κοινοτικοί να είναι πολλοί, όπως και οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές σε κάθε κομματικό ψηφοδέλτιο, όμως οι σταυροί που μπορούμε να διαθέσουμε στην παράταξη ή το κόμμα που θα επιλέξουμε είναι συγκεκριμένοι και κάθε υπέρβαση… κοστίζει!
Αξίζει λοιπόν να δει κανείς τι ισχύει σε κάθε περίπτωση και ειδικά για τον Δήμο Ιωαννιτών και την Περιφέρεια Ηπείρου που ενδιαφέρουν κυρίως τους Γιαννιώτες.

Τι ισχύει στους Δήμους
Ας δούμε πρώτα τι ισχύει για τους Δήμους. Ως γνωστόν, στον υποψήφιο δήμαρχο κάθε παράταξης δε σημειώνεται σταυρός προτίμησης, εάν όμως τεθεί το ψηφοδέλτιο δεν ακυρώνεται για το λόγο αυτό.
Όπως αναφέρει ο «airetos.gr», σε Δήμους που αποτελούν ενιαία εκλογική περιφέρεια ο εκλογέας μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του σε έναν ή δύο ή τρεις υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους, δηλαδή μπορεί να βάλει μέχρι τρεις σταυρούς. Ψηφοδέλτιο που φέρει περισσότερους από τους επιτρεπόμενους σταυρούς, είναι έγκυρο και προσμετράται υπέρ του Συνδυασμού, χωρίς όμως να λαμβάνεται υπόψη κανένας σταυρός.
Σε Δήμους που αποτελούνται από περισσότερες εκλογικές περιφέρειες ο εκλογέας μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του σε έναν υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο, όταν η εκλογική του περιφέρεια είναι μονοεδρική, διεδρική ή τριεδρική, σε ένα, δύο ή τρεις υποψήφιους συμβούλους όταν η εκλογική του περιφέρεια έχει περισσότερες από τρεις έδρες και σε έναν υποψήφιο δημ. σύμβουλο οποιασδήποτε άλλης εκλογικής περιφέρειας του οικείου Δήμου.
Με άλλα λόγια, ο εκλογέας μπορεί να θέσει έναν ή περισσότερους σταυρούς, ανάλογα με τις έδρες της εκλογικής του περιφέρειας, σε υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο της εκλογικής περιφέρειας στους εκλογικούς καταλόγους της οποίας είναι εγγεγραμμένος, και έναν σταυρό σε υποψήφιο όλων των άλλων εκλογικών περιφερειών.

Ο Δήμος Ιωαννιτών
Στον Δήμο Ιωαννιτών οι σταυροί διαφέρουν ανάλογα με την εκλογική περιφέρεια που βρίσκεται ο καθένας. Πιο συγκεκριμένα, οι εκλογείς της Δ.Ε. Ιωαννίνων μπορούν να βάλουν έως τρεις σταυρούς στη συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια και έναν σταυρό σε άλλη Δημοτική Ενότητα. Οι ίδιοι σταυροί ισχύουν επίσης για τους εκλογείς των Δ.Ε. Ανατολής και Παμβώτιδος, ενώ εκείνοι στις Δ.Ε. Μπιζανίου, Περάματος και Νήσου έχουν δικαίωμα να βάλουν έναν σταυρό στη δική τους εκλογική περιφέρεια και έναν σε άλλη Δημοτική Ενότητα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι έδρες στο Δημοτικό Συμβούλιο είναι 31 για τη Δ.Ε. Ιωαννίνων, πέντε για τη Δ.Ε. Ανατολής, τέσσερις για τη Δ.Ε. Παμβώτιδος, δύο για Μπιζάνι και Πέραμα και μία για τη Νήσο.

Οι Κοινότητες
Στις Κοινότητες άνω των 300 κατοίκων για την εκλογή Συμβουλίων, ο ψηφοφόρος μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του υπέρ ενός ή δύο υποψήφιων. Ψηφοδέλτιο που φέρει περισσότερους από τους επιτρεπόμενους σταυρούς, είναι έγκυρο και προσμετράται υπέρ του Συνδυασμού, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη κανένας σταυρός.
Στις Κοινότητες κάτω των 300 κατοίκων, δηλαδή στη μεγάλη πλειοψηφία των χωριών, για την εκλογή προέδρου Κοινότητας, ο εκλογέας μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του υπέρ ενός υποψήφιου. Ψηφοδέλτιο το οποίο δεν φέρει κανέναν σταυρό ή φέρει περισσότερους του ενός σταυρούς, θεωρείται άκυρο.

Περιφερειακές εκλογές
Πάμε τώρα στις Περιφέρειες. Για τους υποψήφιους περιφερειάρχες ισχύει ότι και για τους υποψ. δημάρχους, δηλαδή δεν σημειώνεται σταυρός, εάν όμως τεθεί, το ψηφοδέλτιο δεν ακυρώνεται για το λόγο αυτό.
Όσον αφορά στους σταυρούς για υποψήφιους περιφερειακούς συμβούλους, αυτοί διαμορφώνονται ανάλογα με τον πληθυσμό της Περιφερειακής Ενότητας στην οποία βρίσκονται οι εκλογείς. Πιο αναλυτικά, στην Π.Ε. Ιωαννίνων με μόνιμο πληθυσμό 167.901 εκλέγονται 25 σύμβουλοι. Μπαίνουν έως και τέσσερις σταυροί στο ψηφοδέλτιο προτίμησής μας. Στην Π.Ε. Άρτας με πληθυσμό 67.877 εκλέγονται 10 περιφερειακοί σύμβουλοι και τίθενται τρεις σταυροί. Στην Π.Ε. Πρέβεζας με πληθυσμό 57.491 κατοίκους εκλέγονται εννέα σύμβουλοι και τίθενται έως τρεις σταυροί. Τέλος, στην Π.Ε. Θεσπρωτίας με πληθυσμό 43.587 κατοίκους εκλέγονται επτά σύμβουλοι και οι σταυροί που τίθενται είναι δύο.
Αν σε ένα ψηφοδέλτιο σημειωθούν περισσότεροι από τους προβλεπόμενους σταυροί, το ψηφοδέλτιο είναι έγκυρο και λογίζεται υπέρ του συνδυασμού, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη κανένας σταυρός.

…και ευρωεκλογές
Όσον αφορά στις ευρωεκλογές, η παρ.4 του αρ.1 του ν.4255/2014 ορίζει ότι «Ο εκλογέας μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του υπέρ τεσσάρων, κατ΄ ανώτατο όριο, Υποψήφιων του Συνδυασμού, σημειώνοντας στο ψηφοδέλτιο, δίπλα στο όνομα καθενός από αυτούς, σταυρό προτίμησης. Ψηφοδέλτιο Συνδυασμού με περισσότερους από τέσσερις σταυρούς, προσμετράται υπέρ του Συνδυασμού ως έγκυρο, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη κανένας σταυρός προτίμησης».
Κλείνοντας σημειώνεται ότι τη 2η Κυριακή των εκλογών, όπου τυχόν χρειαστεί επαναληπτική ψηφοφορία για εκλογή δημάρχου ή περιφερειάρχη, δεν τίθεται σταυρός. Η ύπαρξη, όμως, σταυρού σε ψηφοδέλτιο δεν συνεπάγεται την ακυρότητά του.