Άρχισε και επίσημα η φετινή αντιπυρική περίοδος

Να θωρακιστεί η Ήπειρος απέναντι στις πυρκαγιές!

- Συνεδριάζει σήμερα στην Περιφέρεια το όργανο Πολιτ. Προστασίας - «Ανοχύρωτη πόλη» παραμένουν τα Γιάννενα

- Ακόμα να ληφθούν μέτρα πρόληψης στο περιαστικό δάσος - Καλύτερες συνθήκες εργασίας ζητούν οι πυροσβέστες

GIANNENA DASOS FRONTZOY

• Μπορεί ο καιρός στην περιοχή μας να παραμένει γενικά βροχερός, με θερμοκρασίες χαμηλότερες απ’ αυτές που έχουμε συνηθίσει τέτοια εποχή, όμως η φετινή αντιπυρική περίοδος ξεκίνησε κι επίσημα και τα κατά τόπους όργανα Πολιτικής Προστασίας βρίσκονται σε φάση προετοιμασίας για την έλευση του καλοκαιριού.
Τα περσινά τραγικά γεγονότα της Αττικής παραμένουν νωπά στη μνήμη όλων και υπενθυμίζουν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την ανάγκη εγρήγορσης εκ μέρους των αρμόδιων φορέων και υπηρεσιών, με πρώτη και καλύτερη την Πυροσβεστική, προκειμένου να μην επαναληφθούν φέτος ανάλογα φαινόμενα που στοιχίζουν ακριβά σε ανθρώπινες ζωές.
Ωστόσο, τα πράγματα δεν είναι εύκολα. Η Πυροσβεστική και στην Ήπειρο εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, τόσο όσον αφορά στον εξοπλισμό που έχει στη διάθεσή της, όσο και από άποψη προσωπικού όπου παρατηρούνται κενά. Είναι χαρακτηριστικά τα όσα αναφέρει σε επιστολή της προς τον Αρχηγό του Σώματος η παράταξη Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών.

Συνεδρίαση στην Περιφέρεια
Διανύουμε ήδη τις πρώτες ημέρες της επίσημης φετινής αντιπυρικής περιόδου και μπορεί ο καιρός να μας έκανε τη χάρη ως τώρα να είναι… φθινοπωρινός, όμως τα απότομα γυρίσματά του δεν επιτρέπουν εφησυχασμό, αφού ενδέχεται σύντομα να γίνει καλοκαιρινός με ανομβρία και υψηλές θερμοκρασίες που θα αυξήσουν κατακόρυφα τον κίνδυνο πυρκαγιάς.
Με αφορμή την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, σήμερα, ώρα 10 π.μ., συνεδριάζει το αρμόδιο όργανο της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων, το οποίο θα ασχοληθεί με τον σχεδιασμό και τις δράσεις Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων από ενδεχόμενες δασικές πυρκαγιές.

Απαιτείται εγρήγορση...
Η Ήπειρος ως περιοχή είναι προικισμένη με πολλά και πυκνά δάση, κάτι που κάνει ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη λήψης ουσιαστικών μέτρων θωράκισής της από τον κίνδυνο πυρκαγιάς και διαρκούς επαγρύπνησης όλων των εμπλεκόμενων φορέων, Περιφέρειας, Δήμων, Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Αστυνομίας κ.λ.π., οι οποίοι καλούνται να αναπτύξουν στενή συνεργασία προκειμένου να αποτραπεί κάθε δυσάρεστο ενδεχόμενο!
Πάντως, όσον αφορά στα ίδια τα Γιάννενα, μέχρι στιγμής δεν έχουν ληφθεί τα αναγκαία μέτρα για την προστασία του αλσυλλίου της πόλης και του τμήματός της που το περιβάλλει. Ας μην ξεχνάμε ότι αυτό αποτελείται από πεύκα, δέντρα άκρως εύφλεκτα, με τα σπίτια σε ορισμένα σημεία του να «μπαίνουν» ουσιαστικά μέσα στο δάσος, με ό,τι συνεπάγεται αυτό σε περίπτωση πυρκαγιάς! Η ίδια εικόνα παρατηρείται και σε άλλα περιαστικά δάση της Ηπείρου.

Στα περιαστικά δάση…
Λύσεις για την αποτροπή του κινδύνου υπάρχουν και μία από τις πιο σοβαρές κατατέθηκε πέρυσι από τον Διοικητή της Πυροσβεστικής Ηπείρου Ευθύμιο Γεωργακόπουλο, ο οποίος πρότεινε σε όλα τα αλσύλλια των Ιωαννίνων και άλλων πόλεων της Ηπείρου, να αφαιρεθούν ζώνες με πεύκα περιμετρικά των οικισμών και να φυτευτούν στη θέση τους δέντρα πιο ανθεκτικά στη φωτιά, διαδικασία που δεν έχει μεγάλο κόστος. Επίσης είχε ζητήσει να γίνουν υδροστόμια στα χωριά και να επισκευαστούν τα υπάρχοντα, ώστε να μπορούν να παίρνουν νερό οι αντλίες της Πυροσβεστικής.
Δυστυχώς, τουλάχιστον όσον αφορά στην πρωτεύουσα της Ηπείρου, δεν υπήρξε κάποια παρέμβαση στο περιαστικό δάσος από πλευράς του Δασαρχείου, με βάση τις προτάσεις του κ. Γεωργακόπουλου.

Κενά στην Πυροσβεστική
Σχετικά δε με το Σώμα της Πυροσβεστικής, τα προβλήματα τείνουν να γίνουν διαχρονικά, αφού μέχρι σήμερα και παρά την περσινή καταστροφή στο Μάτι, δεν έχουν αντιμετωπιστεί θέματα όπως η ελλιπής χρηματοδότηση, η ενίσχυση των κατά τόπους υπηρεσιών με σύγχρονο υλικοτεχνικό εξοπλισμό και μέσα, αλλά και η κάλυψη των κενών με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.
Σ’ όλα αυτά αναφέρεται η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών, με επιστολή της προς τον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις επικίνδυνες συνθήκες, κάτω από τις οποίες επιχειρούν ή καλούνται να εκτελέσουν υπηρεσία οι πυροσβέστες κατά την καλοκαιρινή περίοδο, πολλές φορές με εξανλτητικά ωράρια που καταπονούν ανεπανόρθωτα τον οργανισμό τους.
Η Ε.Α.Κ.Π. κάνει λόγο για «συνθήκες που εξαντλούν και επιβαρύνουν το ανθρώπινο σώμα και τον ανθρώπινο οργανισμό, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο την υγεία των υπαλλήλων» και ζητάει τουλάχιστον να στεγαστούν όλα τα πυροσβεστικά περιπολικά που επιτηρούν δασικές περιοχές και άλση.