Πληθώρα συνδυασμών για τις εκλογές της 26ης Μαΐου

Οκτώ υποψήφιοι στην Περιφέρεια Ηπείρου και 35 στους Δήμους της Π.Ε. Ιωαννίνων!

- Σχεδόν οι… μισοί Ηπειρώτες έχουν ριχτεί στο κυνήγι του σταυρού

- Η πολυδιάσπαση στους ΟΤΑ, μία ακόμα μεθόδευση του ΣΥΡΙΖΑ που οδηγεί σε ακυβερνησία

EKLOGES KALPH XERI

• Νέες παρατάξεις «ξεφύτρωσαν» σε κάθε ΟΤΑ ενόψει των εκλογών της 26ης Μαΐου. Αυτό εξαιτίας του νέου εκλογικού συστήματος της απλής αναλογικής, το οποίο καθιέρωσε η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με σκοπό να… θολώσει τα νερά της επικείμενης «συντριβής» της σε Δήμους και Περιφέρειες.
Οι επικεφαλής και των πιο μικρών συνδυασμών φιλοδοξούν να διαδραματίσουν καίριο ρόλο την επόμενη ημέρα και η προσδοκία τους αυτή σαφώς και είναι βάσιμη! Προκλήθηκε έτσι μία πολυδιάσπαση που οδηγεί, με μαθηματική ακρίβεια, σε ακυβερνησία στις περισσότερες των περιπτώσεων.
Πολυδιάσπαση παρατηρείται και στην περιοχή μας, γεγονός που έρχεται να επιβεβαιώσει η επίσημη ανακήρυξη των συνδυασμών από το Πρωτοδικείο Ιωαννίνων.
Τόσο στην Περιφέρεια Ηπείρου όσο και στον Δήμο Ιωαννιτών και τους υπόλοιπους ΟΤΑ της Περιφερειακής μας Ενότητας οι συνδυασμοί που διεκδικούν την ψήφο των πολιτών είναι περισσότεροι από κάθε προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση και είναι σίγουρο ότι πολύ λιγότεροι Δήμαρχοι σε σχέση με το 2014 θα «καθαρίσουν» την εκλογή τους από την πρώτη Κυριακή.

Πληθώρα υποψηφίων
Οκτώ υποψήφιοι περιφερειάρχες Ηπείρου, περισσότεροι από κάθε άλλη φορά, ζητούν την ψήφο των πολιτών στις εκλογές της 26ης Μαΐου, ενώ στον Δήμο Ιωαννιτών επίσης είναι περισσότεροι από κάθε άλλη φορά οι υποψήφιοι δήμαρχοι, οι οποίοι φτάνουν τους εννέα συνολικά. Στους υπόλοιπους ΟΤΑ της Περιφερειακής μας Ενότητας τη μάχη για τη δημαρχία θα δώσουν από τρεις έως πέντε υποψήφιοι. Συνολικά, στους Δήμους της Π.Ε. Ιωαννίνων κατεβαίνουν 35 συνδυασμοί!
Αυτό το αυξημένο ενδιαφέρον για Περιφέρεια και Δήμους δεν είναι τυχαίο. Το σύστημα της απλής αναλογικής που θα ισχύσει στις αυτοδιοικητικές εκλογές της 26ης Μαΐου ευνοεί την πολυδιάσπαση στις διοικήσεις των ΟΤΑ, καθώς ακόμα και οι πιο μικρές παρατάξεις, οι οποίες θα εξασφαλίσουν την εκλογή τους σε περιφερειακά και δημοτικά συμβούλια μπορούν να παίξουν ρόλο στην ανάδειξη νέων περιφερειακών και δημοτικών αρχών συμμετέχοντας σ’ αυτές.
Το νέο εκλογικό σύστημα είναι μεθόδευση της Κυβέρνησης σε μία προσπάθεια να θολώσει την εικόνα στους ΟΤΑ, καθώς τα μηνύματα για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι άκρως ανησυχητικά, αφού προμηνύουν ουσιαστικά τον καταποντισμό του. Είναι δε σίγουρο ότι, ειδικά στους Δήμους, θα υπάρξουν πολλά φαινόμενα ακυβερνησίας και δυσλειτουργιών.

Η Περιφέρεια Ηπείρου
Στην Περιφέρεια Ηπείρου οι πολίτες θα κληθούν να εκλέξουν νέα διοίκηση επιλέγοντας ανάμεσα σε οκτώ παρατάξεις. Πέρα από τον νυν Περιφερειάρχη Αλέκο Καχριμάνη («Αξιοβίωτη Ανάπτυξη Ηπείρου) που διεκδικεί με αξιώσεις την επανεκλογή του, «πράσινο φως» από το Πρωτοδικείο ως υποψήφιοι περιφερειάρχες πήραν επίσης οι Γιώργος Ζάψας («Κοινόν των Ηπειρωτών»), Δημήτρης Δημητρίου («Ήπειρος Όλον»), Σπύρος Ριζόπουλος («Ορίζοντες Ηπείρου»), Γιώργος Πρέντζας («Λαϊκή Συσπείρωση), Νίκος Ζήκος («Αριστερή Παρέμβαση στην Ήπειρο»), Κώστας Νουτσόπουλος («Ανυπότακτη Ήπειρος») και Κώστας Αναγνώστου («Ελληνική Αυγή για την Ήπειρο»).

Στον Δήμο Ιωαννιτών
Συνολικά εννέα υποψήφιοι δήμαρχοι διεκδικούν την ψήφο των Γιαννιωτών στις εκλογές της 26ης Μαΐου. Πρόκειται για τον νυν Δήμαρχο Θωμά Μπέγκα («Ενότητα Πολιτών - Νέα Γιάννενα») και τους: Nίκο Γκόντα («Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία»), Τατιάνα Καλογιάννη («Ιωάννινα 2023»), Μωυσή Ελισάφ («Γιάννενα - Νέα Εποχή»), Λάζαρο Νάτση («Γιάννενα - Πολίτες για την Ανατροπή»), Άρη Μπαρτζώκα («Γιάννενα Τώρα»), Όλυ Τσουμάνη («Λαϊκή Συσπείρωση»), Βασίλη Καφαράκη («Μέτωπο Δράσης») και Χρήστο Πατσούρα («Αριστερή Παρέμβαση στα Γιάννινα»).

Οι υπόλοιποι Δήμοι
- Πέντε είναι οι υποψήφιοι Δήμαρχοι στον Δήμο Πωγωνίου. Πρόκειται για τους: Καψάλη Κων/νο, Νικόπουλο Γιάννη, Καραγιάννη Παναγιώτη, Ντότη Δημήτρη και Ζηκόπουλο Σταύρο.
- Τέσσερις υποψήφιοι κατέρχονται στον Δήμο Κόνιτσας. Είναι οι εξής: Παπασπύρου Ανδρέας, Εξάρχου Νίκος, Σπανός Βασίλης και Σδούκος Τάκης.
- Στον Δήμο Ζίτσας οι υποψήφιοι δήμαρχοι είναι επίσης τέσσερις. Πρόκειται για τους: Πλιάκο Μιχάλη, Λωρίδα Γιώργο, Γαρδίκο Βασίλη και Ζιάκκα Γιώργο.
- Στον Δήμο Ζαγορίου είναι τρεις οι διεκδικητές της δημαρχίας και συγκεκριμένα οι εξής: Σπύρου Βασίλης, Τσουμάνης Λεωνίδας και Σουκουβέλος Γιώργος.
- Τρεις υποψήφιοι διεκδικούν και τον Δήμο Βορείων Τζουμέρκων. Συγκεκριμένα, είναι οι: Σεντελές Γιάννης, Μήτσης Δημήτρης και Λεοντάρης Λεωνίδας.
- Τέσσερις υποψήφιοι διεκδικούν τον Δήμο Μετσόβου. Πρόκειται για τους: Τζαφέα Κώστα, Βασιλείου Σπύρο, Σούλτη Θεόφιλο και Μπιτούνη Απόστολο.
- Στον Δήμο Δωδώνης, τέλος, οι υποψήφιοι είναι οι εξής τρεις: Ντακαλέτσης Χρήστος, Τόκας Τάσος και Κατσανάκης Κώστας.