Το θέμα συζητάει σήμερα η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Εκπαιδευτικοί Ειδικής Αγωγής στον… αέρα για μία βεβαίωση!

Παρακολούθησαν σεμινάριο, αλλά έχουν καταστραφεί (;) τα σχετικά αρχεία της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών, οπότε δε μπορούν να υποβάλλουν χαρτιά για κατάταξη σε πίνακα διορισμού

DIKEPPEE KEDEGPO

• Μέχρι τις 30 Μαΐου διαρκεί η προθεσμία κατάθεσης δικαιολογητικών εκ μέρους των εκπαιδευτικών Ειδικής Αγωγής για την κατάταξή τους στους πίνακες διορισμού που αφορούν σε δημόσια σχολεία, σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας.
Ωστόσο, εκατοντάδες εκπαιδευτικοί στα Γιάννενα αδυνατούν να προσέλθουν στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση προκειμένου να υποβάλλουν τα χαρτιά τους καθώς έχουν «μπλέξει» στη γραφειοκρατία, με το πρόβλημα να εντοπίζεται κάπου ανάμεσα στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και την Ένωση Ελλήνων Φυσικών! Έχουν φτάσει λοιπόν σε απόγνωση, αφού, αν δε βρεθεί λύση, χάνουν κάθε δυνατότητα να διεκδικήσουν τον διορισμό τους, ανεξαρτήως του αν κάτι τέτοιο θα καταστεί τελικά εφικτό ή όχι.
Κρίσιμη είναι η σημερινή συνεδρίαση της Συγκλήτου που θα ασχοληθεί με το θέμα, ωστόσο είναι κι αυτή η περίπτωση ενδεικτική του τι έχει συμβεί και εξακολουθεί να συμβαίνει σήμερα στον χώρο της πολύπαθης Εκπαίδευσης, όπως και γενικότερα εξάλλου στη χώρα μας.

Λείπει μία βεβαίωση
Όπως εξήγησε χθες στον «Π.Λ.» εκπαιδευτικός Ειδικής Αγωγής που ανήκει στην παραπάνω κατηγορία, οι αιτήσεις για διορισμό σε δημόσια σχολεία της συγκεκριμένης κατηγορίας «τρέχουν» από τις 9 Μαΐου.
Ανάμεσα στα δικαιολογητικά που καλούνται να καταθέσουν στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Ιωαννίνων όσοι πληρούν τα κριτήρια είναι και μία βεβαίωση παρακολούθησης ειδικού σεμιναρίου Ειδικής Αγωγής το οποίο έγινε στα Γιάννενα την περίοδο από Οκτώβριο του 2009 έως Μάιο του 2010, ήταν δηλαδή επτάμηνης διάρκειας.
Βεβαιώσεις παρακολούθησης διαθέτουν όσοι συμμετείχαν σ’ αυτό, ωστόσο με νέα εγκύκλιο ζητείται βεβαίωση στην οποία να φαίνεται η ημερομηνία έναρξης και λήξης του σεμιναρίου, στοιχείο που δεν υπάρχει στο πιστοποιητικό που έχουν στα χέρια τους.
Απευθύνθηκαν λοιπόν στο Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, αλλά στο αρμόδιο γραφείο, παρέλαβαν μεν τις αιτήσεις τους για τη συγκεκριμένη βεβαίωση, τους έδωσαν αριθμό πρωτοκόλλου, όμως τους ενημέρωσαν ότι υπάρχει πρόβλημα και ίσως να μη μπορέσουν να τους δώσουν τη βεβαίωση!
Όπως είναι ευνόητο, χωρίς αυτή, για τους συγκεκριμένους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι, σημειωτέον, θα εγγραφούν στον σχετικό επικουρικό πίνακα, χάνεται το… τρένο του διορισμού. Με βάση τους αριθμούς πρωτοκόλλου που έχουν λάβει, πρόκειται για εκατοντάδες άτομα!
Κατέστρεψαν τα αρχεία!
Πολλοί εκπαιδευτικοί έχουν απευθυνθεί στις Πρυτανικές Αρχές, από τις οποίες, όπως ισχυρίζονται, τους έγινε γνωστό ότι η Ένωση Ελλήνων Φυσικών που διεξήγαγε το σεμινάριο του 2009 – 10 έχει… καταστρέψει τα σχετικά αρχεία (!) και αυτό σημαίνει ότι το Πανεπιστήμιο ενδέχεται να μη μπορεί να δώσει βεβαίωση με την ημερομηνία που έλαβε χώρα στα Γιάννενα!
«Κινδυνεύουμε να μείνουμε ξεκρέμαστοι και να χαθεί η ευκαιρία να κάνουμε τα χαρτιά μας για διορισμό στην Ειδική Αγωγή. Με βάση τη βεβαίωση αυτή σήμερα συνάδελφοι εργάζονται ως αναπληρωτές ή στην παράλληλη στήριξη», ανέφερε η παραπάνω καταγγέλλουσα στον «Π.Λ.». Όπως είπε, Πανεπιστήμια άλλων μεγάλων πόλεων στις οποίες επίσης διεξήχθη εκείνη την περίοδο το συγκεκριμένο σεμινάριο (όπως τα ΑΕΙ Θεσσαλίας, Αιγαίου κλπ.) ξεπέρασαν το «εμπόδιο» εκδίδοντας συλλογικές βεβαιώσεις με τις οποίες επιβεβαιώνουν τη διεξαγωγή του και το χρονικό διάστημα που αυτό έγινε. Έτσι, δε χάθηκε πολύτιμος χρόνος…

Πλήθος εκπαιδευτικών
Αξίζει να σημειωθεί ότι το σεμινάριο Ειδικής Αγωγής στα Γιάννενα παρακολούθησε πλήθος εκπαιδευτικών (έγινε στο «Cezaria») όχι μόνο του δικού μας Νομού, αλλά και από περιοχές όπως η Πρέβεζα, η Άρτα, η Θεσπρωτία και η Κέρκυρα, οι οποίοι κατέβαλλαν ως αντίτιμο κάτι παραπάνω από 2.000 ευρώ ο καθένας!
Το θέμα, το οποίο αφορά στο εργασιακό μέλλον εκατοντάδων εκπαιδευτικών αναμένεται να συζητήσει σήμερα η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Είναι, χωρίς αμφιβολία, ιδιαίτερα σοβαρό και καλό θα ήταν να φροντίσει ώστε να δοθεί λύση το συντομότερο, ώστε να μπει τέλος στην αγωνία τους.