Όπως επισημαίνει στον «Π.Λ.» ο οικονομολόγος Άγγ. Κολέμπας

Σε πλήρη απορρύθμιση η Κτηνοτροφία στην Ήπειρο

- Σε εγκατάλειψη οι μικροί παραγωγοί - Αγώνα επιβίωσης δίνουν οι τυροκομικές μονάδες

- Μέτρα στήριξης των αγροτών ανακοίνωσε ο Κ. Μητσοτάκης

PROBATA STABLOS

• Απροστάτευτη η Κτηνοτροφία βαδίζει τα τελευταία χρόνια το δικό της «Γολγοθά». Οι δυσκολίες που από τη φύση του επαγγέλματος υπάρχουν, έχουν αυξηθεί από την οικονομική κρίση και από την ανύπαρκτη κυβερνητική πολιτική. Τα «πακέτα» παροχών που ανακοινώνει κατά καιρούς η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, είτε περνούν «ξώφαλτσα» από την κτηνοτροφία, είτε δεν ακουμπούν καν τον πυρήνα των προβλημάτων της. Και όπου αναγκάζεται να πάρει αποφάσεις, κάτω από την πίεση που δέχεται όπως π.χ. στο θέμα της προστασίας της φέτας, αυτό γίνεται με μεγάλη καθυστέρηση κι ενώ ήδη οι επιπτώσεις έχουν προκαλέσει μεγάλες ζημιές στον αγροτικό κόσμο.
Εκεί που απέτυχε παταγωδώς ο ΣΥΡΙΖΑ, η Νέα Δημοκρατία, δια του Προέδρου της Κυριάκου Μητσοτάκη, εξήγγειλε συγκεκριμένα μέτρα ώστε να δώσει λύσεις για να ανακουφιστούν οικονομικά οι κτηνοτρόφοι και γενικά οι αγρότες, αλλά και να αντιμετωπιστούν τα ζητήματα με τη νόθευση των προϊόντων ΠΟΠ, όπως η φέτα.
Πέρα όμως από τα γενικά προβλήματα, στην Ήπειρο υπάρχουν και τα ειδικά. Ορισμένα από αυτά τα αναφέρει μιλώντας στο «Π.Λ.» ο Γιαννιώτης οικονομολόγος Άγγελος Κολέμπας.
«Σήμερα, λέει εισαγωγικά, η κτηνοτροφία διέρχεται μεγάλη κρίση. Οι κτηνοτρόφοι δεν μπορούν να πωλήσουν σε τιμές επιβίωσης, ούτε το γάλα, ούτε το κρέας».

Τι θα κάνουν οι «μικροί»;
Ένα άλλο που θίγει ο κ. Κολέμπας, έχει να κάνει με τις σχέσεις «ΔΩΔΩΝΗΣ» - μικρών κτηνοτρόφων: «Η “ΔΩΔΩΝΗ” -τονίζει- παρότι πληρώνει λίγο καλύτερα από τις άλλες βιοτεχνίες- βιομηχανίες, εν τούτοις δεν παίρνει το γάλα από κτηνοτρόφους που έχουν παραγωγή κάτω των 30 κιλών. Όλοι αυτοί τι θα το κάνουν το γάλα; Κανείς δεν πρέπει να νοιαστεί για αυτούς, τους μικρούς;».

Παραγωγική ανασυγκρότηση
Σε πολύ δύσκολη μοίρα, βρίσκονται τα μικρά βιολογικά και μη τυροκομεία, τα οποία αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας και επιβίωσης. «Πού είναι η περιβόητη, μεγάλη παραγωγική ανασυγκρότηση της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ», αναρωτιέται ο κ. Άγγελος Κολέμπας, ο οποίος καταθέτει την πρότασή του: «Το πιο απλό είναι ένα άμεσο, βραχυπρόθεσμο, ένα πενταετές και ένα δεκαετές πρόγραμμα, που έχουν κάνει όλα τα κράτη. Η χώρα μας όμως, παρά τη δεκαετή κρίση - φτωχοποίηση του 80% των Ελλήνων, δεν έχει κάνει τίποτα δυστυχώς».

Nα πάρουν θέση οι υποψήφιοι
Το ανησυχητικό κατά τον κ. Κολέμπα είναι πως δεν υπάρχει καμία προστασία και πρόνοια για τον πρωτογενή τομέα αν και όλοι για αυτόν κόπτονται. Με την προεκλογική περίοδο να βρίσκεται πλέον στην κορύφωσή της, ο κ. Άγγελος Κολέμπας, μέσω του «Π.Λ.» καλεί τους υποψήφιους να προβούν σε συγκεκριμένες προτάσεις.

Η Νέα Δημοκρατία
Το πρόγραμμα της Ν.Δ. για τον πρωτογενή τομέα, όπως το παρουσίασε ο Πρόεδρός της Κ. Μητσοτάκης, μεταξύ άλλων προβλέπει ότι:
- Ο εισαγωγικός φορολογικός συντελεστής θα διαμορφωθεί στο 9% για εισοδήματα μέχρι δέκα χιλιάδες ευρώ.
- Τα συνεργατικά σχήματα θα έχουν φορολογικό συντελεστή 10% προκειμένου οι αγρότες οι οποίοι ενώνουν τις δυνάμεις τους, να έχουν ένα πρόσθετο φορολογικό κίνητρο για να μπορούν να συνεργαστούν.
- Θα αντιμετωπιστούν τα κυκλώματα των παράνομων ελληνοποιήσεων αγροτικών προϊόντων, ξεκινώντας με το γάλα. «Δεν γίνεται -είπε ο κ. Μητσοτάκης- να πουλιέται η φέτα με κάτω από 4 ευρώ το κιλό και να είναι πραγματική φέτα».
- Θα στηριχθεί η Διεπαγγελματική Ένωση της φέτας, έτσι ώστε όλοι όσοι ανήκουν στην προστιθέμενη αλυσίδα αξίας της φέτας, να έχουν όφελος.
- Θα αναμορφωθεί πλήρως ο ΕΛΓΑ. Ο κανονισμός του δεν ανταποκρίνεται πια στις νέες προκλήσεις, στην κλιματική αλλαγή, στις φυσικές καταστροφές, οι οποίες, δυστυχώς, θα μας χτυπούν με ολοένα μεγαλύτερη χρηματοδότηση.
- Tο ζήτημα του αγροτικού πετρελαίου είναι επίσης ένα πολύ σοβαρό θέμα. Όπως είπε από τη Λάρισα ο Πρόεδρος της Ν.Δ. έχει ζητήσει από το επιτελείο του να δει τι μπορεί να γίνει με ζήτημα αυτό. Πριν από τις εθνικές εκλογές θα είμαστε έτοιμοι να ανακοινώσουμε κάτι συγκεκριμένο και για το αγροτικό πετρέλαιο, υποσχέθηκε.