Ο υποψ. Δήμαρχος Ιωαννίνων μιλάει στον «Π.Λ.»

ΝΙΚΟΣ ΓΚΟΝΤΑΣ: Δεν νοείται πόλη δύο ταχυτήτων, ούτε πολίτες δύο κατηγοριών!

- Να πώς θα γίνουν τα Γιάννενα Μητροπολιτικό Κέντρο Επιχειρηματικότητας αλλά και «σταυροδρόμι» πολιτισμών…

- Ο «δήμαρχος των έργων» αναφέρεται στο νέο πρόγραμμά του

GKONTAS NIKOS 1 18 4 19

• Σαφή μηνύματα με αποδέκτες τους Γιαννιώτες και όχι μόνο, στέλνει με τη σημερινή συνέντευξή του στον «Πρωινό Λόγο» ο επικεφαλής της «Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας» και εκ νέου υποψήφιος δήμαρχος Νίκος Γκόντας, που καθιερώθηκε πλέον στην πόλη και ως ο «δήμαρχος των έργων»!
Τονίζει με έμφαση ότι δεν υπάρχουν πολίτες δύο κατηγοριών, ούτε νοείται πόλη δύο ταχυτήτων και υπογραμμίζει ότι η παράταξή του με ένα νέο δυναμικό, ρεαλιστικό πρόγραμμα, εγγυάται τη νέα πορεία, για να κατακτήσουν τα Γιάννινα τη θέση που αξίζουν στη νέα εποχή. Ακόμη, επικρίνει την απερχόμενη Δημοτική Αρχή ότι δεν μπόρεσε να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων, ότι οι πολίτες αισθάνονται εγκαταλελειμμένοι, οι Δημοτικές Ενότητες αφέθηκαν στο έλεος του Θεού και δίνει απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα, που αφορούν το μέλλον, για το οποίο λέει ότι... «όλοι μιλάνε με... θα και εμείς με έργα», επιμένοντας στη συμμετοχική διοίκηση.

PARKING

Η συνέντευξη
Ιδού το πλήρες κείμενο της αποκαλυπτικής συνέντευξης του Ν. Γκόντα στον «Π.Λ.»:

Ερ.: Κύριε Γκόντα, διεκδικείτε τη δημαρχία των Ιωαννίνων και πλησιάζει η ώρα της λαϊκής ετυμηγορίας. Έχετε απέναντί σας ισχυρούς αντιπάλους, ακόμη και από τον πολιτικό χώρο που προέρχεστε. Αισθάνεστε πικρία;

-Απέναντί μας έχουμε τα προβλήματα του τόπου και μόνο αυτά που συσσωρεύτηκαν στην πόλη στα εννιά χρόνια που πέρασαν. Αυτά είναι πολλά και απαιτούν άμεση αντιμετώπιση, συστράτευση όλων, πρόγραμμα και θέληση αντιμετώπισής τους. Η παράταξή μας τα διαθέτει. Είμαστε έτοιμοι. Για εμάς δεν υπάρχουν αντίπαλοι, όπως τους εννοείτε, αλλά συμπολίτες με διαφορετικό πρόγραμμα και άλλη θεώρηση των πραγμάτων. Ό,τι κάνουμε κριτική, δε σημαίνει ότι τους θεωρούμε εχθρούς! Άλλωστε, έτσι ασκείται ένα θεμελιώδες Συνταγματικό δικαίωμα, που σίγουρα κατατείνει και στη διόρθωση των όποιων λαθών. Λέτε πως έχω απέναντί μου στελέχη της Ν.Δ. Κάνετε λάθος. Και καμιά πικρία. Δεν δόθηκε στήριξη σε κανέναν και μια ευχή καλής επιτυχίας, δεν είναι τίποτε άλλο από λόγια αβροφροσύνης. Αλλά η Ν.Δ είναι μια μεγάλη παράταξη, που δεν μπαίνει σε τέτοια «καλούπια», ούτε και οι πολίτες είναι πρόβατα. Διαπράττουν μέγα λάθος όσοι τους υποτιμούν. Έχουν κρίση και αισθητήριο.

ISTORIKO KENTRO

Ερ.: Υπάρχουν προγραμματικές διαφορές και ποιες απ’ αυτές είναι σημαντικές;

-Βεβαίως και υπάρχουν και είναι σημαντικές. Εμείς λέμε όχι στην ιδιωτικοποίηση του νερού, γιατί όπου κι αν συνέβη επέφερε κάθετη αύξηση. Πιστεύουμε ότι το νερό είναι κοινωνικό αγαθό. Διαφωνούμε στη σκέψη η ΔΕΥΑΙ να μετατραπεί… σε βιομηχανία εμφιάλωσης νερού, που διακαώς επιθυμούν και επιδιώκουν άλλοι. Άλλωστε, τον τομέα αυτό τον καλύπτουν με το παραπάνω οι τοπικές μας βιομηχανίες, τις οποίες ανεπιφύλακτα στηρίζουμε. Σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί δημοτική επιχείρηση να έχει τέτοια δραστηριότητα.
Επίσης, εμείς λέμε όχι στην ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας, όταν άλλοι επιχειρούν το αντίθετο, με προφανή στόχο την εκμετάλλευση των σκουπιδιών! Είναι διαφορετικό σε ορισμένες περιοχές, εξ ανάγκης, να συμπληρώνεται ο τομέας της καθαριότητας με ιδιωτική πρωτοβουλία λόγω έλλειψης προσωπικού.
Εμείς λέμε όχι στην Δημοτική Συγκοινωνία, γιατί όπου εφαρμόστηκε μόνο προβλήματα και χρέη συσσωρεύτηκαν.

Ερ.: Η Δημοτική Αρχή επαίρεται για το έργο της. Λέει ότι αναμόρφωσε την πόλη και θέλει να συνεχίσει για την ολοκλήρωσή του.

-Ποιο έργο; Αυτό της ασφαλτόστρωσης... σαράντα χιλιομέτρων; Μήπως εκείνο της μηδενικής απορρόφησης του ΕΣΠΑ; Της εγκατάλειψης του Γιαννιώτικου Σαλονιού, των κτιρίων του παλιού Ασύλου Ανιάτων, της μη αξιοποίησης του πρώην νοσοκομείου «Χατζηκώστα», που δόθηκε για δεκαετή χρήση στο Δήμο και της μη σθεναρής διεκδίκησης ακινήτων που περιήλθαν στο λεγόμενο Υπερταμείο; Για ποιό έργο λέτε; Αυτό που δεν είδαν επί εννιά χρόνια οι Δημοτικές Ενότητες και κανένας πολίτης σε ό,τι αφορά την καθημερινότητα; Δεν πρόκειται συνεπώς για αναμόρφωση, αλλά για... παραμόρφωση! Και αυτή είναι η εκτίμηση των πολλών, που διαπιστώνουν συν τοις άλλοις και την υποτίμηση της καλαισθησίας και της νοημοσύνης τους. Να συνεχίσει, λοιπόν, κάτι που δεν άρχισε ποτέ;

Ερ.: Μηδενίζετε κ. Γκόντα οτιδήποτε σχετίζεται με τη θητεία της, υπό τον κ. Μπέγκα, Δημοτικής Αρχής;

-Μην το βλέπετε έτσι. Μερικές επισημάνσεις έκανα. Άλλωστε στο Δημοτικό Συμβούλιο πολλές φορές στηρίξαμε προτάσεις της Δημοτικής Αρχής, αλλά δεν μπόρεσε να υλοποιήσει τίποτε απ’ όσα συζητήθηκαν. Και βεβαίως δεν πρόκειται για μια θητεία, όπως είπατε, αλλά για δύο. Διότι η ίδια παράταξη διοίκησε και το 2011 μέχρι το 2014, με μια σπάταλη πολιτική την οποία επιβαρύνονται οι Γιαννιώτες. Επιτρέψτε μου να υπενθυμίσω και τούτο. Αυτή η Δημοτική Αρχή δεν μπόρεσε να αξιοποιήσει όσα βρήκε έτοιμα από εμάς, δηλαδή «ώριμα» έργα. Δυστυχώς για την πόλη, την περιοχή γενικότερα, η οποία κινείται σε γενικές γραμμές στους ρυθμούς των Ιωαννίνων.

MESARE

Ερ.: Σε αντιδιαστολή με όσα περιγράφετε και ενώ όλοι οι υποψήφιοι ομιλούν για το μέλλον, εσείς λέτε ότι «μιλάτε με έργα». Είναι αρκετό αυτό;

-Ναι, όλοι ομιλούν για το μέλλον με... «θα» και νεφελώδεις οραματισμούς. Η παράταξή μας όμως το έκανε πράξη. Πράγματι, λοιπόν, μιλάμε με έργα. Όσο και αυτό ενοχλεί ορισμένους, είναι η αλήθεια. Μεγάλα έργα που άλλαξαν την πορεία των Ιωαννίνων και τους προσέδωσαν μια δυναμική ανάπτυξης και προοπτικής, που τα απογείωσαν, τα κατέστησαν τελικό τουριστικό προορισμό. Ενδεικτικά σας λέω για το υπόγειο πάρκινγκ, το Grand Serai, την Κενάν Μεσαρέ, την ανάπλαση του ιστορικού κέντρου, του Κάστρου και της παραλιμνίου περιοχής, τον πολυχώρο τέχνης στα παλιά σφαγεία, το πάρκο Κατσάρη, τον τριτοβάθμιο βιολογικό καθαρισμό, τα ΚΑΠΗ, τα γυμναστήρια και τους παιδικούς σταθμούς, τον Οίκο Ευγηρίας, έργα στα Δημοτικά Διαμερίσματα, πεζοδρομήσεις του κέντρου και δεκάδες άλλα. Φυσικά και δεν αρκούμαστε στο τι επετεύχθη. Το πρόγραμμά μας είναι σαφές. Για να γίνουν τα Γιάννινα αυτό που τους αξίζει. Μητροπολιτικό Κέντρο Εμπορίου, εμπορικής και επιχειρηματικής δράσης με ειδικά κίνητρα. Στήριξη του αθλητισμού σε όλες του τις μορφές, ανάδειξη της Λίμνης με ειδικά προγράμματα και δράσεις, μόνιμη σύνδεση της Νήσου. Η πόλη μας να καταστεί πραγματικό «σταυροδρόμι» πολιτισμών και πνευματικής ανάτασης, με το Πανεπιστήμιο και τους νέους, όλους, στην πρώτη γραμμή. Με το σχεδιασμό μας, θέλουμε ισόρροπη ανάπτυξη για όλη τη μεγάλη πόλη και με νέες εντάξεις στο Σχέδιο πόλης. Επικοινωνία με την Αλβανία, μέσω και νέου οδικού άξονα μέχρι τα Τίρανα. Διότι ο δρόμος προς την ανάπτυξη, απαιτεί και εξωστρέφεια. Φυσικά και δε νοείται πόλη δύο ταχυτήτων, ούτε πολίτες δύο κατηγοριών. Πώς θα κάνουμε όσα λέμε; Σας είπα πριν και με την αξιοποίηση όλων των προγραμμάτων, εθνικών και ευρωπαϊκών. Άλλωστε, όλα τα έργα που ολοκληρώσαμε ή ξεκινήσαμε δεν χρέωσαν ούτε ένα ευρώ τους συμπολίτες. Αξιοποιήσαμε κάθε χρηματοδοτική πηγή, αναδεικνύοντας τον Δήμο μας πρωταθλητή σε έργα πανελλήνια.

Ερ.: Επιμένετε στις ομιλίες σας σε θέματα κοινωνικής πολιτικής. Δηλαδή;

-Ασφαλώς και επιμένω. Η οικονομική κρίση πλήττει και τα Γιάννινα. Πολλοί συμπολίτες μας υποφέρουν και αδυνατούν ακόμη και να επιβιώσουν. Η παράταξή μας ως Δημοτική Αρχή είχε καθιερώσει τα συσσίτια, που στέλνονταν στα σπίτια εκατοντάδων οικογενειών κάθε ημέρα. Τα κατάργησαν! Εμείς θα τα επαναφέρουμε. Όχι όμως μόνο αυτό. Ο Δήμος, με νοικοκύρεμα των οικονομικών του και οργάνωση, μπορεί να εξασφαλίσει στέγη, τροφή, περίθαλψη και βασική εκπαίδευση, στους πολίτες που τα στερούνται. Σε αυτό θα δώσουμε έμφαση, όπως και στα ΚΑΠΗ, με γιατρούς για φροντίδα των ηλικιωμένων, στα παιδιά, στη στήριξη των εργαζόμενων μητέρων και των μονογονεϊκών οικογενειών. Μείωση της τιμής του νερού, παροχή περισσότερων και καλύτερων υπηρεσιών προς όλους. Γενικότερα, κανένας Γιαννιώτης αφημένος στο έλεος του Θεού. Δεσμεύομαι για όλα αυτά και για λόγους πολιτικής ηθικής και διότι δεν μπορείς να λες ότι διοικείς μια πόλη, όπως τα Γιάννινα και να υπάρχουν πολίτες που να πεινούν.

Ερ.: Κλείνοντας, τι έχετε να πείτε για τους συνδιεκδικητές της δημαρχίας; Πώς κρίνετε τα προγράμματά τους;

-Τους εκτιμώ όλους και σέβομαι τις φιλοδοξίες τους. Διαφωνώ, όμως, σε πολλά σημεία των προγραμματικών τους λόγων. Κυρίως σε ό,τι αφορά τον σχεδιασμό, τον τρόπο υλοποίησης και την αποτελεσματικότητά τους. Πιστεύω ότι εμείς μπορούμε να τα καταφέρουμε καλύτερα. Έχουμε την αποδεδειγμένη εμπειρία και τη δύναμη να συγκρουστούμε αν αυτό απαιτηθεί. Τα Γιάννινα έχουν αλλάξει. Χωρίς ίχνος έπαρσης λέω ότι προς την κατεύθυνση αυτή, η παράταξή μας συνέβαλε καθοριστικά. Τώρα, επιβάλλεται να χαραχθεί μια νέα πορεία. Την εγγυόμαστε!..