Για τον β’ γύρο των εκλογών στον Δήμο Ιωαννιτών

«Πυρετός» ετοιμασίας στα επιτελεία Θωμά Μπέγκα – Μωυσή Ελισάφ!

- Με… ταμείο συν 7% ξεκινάει τη μάχη ο νυν Δήμαρχος, ο οποίος έχει εκλέξει ήδη 14 συμβούλους έναντι 11 του αντιπάλου του

- Τι στάση θα κρατήσουν οι υπόλοιπες παρατάξεις…

DHMARXEIO IOANNINON 1

• Εκλογικός «πυρετός» ενόψει του μεθαυριανού δεύτερου γύρου για την κατάκτηση της δημαρχίας στα Γιάννενα επικρατεί στα επιτελεία των δύο κεντρικών μονομάχων, του Θωμά Μπέγκα και του Μωυσή Ελισάφ.
Οι υποψήφιοι Δήμαρχοι έχουν ήδη πραγματοποιήσει συζητήσεις με τους επικεφαλής των υπόλοιπων παρατάξεων του Δήμου και πλέον δίνουν τη μάχη πόρτα – πόρτα με τον Θωμά Μπέγκα, πάντως, να αισθάνεται λίγο πιο άνετα χάρη στο προβάδισμα των επτά ποσοστιαίων μονάδων έναντι του κ. Ελισάφ που εξασφάλισε την περασμένη Κυριακή.
Όσον αφορά στις παρατάξεις που έμειναν εκτός δεύτερου γύρου, Νίκος Γκόντας, Λάζαρος Νάτσης, Άρης Μπαρτζώκας και Τατιάνα Καλογιάννη καλούν τα μέλη τους να ψηφίσουν κατά συνείδηση, ενώ η Όλυ Τσουμάνη κρατάει αποστάσεις και από τους δύο υποψηφίους.

Με… ταμείο το 7%!
Με την υπεροχή της διαφοράς του 7% στο αποτέλεσμα της περασμένης Κυριακής, που τον έφερε πρώτο στον Δήμο Ιωαννιτών, δίνει ο Θωμάς Μπέγκας την ύστατη μάχη, προκειμένου να εξασφαλίσει μία δεύτερη θητεία στο «τιμόνι» του Δήμου Ιωαννιτών. Για τον σημερινό Δήμαρχο είναι πιο εύκολος ο σχηματισμός πλειοψηφίας στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο, καθώς έχει εκλέξει 14 συμβούλους. Χρειάζεται δηλαδή άλλους εννέα συμβούλους για να την επιτύχει, φτάνοντας στους 23, αφού το σώμα θα απαρτίζεται από συνολικά 45 δημοτικούς συμβούλους.
Ο Θωμάς Μπέγκας με το μήνυμα της συμμετοχής και της θετικής ψήφου και με σύνθημα «Ψηφίζουμε Θετικά - Ενώνουμε Δυνάμεις», μαζί με μέλη της παράταξης «Ενότητα Πολιτών - Νέα Γιάννενα», συνεχίζει τις επαφές με τους δημότες, προτρέποντάς τους να δώσουν το «παρών» στις κάλπες και αυτής της Κυριακής.
Απευθυνόμενος στο σύνολο των πολιτών, ο Δήμαρχος τονίζει πως «η συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία δυναμώνει τους δημοκρατικούς θεσμούς, όπως είναι η Αυτοδιοίκηση». Χθες το πρωί πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις στην αγορά των Ιωαννίνων και σε υπηρεσίες της πόλης, όπως αυτές της Περιφέρειας Ηπείρου. Στην Περιφέρεια ο κ. Μπέγκας συναντήθηκε και με τον Αλέκο Καχριμάνη που του ευχήθηκε «καλή επιτυχία» στην εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής.

Ευρύτερη σύμπραξη
Στον αντίποδα, ο Μωυσής Ελισάφ, εφόσον εκλεγεί δήμαρχος, θα χρειαστεί να πετύχει μία ευρύτερη σύμπραξη παρατάξεων, προκειμένου να σχηματίσει Δημοτική Αρχή την 1η Σεπτεμβρίου. Αυτό γιατί έχει εκλέξει 11 συμβούλους, τρεις λιγότερους δηλαδή από τον Θ. Μπέγκα και χρειάζεται άλλους 12 για να έχει πλειοψηφία την επόμενη ημέρα στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Την πρώτη συνάντηση με τη δημοτική ομάδα της παράταξής του «Γιάννενα Νέα Εποχή» είχε χθες το πρωί ο κ. Ελισάφ, ο οποίος συνεχάρη τα μέλη της για την εκλογή τους, όπως συνεχάρη το σύνολο των υποψηφίων που έδωσαν μία μεγάλη μάχη, σε ορισμένες περιπτώσεις υπό αντίξοες συνθήκες, όπως σημείωσε και έφεραν την παράταξη στον δεύτερο γύρο των εκλογών.
«Πορευτήκαμε με εντιμότητα, με ήθος, με συνέπεια στις αρχές και τις αξίες μας. Με τον ίδιο τρόπο συνεχίζουμε», τόνισε ο κ. Ελισάφ. Αξίζει να σημειωθεί ότι η συντριπτική πλειοψηφία των νεοεκλεγέντων υποψηφίων της παράταξης θα βρεθεί για πρώτη φορά στα έδρανα του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων.
Παράλληλα, χθες ο υποψ. Δήμαρχος ολοκλήρωσε τον κύκλο επαφών και συζητήσεων με τους επικεφαλής των παρατάξεων που έδωσαν την εκλογική μάχη αλλά δεν βρέθηκαν στον δεύτερο γύρο. Ο κ. Ελισάφ συναντήθηκε με την Τατιάνα Καλογιάννη, το Νίκο Γκόντα, τον Άρη Μπαρτζώκα, ενώ συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Λάζαρο Νάτση.
Οι συζητήσεις, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της παράταξης «Γιάννενα – Νέα Εποχή» έγιναν σε πολύ καλό κλίμα και με ταύτιση απόψεων σε πολλά και μείζονα θέματα του Δήμου.

Οι άλλες παρατάξεις
• Τη στάση της ουδετερότητας επέλεξαν στην πλειοψηφία τους οι υπόλοιπες παρατάξεις του Δήμου Ιωαννιτών οι οποίες έμειναν εκτός δεύτερου γύρου. Πρώτος ο Νίκος Γκόντας σε συνάντηση που είχε με τους νεοεκλεγέντες δημοτικούς του συμβούλους και στελέχη της «Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας» τους προέτρεψε να ψηφίσουν κατά συνείδηση αυτόν που θεωρούν καταλληλότερο για δήμαρχο της πόλης.
• Από τη μεριά της, η παράταξη του Λάζαρου Νάτση με χθεσινή ανακοίνωσή της, ευχαριστεί όσους τη στήριξαν και δεσμεύεται για την παρουσία της στο Δημοτικό Συμβούλιο και την κοινωνία, «ώστε να διασφαλίζεται η λήψη των καλύτερων αποφάσεων σύμφωνα με τις αρχές και τις θέσεις μας για την ομαλή λειτουργία του Δήμου και την εξυπηρέτηση του δημότη», όπως τονίζει χαρακτηριστικά. Κατά τα άλλα, η παράταξη επισημαίνει πως οι πολίτες που συντάχθηκαν μαζί της και ψήφισαν το συνδυασμό της, είναι σε θέση, χωρίς υποδείξεις, να σκεφτούν και να αντιμετωπίσουν την εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής με γνώμονα τις αρχές και το πρόγραμμά της.
• Η παράταξη «Γιάννενα Τώρα» του Άρη Μπαρτζώκα από την άλλη, με χθεσινή της ανακοίνωση εκφράζει καταρχήν την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι και οι δύο παρατάξεις που θα αναμετρηθούν στο δεύτερο γύρο των εκλογών συμφωνούν ότι τα θέματα λίμνης, τελών και καθαριότητας, τα οποία τους έθεσε, αποτελούν και γι’ αυτές βασικές προτεραιότητες για την επόμενη τετραετία. Ωστόσο, σπεύδει να επισημάνει ότι σε καμιά από τις δύο απαντήσεις δεν υπάρχει σαφής δέσμευση για το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των μέτρων, όπως ζητούσε με επιστολή της. Με δεδομένα τα παραπάνω, καλεί τα μέλη και τους φίλους της να ψηφίσουν στις εκλογές της Κυριακής κατά συνείδηση.
• Να δοθεί «ψήφος κατά συνείδηση» αποφάσισε ομόφωνα η παράταξη «Ιωάννινα_2023» της Τατιάνας Καλογιάννη στην χθεσινή Ολομέλεια, τονίζοντας ότι «ο σεβασμός στην προσωπικότητα και η εμπιστοσύνη στην κρίση των συμπολιτών μας αποτέλεσαν τα κριτήρια για την απόφασή μας». Παράλληλα, στην ανακοίνωσή της ευχαριστεί τους συμπολίτες που την τίμησαν με την ψήφο τους και τονίζει ότι η παράταξη «θα είναι ενεργή στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο ακολουθώντας, αδιαπραγμάτευτα, τις αρχές και το πρόγραμμά της, με μοναδικό γνώμονα την πρόοδο του Δήμου μας».
• Τέλος, σε κοινή συνέντευξη που παραχώρησε μαζί με τον υποψήφιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» του Δήμου Ζίτσας, η επικεφαλής της παράταξης του ΚΚΕ στα Γιάννενα Όλυ Τσουμάνη, αφού επισημαίνει ότι «την επομένη των εκλογών τα μεγάλα προβλήματα παραμένουν» και πως οι δύο διεκδικητές της δημαρχίας «δεσμεύονται ότι θα συνεχίσουν την ίδια αντιλαϊκή πολιτική με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΥΑΙ και της καθαριότητας που θα σημάνει νέα βάρη για τον Γιαννιώτικο λαό», τονίζει πως η ψήφος για τη δεύτερη Κυριακή πρέπει να είναι το λευκό – άκυρο!