Ενόψει της αναμέτρησης του β’ γύρου με τον Θ. Μπέγκα

Οξύνει το κλίμα ο Μωυσής Ελισάφ ενώ τον… αδειάζει η παράταξη Νάτση

Ήπιους τόνους διατηρεί ο Δήμαρχος, καλώντας τους πολίτες να συμμετέχουν στις εκλογές • «Ψηφίστε κατά συνείδηση» στον Δήμο Ιωαννιτών η προτροπή όλων σχεδόν των συνδυασμών αλλά και της Νέας Δημοκρατίας

MPEGKAS SYNENTEYKSH 31 5 19ELISAF SYNENTEYKSH 31 5 19

• Αύριο είναι η μεγάλη ημέρα και για τον Δήμο Ιωαννιτών, καθώς οι πολίτες θα κληθούν να εκλέξουν εκείνον ο οποίος θα αναλάβει τις τύχες της πόλης από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και για την επόμενη κρίσιμη τετραετία.
Η προεκλογική «αυλαία» για τον δεύτερο γύρο των εκλογών έπεσε χθες και εκείνο που χαρακτήρισε αυτές τις τελευταίες ημέρες ήταν η όξυνση του κλίματος που επιχείρησε ο Μωυσής Ελισάφ, ο οποίος χθες εξαπέλυσε άλλη μία δριμεία επίθεση κατά της Δημοτικής Αρχής, κάνοντας λόγο για «πενταετία οπισθοδρόμησης». Από την άλλη, ο Θωμάς Μπέγκας ολοκλήρωσε τον αγώνα του σε ήπιους τόνους, επισκεπτόμενος το Δικαστικό Μέγαρο Ιωαννίνων και ζητώντας απ’ τους πολίτες θετική ψήφο.
Στο μεταξύ, η παράταξη του Λάζαρου Νάτση… άδειασε χθες τον Μ. Ελισάφ, ενώ η προτροπή για ψήφο κατά συνείδηση κυριάρχησε στις ανακοινώσεις τόσο της Νέας Δημοκρατίας όσο και των υπόλοιπων δημοτικών παρατάξεων, με εξαίρεση τον Βασίλη Καφαράκη, που όμως έμεινε εκτός Δημοτ. Συμβουλίου!

Σκληρή αναμέτρηση
Όλα είναι έτοιμα για την αυριανή κρίσιμη αναμέτρηση στον Δήμο Ιωαννιτών, που θα οδηγήσει στην ανάδειξη του δημάρχου της πόλης για την επόμενη τετραετία. Ο Θωμάς Μπέγκας, ο οποίος εξέλεξε 14 συμβούλους την περασμένη Κυριακή τερματίζοντας πρώτος με ποσοστό 30,62% και 14.374 ψήφους διεκδικεί μία δεύτερη δημαρχιακή θητεία και μοιάζει να έχει το προβάδισμα.
Από την άλλη, ο Μωυσής Ελισάφ, ο οποίος έλαβε στον πρώτο γύρο ποσοστό 23, 74% και 11.144 ψήφους, παρά την απόσταση που τον χωρίζει από τον Δήμαρχο, δεν είναι εύκολος αντίπαλος και θα δώσει μάχη μέχρι εσχάτων για να κόψει αύριο πρώτος το νήμα.
Η αναμέτρηση των δύο ανδρών που επί δημαρχίας Φιλ. Φίλιου υπήρξαν στελέχη της ίδιας Δημοτικής Αρχής αναμένεται σκληρή και είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για την πορεία της πόλης την επόμενη τετραετία.

Όξυνση από Ελισάφ
Όξυνση του κλίματος επιχείρησε ο Μωυσής Ελισάφ ήδη από το βράδυ της περασμένης Κυριακής με τη δήλωση που έκανε μετά την αποκρυστάλλωση των αποτελεσμάτων, ενώ και χθες εξέδωσε σκληρή ανακοίνωση, εκτιμώντας προφανώς ότι με αυτό τον τρόπο θα έχει εκλογικά οφέλη.
Στο χθεσινό δελτίο τύπου η παράταξη «Γιάννενα Νέα Εποχή», από τη μία απευθύνει έκκληση σε όλους τους πολίτες να προσέλθουν μαζικά αύριο στις κάλπες από τις οποίες θα αναδειχθεί ο δήμαρχος της επόμενης τετραετίας και από την άλλη εξαπολύει ολομέτωπη επίθεση στη Δημοτική Αρχή Μπέγκα. Όπως τονίζει, μεταξύ άλλων, «τώρα κρίνονται δύο πρόσωπα. Το έργο τους, το πρόγραμμά τους, η προσωπική τους πορεία, η δυνατότητα να εμπνεύσουν, η δυνατότητα να βγάλουν τα Γιάννενα στο ευρωπαϊκό προσκήνιο». Και συνεχίζει: «Mε την τακτική των τελευταίων πέντε ετών οι πολίτες έγιναν μάρτυρες της οπισθοδρόμησης, που δεν υποβάθμισε μόνο το κύρος της πολιτικής, δεν επιχείρησε μόνο την ανασυγκρότηση του πιο φτηνού και ιδιοτελούς παλαιοκομματισμού που η χώρα μας το πλήρωσε και το πληρώνει ακόμα, αλλά υποτίμησε και τον δημότη»!

Σε ήπιους τόνους...
Από τη δική του πλευρά, ο Θωμάς Μπέγκας κράτησε και χθες χαμηλούς τόνους στην προεκλογική αντιπαράθεση, επιλέγοντας να επισκεφθεί το Δικαστικό Μέγαρο Ιωαννίνων. «Ευχαριστώ τους δικαστικούς αντιπροσώπους και τους δικαστικούς υπαλλήλους για την κοπιώδη προσπάθεια που κατέβαλαν ώστε να φέρουν σε πέρας με άψογο τρόπο, την εκλογική διαδικασία της περασμένης Κυριακής. Ήταν μια πρωτόγνωρη διαδικασία, με δεδομένο ότι είχαμε ταυτόχρονα τη διεξαγωγή τεσσάρων εκλογικών αναμετρήσεων», ανέφερε σε δήλωσή του.
Ο κ. Μπέγκας επισκέφτηκε και τα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Ιωαννίνων, όπου συναντήθηκε με την πρόεδρο Μαρία Νάκα και μέλη του Δ.Σ., για να εκφράσει τις ευχαριστίες του και να ευχηθεί «καλή δύναμη» για τις αυριανές εκλογές.
Στο μεταξύ, με χθεσινό μήνυμά του ο Δήμαρχος ζητά τη συμμετοχή των πολιτών στις εκλογές και τη θετική τους ψήφο. Όπως αναφέρει, μεταξύ άλλων, «είμαστε αποφασισμένοι να λειτουργήσουμε ενωτικά και δημοκρατικά. Να ενώσουμε τις θετικές δυνάμεις του Δήμου μας. Στα χρόνια που πέρασαν, κατά την πρώτη μας θητεία, αλλά και στα χρόνια που έρχονται δεν χάσαμε και δεν θα χάσουμε, ποτέ, το βασικό μας στόχο: Την ενίσχυση των Δημοκρατικών Θεσμών, την απαλλαγή από τον αυταρχισμό και τις νοοτροπίες, που θέλουν το Δημαρχείο κλειστό και απόμακρο».
Και καταλήγει ο κ. Μπέγκας με τα εξής ερωτήματα: «Θα επιτρέψουμε να θριαμβεύσει ο λαϊκισμός του εύκολου λόγου και των ανέξοδων υποσχέσεων ή θα χτίσουμε πάνω στην τεράστια προσπάθεια που προηγήθηκε τα τέσσερα τελευταία χρόνια; Θα ανακόψουμε την πορεία που οδηγεί στο μέλλον με συγκεκριμένο σχέδιο και διασφαλισμένους πόρους ή θα αρκεστούμε σε προθέσεις που αποτελούν κακέκτυπο αντίγραφο ενός έργου που ήδη υλοποιείται;».

Η παράταξη Νάτση
Πάντως, εντύπωση προκάλεσε χθες το… άδειασμα που επιφύλαξε η παράταξη του Λάζαρου Νάτση, η οποία, σημειωτέον, στηρίχθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, στον Μωυσή Ελισάφ με αφορμή το γεγονός ότι ο κ. Νάτσης ήταν ο μόνος επικεφαλής παράταξης με τον οποίο δεν συναντήθηκε ο υποψήφιος δήμαρχος, σε αντίθεση με ό,τι έκανε ο Θωμάς Μπέγκας.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, «αντιπροσωπεία της παράταξης «Γιάννενα Πολίτες για την Ανατροπή» αποτελούμενη από τον επικεφαλής Λάζαρο Νάτση και τα μέλη της γραμματείας, Βλάση Παπαχρήστο, Δημήτριο Παχατουρίδη και Αστερινό Μάνθο, συναντήθηκε με τον υποψήφιο Δήμαρχο Θωμά Μπέγκα, εν όψει του δεύτερου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών. Η συνάντηση έγινε με στόχο την ανταλλαγή απόψεων σε κεντρικά θέματα του Δήμου και την αντιμετώπισή τους. Επίσης συζητήθηκαν θέματα λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου με τα νέα δεδομένα όπως αυτά προκύπτουν μετά την εφαρμογή του Κλεισθένη. Από το δελτίο τύπου της παράταξης «Νέα εποχή» πληροφορηθήκαμε ότι ο επικεφαλής της παράταξης κ. Μωυσής Ελισάφ ολοκλήρωσε τις συναντήσεις του με τις παρατάξεις και συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Λάζαρο Νάτση. Νέα Εποχή, νέα ήθη»!

Κατά συνείδηση…
Σε κανέναν από τους υποψήφιους δημάρχους του Νομού Ιωαννίνων και φυσικά ούτε σ’ εκείνους του Δήμου Ιωαννιτών έδωσε στήριξη τελικά η Νέα Δημοκρατία. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες η ΝΟΔΕ Ν.Δ. Ιωαννίνων, «η Ν.Δ., σύμφωνα με τις αρχές του Κόμματος και βάσει των όσων έχει εξαγγείλει ο Πρόεδρος, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, θεωρεί ότι οι πολίτες πρέπει να ψηφίσουν ελεύθερα τον εκάστοτε υποψήφιο Δήμαρχο που πιστεύουν ότι μπορεί να συμβάλλει στην ανάπτυξη του Δήμου τους».
Σχετική ανακοίνωση εξέδωσε χθες και η «Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία» του Νίκου Γκόντα, διατυπώνοντας και γραπτώς όσα είχε πει προφορικά ο επικεφαλής της, ότι δηλαδή τα μέλη και οι φίλοι της μπορούν να επιλέξουν ελεύθερα δήμαρχο στις αυριανές εκλογές. «Οι κηδεμονίες δεν είχαν και δεν έχουν θέση στην παράταξη και αυτό είναι μια αδιαμφισβήτητη πραγματικότητα. Αυτό δεν προτιθέμεθα να το θυσιάσουμε τώρα σε βωμό οποιασδήποτε σκοπιμότητας. Εκείνο που προέχει για μας όλους που στις τελευταίες δημοτικές εκλογές πορευτήκαμε με την «Ανεξάρτητη Δημοτ. Πρωτοπορία» είναι η προάσπιση και προαγωγή των συμφερόντων της πόλης μας και για αυτά τα συμφέροντα θα αγωνιστούμε όλο το υπόλοιπο διάστημα. Με μοναδικό γνώμονα το καλό της πόλης μας, όλοι όσοι μας τίμησαν με την εμπιστοσύνη τους στις 26 Μαΐου 2019 έχουν το δικαίωμα της ελεύθερης επιλογής», τονίζει χαρακτηριστικά.
Ανακοίνωση εξέδωσε χθες και η αριστερή παράταξη «Μέτωπο Δράσης» του Βασίλη Καφαράκη, τονίζοντας πως παρόλο που έμεινε εκτός Δημοτικού Συμβουλίου θα συνεχίσει τον αγώνα της για την πόλη. Όσο για τον β΄ γύρο των εκλογών, σημειώνει πως οι δύο υποψήφιοι έχουν γεννηθεί από την ίδια… μήτρα και καλεί εργαζόμενους, ανέργους και συνταξιούχους «να γυρίσουν την πλάτη στα ψευτοδιλήμματα των δεύτερων εκλογών και να υπερασπιστούν τα συμφέροντά τους».