Και στον χθεσινό β’ γύρο των Αυτοδιοικητικών εκλογών

Σαρωτική επικράτηση της Ν.Δ. σε Δήμους και Περιφέρειες!

- ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Ο χάρτης της Ελλάδος βάφτηκε με το χρώμα της πατρίδας μας...

-Τα αποτελέσματα σε Περιφέρειες και μεγάλους Δήμους

MPAKOGIANNHS KOSTAS 2 6 19

• «Προάγγελος» για το τι θα επακολουθήσει στις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου, ήταν ο χθεσινός δεύτερος γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών της χώρας, με τον χάρτη της Ελλάδας να βάφεται κυριολεκτικά «γαλάζιος» αφού η Νέα Δημοκρατία κέρδισε τις 12 από τις 13 περιφέρειες της χώρας!

Πλήρης επικράτηση
Η αρχή έγινε την περασμένη Κυριακή όπου Καχριμάνης (Ήπειρος), Κασαπίδης (Δυτ. Μακεδονία), Τζιτζικώστας (Κεντρική Μακεδονία), Αγοραστός (Θεσσαλία), Χατζημάρκος (Νότιο Αιγαίο) εξασφάλισαν από την πρώτη Κυριακή την εκλογή τους και ουσιαστικά, σε συνδυασμό και με το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών, αποτέλεσαν το «κύκνειο άσμα» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Τα χθεσινά αποτελέσματα τόσο στις υπόλοιπες περιφέρειες που οδηγήθηκαν στον δεύτερο γύρο, όσο και στους μεγάλους δήμους της χώρας, απλά πιστοποίησαν την «δυναμική» που προέκυψε για τη Νέα Δημοκρατία και την ωριμότητα της κοινωνίας για πολιτική αλλαγή.
Στον δεύτερο γύρο των χθεσινών περιφερειακών εκλογών οι Πατούλης (Αττική), Νίκας (Πελοπόννησος), Φαρμάκης (Δυτική Ελλάδα), Σπανός (Στερεά Ελλάδα), Κράτσα (Ιόνια Νησιά), Μέτιος (Ανατ. Μακεδονία-Θράκη) και Μουτζούρης (Βόρειο Αιγαίο) έβαλαν την τελευταία γαλάζια πινελιά στον χάρτη της χώρας μας. Μοναδική «χρωματική» παραφωνία ήταν η επικράτηση από τον α’ γύρο του νυν περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη.

Ενωτικός ο Μητσοτάκης
Παρά την μεγάλη νίκη στις αυτοδιοικητικές εκλογές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίστηκε ενωτικός και «προσγειωμένος» στις δηλώσεις του.
«Δώσαμε από την αρχή πολιτική διάσταση στη μάχη των περιφερειακών εκλογών, γιατί θέλουμε τους περιφερειάρχες συμμάχους στην ανάπτυξη», ανέφερε ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης και σημείωσε πως «στις 12 από τις 13 περιφέρειες επικράτησαν στελέχη που προέρχονται από τη μεγάλη πολιτική μας οικογένεια. Ο χάρτης βάφτηκε γαλάζιος. Το γαλάζιο είναι το χρώμα της πατρίδας μας και όχι της παράταξής μας» συμπλήρωσε.
Δεν παρέλειψε δε, να σημειώσει και την σοβαρότητα των επερχόμενων εθνικών εκλογών τονίζοντας ότι, «τότε θα πάρουμε όλοι μαζί την απόφαση για τη χώρα. Θα γυρίσω όλη την Ελλάδα, πόλη-πόλη, χωριό- χωριό με οδηγό τις θέσεις μας. Έτσι θα γίνει η ελπίδα πραγματικότητα για την Ελλάδα που θέλουμε».

Φταίει η… αποχή!
Σε ένα… παράλληλο σύμπαν φαίνεται ότι βρίσκεται το κυβερνών κόμμα, μιας και για την Κουμουνδούρου «φταίει η αποχή και οι ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής, χωρίς να αντιπροσωπεύουν ευθύγραμμα την πολιτική επιρροή κάθε κόμματος, όπως μας έδειξαν και οι εκλογές του 2014»! Από τον ΣΥΡΙΖΑ επιχειρήθηκε να δοθεί πλήρης κάλυψη στις δυο υποψηφιότητες των Δούρου και Ηλιόπουλου στην Περιφέρεια Αττικής και τον Δήμο Αθηναίων αντίστοιχα, πανηγυρίζοντας για «τον διπλασιασμό των ποσοστών του Ηλιόπουλου και την σημαντική αύξηση στα ποσοστά της Δούρου…».
Ως επίλογο, η Κουμουνδούρου ξεκαθαρίζει ότι «η μεγάλη μάχη είναι αυτή της κάλπης των εθνικών εκλογών» ενώ θέτει εκ νέου διλήμματα στους πολίτες για το αν στην χώρα την επόμενη 4ετία «θα συνεχιστεί η προοδευτική διακυβέρνηση ή θα γυρίσει πίσω στις μνημονιακές πολιτικές».
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε δηλώσεις του από τα περίπτερα των Δούρου-Ηλιόπουλου στην πλατεία Συντάγματος εμφανίστηκε περισσότερο θεσμικός, δίνοντας συγχαρητήρια σε όσους επικράτησαν στον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών ζητώντας «την επόμενη τετραετία να κάνουν καλύτερες πόλεις, περιφέρειες και τοπικές κοινωνίες, εκμεταλλευόμενοι το νέο θεσμικό πλαίσιο».

«Γαλάζιοι» και οι μεγάλοι δήμοι
Κώστας Μπακογιάννης και Κώστας Ζέρβας ήταν οι νικητές στους δυο μεγαλύτερους δήμους της χώρας.
Στην Αθήνα, ο γιος του αείμνηστου Παύλου Μπακογιάννη, με ποσοστό 65,25% κέρδισε την δημαρχία από τον «εκλεκτό» του ΣΥΡΙΖΑ Νάσο Ηλιόπουλο.
Στην Θεσσαλονίκη, ο προερχόμενος από την Ν.Δ. Κώστας Ζέρβας έκανε την έκπληξη και υποσκέλισε τον Νίκο Ταχιάο που είχε την επίσημη στήριξη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επικρατώντας με 66,79% έναντι 33,21%.
Στην Πάτρα, ο νυν δήμαρχος Κώστας Πελετίδης, στηριζόμενος από το ΚΚΕ επανεξελέγη δήμαρχος με ποσοστό 70,94%.
Στο Δήμο Λαρισαίων ο Απόστολος Καλογιάννης έχοντας την στήριξη του ΚΙΝΑΛ με 57,43% κέρδισε την δημαρχία έναντι της υποψήφιας της Ν.Δ. Ρένας Καλαριώτου.
Στην Καλαμάτα ο Θανάσης Βασιλόπουλος, υποστηριζόμενος από την Ν.Δ. «έκοψε» πρώτος το νήμα με 50,34% έναντι του ανεξάρτητου Βασίλη Κοσμόπουλου με 49,66%.