Με την αποχή να κυμαίνεται στον β’ γύρο σε επίπεδα άνω του 50%...

Εκπλήξεις και… ανατροπές έφεραν οι δημοτικές εκλογές στην Ήπειρο!

- Τρεις απ’ τους έξι Δήμους στον Νομό Ιωαννίνων άλλαξαν τελικά χέρια με την αναμέτρηση θρίλερ Μπέγκα – Ελισάφ να αναδεικνύει δήμαρχο τον δεύτερο (διαφορά 0,66%)

- Τι δήλωσαν οι δύο μονομάχοι - Ποιοι επικράτησαν στις υπόλοιπες Περιφ. Ενότητες…

ELISAF SYNENTEYKSH 31 5 19

• Απ’ όλα είχε ο δεύτερος γύρος των δημοτικών εκλογών στην Ήπειρο. Εκπλήξεις σε ορισμένους Δήμους, ανατροπές αποτελεσμάτων και… στοιχημάτων, καθώς φαβορί έχασαν κυριολεκτικά στο… νήμα, αλλά και αρκετούς νυν Δημάρχους που κατάφεραν να πετύχουν την πολυπόθητη ανανέωση της θητείας τους (αναλυτικά αποτελέσματα στη σελίδα 5). Κοινό χαρακτηριστικό σε όλες τις περιπτώσεις ήταν πάντως η μεγάλη αποχή, η οποία ξεπέρασε το 50%!
Στον Νομό Ιωαννίνων από τους έξι Δήμους που είχαν αναμετρήσεις στον β΄ γύρο, οι τρεις, Ιωαννίνων, Ζαγορίου και Κόνιτσας, άλλαξαν χέρια, ενώ οι υπόλοιποι τρεις, Ζίτσας, Δωδώνης και Μετσόβου παρέμειναν ως έχουν. Στην υπόλοιπη Ήπειρο, νέοι δήμαρχοι εξελέγησαν σε τέσσερις από τους συνολικά επτά Δήμους όπου στήθηκαν προχθές κάλπες. Έτσι, συνολικά σε α΄ και β΄ γύρο στους 18 Δήμους της Ηπείρου σε επτά εξελέγησαν νέοι δήμαρχοι, ενώ οι 11 έμειναν σταθεροί.
Η πιο αμφίρροπη αναμέτρηση ήταν φυσικά αυτή του Θωμά Μπέγκα με τον Μωυσή Ελισάφ στον Δήμο Ιωαννιτών, όπου η τελική έκβαση κρίθηκε με διαφορά μόλις 235 ψήφους και ποσοστό 0,66% υπέρ του δεύτερου. Η αναμέτρηση ήταν θρίλερ, στο τέλος όμως τόσο ο νυν όσο και ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος επέδειξαν πολιτικό πολιτισμό!
Στήθος με στήθος…
Ξεκινώντας από τον μεγαλύτερο Δήμο της Ηπείρου, αυτό των Ιωαννιτών, Θωμάς Μπέγκας και Μωυσής Ελισάφ έδωσαν μάχη κυριολεκτικά στήθος με στήθος για το ποιος θα αναλάβει το τιμόνι από την 1η Σεπτεμβρίου και για την επόμενη τετραετία.
Τελικά, δύο περίπου ώρες μετά το κλείσιμο της κάλπης ξεκαθάρισε το τοπίο και η ανατροπή που τα στελέχη της Δημοτικής Αρχής προσδοκούσαν ως την τελευταία στιγμή δεν ήρθε! Λίγες μόλις εκατοντάδες ψήφοι έκριναν το αποτέλεσμα για τον Δήμο, ο οποίος αλλάζει σελίδα, καθώς νέος δήμαρχος εξελέγη ο Μωυσής Ελισάφ με βραχεία διαφορά απ’ τον αντίπαλό του.
Η κάλπη έδωσε 17.789 ψήφους και ποσοστό 50,33% στον Μωυσή Ελισάφ και 17.554 και ποσοστό 49,67% στον Θωμά Μπέγκα. Ωστόσο, μέχρι να αποκρυσταλλωθεί η «ετυμηγορία» της, δηλαδή από την έναρξη της μετάδοσης των αποτελεσμάτων που προέκυπταν από τα εκλογικά κέντρα του Δήμου Ιωαννιτών, τα χαμόγελα και η κατήφεια εναλλάσσονταν στα στρατόπεδα τόσο του νυν Δημάρχου όσο και του νεοεκλεγέντος.
Ο παράγοντας αποχή
Πώς όμως η διαφορά των επτά σχεδόν μονάδων του πρώτου γύρου υπέρ του Θωμά Μπέγκα, μετατράπηκε σε ήττα του Δημάρχου προχθές, έστω κι αν γι’ αυτή μέτρησαν μόλις 235 ψηφοδέλτια; Είναι σαφές ότι εδώ κύριο ρόλο έπαιξε ο παράγοντας «αποχή», η οποία έπληξε σοβαρά την παράταξη Μπέγκα. Το θέμα έθιξε εξάλλου και ο ίδιος ο Δήμαρχος στο μήνυμά του.
Από την άλλη πλευρά, ενδεχομένως να ευθύνεται κι ένας εφησυχασμός που καταλαμβάνει συνήθως όσους προηγούνται, αλλά και τους υποστηρικτές τους, οι οποίοι θεωρούν ότι το προβάδισμα γενικά δεν ανατρέπεται, κάτι που στη συγκεκριμένη περίπτωση αποδείχθηκε μέγα λάθος. Η νίκη της παράταξης Μπέγκα στον πρώτο γύρο οδήγησε σε… χαλάρωση του αγώνα, τουλάχιστον όσον αφορά σε ορισμένα στελέχη της, ενώ αντίθετα, η ήττα την προηγούμενη Κυριακή της παράταξης Ελισάφ είχε ως αποτέλεσμα τη συσπείρωσή της.
«Μία μεγάλη ανατροπή…»
Μέσα σε επευφημίες και χειροκροτήματα έφτασε ο Μωυσής Ελισάφ στο εκλογικό κέντρο της παράταξης «Γιάννενα Νέα Εποχή» στην οδό Ναπ. Ζέρβα, όπου είχαν συγκεντρωθεί εκατοντάδες μέλη και φίλοι της. Στο πρώτο μήνυμά του ως νεοεκλεγείς δήμαρχος της πόλης εμφανίστηκε ενωτικός.
Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, «τα Γιάννενα έκαναν σήμερα μία μεγάλη ανατροπή, ένα μεγάλο άλμα προόδου. Αισθάνομαι βαθιά συγκίνηση και βαριά την ευθύνη απέναντι σ’ όλους τους συνδημότες μου. Θέλω να ευχαριστήσω από τα βάθη της καρδιάς μου όλους όσους μας στήριξαν σ’ αυτό τον δύσκολο και επίπονο αγώνα. Θέλω να απευθυνθώ και σ’ όσους δε μας ψήφισαν για να τους πω ότι οι εκλογές τέλειωσαν και στη νέα εποχή θα πορευτούμε όλοι μαζί».
Ο κ. Ελισάφ τόνισε επίσης: «Θέλω να συγχαρώ τον Θωμά Μπέγκα και απευθυνόμενος στους επικεφαλής όλων των παρατάξεων, τους διαβεβαιώνω ότι η επόμενη ημέρα θα μας βρει μαζί, να ενώνουμε δυνάμεις για να πάμε τα Γιάννενα ψηλά».
«Θα είμαστε παρόντες…»
Στο δικό του μήνυμα που έστειλε όταν ολοκληρώθηκε η ενσωμάτωση όλων των εκλογικών κέντρων του Δήμου στα αποτελέσματα, συγκινημένος ο Θωμάς Μπέγκας ευχαρίστησε καταρχήν όλους όσοι ψήφισαν ανεξαρτήτως του τι επέλεξαν να ψηφίσουν. Σχολιάζοντας τα μεγάλα ποσοστά της αποχής, απευθυνόμενος σε όσους επέλεξαν να μη λάβουν μέρος στις εκλογές, υπενθύμισε πως «η συμμετοχή είναι καθήκον γιατί θωρακίζει τη δημοκρατία μας».
Ο Δήμαρχος ανέφερε επίσης τα ακόλουθα: «Ένας όμορφος και δύσκολος αγώνας έφτασε στο τέλος του. Τον δώσαμε με ήθος και αξιοπρέπεια. Οι συμπολίτες μας ανέδειξαν την παράταξή μας πρώτη δύναμη και τη μεγαλύτερη παράταξη μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Μας τίμησε με την ψήφο του το μισό εκλογικό σώμα των συμπολιτών μας και τους ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου. Θα είμαστε παρόντες όπως ήμασταν πάντα. Συγχαρητήρια στον αποψινό νικητή των εκλογών κ. Μωυσή Ελισάφ». Αμέσως μετά, ο κ. Μπέγκας και στελέχη της παράταξης «Ενότητα Πολιτών – Νέα Γιάννενα» κατευθύνθηκαν στο εκλογικό κέντρο του Μ. Ελισάφ όπου ο Δήμαρχος συνεχάρη τον νεοεκλεγέντα για την επιτυχία του.
Στον Νομό Ιωαννίνων
Σε ό,τι αφορά τον υπόλοιπο Νομό Ιωαννίνων, σε τρεις Δήμους (Ζίτσα, Δωδώνη και Μέτσοβο) το «τιμόνι» θα συνεχίσουν να κρατούν οι νυν Δήμαρχοι, οι οποίοι κατάφεραν να κερδίσουν και πάλι την εμπιστοσύνη των δημοτών τους, ενώ αλλαγή… φρουράς έχουμε στους Δήμους Κόνιτσας και Ζαγορίου. Πιο αναλυτικά:
- Στον Δήμο Ζίτσας, τον δεύτερο μεγαλύτερο του Νομού ο νυν Δήμαρχος Μιχάλης Πλιάκος κατάφερε να επανεκλεγεί με 5.398 ψήφους και ποσοστό 58,09%, αφήνοντας πίσω του τον Βασίλη Γαρδίκο που συγκέντρωσε 3.895 ψήφους (41,91%).
- Στον Δήμο Δωδώνης, ο Χρήστος Ντακαλέτσης, ο οποίος για λίγες ψήφους δεν κατάφερε να εκλεγεί από την α’ Κυριακή, προχθές αναδείχθηκε ο μεγάλος νικητής με 4.524 ψήφους και ποσοστό 55,88%, έναντι 3.572 (44,12%) του αντιπάλου του Κων/νου Κατσανάκη.
- Και στον Δήμο Μετσόβου ο νυν Δήμαρχος Κώστας Τζαφέας επικράτησε με 2.530 ψήφους (56,10%), έναντι του Σπύρου Βασιλείου που συγκέντρωσε 1.980 ψήφους και ποσοστό 43,90%.
- Στον Δήμο Ζαγορίου ο πρ. Δήμαρχος Τύμφης Γιώργος Σουκουβέλος κατάφερε να κερδίσει στον προχθεσινό β΄ γύρο, έχοντας αποκτήσει μια δυναμική ήδη από την πρώτη Κυριακή. Συγκέντρωσε 1.870 ψήφους (51,67%) έναντι του μέχρι σήμερα Δημάρχου Βασίλη Σπύρου 1.749 ψήφους και ποσοστό 48,33%.
- Στον Δήμο Κόνιτσας νικητής των εκλογών αναδείχθηκε ο Νίκος Εξάρχου με 2.370 ψήφους (58,87%), έναντι του μέχρι σήμερα Δημάρχου Ανδρέα Παπασπύρου, ο οποίος συγκέντρωσε 1.656 ψήφους και ποσοστό 41,13%.
Και στην υπόλοιπη Ήπειρο
Αναφορικά με τις υπόλοιπες Περιφερειακές Ενότητες της Ηπείρου, είχαμε τα εξής αποτελέσματα:
-Στον Δήμο Αρταίων επανεξελέγη πανηγυρικά ο νυν Δήμαρχος Χρήστος Τσιρογιάννης, ο οποίος συγκέντρωσε 10.996 ψήφους και ποσοστό 59,47%, έναντι 7.495 (40,53%) της Τζένης Ταπραντζή – Κοίλια.
- Στον Δήμο Κεντρικών Τζουμέρκων νικητής αναδείχθηκε ο Χρήστος Χασιάκος με 2.391 ψήφους (52,95%), έναντι του μέχρι σήμερα Δημάρχου Μαρίνου Γαρνέλη, ο οποίος συγκέντρωσε 2.125 ψήφους και ποσοστό 47,05%.
- Στο Δήμο Νικολάου Σκουφά Δήμαρχος εξελέγη η Ροζίνα Βαβέτση με 3.920 ψήφους και ποσοστό 52,78%, έναντι του Κώστα Παπασιώζου που συγκέντρωσε 3.507 (47,22%).
- Στο Δήμο Πρέβεζας ο Νίκος Γεωργάκος με 7.968 ψήφους και ποσοστό 60,37% κατάφερε να εκτοπίσει τον νυν Δήμαρχο Χρήστο Μπαΐλη που συγκέντρωσε 5.231 ψήφους (39,63%).
- Στον Δήμο Πάργας επικράτησε ο Νίκος Ζαχαριάς με 4.620 ψήφους (63,43%), αφήνοντας δεύτερο το νυν Δήμαρχο Αντώνη Νάστα που συγκέντρωσε 2.664 και ποσοστό 36,57%.
- Στον Δήμο Ζηρού επανεξελέγη ο νυν Δήμαρχος Νικόλαος Καλαντζής με 5.245 ψήφους και ποσοστό 54,61%, έναντι του Δημήτρη Γιολδάση που συγκέντρωσε 4.359 (45,39%).
- Στον Δήμο Σουλίου, τέλος, επικράτησε τελικά ο Γιάννης Καραγιάννης με 3.819 ψήφους και ποσοστό 54,29%, έναντι του Νίκου Κάτσιου, ο οποίος συγκέντρωσε 3.215 ψήφους (45,71%).
* * *
Υπενθυμίζεται ότι από την πρώτη Κυριακή εξελέγησαν οι εξής δήμαρχοι: Κώστας Καψάλης (Δήμος Πωγωνίου), Γιάννης Σεντελές (Βορείων Τζουμέρκων), Ιωάννης Λώλος (Ηγουμενίτσας), Σπύρος Παππάς (Φιλιατών) και Περικλής Μίγδος (Γ. Καραϊσκάκη).
ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ