Άρον – άρον «τακτοποιούν» εκκρεμότητες πριν χάσουν την εξουσία…

Σε πλήρη αποσύνθεση και διάλυση έχει περιέλθει η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ

- Εμφανής η ηττοπάθεια και στην εκδήλωση που έγινε στα Γιάννενα τη Δευτέρα με ομιλητή τον Υπουργό Δικαιοσύνης

KALOGHROY BOYLEYTES SYRIZA 4 6 19

• Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζεται να παραδώσει την εξουσία, αλλά μέχρι τότε αποδύεται σε έναν πρωτόγνωρο και πρωτοφανή «αγώνα» να τακτοποιήσει εκκρεμότητες και να περάσει «ρουσφετολογικές» υποθέσεις από τη Βουλή. Είναι μια σαφής ένδειξη ομολογίας της ήττας τους και μια απέλπιδα προσπάθεια να περισώσει ο Αλ. Τσίπρας και η παρέα του ο, τι μπορούν από την κατρακύλα που ήδη έχει αρχίσει.
Παρά την κατακραυγή όλων των κομμάτων της Αντιπολίτευσης, από χθες βράδυ άρχισε η κατάθεση σωρηδόν τροπολογιών στη Βουλή, ενώ παράλληλα ανακοινώνουν διορισμούς εκπαιδευτικών, προχωρούν σε τοποθετήσεις διευθυντών κ.α.
Επειδή διαπιστώνουν πως ο χρόνος μέχρι μεθαύριο Παρασκευή δεν τους επαρκεί για να διεκπεραιώσουν τις «ανοικτές υποθέσεις» τους, σχεδιάζουν νέα μετάθεση της ημέρας που ο Αλέξης Τσίπρας θα επισκεφθεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να υποβάλλει και επίσημα το αίτημα για τις εκλογές. Όπως δήλωσε χθες ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, η επίσκεψη θα γίνει μέχρι την Πέμπτη 13 Ιουνίου, ενώ αρχικά είχε ανακοινωθεί συγκεκριμένα η Δευτέρα 10 Ιουνίου.
Οι δεύτερες σκέψεις που γίνονται στην Κυβέρνηση, δεν επηρεάζουν μεν την ημερομηνία των εκλογών που με τα έως τώρα δεδομένα είναι η 7η Ιουλίου, επιτρέπει όμως στον κ. Τσίπρα να προχωρήσει και σε άλλου είδους διευθετήσεις, με τον «μανδύα» της κανονικότητας της Κυβέρνησης.
Κάτι τέτοιο άλλωστε δήλωσε τη Δευτέρα στα Γιάννενα και ο Υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου φέρνοντας το παράδειγμα των αλλαγών στον Άρειο Πάγο. Ο Γιαννιώτης στην καταγωγή υπουργός, ισχυρίστηκε πως η Κυβέρνηση «βρίσκεται στη θέση της, κυβερνά κανονικά και στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της και των καθηκόντων της ολοκλήρωσε τις διαδικασίες επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης», επιχειρώντας με αυτό τον τρόπο να αντιστρέψει την ουσία των διαμαρτυριών, επισημάνσεων και καταγγελιών που κάνουν κόμματα και συνταγματολόγοι για συνταγματική εκτροπή της Κυβέρνησης Τσίπρα.

Απογοήτευση και διάλυση
Η προχθεσινή κομματική σύναξη του ΣΥΡΙΖΑ στα Γιάννενα στην οποία παραβρέθηκε και μίλησε ο Υπουργός Δικαιοσύνης -επιχειρώντας να συσπειρώσει τα στελέχη του- επιβεβαίωσε και σε τοπικό επίπεδο την εικόνα απαισιοδοξίας και διάλυσης που έχει επέλθει μετά τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Η αίθουσα της ΕΗΜ, ήταν «παγωμένη» και δεν είχε καμία σχέση ούτε καν με την προεκλογική εκδήλωση που είχε γίνει προ των ευρωεκλογών με ομιλητή τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.
Η ηττοπάθεια ήταν διάχυτη, αλλά έβγαινε και από τις ομιλίες που έγιναν, οι οποίες στηριζόταν στην κινδυνολογία για την επόμενη ημέρα. Υπουργός και βουλευτές ουσιαστικά έδειξαν να έχουν αποδεχθεί την επερχόμενη ήττα και εκείνο που τους ενδιαφέρει και για το οποίο αγωνίζονται, είναι να μειωθεί η ψαλίδα που θα χωρίζει το ΣΥΡΙΖΑ από τη Ν.Δ. Ο κ. Καλογήρου, επανέλαβε τα περί κοινωνικού κράτους, υποστήριξε ότι «κινδυνεύει» η -ανύπαρκτη στην πράξη- περιφερειακή ανάπτυξη, ενώ απέφυγε καν να δώσει νικηφόρο μήνυμα για την 7η Ιουλίου, επιχειρώντας απλά να αποσυνδέσει τις ευρωεκλογές από τις εθνικές εκλογές.

Ικανοποιημένοι με το 25%!
Ενδεικτικές της παραζάλης η οποία έχει καταλάβει τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, είναι η… ικανοποίηση που εκφράστηκε από ομιλητές για το ποσοστό του 25% των ευρωεκλογών, το οποίο χαρακτήρισαν ως «εφαλτήριο» για τις εθνικές εκλογές.
Ούτε όμως και οι τοποθετήσεις των βουλευτών, στάθηκαν ικανές να ανασυντάξουν το ηθικό και να αποτελέσουν το έναυσμα της ανασυγκρότησης του κομματικού μηχανισμού, που είναι ένα και από τα πρώτα ζητούμενα τις ημέρες αυτές για τον ΣΥΡΙΖΑ.
Μπορεί π..χ. ο Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, βουλευτής Ιωαννίνων, Χρήστος Μαντάς να έθεσε στόχο «να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, μπροστά στις εθνικές εκλογές», ωστόσο όπως έλεγαν στελέχη του κόμματος, δεν πέρασαν πολλές ημέρες από τότε που ο κ. Μαντάς και οι άλλοι βουλευτές του Νομού, υποστήριζαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να «κόψει πρώτος το νήμα» και στις Ευρωεκλογές, με το αποτέλεσμα να μιλά από μόνο του.

Ψάχνουν πρόθυμους υποψήφιους!
Ένα άλλο ζήτημα που «τρέχει» να κλείσει ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι τα ψηφοδέλτια. Παρά το γεγονός πως οι περισσότερες θέσεις στο νομό Ιωαννίνων καταλαμβάνονται από νυν βουλευτές (τέσσερις), ο κ. Μαντάς στην τοποθέτησή του ζήτησε να υπάρξουν προτάσεις και ετεροπροτάσεις ενδιαφερομένων ώστε για να συγκροτηθεί «ένα μαχητικό ψηφοδέλτιο». Η προτροπή αυτή δεν είναι άσχετη με την απροθυμία που υπάρχει από προβεβλημένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σε τοπικό επίπεδο που δεν επιθυμούν να δώσουν μια εκ των προτέρων χαμένη μάχη. Απροθυμία εμφανίζεται πλέον και από όσους συντάχθηκαν με το ΣΥΡΙΖΑ τις τελευταίες εβδομάδες προ των ευρωεκλογών, με το «όχημα» της «Προοδευτικής Συμμαχίας».
Ο κ. Μαντάς έσπευσε επίσης να προεξοφλήσει τη συμμετοχή όλων των νυν βουλευτών, επιχειρώντας ουσιαστικά να βάλει τέλος σε μια υφέρπουσα φιλολογία για μια απόσυρση ενδιαφέροντος, την οποία έσπευσε να αποτρέψει, καθώς μια τέτοια εξέλιξη θα οδηγούσε σε μια ακόμη ομολογία της επερχόμενης συντριβής.

Η αποτυχία στην Αυτοδιοίκηση!
Το κλίμα βέβαια και στον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ, είναι επιβαρημένο και από την παταγώδη αποτυχία όσων υποψηφίων είχαν αποδεχθεί τη στήριξή του, (Ζάψας στην Περιφέρεια, Νάτσης στο Δήμο Ιωαννιτών, Γαρδίκος στο Δήμο Ζίτσας, Ζηκόπουλος στο Δήμο Πωγωνίου). Η αποτίμηση των αποτελεσμάτων μετατέθηκε για μετά τις εκλογές, όταν και δεν θα έχει κανένα νόημα.

«Γέφυρα» προς Ελισάφ!
Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μαντάς, επιχείρησε πάντως να ρίξει «γέφυρες» χθες προς το νέο Δήμαρχο Ιωαννίνων Μωϋσή Ελισάφ, τον οποίο -είπε μιλώντας στην ΕΡΤ3- γνωρίζει ως καθηγητή Παθολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. «Εύχομαι η επιλογή αυτή του γιαννιώτικου λαού να φέρει μια προοδευτική ανάσα στην πόλη», πρόσθεσε «διαγράφοντας» τόσο τη θητεία Μπέγκα, όσο και την προηγούμενη Φ. Φίλιου που αποτελεί κορυφαίο σήμερα στέλεχος σε τοπικό επίπεδο του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Μαντάς, ως να μην έχει αντιληφθεί τι έχει προκύψει από τις πρόσφατες εκλογές, πρόσθεσε πώς «στα Γιάννενα όπως και σε άλλες πόλεις η απλή αναλογική στην τοπική αυτοδιοίκηση ανοίγει ένα πεδίο προοδευτικών συνθέσεων»!

Οι εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ
Στην πολιτική επικαιρότητα των τελευταίων ημερών, κυριαρχεί και το «διαζύγιο» Φ. Γεννηματά και Ευάγγελου Βενιζέλου. Η χθεσινή μάλιστα υποτιμητική αναφορά της στον πρώην Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ότι αυτός δεν εκπροσωπεί το «νέο σε ένα νέο κίνημα, όπως το ΚΙΝΑΛ», προκαλεί περαιτέρω αποσυσπειρώσεις και σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, ενισχύει τη Νέα Δημοκρατία, που καθημερινά αυξάνει τις εισροές ψηφοφόρων από άλλους πολιτικούς χώρους.