Η επιχείρηση δεν διαθέτει αρχεία για τα έτη προ του 2010

«Γκάφα» της ΔΕΥΑΙ με τις συνδέσεις στο αποχετευτικό δίκτυο Ανατολής!

- Στέλνει στον Εισαγγελέα δεκάδες πολίτες οι οποίοι όμως έχουν πληρώσει τα ανάλογα τσουχτερά τέλη εδώ και 15 χρόνια

DHMOS ANATOLHS DIPLOTYPO 5 6 19

• Ούτε στα ίδια τα αρχεία της δε μπορεί να βάλει… τάξη η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης του Δήμου Ιωαννιτών. Και αυτό είναι ένα πρόβλημα που δεν αφορά μόνο την ίδια ως εσωτερικό υπηρεσιακό ζήτημα, αλλά αγγίζει πρώτα απ’ όλα τους πολίτες, οι οποίοι και πληρώνουν τελικά τη… νύφη!
Χαρακτηριστική ως προς τα παραπάνω είναι η περίπτωση αρκετών δεκάδων κατοίκων του παλιού οικισμού της Ανατολής, οι οποίοι βρέθηκαν ξαφνικά το τελευταίο διάστημα αντιμέτωποι με μηνυτήριες αναφορές εκ μέρους της ΔΕΥΑΙ, που τους κατηγορεί για παράνομες συνδέσεις στο δίκτυο αποχέτευσής της.
Καλά κάνει και αναζητά παράνομες συνδέσεις η επιχείρηση, ωστόσο, η πραγματικότητα για τους περισσότερους απ’ τους συγκεκριμένους πολίτες είναι διαφορετική, όπως καταγγέλλουν παθόντες στον «Π.Λ.» και η «παρεξήγηση» έχει να κάνει με το γεγονός ότι η ΔΕΥΑΙ δεν διαθέτει αρχεία για όσους έχουν συνδεθεί νόμιμα στο δίκτυό της πριν από το 2010, άρα προχωράει την έρευνα ουσιαστικά στα… τυφλά!

Μηνύουν ιδιοκτήτες
Έναν κατάλογο με παραπάνω από 40 ακίνητα, τα οποία υποστηρίζει ότι έχουν συνδεθεί παράνομα στο δίκτυο αποχέτευσης του οικισμού της Ανατολής διαβίβασε η ΔΕΥΑΙ στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων μαζί με μηνυτήρια αναφορά για την «παρανομία» που υποστηρίζει ότι οι εν λόγω πολίτες έχουν διαπράξει. Ζητά λοιπόν την άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον τους και «την παραδειγματική τιμωρία παντός υπευθύνου».
Η επιχείρηση προτείνει μάλιστα και δύο μάρτυρες για την υπόθεση. Πρόκειται για υπαλλήλους της οι οποίοι σε κατάθεσή τους υποστήριξαν ότι η ΔΕΥΑΙ έχει προβεί σε ενημέρωση των συγκεκριμένων ιδιοκτητών προκειμένου να καταθέσουν τα δικαιολογητικά τους για τη σύνδεση στο αποχετευτικό δίκτυο, όμως εκείνοι δεν έχουν υποβάλλει φάκελο σύνδεσης και δεν έχουν πληρώσει τα καθορισμένα τέλη.

«Δεν υπάρχουν αρχεία…»
Αυτή όμως είναι η μία όψη του… νομίσματος, γιατί υπάρχει και άλλη. Κάτοικοι του παλιού οικισμού Ανατολής υποστηρίζουν ότι έχουν συνδεθεί εδώ και πολλά χρόνια με το αποχετευτικό δίκτυο και συγκεκριμένα από την εποχή που ξεκίνησε η λειτουργία του στην περιοχή, πληρώνοντας μάλιστα τότε και τα αναλογούντα σ’ αυτούς τσουχτερά τέλη.
Πού είναι λοιπόν το πρόβλημα; Όπως εξηγούν στον «Π.Λ.», η ΔΕΥΑΙ δεν διαθέτει αρχείο για τις συνδέσεις στην Ανατολή παλαιότερο του 2010, άρα δε μπορεί να ελέγξει με σιγουριά αν ένα οίκημα είχε συνδεθεί νόμιμα ή όχι στο δίκτυό της πριν από τη συγκεκριμένη χρονιά κι αυτό την οδηγεί στο να μηνύει πολίτες χωρίς να συντρέχει λόγος.
Η προσφυγή της επιχείρησης στη δικαιοσύνη συνεπάγεται φυσικά ταλαιπωρία και έξοδα για τους «κατηγορούμενους» που καλούνται να αποδείξουν ότι... δεν είναι ελέφαντες!

Έχουν αποδείξεις!
Πάντως, αρκετοί από τους πολίτες της Ανατολής που η ΔΕΥΑΙ αποφάσισε να σύρει στα δικαστήρια για παράνομες συνδέσεις στο αποχετευτικό δίκτυο διαθέτουν ένα ισχυρό «όπλο» που θα τους βοηθήσει να ανταπεξέλθουν στην περιπέτεια η οποία τους προέκυψε έτσι ξαφνικά.
Έχουν κρατήσει στο αρχείο τους τις αποδείξεις της Ταμιακής Υπηρεσίας του Δήμου Ανατολής οι οποίες τους δόθηκαν όταν κατέβαλαν πριν από 10 - 15 χρόνια περίπου το τέλος σύνδεσης με το αποχετευτικό της περιοχής!
Ένας εξ αυτών προσκόμισε μάλιστα στον «Π.Λ.» τη σχετική ειδοποίηση για την καταβολή του τέλους (με ημερομηνία 22/12/2003) αλλά και το διπλότυπο είσπραξης ποσού ύψους 898,43 ευρώ που έλαβε από την αρμόδια υπηρεσία για τη σύνδεση του σπιτιού του στο δίκτυο (με ημερομηνία 19/2/2004). Έγγραφα που δεν επιδέχονται αμφισβήτησης.
Πρόκειται για κάτοικο της Ανατολής ο οποίος συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο των μηνυόμενων από τη ΔΕΥΑΙ για μη νόμιμη σύνδεση με το αποχετευτικό!

Δεν κράτησαν όλοι
Ο συγκεκριμένος πολίτης είναι ένας απ’ αυτούς που τακτοποίησε εδώ και 15 χρόνια περίπου τη σύνδεσή του στο αποχετευτικό δίκτυο. Δεν είναι ο μόνος όμως. Δεκάδες ακόμα κάτοικοι της Ανατολής από αυτούς που σήμερα μηνύει η ΔΕΥΑΙ έχουν κάνει το ίδιο.
Αρκετοί προνόησαν και κράτησαν αποδείξεις ότι πλήρωσαν κανονικά πριν αρκετά χρόνια τα τέλη της σύνδεσής τους.
Κάποιοι άλλοι πάλι, πιθανώς να έχουν πετάξει τις σχετικές αποδείξεις, μετά το πέρασμα τόσων ετών, υποθέτοντας ότι η ΔΕΥΑΙ θα διαθέτει τα σχετικά αρχεία. Πώς λοιπόν θα αποδείξουν τώρα ότι δεν είναι παράνομοι;

Πού είναι τα αρχεία;
Τι έγιναν όμως τα αρχεία της ΔΕΥΑΙ για τις συνδέσεις στο αποχετευτικό της Ανατολής, ίσως και άλλων περιοχών του Δήμου, προ του 2010; Αυτό είναι ένα εύλογο ερώτημα που μόνο οι ίδιοι οι ιθύνοντες της επιχείρησης είναι σε θέση να απαντήσουν.
Ίσως τα αρχεία του πρώην Δήμου Ανατολής να… χάθηκαν όταν αυτός ενσωματώθηκε στον Δήμο Ιωαννιτών με τη μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη». Ωστόσο, αυτό δεν αποτελεί δικαιολογία για τη ΔΕΥΑΙ που ως η κατεξοχήν αρμόδια υπηρεσία οφείλει, πριν βάλει σε περιπέτειες πολίτες, να βεβαιώνεται ότι έχουν βάση οι κατηγορίες που τους προσάπτει.