Ξεκίνησαν χθες οι απόφοιτοι ΕΠΑ.Λ, συνεχίζουν σήμερα τα ΓΕΛ

2.550 Ηπειρωτόπουλα ρίχνονται στον «στίβο» των Πανελλαδικών!

- Ομαλά κύλησε η πρώτη ημέρα στα 15 εξεταστικά κέντρα του Ν. Ιωαννίνων - Οι υποψήφιοι σ’ αυτόν ανέρχονται στους 1.500 μαθητές

- Μηνύματα από Μερ. Τζούφη, Θ. Μπέγκα, Β. Τσίλη και τον Διευθυντή Δ/μιας Εκπαίδευσης

PANELLADIKES EKSETASEIS

• Μετά τους αποφοίτους των ΕΠΑ.Λ που ξεκίνησαν χθες, στον «στίβο» των Πανελλαδικών εξετάσεων ρίχνονται από σήμερα χιλιάδες μαθητές σ’ όλη την Ήπειρο από τα Γενικά Λύκεια, οι οποίοι αποτελούν τον κύριο όγκο των υποψηφίων, διεκδικώντας μία θέση στα Πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας.
Στον Νομό Ιωαννίνων οι υποψήφιοι των φετινών Πανελλαδικών ανέρχονται συνολικά σε 1.500, εκ των οποίων οι 210 προέρχονται από Επαγγελματικά Λύκεια. Οι θέσεις στα ΑΕΙ είναι αισθητά αυξημένες, με τις επιπλέον να έχουν δοθεί κατά κύριο λόγο στα τμήματα που ιδρύθηκαν μετά τη συγχώνευση Πανεπιστημίων και ΤΕΙ.
Τις ευχές τους προς τους υποψηφίους των Πανελλαδικών εξέφρασαν εκπρόσωποι της πολιτικής και φορέων της Αυτοδιοίκησης, όπως η Γιαννιώτισσα Υφυπουργός Παιδείας Μερόπη Τζούφη, ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας, αλλά και ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μιχάλης Ράπτης.

Οι απόφοιτοι των ΓΕΛ
Όλα κύλησαν ομαλά κατά τη χθεσινή πρεμιέρα των Πανελλαδικών στον Νομό Ιωαννίνων όπως διαβεβαίωσε μιλώντας στον «Π.Λ.» ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Μιχάλης Ράπτης. Τα θέματα στάλθηκαν εγκαίρως και μοιράστηκαν αυτόματα στα 15 εξεταστικά κέντρα που λειτουργούν σε όλο το Νομό, οι υποψήφιοι ήταν εγκαίρως στις θέσεις τους και η διαδικασία ολοκληρώθηκε χωρίς προβλήματα, όπως και στους υπόλοιπους Νομούς της Ηπείρου.
Οι υποψήφιοι ΕΠΑ.Λ εξετάστηκαν στο μάθημα της Νέας Ελληνικής Γλώσσας. Το θέμα που έπεσε ήταν ένα κείμενο του Αλμπέρ Καμύ το οποίο αφορούσε στην Τέχνη και τον κοινωνικό ρόλο του καλλιτέχνη. Σήμερα δε, σειρά παίρνουν οι απόφοιτοι των Γενικών Λυκείων που στον Νομό Ιωαννίνων ανέρχονται σε 1.290 άτομα, ενώ σε επίπεδο Ηπείρου φτάνουν τους 2.550 περίπου. Κι αυτοί θα εξεταστούν στη Νέα Ελληνική Γλώσσα.

Τα μηνύματα
- Σε μήνυμά της με αφορμή την επίσημη έναρξη των Πανελλαδικών Εξετάσεων, η Υφυπουργός Παιδείας Μερόπη Τζούφη εύχεται καλή επιτυχία στους μαθητές που συμμετέχουν σ’ αυτές. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «μία ακόμη σχολική χρονιά τελείωσε, γεμάτη με γνώσεις, προετοιμασία, αγωνίες αλλά και αισιοδοξία. Οι υποψήφιοι και υποψήφιες καλούνται τώρα να εμπιστευτούν τις δυνάμεις τους και να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό ώστε να πετύχουν τους στόχους τους. Δίχως αμφιβολία, με τον κόπο και τις δεξιότητες των μαθητών και των μαθητριών μας θα μπορέσουμε να χτίσουμε μια εύρωστη και πιο δίκαιη κοινωνία για όλους και για όλες».
- Στο δικό του μήνυμα ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας, απευθυνόμενος στους υποψηφίους, επισημαίνει τα εξής: «Είναι και αυτή μία από τις πολλές μάχες της ζωής σας την οποία καλείστε να δώσετε. Με επιμονή, υπομονή και αισιοδοξία, η προσπάθειά σας θα έχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Οι Εξετάσεις αυτές αποτελούν σημαντικό σταθμό στην πορεία σας, δεν είναι όμως η τελευταία ευκαιρία. Στον αγώνα αυτό είχατε συνοδοιπόρους και συμπαραστάτες τους γονείς σας, που δεδομένων των δύσκολων οικονομικών συγκυριών της εποχής μας, στήριξαν με θυσίες την προσπάθεια σας, αλλά και τους καθηγητές σας. Εύχομαι το αποτέλεσμα να ανταμείψει τους κόπους σας».
- Από την πλευρά του, ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ιωαννίνων υπενθυμίζει την υποχρέωση των υποψηφίων να βρίσκονται στην ώρα τους στα εξεταστικά κέντρα, δηλαδή κάθε φορά στις 7.30 το πρωί, έχοντας μαζί τους όλα τα προβλεπόμενα και συνιστά ψυχραιμία και αισιοδοξία, αναγνωρίζοντας πάντως ότι δύσκολα αποβάλλει κανείς το άγχος. «Η πόλη μας και η περιοχή γενικά χρόνια τώρα έχουν επιτυχή αποτελέσματα στις Πανελλαδικές. Πιστεύω ότι και αυτή τη φορά τα παιδιά μας θα πάνε πολύ καλά», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Μιχ. Ράπτης.
- Σε πολύ καλή κατάσταση, όσον αφορά στην υλικοτεχνική υποδομή τους είναι τα σχολεία των Ιωαννίνων τα οποία λειτουργούν ως εξεταστικά κέντρα για τις Πανελλαδικές, όπως διαβεβαιώνει ο Δήμος. Σε δήλωσή της η Αντιδήμαρχος Παιδείας Βούλα Τσίλη, αφού εύχεται καλή επιτυχία σε όλους τους υποψηφίους, τονίζει: «Εμείς από την πλευρά μας φροντίσαμε ώστε οι σχολικές μονάδες να είναι έτοιμες για τις εξετάσεις και σε συνεργασία με την Εκπαίδευση είμαστε σίγουροι ότι όλη η διαδικασία θα κυλήσει ομαλά».
8Καλή δύναμη και επιτυχία στους μαθητές που συμμετέχουν στις Πανελλαδικές εξετάσεις εύχεται με δήλωσή του και ο Δήμαρχος Πωγωνίου Κώστας Καψάλης.

Πιο πολλές θέσεις
Ο συνολικός αριθμός των υποψηφίων στις φετινές Πανελλαδικές κινείται περίπου στις 102.000, οι οποίοι θα διεκδικήσουν 78.335 θέσεις, στις οποίες πρέπει να προστεθούν οι 350 θέσεις των αστυνομικών και οι 819 των στρατιωτικών σχολών. Σημειώνεται ότι φέτος οι θέσεις αυξήθηκαν κατά 3.643 σε σχέση με το 2018 (που ήταν 74.692). Οι περισσότερες επιπλέον θέσεις δόθηκαν στα πανεπιστημιακά τμήματα που δημιουργήθηκαν από την απορρόφηση ΤΕΙ χαμηλής ζήτησης. Αντίθετα, ο αριθμός έμεινε ίδιος στις περιζήτητες σχολές (ιατρικές, νομικές, πολυτεχνεία). Πάντως, στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, όπως έγραψε ήδη ο «Π.Λ.», δεν έχουν δοθεί περισσότερες θέσεις σε σχέση με πέρυσι, παρά τη συνένωσή του με το ΤΕΙ Ηπείρου!
Σύμφωνα με την «Καθημερινή», οι περισσότερες θέσεις (38.159) περιλαμβάνονται στο 2ο επιστημονικό πεδίο, των θετικών και τεχνολογικών επιστημών. Ακολουθούν το 4ο πεδίο (οικονομίας και πληροφορικής) με 33.669 θέσεις, το 1ο πεδίο (ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών) με 23.302 θέσεις και το 3ο πεδίο των επιστημών υγείας, με 22.984 θέσεις.

Το πρόγραμμα
Την ερχόμενη Δευτέρα, 10 Ιουνίου οι απόφοιτοι των ΓΕΛ θα εξεταστούν στην Αρχαία Ελληνική Γλώσσα (ΟΠ Ανθρωπιστικών Σπουδών) και τα Μαθηματικά (ΟΠ Θετικών Σπουδών και Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής). Την Τετάρτη, 12 Ιουνίου ακολουθούν Ιστορία (ΟΠ Ανθρωπιστικών Σπουδών), Φυσική (ΟΠ Θετικών Σπουδών) και Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον (ΟΠ Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής), ενώ την Παρασκευή, 14 Ιουνίου σειρά έχουν για εξέταση τα Λατινικά (ΟΠ Ανθρωπιστικών Σπουδών), η Χημεία (ΟΠ Θετικών Σπουδών) και οι Αρχές Οικονομικής Θεωρίας (ΟΠ Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής). Τέλος, στις 18 Ιουνίου οι υποψήφιοι θα εξεταστούν στη Βιολογία (ΟΠ Θετικών Σπουδών και Γενικής Παιδείας). Οι δε υποψήφιοι των ΕΠΑ.Λ θα εξεταστούν αύριο, Σάββατο στα Μαθηματικά.
ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ