Παραιτήθηκε επίσημα χθες βράδυ η Κυβέρνηση Τσίπρα

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για τις εκλογές

- Ν.Δ.: Στις 7 Ιουλίου ολοκληρώνεται η πολιτική αλλαγή
- Πυρετός στα εκλογικά επιτελεία για τη συγκρότηση των ψηφοδελτίων

TSIPRAS PAYLOPOYLOS 10 6 19

• Από χθες βράδυ ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και των προθύμων βουλευτών που τη στηρίζουν. Λίγο μετά τις 18:30 ο Αλέξης Τσίπρας μετέβη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ζήτησε τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, με τον Προκόπη Παυλόπουλο να κάνει δεκτό το αίτημά του.
Ο Πρωθυπουργός δύο εβδομάδες μετά την συντριπτική ήττα που υπέστη σε ευρωεκλογές και αυτοδιοικητικές κάλπες, με την ΝΔ να παίρνει συντριπτική νίκη με 9,5%, επικαλέστηκε τους κινδύνους που εγκυμονεί η παρατεταμένη προεκλογική περίοδος, και μάλιστα υπό το κλίμα που διαμορφώθηκε μετά τις ευρωπαϊκές κάλπες, για την οικονομία, εκφράζοντας τον φόβο ότι μπορούν να ανατραπούν όσα με κόπο κατακτήθηκαν.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος απάντησε: «Κύριε Πρωθυπουργέ αποδέχομαι το αίτημά σας» επικαλούμενος το άρθρο 41, παράγραφος 2 του Συντάγματος».
Βέβαια ο κ. Τσίπρας το βράδυ των ευρωεκλογών, είχε προαναγγείλει την άμεση επίσκεψή του στο Πρόεδρο της Δημοκρατίας για εκλογές στις 30 Ιουνίου, αλλά στη συνέχεια επικράτησαν δεύτερες σκέψεις για μετάθεση κατά μία εβδομάδα των εκλογών, ώστε να μπορέσει η Κυβέρνηση να «τακτοποιήσει» εκκρεμότητες στη Βουλή και εκτός αυτής.
Ακόμη και χθες όπως κατήγγειλε η Νέα Δημοκρατία προχώρησε σε κομματικούς διορισμούς στο Υπουργείο Πολιτισμού.

Η Ν.Δ. για τις εκλογές
Την επίσημη προκήρυξη των βουλευτικών εκλογών «χαιρέτισε» με ανακοίνωσή της χθες βράδυ η Νέα Δημοκρατία: «Ο ελληνικός λαός με την ψήφο του στις 26 Μαΐου ανάγκασε τον κ. Τσίπρα να προκηρύξει εθνικές εκλογές. Στις 7 Ιουλίου, και πάλι με την ψήφο του, θα ολοκληρώσει την πολιτική αλλαγή που τόσο χρειάζεται η χώρα, για να έρθει επιτέλους η ανάπτυξη και η ευημερία σε όλους τους Έλληνες».

«Πυρετός» στα επιτελεία
Η επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου έβαλε «φωτιά» στα κομματικά επιτελεία με πρώτο μέλημα την ολοκλήρωση και ανακοίνωση των συνδυασμών. Στη Νέα Δημοκρατία, σύμφωνα με πληροφορίες, τα ψηφοδέλτια έχουν κλείσει σε πολύ μεγάλο βαθμό και οι μόνες ίσως εκκρεμότητες που υπάρχουν σε επίπεδο Ηπείρου είναι οι γυναικείες παρουσίες. «Πονοκέφαλο» εξακολουθεί να προκαλεί το μεγάλο ενδιαφέρον που υπάρχει από υποψήφιους πολιτευτές.
Οι περισσότεροι από αυτούς είναι για το Νομό Ιωαννίνων, στον οποίο μέχρι και χθες βράδυ μόνο δύο ήταν οι σίγουροι υποψήφιοι: Ο νυν βουλευτής Κώστας Τασούλας και ο επίσημα ανακοινωθείς από τη Ν.Δ. Γιώργος Αμυράς. Από κει και πέρα το Σαββατοκύριακο στον Αθηναϊκό Τύπο έγινε αναφορά σε πολλά ονόματα, ορισμένοι μάλιστα έχουν αρχίσει να τηλεφωνούν σε φίλους και γνωστούς, ωστόσο δεν επιβεβαιώνεται από τη Νέα Δημοκρατία ότι έχει οριστικοποιηθεί η συμμετοχή όλων αυτών, που υπερβαίνουν τις διαθέσιμες θέσεις. Μάλιστα δεν αποκλείεται κάποια από τα ονόματα που έχουν επιλεγεί να προκαλέσουν και έκπληξη. Πάνω- κάτω το ίδιο ισχύει και στους άλλους νομούς της Ηπείρου. Στη Θεσπρωτία θεωρείται «κλεισμένο» το δίδυμο Βασίλη Γιόγιακα- Αντώνη Μπέζα, αναζητούνται δύο γυναίκες, η μία είναι πολύ πιθανό να προέρχεται από το χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Στην Πρέβεζα στον Στέργιο Γιαννάκη θα πλαισιώσει ο Σπ. Κυριάκης, ενώ επίσης υπάρχουν ανοικτές δύο θέσεις γυναικών, ενώ «συνωστισμός» υπάρχει στην Άρτα. Εκτός του βουλευτή Γ. Στύλιου, υπάρχουν τρεις με τέσσερις ενδιαφερόμενοι για τις δύο θέσεις ανδρών, με τον νυν Δήμαρχο Ν. Σκουφά Ν. Γιαννούλη τον νυν περιφερειακό σύμβουλο Ντ. Παπαδημητρίου και τον πρώην Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Χρ. Παπάζογλου να έχουν προβάδισμα στα προγνωστικά. Τις δύο θέσεις γυναικών διεκδικούν η Ευαγγελία Καραμπίνα.

Στο ΣΥΡΙΖΑ
Στο ΣΥΡΙΖΑ, όπως αναφέρθηκε και σε προηγούμενο ρεπορτάζ, το ενδιαφέρον για τη συμπλήρωση των ψηφοδελτίων είναι μάλλον επιφανειακό, καθώς στα Γιάννενα από τέσσερις βουλευτές το πλέον πιθανό σενάριο είναι να εκλεγεί μόνο ένας. Οπότε η «μάχη» θα δοθεί μεταξύ των νυν βουλευτών. Στην Άρτα, η Όλγα Γεροβασίλη είναι το απόλυτο φαβορί, ενώ στις διεδρικές Πρέβεζα και Θεσπρωτία, η απώλεια έδρας του ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί να προέλθει μόνο από την άνοδο του ΚΙΝΑΛ. Για την Πρέβεζα παραμένει ανοικτό -αν και με λίγες πιθανότητες- η υποψηφιότητα του Ευκλείδη Τσακαλώτου, ώστε να εξασφαλίσει την εκλογή του, κάτι που είναι αμφίβολο για την Αττική. Στην περίπτωση αυτή ο νυν βουλευτής και Υφυπουργός Μπάρκας, από τώρα θα βρεθεί εκτός της επόμενης Βουλής. Για την Πρέβεζα πάντως έχει ακουστεί και το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος και ο επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ «Κοινό Ηπειρωτών» Γιώργος Ζάψας. Στη Θεσπρωτία το ΚΙΝΑΛ έχει ήδη ανακοινώσει αξιόλογους υποψήφιους που μπορούν να πάρουν την έδρα από τον ΣΥΡΙΖΑ (που την κατέχει ο Μ. Κάτσης).