Πολύτιμη η παρουσία τους σήμερα και στον Δήμο Ιωαννιτών

Οι συμβασιούχοι Κοινωφελούς Εργασίας δίνουν μια «ανάσα» ζωής στους ΟΤΑ!

- Εκκρεμεί ακόμα η υπογραφή ΚΥΑ για παραμονή τους σ’ αυτούς ως τον Οκτώβριο

- «Είμαστε στο τελικό στάδιο», απαντά το αρμόδιο υπουργείο - Παράσταση διαμαρτυρίας στον ΟΑΕΔ Ιωαννίνων

SYMBASIOYXOI DHMOTIKOI YPALLHLOI

• Δύσκολες οι παρούσες οικονομικές συγκυρίες για τους Δήμους, οι οποίοι στενάζουν εξαιτίας της απουσίας πόρων και φυσικά λόγω των ελλείψεων προσωπικού που αντιμετωπίζουν και που, ειδικά τα καλοκαίρια, γίνονται ακόμα πιο αισθητές.
Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον οι συμβασιούχοι Κοινωφελούς Εργασίας δίνουν μία πραγματική «ανάσα» στους ΟΤΑ, καθώς κλείνουν κενά και «τρύπες» σε βασικούς τομείς που σχετίζονται άμεσα με την ομαλή λειτουργία τους. Έτσι, η δέσμευση του αρμόδιου υπουργείου ότι θα δώσει παράταση ως τον Οκτώβριο στις συμβάσεις τους είναι ιδιαίτερα σημαντική, όμως θα πρέπει να μπουν και οι αναγκαίες υπογραφές!
Τα οφέλη του προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας απολαμβάνει και ο Δήμος Ιωαννιτών, ο οποίος είναι λογικό να επιθυμεί την παράταση των συμβάσεων όσων έχουν προσληφθεί μέσω αυτού. Το ίδιο ισχύει και για τους εργαζόμενους ΟΤΑ του Νομού μας, ο Σύλλογος των οποίων έκανε παράσταση στον τοπικό ΟΑΕΔ ζητώντας να υπογραφεί άμεσα η σχετική ΚΥΑ.

Πολύτιμη παρουσία
Αρκετές εκατοντάδες συμβασιούχοι απασχολούνται αυτή τη στιγμή στον Δήμο Ιωαννιτών στο πλαίσιο του τρέχοντος προγράμματος κοινωφελούς εργασίας. Για να αντιληφθεί κανείς το μέγεθος του πράγματος, αξίζει να αναφερθεί ότι πέρυσι τον Αύγουστο ο Δήμος είχε εξασφαλίσει 460 θέσεις, ενώ άλλες 345 θέσεις είχε πάρει η Περιφέρεια Ηπείρου. Συνολικά διατέθηκαν 1.165 θέσεις εργασίας στους Δήμους της Ηπείρου. Αντίστοιχα είναι τα νούμερα των συμβασιούχων και στην παρούσα φάση.
Όλοι αυτοί οι οκταμηνίτες απασχολούνται σε κάθε τομέα του Δήμου, από τους παιδικούς σταθμούς και τα σχολεία ως τις υπηρεσίες πρασίνου και καθαριότητας. Ακόμα και στη δομή φιλοξενίας προσφύγων του Κατσικά εργάζονται σήμερα, επωφελούμενοι του προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας, ενώ τον περασμένο χειμώνα και την άνοιξη έγιναν στην πόλη πολλές πλακοστρώσεις και ανακατασκευές πεζοδρομίων χάρη στους συγκεΚριμένους συμβασιούχους που ενίσχυσαν το Εργοτάξιο του Δήμου.
Εύκολα λοιπόν αντιλαμβάνεται κανείς τι προβλήματα θα προέκυπταν αν οι νυν συμβασιούχοι απομακρύνονταν από τον Δήμο Ιωαννιτών και τους υπόλοιπους ΟΤΑ εν μέσω καλοκαιριού που οι ανάγκες είναι αυξημένες, ειδικά σε τομείς όπως το πράσινο και η καθαριότητα.

Τετράμηνη παράταση
Τελικά φαίνεται πως θα υπάρξει λύση. Μέχρι τις 10 Οκτωβρίου, δηλαδή για ένα ακόμα τετράμηνο, θα παραταθούν οι οκτάμηνες συμβάσεις των εργαζομένων στους Δήμους οι οποίες έληξαν στις 10 Ιουνίου, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εργασίας. Αυτό ως ανταπόκριση στο αίτημα 122 φορέων που υποστηρίζονται από το τρέχον πρόγραμμα αλλά και των εργαζομένων, ώστε να μην υπάρξει χρονικό κενό μέχρι την υλοποίηση του β’ κύκλου Κοινωφελούς Εργασίας που θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο.
Από το υπουργείο διαβεβαιώνουν ότι η Κοινή Υπουργική Απόφαση βάσει της οποίας κατ’ εφαρμογή της τροπολογίας που ψηφίστηκε από την Βουλή, θα δίνεται τετράμηνη παράταση στους πάνω από 30.000 εργαζόμενους της Κοινωφελούς Εργασίας βρίσκεται στο τελικό στάδιο της κατάρτισης. Ωστόσο, οι ίδιοι οι συμβασιούχοι εξακολουθούν να αγωνιούν και αναμένουν την υπογραφή της ΚΥΑ για να ησυχάσουν.
Όπως τονίζεται, η επέκταση θα αφορά όλους όσοι συμμετέχουν στο πρόγραμμα, ακόμη κι αν οι συμβάσεις τους έχουν λήξει μέχρι την έκδοση της ΚΥΑ, και θα μπορούν να συνεχίσουν την απασχόληση σε αυτό με δήλωσή τους στον επιβλέποντα φορέα (ΟΤΑ Α ή Β΄ βαθμού και λοιπά ΝΠΔΔ).

Παράσταση στον ΟΑΕΔ
Πάντως, με αφορμή την καθυστέρηση στην υπογραφή της ΚΥΑ με την οποία θα δοθεί παράταση στις συμβάσεις Κοινωφελούς Εργασίας, ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Ιωαννίνων πραγματοποίησε προχθές παράσταση διαμαρτυρίας στον ΟΑΕΔ.
Αντιπροσωπεία του προεδρείου του Συλλόγου μαζί με συμβασιούχους παρέδωσαν ψήφισμα στο οποίο αναφέρουν την εντατικοποίηση που βιώνουν εξαιτίας της υποστελέχωσης των υπηρεσιών, η οποία έχει σαν αποτέλεσμα να αυξάνονται τα εργατικά ατυχήματα, οι καθυστερήσεις, τα λάθη και η ταλαιπωρία των λαϊκών στρωμάτων.
Σχετικά με τα προγράμματα αναφέρουν ότι ενώ υπάρχουν περισσότεροι από 17.000 άνεργοι στον Νομό, αντί να γίνουν προσλήψεις μονίμου προσωπικού, «παρελάζουν» κάθε χρόνο στις υπηρεσίες, στρατιές ανέργων μέσω των προγραμμάτων Κοινωφελούς Εργασίας. Χαρακτηρίζουν δε «ψίχουλα» την παράταση των συμβάσεων, για την οποία η Κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει στην υπογραφή της σχετικής ΚΥΑ για να δρομολογηθούν οι διαδικασίες παραμονής. «Αυτή η καθυστέρηση στην πράξη είναι κοροϊδία για τους συναδέλφους μας που περιμένουν», σημειώνουν στο υπόμνημα που κατέθεσαν.
Ο Σύλλογος στα αιτήματά του, εκτός από την άμεση ολοκλήρωση των διαδικασιών για την παράταση των συμβάσεων, ζητά καταβολή επιδομάτων, εφαρμογή των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, συνταξιοδοτική αναγνώριση της ανεργίας κλπ..
Από την πλευρά του ΟΑΕΔ η Διευθύντρια ενημέρωσε ότι «δεν υπάρχει κάποια χρονική δέσμευση για την υπογραφή της σχετικής ΚΥΑ, και ότι οι συμβασιούχοι με την λήξη των συμβάσεών τους μπορούν να βγάλουν κάρτα ανεργίας».