Τα πάνω κάτω έρχονται για  τον ΣΥΡΙΖΑ και στην Ήπειρο!

-  Η Ν.Δ. αναμένεται να πάρει… κεφάλι και στους τέσσερις Νομούς

• Ενθαρρυντικά για την παράταξη τα προεκλογικά μηνύματα • Πώς θα διαμορφωθούν οι έδρες για τα δύο κόμματα

EKLOGES KALPH XERI

• Αντίστροφα μετράει ο χρόνος ως τις κάλπες των εθνικών εκλογών που θα αναδείξουν τη νέα κυβέρνηση και, όπως σ’ ολόκληρη τη χώρα, έτσι και στην Ήπειρο διαφαίνεται πια όλο και πιο καθαρά η επικείμενη μεγάλη νίκη της Νέας Δημοκρατίας και η αντίστοιχη ήττα του ΣΥΡΙΖΑ.
Μία καλή πρόγευση για την επερχόμενη πλήρη ανατροπή του σκηνικού έδωσαν οι ευρωεκλογές όπου η περιοχή μας, με μοναδική εξαίρεση τον Νομό Άρτας, βάφτηκε μπλε. Στις 7 Ιουλίου όλα δείχνουν ότι τα πράγματα θα είναι ακόμα χειρότερα για το κυβερνών κόμμα που οδεύει πια με... ταχύτητα προς την αντιπολίτευση.
Η επικράτηση της Ν.Δ. στην Ήπειρο θα σηματοδοτήσει και την αλλαγή των συσχετισμών όσον αφορά στην εκπροσώπησή της στη νέα Βουλή, όπου σήμερα υπερέχουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Μακρινό… όνειρο!
Μακρινό και άφταστο… όνειρο αποτελούν πια τα ποσοστά που είχε λάβει ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ήπειρο στις εθνικές εκλογές του Ιανουαρίου αλλά και του Σεπτεμβρίου του 2015.
Ενδεικτικά, στη δεύτερη εκείνη εκλογική αναμέτρηση το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα πήρε στον Νομό Ιωαννίνων ποσοστό 39,52%, υπερτερώντας της Ν.Δ. κατά 11 μονάδες περίπου (28,33%).
Σήμερα μοιάζει ακατόρθωτο να φτάσει ο ΣΥΡΙΖΑ το όριο του 30%. Στις ευρωεκλογές το ποσοστό του στον Νομό μας ήταν 29,54% και στις επικείμενες εθνικές κάλπες τα πράγματα δείχνουν να «σφίγγουν» ακόμα περισσότερο για το κυβερνών κόμμα, το οποίο πάντως ελπίζει να πάρει τον Νομό Άρτας, πατρίδα της Όλγας Γεροβασίλη και του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα όπου στις ευρωεκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ κράτησε δυνάμεις λαμβάνοντας ποσοστό 34,78% με τη Ν.Δ. να ακολουθεί όμως σε απόσταση αναπνοής με ποσοστό 33,23%!
Μιάμιση μονάδα μόνο χωρίζει τα δύο κόμματα και το να βαφτεί μπλε και η Άρτα δεν είναι ακατόρθωτο, γι’ αυτό και ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την πρόσφατη περιοδεία του σ’ αυτήν έθεσε με ξεκάθαρο τρόπο τον συγκεκριμένο στόχο!

«Κεφάλι» η Ν.Δ.!
Κατά τις πρόσφατες ευρωεκλογές η Ν.Δ. πήρε μετά από καιρό «κεφάλι» 3,5 μονάδων περίπου έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στον Νομό Ιωαννίνων. Το προβάδισμα αυτό είναι σίγουρο ότι θα διευρυνθεί στις 7 Ιουλίου και εκείνο που απομένει να φανεί είναι το εύρος της διαφοράς ανάμεσα στα δύο κόμματα. Πάντως, τα μηνύματα που λαμβάνουν οι γαλάζιοι υποψήφιοι κατά τις προεκλογικές τους περιοδείες σ’ όλο το Νομό είναι παραπάνω από ενθαρρυντικά!
Κάτι αντίστοιχο αναμένεται ότι θα συμβεί και στους υπόλοιπους δύο Νομούς της Ηπείρου, όπου η ψαλίδα ανάμεσα στα δύο κόμματα ήταν αρκετά μεγαλύτερη στις ευρωεκλογές. Στην Πρέβεζα η Ν.Δ. είχε διαφορά σχεδόν οκτώ μονάδων από το κυβερνών κόμμα, ενώ στην Θεσπρωτία το προβάδισμά της ήταν ακόμα πιο ευρύ φτάνοντας τις ενιάμιση μονάδες!
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ετοιμάζεται λοιπόν πυρετωδώς να αναλάβει τα ηνία της χώρας και η Ήπειρος, που στις προηγούμενες δύο εθνικές κάλπες... μεταχειρίστηκε ευνοϊκά τον ΣΥΡΙΖΑ, ετοιμάζεται αυτή τη φορά να βάλει πλάτη στη μεγάλη νίκη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης!

Οι έδρες στα Γιάννενα
Οι βουλευτικές έδρες στην Ήπειρο είναι δώδεκα και σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ έχει την πλειοψηφία τους, οκτώ συνολικά, ενώ η Ν.Δ. διαθέτει τέσσερις έδρες, μία σε κάθε Νομό.
Στις 8 Ιουλίου οι συσχετισμοί αυτοί αναμένεται να αλλάξουν δραστικά, με την πλειοψηφία των εδρών της περιφέρειάς μας να περνά σε γαλάζια χέρια.
Στα Γιάννενα εκτιμάται ότι η Ν.Δ. θα λάβει τουλάχιστον τρεις έδρες και οι υπόλοιπες δύο ενδέχεται να μοιραστούν ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝ.ΑΛ που στο Νομό μας διαθέτει ισχυρό ψηφοδέλτιο και στοχεύει σε διψήφιο ποσοστό ψήφων. Στόχος που δεν είναι μακριά για το ΚΙΝ.ΑΛ, το οποίο στις πρόσφατες ευρωεκλογές έλαβε ποσοστό 9,44%! Έτσι, υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο ο ΣΥΡΙΖΑ να χάσει τελικά τρεις από τις τέσσερις έδρες του.

Στους άλλους Νομούς
Στις διεδρικές περιφέρειες της Πρέβεζας και της Θεσπρωτίας Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ πιθανώς να μοιραστούν τις έδρες, αν και η κατανομή ποτέ δεν ξέρεις τι «εκπλήξεις» μπορεί να κρύβει. Στην Άρτα πάλι, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ έχει σήμερα δύο έδρες και η Ν.Δ. μία, ενδεχομένως οι συσχετισμοί να αλλάξουν, ειδικά εφόσον η παράταξη του Κυριάκου Μητσοτάκη πάρει την πρωτιά. Σ’ αυτή την περίπτωση, ο ΣΥΡΙΖΑ θα μείνει να εκπροσωπείται από την Όλγα Γεροβασίλη και η Ν.Δ. θα εκλέξει δύο βουλευτές.
Στη χειρότερη περίπτωση, λοιπόν, η Ν.Δ. θα εκλέξει επτά βουλευτές στην Ήπειρο, ο ΣΥΡΙΖΑ τέσσερις και ίσως έναν το ΚΙΝ.ΑΛ. Σε περίπτωση ευρείας νίκης της, που θα της εξασφαλίσει αυτοδυναμία, η γαλάζια παράταξη μπορεί να φτάσει τους οκτώ βουλευτές και ο ΣΥΡΙΖΑ να περιοριστεί στους τρεις!