Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων για τις διαρροές λυμάτων

Θ. ΜΠΕΓΚΑΣ: Ο Βιολογικός είναι από καιρό σε οριακή λειτουργία!

Η επέκτασή του αργεί, ενώ νέες περιοχές μπαίνουν στο δίκτυο της ΔΕΥΑΙ

BIOLOGIKOS KATHARISMOS

• Κυριολεκτικά στα… όριά του λειτουργεί αυτή τη στιγμή ο Βιολογικός Καθαρισμός Ιωαννίνων, ο οποίος κατασκευάστηκε για να καλύπτει τις ανάγκες μίας πόλης και ενός πληθυσμού που καμία σχέση δεν έχει με αυτόν του σημερινού Δήμου Ιωαννιτών.
Τα πράγματα κάνει ακόμα χειρότερα η ένταξη στο δίκτυο αποχέτευσης και νέων περιοχών, τη στιγμή που καθυστερεί λόγω διάφορων «κωλυμάτων» το έργο επέκτασης του Βιολογικού, το οποίο είναι απολύτως αναγκαίο για την εξυπηρέτηση των αυξανόμενων αναγκών της πόλης. Άρα, δε θα λείψουν τα προβλήματα ως την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου, το οποίο δυστυχώς δεν κατάφερε να ξεμπλοκάρει εγκαίρως η σημερινή Δημοτική Αρχή, παρόλο που είχε πέντε χρόνια στη διάθεσή της. Κι αυτή η διαπίστωση είναι που γεννά ακόμα μεγαλύτερη ανησυχία!
Τα παραπάνω επισημαίνει ο Δήμαρχος και Πρόεδρος της ΔΕΥΑΙ Θωμάς Μπέγκας, απαντώντας σχετικά με την προκύψασα διαρροή λυμάτων από αγωγό της ΔΕΥΑΙ στην αρδευτική τάφρο του κάμπου της Λαψίστας, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τη δημόσια υγεία.

Λειτουργεί στα... όρια!
Μία επισήμανση που είναι γνωστή κάνει με ανακοίνωσή του ο Θωμάς Μπέγκας, απαντώντας για το πρόβλημα της διαρροής λυμάτων από αγωγό της ΔΕΥΑΙ το οποίο κατήγγειλε με έντονο τρόπο ο Δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «η εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων της ΔΕΥΑΙ λειτουργεί οριακά εδώ και αρκετά χρόνια. Το πρόβλημα αυτό της οριακής λειτουργίας είχε εντοπιστεί γι’ αυτό και προέκυψε η ανάγκη επέκτασης της μονάδας. Η διασφάλιση της χρηματοδότησης για την υλοποίηση τέτοιων μεγάλων έργων μπορεί να γίνει μόνο μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Η διαδικασία για την επέκταση της εγκατάστασης ξεκίνησε από το 2012 και το έργο δημοπρατήθηκε με το σύστημα μελέτη - κατασκευή, τον Μάιο του 2013. Η συγκεκριμένη μέθοδος δημοπράτησης είναι γνωστό πως είναι χρονοβόρα. Με την ανάληψη των καθηκόντων μας βρήκαμε τον διαγωνισμό σε εξέλιξη γι’ αυτό και προσπαθήσαμε με όλες μας τις δυνάμεις να τον ολοκληρώσουμε. Μετά από μεγάλο κόπο η διαδικασία βρίσκεται στο τελικό στάδιο και σύντομα θα έχουμε ανάδοχο του έργου».

Μπρος – πίσω το έργο!
Πέντε χρόνια θητείας, λοιπόν και η παρούσα Δημοτική Αρχή δεν κατάφερε ακόμα να ξεκινήσει την υλοποίηση του έργου επέκτασης του Βιολογικού, το οποίο βρήκε ουσιαστικά στα σκαριά!
Στο σημείο αυτό ο Δήμαρχος υπενθυμίζει ότι η επέκταση του Βιολογικού κινδύνεψε με απένταξη, επειδή δεν είχε συμβασιοποιηθεί πριν τη λήξη της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου του ΕΣΠΑ, με αποτέλεσμα να υποβληθεί εκ νέου ο σχετικός φάκελος. Όπως σημειώνει, το φαινόμενο το οποίο παρατηρήθηκε τις τελευταίες μέρες είναι προϊόν υπερφόρτωσης του συστήματος, καθώς η μη υλοποίηση της επέκτασης της εγκατάστασης, πέραν όλων των άλλων, έχει επιφέρει την πρόωρη γήρανσή της και εμποδίζει τη συντήρησή της. Σε όλα αυτά ήρθε να προστεθεί η ένταξη στο δίκτυο αποχέτευσης και νέων περιοχών, οι οποίες επιβάρυναν περαιτέρω την εγκατάσταση.

«Θα υπάρχουν προβλήματα…»
«Τέτοια προβλήματα μέχρι την ολοκλήρωση του έργου της επέκτασης θα συνεχίσουν να υπάρχουν», τονίζει χαρακτηριστικά, ενώ σπεύδει να διαβεβαιώσει ότι «ο υπηρεσιακός μηχανισμός της ΔΕΥΑΙ βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα για την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου κι αναλόγων προβλημάτων».
Στην παρούσα φάση, σύμφωνα με τον κ. Μπέγκα, το φαινόμενο βαίνει προς εκτόνωση. Ωστόσο, η ΔΕΥΑΙ απευθύνει έκκληση στις μονάδες που είναι εγκατεστημένες στην Βιομηχανική Περιοχή και διαθέτουν μονάδες βιολογικού καθαρισμού να φροντίζουν τόσο την ορθή λειτουργία τους, όσο και την ποιότητα του παραγόμενου προϊόντος που παραλαμβάνεται από τον αγωγό της ΔΕΥΑΙ, προκειμένου να μην επιβαρύνεται περισσότερο η εγκατάσταση του Βιολογικού Καθαρισμού.
«Δυστυχώς, μας έλαχε ο κλήρος να αντιμετωπίσουμε ζητήματα που έχουν σχέση με την υπερφόρτωση της εγκατάστασης, λαμβάνοντας υπόψη ότι θα έπρεπε να αντιμετωπιστεί σε πρωθύστερο χρόνο, από τη στιγμή που ήταν γνωστό ότι η επέκταση του δικτύου αποχέτευσης της ΔΕΥΑΙ δεν θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί από το μέγεθος της σημερινής εγκατάστασης. Θαύματα δεν γίνονται. Δίνουμε τη μάχη μας με το χρόνο», καταλήγει στην απαντητική του ανακοίνωση ο Δήμαρχος και Πρόεδρος της ΔΕΥΑΙ.