Στην αυριανή κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση

Η συμμετοχή θα κρίνει την αυτοδυναμία της Ν.Δ.

Μήνυμα νίκης έστειλαν χθες βράδυ οι υποψήφιοι βουλευτές της στο Ν. Ιωαννίνων
Ύστατη προσπάθεια του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ να συγκρατήσει δυνάμεις…

YPOPSHFIOI ND EKDHLOSH 2019

Σε λιγότερες από 36 ώρες η Ελλάδα αλλάζει σελίδα. Με την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας, η Κυβέρνηση Τσίπρα περνάει στην ιστορία και μια νέα Κυβέρνηση ετοιμάζεται να αναλάβει τα ηνία της χώρας.
Όλες οι προβλέψεις καταλήγουν στο συμπέρασμα για ευρεία νίκη της Νέας Δημοκρατίας και τον Κυριάκο Μητσοτάκη τη Δευτέρα να παίρνει εντολή σχηματισμού Κυβέρνησης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Το σαφές προβάδισμα της Ν.Δ. έναντι του ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαιώνουν και οι χθεσινές τελευταίες δημοσκοπήσεις πριν ανοίξουν οι κάλπες. Η κατά τεκμήριο πολύ έγκαιρη εταιρία MRB , δίνει διαφορά 9,1%, (34,2% έναντι 25,1%). Η Μarc δίνει διαφορά πάνω από 11 μονάδες, (αυξημένη κατά 0,5%) σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση της 24ης Ιουνίου), καθώς η ΝΔ παίρνει ποσοστό 35,7%, από 34,3% που έπαιρνε και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ποσοστό 24,7% (από 23,8%)
Τέλος μεγάλη διαφορά, της τάξης των 12 μονάδων δείχνει και η έρευνα της Κάπα Research, με τη Ν.Δ. να φτάνει το 40% και το ΣΥΡΙΖΑ να μένει στο 28%. Και οι τρεις – σύμφωνα με τα ευρήματά τους- εκτιμούν πως η Ν.Δ. θα πετύχει την αυτοδυναμία.
«Κλειδί» η συμμετοχή
Σε όλα αυτά υπάρχει ένα αλλά: Ένας αστερίσκος, ο οποίος αφορά το ποσοστό συμμετοχής από το οποίο εξαρτάται κατά ένα μεγάλο ποσοστό η αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας και του εύρους της.
Όσο πλησιάζει η ώρα να ανοίξουν οι κάλπες, διαφαίνεται να αναπτύσσεται ένα μεγαλύτερο ενδιαφέρον από τον κόσμο, γεγονός που γεννά αισιοδοξία ότι τελικά η προσέλευση θα είναι σε καλύτερα επίπεδα από ότι αρχικά φοβόντουσαν τα κομματικά επιτελεία. Ενδεικτικό είναι και το στοιχείο της αύξησης της επιβατικής κίνησης που παρατηρείται στα δρομολόγια του Υπεραστικού ΚΤΕΛ από Αθήνα προς Γιάννενα από την περασμένη Τετάρτη μέχρι και σήμερα (βάσει κρατήσεων) που οδήγησε τη Διοίκησή του σε αύξηση κατά 50% των δρομολογίων...
Η μείωση της αποχής αποτελεί τις τελευταίες ημέρες βασικό στόχο του Κυριάκου Μητσοτάκη. Έκκληση για συμμετοχή απηύθυναν χθες βράδυ και οι υποψήφιοι βουλευτές της Ν.Δ. στην εκδήλωση παρουσίασης του ψηφοδελτίου που έγινε, παρουσία πλήθους κόσμου στο Du Lac. Το ποσοστό συμμετοχής στο Νομό Ιωαννίνων, είναι επίσης παράγοντας που υπό προϋποθέσεις μπορεί να επηρεάσει και την κομματική προέλευση των βουλευτών που θα εκλεγούν.
Η εκδήλωση της Ν.Δ.
Οι επτά υποψήφιοι βουλευτές της Ν.Δ. στο Ν. Ιωαννίνων, Γιώργος Αμυράς, Κώστας Δαρδαμάνης, Σταύρος Καλογιάννης, Μαρία Κεφάλα, Κώστας Τασούλας, Σοφία Τζαρούχη και Μαρία Τσολάκη, έστειλαν το δικό τους μήνυμα νίκης στις αυριανές εκλογές, τόσο σε επίπεδο χώρας, όσο και σε επίπεδο νομού.
Τους υποψήφιους προσφώνησε ο Πρόεδρος της Νομαρχιακής Θεόδωρος Τζαρούχης και ακολούθησαν σύντομες ομιλίες από τον καθένα, οι οποίοι έδωσαν έμφαση στο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας για την ανάπτυξη και την έξοδο από την κρίση, τη μείωση της ανεργίας, αλλά και σε τοπικά ζητήματα.
Η Ν.Ε. Ιωαννίνων  του ΣΥΡΙΖΑ
Νωρίτερα συνέντευξη Τύπου οργάνωσε η Νομαρχιακή Επιτροπή Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ, σε μια ύστατη επιχείρηση συγκράτησης ψηφοφόρων που τον είχαν προτιμήσει στις προηγούμενες εκλογές. Στη συνέντευξη μίλησαν ο Φίλιππας Φίλιος και ο Υποδιοικητής του ΕΦΚΑ Γιάννης Σκοπούλης που κάλεσαν τον κόσμο να στηρίξουν τον ΣΥΡΙΖΑ. Κάλεσαν τον κόσμο να συμμετάσχει στις εκλογές με τον πρώην Δήμαρχο να υποστηρίζει πως ο ΣΥΡΙΖΑ ζητάει ουσιαστικά τώρα την πρώτη του ευκαιρία. Ο Υποδιοικητής του ΕΦΚΑ στάθηκε στο δίπολο «προοδευτικός- συντηρητικός».
Η ψηφοφορία
Οι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους στον Νομό Ιωαννίνων ανέρχονται σε 170.716 βασικούς εκλογείς. Στα εκλογικά τμήματα του Νομού, θα ψηφίσουν επίσης με ειδικές καταστάσεις στρατιωτικοί, αστυνομικοί, πυροσβέστες.
Η ψηφοφορία σε όλα τα εκλογικά τμήματα αρχίζει στις 7 το πρωί και ολοκληρώνεται στις 7 το απόγευμα.
Τα εκλογικά τμήματα στο Ν. Ιωαννίνων είναι 491 και επί πλέον θα λειτουργήσει ένα ακόμη Μεικτό εκλογικό τμήμα Ετεροδημοτών (στο 3ο Δημοτικό Σχολείο -Μαρούτσειο) Σε αυτό θα ψηφίσουν εκλογείς από τις εκλογικές περιφέρειες Άρτας, Α’ Αθηνών και Β3 Νοτίου Τομέα Αθηνών.
Οι εκλογείς του Νομού Ιωαννίνων σημειώνουν έως δύο σταυρούς προτίμησης για υποψήφιους βουλευτές. Εάν σε κάποιο ψηφοδέλτιο σημειωθούν περισσότεροι σταυροί από τους προβλεπόμενους, το ψηφοδέλτιο είναι έγκυρο και λογίζεται υπέρ του συνδυασμού, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη κανένας σταυρός προτίμησης.
Παρατράγουδα
Αν και η προεκλογική περίοδος ήταν υποτονική και δεν υπήρξαν σοβαρά παρατράγουδα, τις τελευταίες ημέρες σημειώθηκαν βανδαλισμοί στα εκλογικά περίπτερα του ΚΙΝΑΛ, του ΣΥΡΙΖΑ και του Μ-Λ ΚΚΕ που λειτουργούν στην Κεντρική Πλατεία Ιωαννίνων.