Από ΕΦΚΑ και Δημόσιο

Στον… αέρα χιλιάδες συντάξεις «ζητούν» λύση επειγόντως!

- Πλήθος οι εκκρεμότητες που άφησε πίσω του ο ΣΥΡΙΖΑ
- Χρονοδιάγραμμα ανακοίνωσε ο Υπ. Εργασίας Ι. Βρούτσης

SYNTAKSIOYXOI

• Σε αδιέξοδο έχουν περιέλθει χιλιάδες συνταξιούχοι στην Ελλάδα εξαιτίας της μεγάλης καθυστέρησης που παρατηρείται στην απόδοση των συντάξεων. Υπάρχουν περιπτώσεις που εργαζόμενοι έχουν βγει σε σύνταξη εδώ και 2-3 χρόνια και μέχρι τώρα επιβιώνουν με την «έναντι» σύνταξη που λαμβάνουν και η οποία είναι μικρότερη της κανονικής που θα προκύψει. Πρόκειται για μια ακόμη εκκρεμότητα που κληροδότησε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στην Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.
Μπορεί να περίσσευαν τα «καλά λόγια» για τους ηλικιωμένους, στην πράξη όμως τα πράγματα ήταν εντελώς διαφορετικά σε ό,τι αφορά τους νέους συνταξιούχους.
Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε χθες ο Υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, οι εκκρεμείς συντάξεις όλων των κατηγοριών ξεπερνούν τις 400.000, από

τις οποίες οι 160.000 είναι υποθέσεις που αφορούν δημόσιους υπαλλήλους.
Στον συνολικό αριθμό ο Υπουργός συμπεριέλαβε και τις 150.000 συντάξεις χηρείας για τις οποίες εκκρεμεί η αύξηση, που ναι μεν την ψήφισε προεκλογικά η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αλλά τελικά δεν την υλοποίησε. Για την τακτοποίηση και αυτών των εκκρεμοτήτων, ο κ. Βρούτσης τόνισε πως χρειάζεται η έκδοση 1-2 εγκυκλίων και η ανάπτυξη λογισμικού, για το οποίο δεν είχε καμία προεργασία από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Κοινωνικά προβλήματα
Η καθυστέρηση στην απόδοση των συντάξεων, έχει προκαλέσει σε πολλές περιπτώσεις και σοβαρά κοινωνικά και οικογενειακά προβλήματα καθώς υπάρχουν συνταξιούχοι που αντιμετωπίζουν ζήτημα επιβίωσης. Εκτός αυτού όμως, υπάρχουν και εργαζόμενοι που ενώ έχουν συμπληρώσει προϋποθέσεις συνταξιοδότησης -κυρίως στο Δημόσιο- δεν αποχωρούν καθώς φοβούνται μήπως την πάθουν όπως και άλλοι συνάδελφοί τους.
Χαρακτηριστικό είναι παράδειγμα που ανέφερε στον «Πρωινό Λόγο»… υποψήφιος συνταξιούχος του Δημοσίου: «Έχω συμπληρώσει -μας είπε- το χρόνο υπηρεσίας και μπορώ να υποβάλλω παραίτηση για συνταξιοδότηση όποτε το θελήσω. Όταν όμως σκέφτομαι ότι συνάδελφός μου στην ίδια υπηρεσία περιμένει σχεδόν τρία χρόνια για να πάρει την κανονική και πλήρη σύνταξή του, δεν τολμώ καν να το σκεφτώ».
Ανάλογη είναι και η περίπτωση συνταξιούχου αγρότισσας, η οποία ελάμβανε πρόωρη σύνταξη, αλλά μετά τη λήξη της, περιμένει περίπου ένα χρόνο για να λάβει την κανονική.

Τα χρονοδιαγράμματα
Τώρα ο νέος Υπουργός θέτει αυστηρό χρονοδιάγραμμα για την αντιμετώπιση όλων των εκκρεμών υποθέσεων. Για τις συντάξεις χηρείας γίνεται προσπάθεια να καταβληθούν οι αυξήσεις είτε με τις συντάξεις του Σεπτεμβρίου, είτε του Οκτωβρίου, με αναδρομική ισχύ από τον Ιούνιο.
Όσο για τις υπόλοιπες ο κ. Βρούτσης είπε πως οι 400.000 εκκρεμείς υποθέσεις ΕΦΚΑ και Δημοσίου, θα προχωρήσουν με δύο ταχύτητες, καθώς ένα τμήμα τους θα ενταχθεί στο νέο ψηφιοποιημένο σύστημα που θα ισχύσει μετά την ψήφιση του νόμου για την ψηφιακή σύνταξη με την επωνυμία ΑΤΛΑΣ τον Νοέμβριο και ένα τμήμα θα συνεχίσει να εκδίδεται με τη διαδικασία που ισχύει σήμερα, η οποία, όμως, θα επιταχυνθεί καθώς θα απελευθερωθούν υπάλληλοι.
Όπως είπε ο υπουργός Εργασίας «την 1η Ιουνίου 2020 το 34,33% των νέων συντάξεων θα βγαίνει αυτόματα. Τον Ιανουάριο του 2021 ένα άλλο 30% και τον Ιούνιο του 2021 θα φτάσουμε στο 90%. Το υπόλοιπο 10% που ανήκει σε ειδικές κατηγορίες δεν θα χρειάζεται περισσότερο από τρεις μήνες».