Πλούσιο «μενού» είχε η τελευταία του συνεδρίαση

Το νέο Κλειστό Γυμναστήριο και τα Αδέσποτα στο Δημοτικό Συμβούλιο

Εγκρίθηκε η παραχώρηση έκτασης στο Βοτανικό για γυμναστήριο

• Έρχεται η σύμβαση για την ανάπλαση των πρ. στρατιωτικών φυλακών

• Με 300.000  η επέκταση του κυνοκομείου • «Γρίφος» η στέγαση του 1ου Νηπιαγωγείου…

FYLAKES STRATIOTIKES PALIES IOANNINA2

• Σημαντικά ζητήματα όπως η κατασκευή νέου Κλειστού Γυμναστηρίου στον Βοτανικό και η μετατροπή της παραλίμνιας έκτασης των πρώην στρατιωτικών φυλακών σε Πάρκο Πολιτισμού απασχόλησαν το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων στην τελευταία του συνεδρίαση. Οι ανακοινώσεις που έγιναν από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής για τις δύο αυτές παρεμβάσεις ήταν θετικές και δημιουργούν την αισιοδοξία ότι σιγά – σιγά θα μπουν σε τροχιά υλοποίησης.
Παράλληλα, το σώμα ασχολήθηκε με σοβαρά προβλήματα τα οποία ταλαιπωρούν χρόνια τα Γιάννενα και τους δημότες, χωρίς να έχει βρεθεί ακόμα οριστική λύση. Βασικότερο όλων, τα αδέσποτα, με τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο να προτείνει επέκταση και αναβάθμιση του υπάρχοντος καταφυγίου, παρόλο που αυτό δεν αρκεί για να αντιμετωπιστεί το ζήτημα. Εκτενής συζήτηση έγινε και για το θέμα της στέγασης του 1ου Νηπιαγωγείου Ιωαννίνων που παραμένει «μετέωρο» και πρέπει να επιλυθεί το συντομότερο δυνατό.

Νέο Γυμναστήριο…
Το πρώτο βήμα για την ανέγερση νέου Κλειστού Γυμναστηρίου στην περιοχή του Βοτανικού έκανε το Δημοτικό Συμβούλιο στην προχθεσινή του συνεδρίαση καθώς αποφάσισε ομόφωνα την παραχώρηση της χρήσης δημοτικής έκτασης συνολικής επιφάνειας 16.018,54 τ.μ. στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.
Η Δ/νση Πολεοδομίας του Δήμου έχει συντάξει το απαραίτητο τοπογραφικό Διάγραμμα και η απόφαση του Συμβούλιου ανοίγει ουσιαστικά το δρόμο προκειμένου να αποκτήσουν τα Γιάννενα ένα κλειστό γυμναστήριο αντάξιο του μεγέθους τους. Η Γ.Γ.Α. θα αναλάβει το κόστος κατασκευής του, ενώ το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε να αιτηθεί την συμμετοχή του Δήμου στη Διοίκησή του ώστε να έχει ουσιαστικό λόγο και ρόλο όταν αυτό αρχίσει να λειτουργεί.
«Η ανέγερση του καινούργιου αυτού κλειστού γυμναστηρίου σε συνδυασμό με τη λειτουργία του «Νέου Κλειστού» στο ΠΕΑΚΙ, αλλά και του υπερσύγχρονου αθλητικού Κέντρου στα Καρδαμίτσια που ωρίμασε η Δημοτική Αρχή, θα καταστήσουν τα Γιάννενα έναν από τους κορυφαίους Δήμους της χώρας σε επίπεδο αθλητικών υποδομών», τόνισε σχετικά ο Θωμάς Μπέγκας.

Οι στρατιωτικές φυλακές
Υπογράφεται μέσα στις επόμενες ημέρες η σύμβαση για τη μελέτη του έργου που αφορά στην «Ενσωμάτωση του χώρου των παλαιών στρατιωτικών φυλακών στον αστικό ιστό ως κέντρο παροχής αστικών εξυπηρετήσεων», όπως ανακοίνωσε στο Δημοτικό Συμβούλιο ο Θωμάς Μπέγκας.
Γίνεται έτσι ένα βασικό βήμα για την αξιοποίηση της σημαντικής αυτής έκτασης των 22 στρεμμάτων που βρίσκεται στην Παραλίμνιο περιοχή, δίπλα ακριβώς από το ΚΕΠΑΒΙ. Ήδη, εξάλλου, έχει διεξαχθή αρχιτεκτονικός διαγωνισμός με αντικείμενο την ανάπλασή της και τη μετατροπή της σε πάρκο πολιτισμού. Το έργο έχει προϋπολογισμό 2,5 εκατ. ευρώ και είναι ενταγμένο στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Υποδομές, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη». Η σχετική μελέτη θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέσα σε οκτώ μήνες.
Μεταξύ άλλων, προβλέπεται η διατήρηση των υφιστάμενων πέντε κτιρίων του χώρου, μεταξύ των οποίων και η εκκλησία του Αγίου Ελευθερίου, τα οποία θα αξιοποιηθούν ως εκθετήρια τοπικών προϊόντων και εργαστήρια. Στον ακάλυπτο χώρο θα φιλοξενούνται ήπιες μορφές αθλητισμού και αναψυχής, υπαίθριο σινεμά κ.λ.π..

Επέκταση Καταφυγίου
Την αναβάθμιση και επέκταση του Καταφυγίου Αδέσποτων ζώων θα επιδιώξει ο Δήμος, ως λύση που μπορεί να μετριάσει το μεγάλο πρόβλημα με τα αδέσποτα που αντιμετωπίζουν τα Γιάννενα. Θα διεκδικήσει λοιπόν το ποσό των 300.000 ευρώ από το πρόγραμμα «Φιλόδημος ΙΙ» όπως αποφάσισε προχθές το Δημοτικό Συμβούλιο μετά από εισήγηση του Αντιδημάρχου Δημήτρη Κατηρτσίδη. Κάτι που θα μπορούσε πάντως να έχει γίνει νωρίτερα!
Με τα χρήματα αυτά σχεδιάζεται η προσθήκη δύο νέων θαλάμων στην ήδη υφιστάμενη εγκατάσταση του καταφυγίου, σύμφωνα με την υπάρχουσα εγκεκριμένη οικοδομική άδεια, η επισκευή και συντήρηση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων, η προμήθεια εξοπλισμού και εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης.

Τι αφορά το πρόγραμμα
Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος για όλους του Δήμους ανέρχεται σε 20 εκατομμύρια ευρώ με τα οποία μπορούν να χρηματοδοτηθούν ως επιλέξιμες δαπάνες που αφορούν στην κατασκευή, επισκευή και συντήρηση εγκαταστάσεων καταφυγίων αδέσποτων ζώων, κάθε είδους δαπάνη που αφορά την εγκατάσταση μόνιμου εξοπλισμού στα καταφύγια τα οποία διαθέτουν τουλάχιστον άδεια ιδρύσεως, όπως επίσης και δράσεις για την ενεργειακή αναβάθμιση, εξοικονόμηση ενέργειας ή και αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στα καταφύγια αδέσποτων ζώων, για τη δημιουργία παροχής πόσιμου νερού από το δίκτυο ύδρευσης ή από άλλες πηγές και παροχής ηλεκτρικού ρεύματος (σε εκτός σχεδίου περιοχές).
Πάντως, όπως τόνισαν τόσο ο κ. Κατηρτσίδης, όσο και ο Δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας, η πρόσκληση του «Φιλόδημου» και οι δράσεις που θα χρηματοδοτηθούν δεν λύνουν ουσιαστικά το ζήτημα της διαχείρισης των αδέσποτων καθώς όσο το νομοθετικό πλαίσιο δεν αλλάζει τα προβλήματα θα συνεχίσουν να υπάρχουν. «Εξαντλούμε όλες τις δυνατότητες που μας δίνονται. Επιμένουμε όμως ότι η νομοθεσία πρέπει να αλλάξει», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Μπέγκας.

Το 1ο Νηπιαγωγείο
Η στέγαση του 1ου Νηπιαγωγείου Ιωαννίνων απασχόλησε εκτενώς το Δημοτικό Συμβούλιο καθώς το θέμα είναι επείγον αφού το Παπαζόγλειο Κληροδότημα απαιτεί να φύγει το σχολείο για να αποδοθεί το κτίριο της παλιάς Υφαντικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και την Αρχιτεκτονική Σχολή.
Το θέμα είχε αναλάβει ο Παντελής Κολόκας ως Αντιδήμαρχος Παιδείας, ο οποίος παραιτούμενος το άφησε σε εκκρεμότητα. Έτσι, πέρασε στα χέρια της διαδόχου του Παρασκευής Τσίλη η οποία είπε προχθές ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο επιλογές. Πρώτον, να επιδιωχθεί συνάντηση του Δημάρχου με το Πανεπιστήμιο και να ζητηθεί να παραμείνει το σχολείο για έναν ακόμη χρόνο στο Παπαζόγλειο. Δεύτερον, το Νηπιαγωγείο με τα 60 περίπου παιδιά του να μεταφερθεί σε δύο αίθουσες που είναι κενές στο ισόγειο του Καπλάνειου. Υπέρ της δεύτερης λύσης τάχθηκε ο Δήμαρχος λέγοντας ότι δεν πρόκειται να υπάρξει συμφωνία με το Κληροδότημα
Ανεξάρτητα του ποια λύση θα ευδοκιμήσει, αυτή θα είναι προσωρινή και θα αφορά μόνο τη νέα σχολική χρονιά. Έπειτα το 1ο Νηπιαγωγείο θα πρέπει να στεγαστεί σε λυόμενα κτίρια που θα τοποθετηθούν σε χώρο του παλιού «Χατζηκώστα» τον οποίο έχει παραχωρήσει το υπουργείο Υγείας.