Άλλοι τραβούν προς παραλίες κι άλλοι… γυρίζουν στο χωριό!

Κοσμοσυρροή το διήμερο σε Πρέβεζα, Πάργα, Σύβοτα και στις κοντινές ακτές

Γεμίζουν κόσμο οι ορεινοί οικισμοί ενόψει Δεκαπενταύγουστου

«Μαγνήτης» τα πανηγύρια για ντόπιους, απόδημους και επισκέπτες…

XWRIO PLATEIA

• Έρημη πόλη θύμιζαν χθες ως αργά το απόγευμα τα Γιάννενα, ειδικά στο κέντρο.

Ελάχιστοι πεζοί στους δρόμους, λίγα τα σταθμευμένα αυτοκίνητα κατά μήκος των πεζοδρομίων, περισσότερη η κίνηση στην Παραλίμνιο. Εικόνα συνηθισμένη για την εποχή που διανύουμε, καθώς οι πολίτες φεύγουν μαζικά για τις θερινές διακοπές τους.
Φέτος, με τις αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις και με τα γνωστά… τερτίπια του καιρού, τα μπάνια πήγαν πίσω για τους περισσότερους, χωρίς όμως να ακυρωθούν. Ωστόσο, μπαίνοντας στον Αύγουστο, οι δρόμοι εκτός από τις παραλίες, οδηγούν πλέον και προς τα ορεινά, αφού ο μήνας που διανύουμε είναι κατεξοχήν συνδεδεμένος με το χωριό.
«Μαγνήτης» εξάλλου για τους περισσότερους, ντόπιους, απόδημους και επισκέπτες, είναι τα πανηγύρια, τα ανταμώματα και οι ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις που διοργανώνονται αυτή την περίοδο σε κάθε γωνιά της Ηπείρου.
Γεμάτες οι παραλίες
Το αδιαχώρητο επικράτησε το περασμένο Σαββατοκύριακο στα παράλια Πρέβεζας και Θεσπρωτίας. Εκτός από τους ξένους παραθεριστές και οι Γιαννιώτες άφησαν πίσω τους την πόλη και εξέδραμαν μαζικά αναζητώντας καλοκαιρινή χαλάρωση και δροσιά δίπλα στη θάλασσα μετά από αρκετές ημέρες ζέστης! Αυξημένη ήταν η κίνηση χθες ειδικά στην Εγνατία Οδό, ενώ όσοι δεν έφτασαν νωρίς στις δημοφιλείς ακτές, όπως η Λούτσα της Πρέβεζας, ο Βάλτος της Πάργας και η Μέγα Άμμος στα Σύβοτα δυσκολεύτηκαν να βρουν ξαπλώστρα και ομπρέλα!
Ωστόσο, από αργά το απόγευμα, τα Γιάννενα άρχισαν να ζωντανεύουν ξανά με την επιστροφή των εκδρομέων. Σημάδι κι αυτό ότι ακόμα και μέσα στον Αύγουστο είναι αρκετοί εκείνοι που τη βγάζουν με μονοήμερες και διήμερες αποδράσεις εντός Ηπείρου ή ως τη γειτονική Λευκάδα η οποία παραμένει και φέτος ψηλά στην προτίμηση των Ηπειρωτών.
Κόσμος και στα χωριά!
Παράλληλα, την… τιμητική τους άρχισαν να έχουν αυτές τις ημέρες και τα ορεινά χωριά της Ηπείρου όπως παραδοσιακά συμβαίνει κάθε χρόνο τον Αύγουστο. Ήδη, αρκετοί απόδημοι έχουν φτάσει στις ιδιαίτερες πατρίδες τους για να περάσουν μερικές ημέρες ξεκούρασης, να δουν συγγενείς και φίλους. Ακόμη και χωριά όπου το χειμώνα κυριαρχεί η απόλυτη ερημιά, ζωντανεύουν ενόψει Δεκαπενταύγουστου.
Αρκετοί μάλιστα είναι και φέτος οι απόδημοι Ηπειρώτες οι οποίοι έρχονται στον τόπο τους φέρνοντας μαζί και φίλους για να τους φιλοξενήσουν στα πατρικά σπίτια και να γνωρίσουν από κοντά την ορεινή Ήπειρο. Πρόκειται για οικογενειακές «ανταλλαγές» επισκέψεων σε προορισμούς όπου ο καθένας από την παρέα διατηρεί εξοχικό ώστε όλοι να επωφεληθούν κάνοντας διακοπές χωρίς έξοδα διαμονής, έστω και με... στρωματσάδα, αφού αυτές για πολύ κόσμο εξακολουθούν και σήμερα να αποτελούν πολυτέλεια!
Ποικιλία εκδηλώσεων
Η απόδραση στη φύση ενόψει Δεκαπενταύγουστου κοστίζει ελάχιστα σε χρήματα, όχι όμως και σε αναψυχή, καθώς κυριολεκτικά δεν υπάρχει χωριό που να μην φιλοξενεί τουλάχιστον ένα πανηγύρι, ενώ δεν λείπουν τα παραδοσιακά ανταμώματα, τα φεστιβάλ πολιτισμού, οι προβολές ταινιών, οι θεατρικές παραστάσεις, οι συναυλίες, αλλά και οι αθλητικοί αγώνες, καθώς και οι ημερίδες ή οι εκδηλώσεις μνήμης. Στις πιο πολλές από αυτές τις διοργανώσεις η προσέλευση του κόσμου είναι μαζική.
Εξάλλου, η διασκέδαση στα πανηγύρια δεν είναι ακριβή υπόθεση, ενώ σε γενικές γραμμές η συμμετοχή σε εκδηλώσεις τέχνης και αθλητισμού στα χωριά που έχουν κινητήριο «μοχλό» τοπικούς πολιτιστικούς συλλόγους και αδελφότητες, είναι δωρεάν. Φυσικά, οι Δήμοι ενισχύουν κάθε προσπάθεια, ενώ δε λείπουν οι περιπτώσεις που αναβιώνουν ενδιαφέροντα ήθη κι έθιμα του παρελθόντος με στόχο να μη χαθούν στο πέρασμα του χρόνου.