Γνωστός εθνικιστής «δεξί χέρι» του Ντ. Τραμπ

Το Αλβανικό λόμπυ οργιάζει στις ΗΠΑ!

- Για Διευθυντής της Υπ. Πληροφοριών προοριζόταν ανθέλληνας, που μετά αποσύρθηκε έπειτα από επικρίσεις
- Ο Ράμα συνεχίζει τα «παιχνίδια» με τη Δικαιοσύνη

RATKLIF TZON

• Αν και οι σχέσεις του Αλβανού Πρωθυπουργού με τη σημερινή κυβέρνηση των ΗΠΑ είχαν περάσει περίοδο κρίσης, όταν ο Έντι Ράμα μιλούσε ειρωνικά για τον Ντόναλντ Τράμπ πριν εκείνος εκλεγεί Πρόεδρος της υπερδύναμης, με την πάροδο του χρόνου, φαίνεται πως έχουν αμβλυνθεί ορισμένες «γωνίες» της καχυποψίας που διακρίνει τις δύο πλευρές. Αυτό είναι εμφανές από το γεγονός πως οι ΗΠΑ στηρίζουν τον Έντι Ράμα στην αντιπαράθεση με την αντιπολίτευση, δεν χάνουν όμως ευκαιρία να «τραβούν το αυτί του», σε ο, τι αφορά τα ζητήματα διαφθοράς, ζητώντας επιτακτικά την ενίσχυση και την ανεξαρτητοποίηση της Δικαιοσύνης.
Καθοριστικό ρόλο ως φαίνεται στην αμερικανική πολιτική ως προς την Αλβανία, άρχισε να διαδραματίζει το Αλβανικό λόμπυ στις ΗΠΑ, το οποίο είναι υπερδραστήριο, προβάλλοντας -μεταξύ άλλων- και το ανύπαρκτο θέμα των «Τσάμηδων». Αποκορύφωμα της δράσης του, είναι η «εισχώρηση» στα άδυτα της Αμερικανικής Κυβέρνησης και ιδίως στο πλευρό του Προέδρου Ντ. Τραμπ, του Τζον Ράτκλιφ, που είναι ένα από τα γνωστότερα μέλη του Αλβανικού λόμπυ.

«Δεξί χέρι…»
Τον Ράτκλιφ ο Αμερικανός Πρόεδρος, τον επέλεξε ως Διευθυντή των Υπηρεσιών Πληροφοριών που αποτελεί ουσιαστικά το «δεξί χέρι» του εκάστοτε Προέδρου.
Η τοποθέτησή του θα περνούσε ίσως απαρατήρητη, αν ο Ράτκλιφ δεν είχε ένα έντονο εθνικιστικό παρελθόν, καθώς όχι μόνο παρακολούθησε το Αλβανικό Εθνικό Οικονομικό Φόρουμ της Διασποράς, αλλά μίλησε και φωτογραφήθηκε σχηματίζοντας με τα χέρια του τον αλβανικό αετό. Οι εθνικιστικές του θέσεις έχουν και συνέχεια όμως, καθώς είναι ένας από εκείνους που υπερασπίστηκε την αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσυφοπεδίου. Στο παρελθόν είχε πολλές συναντήσεις με τον Αλβανό υπουργό Διασποράς Παντελή Μάικο και τον πρώην υπουργό Άμυνας Φατμίρ Μεντίου.

Απόσυρση λόγω αντιδράσεων
Το «παρελθόν» του Ράτκλιφ, φαίνεται να μέτρησε ουσιαστικά και τελικά οδήγησε σε απόσυρση της υποψηφιότητάς του, προτιμώντας να παραμείνει στο Κογκρέσο.
Ο Αμερικανός Πρόεδρος Τραμπ, έκανε λόγο για «σπουδαίο ρεπουμπλικάνο» βουλευτή που «αντιμετωπίστηκε με μεγάλη αδικία από τα κάλπικα ΜΜΕ». «Από το να περάσει μήνες με συκοφαντίες και λίβελους, εξήγησα στον Τζον πόσο στενάχωρο θα ήταν για εκείνον και την οικογένειά του να αντιμετωπίσει αυτούς τους ανθρώπους» σημείωσε ο Τραμπ στο Twitter, δικαιολογώντας την ανάκληση της απόφασής του.
Ο Ράτκλιφ θα συνεχίσει να επηρεάζει τις αποφάσεις του Τραμπ, όσον αφορά τα ζητήματα με την Αλβανία και γενικότερα στα Βαλκάνια, λίγα όμως θα μπορεί να προσφέρει στον Έντι Ράμα, στο «καυτό θέμα» της αποκατάστασης του θεσμού της Δικαιοσύνης.

Δικαιοσύνη και Ράμα
Η Αλβανική Κυβέρνηση, η οποία είναι υπόλογη και έναντι της Ε.Ε. για τη μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης, επιχειρεί με διάφορες προφάσεις να συνεχίσει τον έλεγχό της. Οι διορισμοί δικαστών για τα Ανώτατα Δικαστήρια, απορρίπτονται συνεχώς, καθώς διαπιστώνονται «σκοτεινές πλευρές» σε ό,τι αφορά τις περιουσίες κ.α., κάτι που αποδεικνύει και το μέγεθος της διαφθοράς στην Αλβανία.
Σήμερα η μη λειτουργία Συνταγματικού Δικαστηρίου, βολεύει τον Αλβανό Πρωθυπουργό, στα χέρια του οποίου περνούν όλες οι αρμοδιότητες. Κάπως έτσι έφτασε στο σημείο να διεξαγάγει μονοκομματικές εκλογές στους δήμους, να καθαιρεί υπουργούς, να παραμένει ανεξέλεγκτη και ακαταδίωκτη η χασισοβιομηχανία, να λαμβάνονται αποφάσεις καθ΄ υπόδειξη του Ταγίπ Ερντογάν και του Τζορτζ Σόρος.
Η ανυπαρξία ανεξάρτητης Δικαιοσύνης, έχει την επίδρασή της και στην Ελληνική Μειονότητα, που δεν μπορεί να βρει στήριξη στις διώξεις μελών της, στην προστασία τους από τις κλοπές και τις διαρρήξεις. Το γεγονός και μόνο πως ένα σχεδόν χρόνο δεν έχει εκδοθεί πόρισμα για τη δολοφονία του Κ. Κατσίφα, δείχνει και την απόλυτη ποδηγέτησή της από την Κυβέρνηση Ράμα.
Κατά τα άλλα ο Ράμα, ανακοίνωσε για μια ακόμη φορά την έναρξη πτήσεωνω της Αλβανικής Αεροπορικής Εταιρίας, η οποία αν και δεν έχει αεροσκάφη, εν τούτοις προγραμματίζει πτήσεις από Φθινόπωρο για Ρώμη, Μιλάνο και Μπολόνια…