Θετικές διαγράφονται οι προοπτικές τους

Τα ιαματικά λουτρά «πηγή» πλούτου για την Ήπειρο!

Επείγει η αναβάθμιση λειτουργίας τους • Μέτρα στήριξης και προβολής ζητά ο Πανελλήνιος Σύλλογος Λουτροπόλεων

AMARANTOS

• Η ανάπτυξη του Ιαματικού τουρισμού είναι το επόμενο «στοίχημα» που καλείται να κερδίσει η χώρα μας. Πρόκειται για έναν ταχύτατα αναπτυσσόμενο κλάδο, που τον αξιοποιούν στο έπακρο άλλες χώρες, όχι όμως στο βαθμό που πρέπει η Ελλάδα. Ο Ιαματικός τουρισμός, έχει το πρόσθετο πλεονέκτημα πως μπορεί να αναπτυχθεί και τους δώδεκα μήνες του χρόνου, την ώρα που ο θαλάσσιος έχει χρονική περίοδο κατά βάση τους τέσσερις μήνες.
Ο Ιαματικός τουρισμός είναι ένα από τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει η Ήπειρος, που όμως στην ουσία παραμένει αναξιοποίητος. Διαθέτει πέντε ιαματικά λουτρά, ωστόσο η συμμετοχή τους, είναι πολύ μικρή στην τοπική οικονομία, αλλά και αναλογικά σε επίπεδο χώρας. Αχτίδα αισιοδοξίας έχουν δημιουργήσει οι εξαγγελίες του νυν Πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη για τη βαρύτητα που πρόκειται να δοθεί στην ανάπτυξή του και την ενθάρρυνση που έδωσε σε όσους ασχολούνται με τον κλάδο για συνέχιση της δραστηριότητας.

«Πηγή πλούτου…»
Ελπίδες πως κάτι αλλάζει προς το καλύτερο έχουν δημιουργηθεί και σε τοπικό επίπεδο με τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Περιφέρεια -μαζί με τους κατά τόπους Δήμους- για την βελτίωση των εγκαταστάσεων και της αναβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών, μέσω της ένταξής τους στο πρόγραμμα Interreg με ένα ποσό περίπου 4 εκ. ευρώ.
Δύο από τα σημαντικότερα ιαματικά λουτρά βρίσκονται στην Κόνιτσα, στον Αμάραντο και στα Καβάσιλα και τα άλλα στο Χανόπουλο Άρτας και στην Πρέβεζα. Ιαματικά λουτρά υπάρχουν και στη Σαγιάδα, που όμως έχουν εγκαταλειφθεί εδώ και αρκετά χρόνια από τις τοπικές αρχές.
Η αξιοποίηση του Ιαματικού - θεραπευτικού τουρισμού, αποτελεί κοινό στόχο των λουτροπόλεων της Ελλάδος, οι οποίες έχον συστήσει και Πανελλήνιο Σύλλογο. Σε επιστολή του ο Σύλλογος προς τον Υφυπουργό Τουρισμού κ. Χάρη Θεοχάρη, αναφέρεται στα προβλήματα που εντοπίζονται, αλλά και στις προοπτικές που υπάρχουν.
Σήμερα όπως τονίζουν στην Ελλάδα λειτουργούν 134 λουτροπόλεις, ελάχιστες όμως είναι εκείνες που λειτουργούν κατά τέλειο τρόπο. Η οικονομική κρίση έπληξε καίρια τον κλάδο, καθώς οδήγησε σε κλείσιμο πολλά λουτρά, με αποτέλεσμα αρκετοί συμπατριώτες μας και ειδικά της Βορείου Ελλάδος να κατευθύνονται στη γειτονική Βουλγαρία, με την οποία έχει δημιουργηθεί μεγάλος ανταγωνισμός.
Ένα άλλο ζήτημα που θέτει ο Σύλλογος είναι η έλλειψη υποδομών (όπως δρόμοι, πεζόδρομοι, πισίνες, γήπεδα για αθλητισμό κ.α.) τις οποίες διαθέτουν οι ευρωπαϊκές λουτροπόλεις, ως επίσης και η συντονισμένη προβολή του θεραπευτικού τουρισμού, με πρόσθετο κίνητρο το γεγονός πως η Ελλάδα διαθέτει εξαιρετικές ιαματικές πηγές και ασύγκριτο βιοκλίμα.
Η Ελλάδα σχετικά πρόσφατα αναρτήθηκε στον χάρτη της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υδροθεραπείας και Κλιματοθεραπείας (FEMTEC) και μπορεί να συμμετέχει στην προσπάθεια όλων των κρατών - μελών για την επικαιροποίηση και καθιέρωση της Ιαματικής Ιατρικής, ως συμπληρωματικής θεραπευτικής μεθόδου της Κλασικής Ιατρικής.