Όπως τονίστηκε στη γιορτή τσιπούρας στη Σαγιάδα Θεσπρωτίας…

Οι ιχθυοκαλλιέργειες στην Ήπειρο έχουν προοπτικές εντός κι εκτός συνόρων!

Τα χρόνια της κρίσης στήριξαν την τοπική οικονομία, δημιουργώντας και νέες θέσεις εργασίας…

IXTHYOKALLIERGEIS

 

• Η σημαντική συνεισφορά των ιχθυοκαλλιεργειών στην τοπική οικονομία, που έχουν μεγάλο μερίδιο στις εξαγωγές και που οι μονάδες τους απασχολούν πολλούς εργαζόμενους, όπως και οι δυνατότητες ακόμη μεγαλύτερης ανάπτυξης του τομέα, ήταν τα κύρια σημεία που ιδιαίτερα τόνισαν οι ομιλητές στην καθιερωμένη πλέον γιορτή τσιπούρας που πραγματοποιήθηκε προχθές στη Σαγιάδα Θεσπρωτίας.
Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες της Περιφέρειας για τη στήριξη των ιχθυοκαλλιεργειών στην περιοχή, ενώ ο δήμαρχος Φιλιατών Σπύρος Παππάς σημείωσε τον καθοριστικό τους ρόλο στην τόνωση της οικονομίας.
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος των Ιχθυοκαλλιεργητών Θεσπρωτίας Ιωάννης Χεκίμογλου αναφέρθηκε στη μεγάλη σημασία του κλάδου για την περιοχή.

Άντεξε στην κρίση…
Αυτός ο επιχειρηματικός κλάδος στη μικρή Θεσπρωτία άντεξε στα χρόνια της κρίσης, καταφέρνοντας να στηρίξει την τοπική, αλλά και την εθνική οικονομία, ενισχύοντας τις εξαγωγές και δημιουργώντας παράλληλα νέες θέσεις εργασίας. Οι περισσότερες από τις μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας, είναι σχετικά μικρού μεγέθους και οικογενειακές, ενώ ορισμένες είναι μέλη αλυσίδας μεγάλων επιχειρήσεων του κλάδου, που διαθέτουν εγκαταστάσεις και στην περιοχή. Το 70% των ιδιοκτητών των μονάδων που λειτουργούν, είναι ντόπιοι. Οι μονάδες απασχολούν άμεσα 400 εργαζομένους, ενώ υπάρχουν εκατοντάδες έμμεσες θέσεις εργασίας, και άλλες επιχειρήσεις που επηρεάζονται θετικά από τη δραστηριότητα των μονάδων. Το σύνολο της ετήσιας πρωτογενούς παραγωγής όλων των ειδών των εκτρεφόμενων ψαριών της περιοχής, ανέρχεται σε περίπου 12.000 τόνους και προσεγγίζει το 12%-14% της πανελλήνιας παραγωγής.

Το 90% εξάγεται…
Σε επίπεδο Ε.Ε. αυτό το ποσοστό αντιστοιχεί περίπου στο 5% της συνολικής παραγωγής. Το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής, ποσοστό που προσεγγίζει το 90%, εξάγεται, κυρίως στην Ε.Ε.. Ο χρηματικός όγκος αυτού του ποσοστού ξεπερνά τα 50 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Οι εξαγωγές αυτές αντιπροσωπεύουν το 7%-8% των συνολικών εξαγωγών όλων των ιχθυηρών της χώρας. Στην περιοχή λειτουργεί ο μεγαλύτερος ιχθυογεννητικός σταθμός στα Βαλκάνια, όπως και σταθμός προπάχυνσης ψαριών. Επίσης λειτουργούν στην περιοχή της Νέας Σελεύκειας σε συνεργατική βάση σύγχρονα συσκευαστήρια, μεταποίησης και τυποποίησης. Σχεδιάζονται και υλοποιούνται νέες επενδύσεις, όπως η δημιουργία μονάδας καλλιέργειας γαρίδας.

***
Τη γιορτή της τσιπούρας, συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Φιλιατών, ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Σαγιάδας και ο Σύλλογος Υδατοκαλλιεργητών Θεσπρωτίας, προσφέροντας χιλιάδες ψημένα ψάρια στους παρευρισκόμενους, καθώς και κρασί. Μετά τους χαιρετισμούς, ακολούθησε γλέντι και χορός με δημοτικά τραγούδια.

Υπάρχουν περιθώρια…
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και ειδικό αφιέρωμα της Δήμητρας Μανιφάβα που δημοσιεύεται στο ένθετο περιοδικό «Agricola» της «Καθημερινής και στο οποίο φιλοξενούνται δηλώσεις του Προέδρου της Ελληνικής Οργάνωσης Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛΟΠΥ) Απ. Τουραλιά. Όπως τονίζεται, στην Ελλάδα η αντίληψη που εξακολουθεί να υπάρχει ακόμη για τα προϊόντα της ιχθυοκαλλιέργειας είναι εν πολλοίς στρεβλή. Τα ψάρια ιχθυοκαλλιέργειας συχνά αντιμετωπίζονται ως υποδεέστερα των «πελαγίσιων», ακόμη και αν τα δεύτερα είναι αμφίβολης ποιότητας και προέλευσης. Άλλωστε θεωρείται πολύ πιο δύσκολο να ελεγχθεί η προέλευσή τους σε σύγκριση με τα προϊόντα των υδατοκαλλιεργειών. Γι’ αυτό άλλωστε στο ερώτημα, ποιες είναι οι νέες αγορές που πρέπει να προσεγγίσει η Ελλάδα για τα ψάρια ιχθυοκαλλιέργειας, η απάντηση του Προέδρου του ΕΛΟΠΥ προκαλεί έκπληξη και συνάμα προβληματισμό: Η ελληνική αγορά απορροφά μόνο το 20% της εγχώριας παραγωγής! Ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο θεωρείται ότι υπάρχει μεγάλο περιθώριο αύξησης των πωλήσεων εντός της ελληνικής επικράτειας.
Η.Μ.