Σε εξέλιξη η μεγάλη έξοδος του Αυγούστου…

Για ανάσες δροσιάς σε παραλίες και χωριά

Αδειούχοι και απόδημοι δίνουν ζωή στη Ηπειρωτική ύπαιθρο…

• Πλούσιες και ποικίλες εκδηλώσεις διοργανώνουν Δήμοι, Αδελφότητες και Πολιτιστικοί Σύλλογοι

DIODIA AYTOKINHTA OYRA 1 5 18

 

• Ξεκίνησε από χθες η τελευταία μεγάλη καλοκαιρινή έξοδος, ενόψει του Δεκαπενταύγουστου, με τους πολίτες χωρίς υποχρεώσεις, να έχουν ετοιμάσει βαλίτσες και να κατευθύνονται ήδη για παραλίες και χωριά!

Το Σαββατοκύριακο, λόγω και της θερμοκρασίας που χτυπά «κόκκινο» σε όλη σχεδόν την Ελλάδα -και αυτή τη φορά πιο πολύ στην Ήπειρο- πολλοί θα εκδράμουν στις κοντινές παραλίες για ανάσες δροσιάς. Στη συνέχεια θα… ανηφορίσουν προς τα χωριά, τα οποία συνήθως τις ημέρες του Δεκαπενταύγουστου έχουν την τιμητική τους!

Αυξημένη κίνηση…
Η κίνηση στο οδικό δίκτυο της Ηπείρου, τόσο στους μεγάλους αυτοκινητοδρόμους, όσο και στις επαρχιακές οδούς είναι αυξημένη, με τους αδειούχους, αλλά και τους απόδημους, να γεμίζουν παράλια και ορεινά.
Χθες το Υπεραστικό ΚΤΕΛ Ιωαννίνων έβαλε τρία επιπλέον δρομολόγια από Αθήνα, ενώ καθημερινά γίνονται δυο δρομολόγια προς Σύβοτα – Πάργα, προκειμένου να εξυπηρετήσουν αυτούς που επιλέγουν μονοήμερες αποδράσεις στα Ηπειρωτικά παράλια. Τα τελευταία χρόνια, που και το οδικό δίκτυο έχει εκσυγχρονισθεί (στο επαρχιακό βέβαια υπάρχουν πολλές παγίδες για τους οδηγούς) αρκετοί Γιαννιώτες προτιμούν τα αυθημερόν μπάνια, γλιτώνοντας έτσι το κόστος της διαμονής. Επιλέγουν να πηγαίνουν παρέες με ένα αυτοκίνητο, ενώ πολλοί κλείνουν θέσεις στα καθημερινά δρομολόγια που βάζει είτε το ΚΤΕΛ, είτε τουριστικά γραφεία.

Ζωή στα χωριά!
Ωστόσο, από την ερχόμενη εβδομάδα και όσο πλησιάζουμε στην μεγάλη γιορτή της Ορθοδοξίας, το μεγάλο ενδιαφέρον θα συγκεντρώσουν τα Ηπειρωτικά χωριά, στα οποία το πρόγραμμα των εκδηλώσεων είναι πλούσιο και ποικίλο! Ήδη τα περισσότερα, κυρίως με την άφιξη πολλών αποδήμων, έχουν πάρει ζωή, οι οποίοι κάθονται στις πατρογονικές τους εστίες και το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Σπίτια άνοιξαν, αυλές καθαρίστηκαν, καφενεία γέμισαν, εκκλησίες θα λειτουργήσουν, δίνοντας έτσι μια τονωτική ένεση στα μαραζωμένα το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα του χρόνου ορεινά χωριά.
Στο μεταξύ, πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες από Δήμους, Συλλόγους και άλλους τοπικούς φορείς που έχουν προγραμματίσει για μια ακόμη χρονιά πολλές εκδηλώσεις, με τα πανηγύρια και τα ανταμώματα να προσελκύουν και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον των επισκεπτών. Κάθε χρόνο οι Δήμοι προσπαθούν να κρατήσουν ζωντανή την παράδοση, αναβιώνοντας ενδιαφέροντα ήθη κι έθιμα του παρελθόντος, με στόχο να μη χαθούν στο πέρασμα του χρόνου και να… μεταλαμπαδευτούν στις νεότερες γενιές.

Για όλα τα γούστα!
Βέβαια, οι τοπικοί φορείς και οι Σύλλογοι που βλέπουν τα ερημωμένα χωριά τους να ζωντανεύουν έστω και για λίγες μέρες, έχουν φροντίσει να εντάξουν στο πρόγραμμά τους όλων των ειδών τις εκδηλώσεις.
Γι’ αυτό και εάν ανατρέξει κανείς στην ατζέντα των εκδηλώσεων αυτές τις μέρες, θα διαπιστώσει ότι εκτός από τα παραδοσιακά πανηγύρια και τα ανταμώματα, πραγματοποιούνται θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, παρουσιάσεις βιβλίων, βραδιές ποίησης, περιηγήσεις, αθλητικά δρώμενα, προβολές ταινιών, ημερίδες (όπως π.χ. η αυριανή των Αδελφοτήτων Πωγωνίου στην Κάτω Λάβδανη), εκδηλώσεις μνήμης (όπως στο Κεράσοβο και το Κομμένο Άρτας), κ.α.
(πληροφορίες για τις διάφορες εκδηλώσεις στις σελ. 2, 4 και 5).