Ζητούνται άνδρες, εξοπλισμός και βελτίωση των υποδομών

«Φλέγουσα» η ανάγκη ενίσχυσης των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηπείρου!

Πρέπει επιτέλους να σταματήσει η τακτική της Πολιτείας συχνά να αποδυναμώνει τις δυνάμεις της περιοχής μας μετακινώντας άνδρες ανά τη χώρα

• Τι αναφέρουν εκπρόσωποι των πυροσβεστικών υπαλλήλων

PYROSBESTIKO OXHMA

 

Τυχερή έχει αποδειχθεί μέχρι στιγμής η Ήπειρος καθώς, αν και διανύουμε περίοδο παρατεταμένης ανομβρίας, δεν έχουν καταγραφεί αξιόλογες πυρκαγιές, οι οποίες θα μπορούσαν να προκαλέσουν ανυπολόγιστες ζημιές, δεδομένου του γεγονότος ότι η περιοχή μας διαθέτει πλούσιες δασικές εκτάσεις.
Ωστόσο, η τύχη δεν αρκεί. Παρά την αυξημένη επαγρύπνηση όλο το τελευταίο διάστημα και το γεγονός ότι η Πολιτική Προστασία αντέδρασε ταχύτατα σε όσες περιπτώσεις εκδηλώθηκαν φωτιές, ζητούμενο παραμένει η ενίσχυση της τοπικής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, η οποία αντιμετωπίζει προβλήματα με κυριότερο όλων την έλλειψη προσωπικού αλλά και η δημιουργία υποδομών πυρόσβεσης σε χωριά ανά την Ήπειρο.
Στα προβλήματα που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει η Πυροσβεστική και στην Ήπειρο αναφέρεται παράταξη της Ένωσης Υπαλλήλων Πυροσβ/κού Σώματος της Περιφέρειας, ζητώντας την άμεση λήψη μέτρων.
Έγκαιρες επεμβάσεις
Όλα τα οχήματα έξω είχε το προηγούμενο διάστημα η Πυροσβεστική και στην Ήπειρο, οι άνδρες της οποίας παρέμεναν σε διαρκή ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπίσουν τυχόν εκδήλωση πυρκαγιών.
Σε όσες περιπτώσεις ξέσπασαν φωτιές η κινητοποίηση υπήρξε άμεση και αποτελεσματική. Για παράδειγμα, από την πρόσφατη πυρκαγιά στο Σταυράκι δεν απειλήθηκαν σπίτια κι αυτό χάρη στην επέμβαση της Πυροσβεστικής, η οποία επιχείρησε στο σημείο αυτό με 27 πυροσβέστες και 13 οχήματα, με ομάδα πεζοπόρου τμήματος έξι πυροσβεστών, καθώς και με δύο πυροσβεστικά ελικόπτερα. Από την άλλη, για την κατάσβεση της φωτιάς που ξέσπασε σε δασική έκταση στην περιοχή Μουζακαίικα στην Πάργα κινητοποιήθηκαν άμεσα 21 πυροσβέστες με 10 οχήματα, δύο ομάδες πεζοπόρου, ένα ελικόπτερο και δύο αεροσκάφη τύπου Πετζετέλ. Η φωτιά έκαψε μόνο χαμηλή βλάστηση.
Υπάρχουν προβλήματα
Μπορεί να κερδίζουν τις μάχες με τις φλόγες οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Περιφέρειάς μας, όμως προβλήματα εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν όπως εξάλλου συμβαίνει σε όλη τη χώρα. Kι αυτό παρά τον καίριο ρόλο που επωμίζονται, ειδικά κατά τις δύσκολες θερινές περιόδους όπως αυτή που διανύουμε. Βασικότερα όλων οι ελλείψεις προσωπικού στα διάφορα κλιμάκια, η αποδυμάνωσή τους με τις τακτικές μετακινήσεις ανδρών σε άλλες περιοχές όπως συνέβη αυτό το διάστημα με τις πυρκαγιές της Εύβοιας, τα ακινητοποιημένα οχήματα λόγω βλαβών, οι κτιριακές εγκαταστάσεις πυροσβεστικών δομών που σε αρκετές περιπτώσεις απαιτούν συντήρηση.
Τα προβλήματα αυτά έχουν προκαλέσει κατά καιρούς κινητοποιήσεις από πλευράς των υπαλλήλων της Πυροσβεστικής στην Ήπειρο, οι οποίοι ζητούν επίλυσή τους.
«Μεγάλες ελλείψεις…»
Με γλαφυρό τρόπο σκιαγραφεί τα προβλήματα που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει η Πυροσβεστική η παράταξη Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών της Ένωσης Υπαλλήλων Π. Σ. Ηπείρου. Σε ανακοίνωσή της τονίζει, μεταξύ άλλων, πως «οι μεγάλες ελλείψεις που υπάρχουν σε όλους τους τομείς του Πυροσβεστικού Σώματος και στην Ήπειρο, ιδιαίτερα στο προσωπικό, σε συνδυασμό με τη συνέχιση των αποστολών αρκετών δεκάδων πυροσβεστών καθημερινά και από την περιοχή μας, για ενίσχυση των πυροσβεστικών δυνάμεων στην πυρκαγιά της Εύβοιας αλλά και σε άλλες περιοχές, θέτουν σε πολύ μεγάλο κίνδυνο και την ασφάλεια της Ηπείρου».
Η Ε.Α.Κ.Π. τονίζει πως στις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στο Σταυράκι και την Κοσμηρά, οι οποίες τέθηκαν υπό έλεγχο μετά από λίγες ώρες, το πυροσβεστικό προσωπικό που συμμετείχε ήταν ελλιπές και ενισχύθηκε από πυροσβέστες που ήταν εκτός υπηρεσίας αλλά έσπευσαν εθελοντικά να βοηθήσουν! Εξάλλου ταυτόχρονα εκδηλώθηκε πυρκαγιά και στο Καναλάκι Πρέβεζας, με αποτέλεσμα να κληθούν να αποχωρήσουν από εκείνες των Ιωαννίνων άνδρες και οχήματα της Υπηρεσίας Ιωαννίνων προκειμένου να μεταβούν εκεί.
Η παράταξη, η οποία θα δώσει συνέντευξη τύπου σήμερα, ζητά να παρθούν άμεσα ουσιαστικά μέτρα για την αντιπυρική προστασία με κρατική χρηματοδότηση και να καλυφθούν οι ελλείψεις σε προσωπικό, μέσα, εξοπλισμό και υποδομές.