Με φροντίδα του Αρχιεπισκόπου Αναστάσιου…

Ξεχασμένα Ορθόδοξα μνημεία αναστηλώνονται στην Αλβανία!

Εξειδικευμένη ομάδα αλβανικού Ινστιτούτου επεμβαίνει και αποκαθιστά παλαιές εκκλησίες, αγιογραφίες, καμπαναριά κ.α.

AGIOS NIKOLAOS BONTISTA KORYTSA ANASTHLOSH

Παλαιές ορθόδοξες εκκλησίες της Αλβανίας, ξεχασμένες και εγκαταλελειμμένες επί πολλές δεκαετίες, λόγω του αθεϊστικού διωγμού, που έμεναν απροστάτευτες, αναστηλώνονται τόσο από την Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας, όσο και από το Ινστιτούτο Αποκατάστασης Πολιτιστικών Μνημείων στην Αλβανία, σε συνεργασία με την Εκκλησία.
Η μέριμνα του Αρχιεπισκόπου Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ. Αναστασίου και προς αυτή την κατεύθυνση είναι εξακολουθητική, ουσιαστική και αποτελεσματική.
Παρότι σε πολλές περιπτώσεις είναι δυσχερές το έργο αναστήλωσης, οι ειδικοί επισημαίνουν πως η αποκατάσταση των ναών είναι ακόμα εφικτή, γεγονός που, εάν συμβεί, τα Ορθόδοξα μνημεία θα αναδειχθούν και θα ξαναποκτήσουν την πλήρη λειτουργικότητά τους, ενώ αναμένεται να προσελκύσουν το ενδιαφέρον αρκετών προσκυνητών.
Εξειδικευμένη ομάδα…
Κάποιες από τις ορθόδοξες υποδομές, που έχουν αρχαιολογική αξία, έχουν ήδη βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος με πρωτοβουλία της ίδιας της Ορθόδοξης Εκκλησίας, αλλά και του κράτους.
Έτσι το Ινστιτούτο Αποκατάστασης Πολιτιστικών Μνημείων της Αλβανίας, επιχειρεί, με εξειδικευμένη ομάδα, την αναστήλωση του καμπαναριού του ναού του Αγίου Νικολάου στη Βόντιστα της Κολόνιας Κορυτσάς.
Η συγκεκριμένη εκκλησία είχε χαρακτηριστεί και παλαιότερα πολιτιστικό μνημείο και ανακηρύχθηκε εκ νέου ως τέτοιο το 2015. Τα κύρια προβλήματα του καμπαναριού εντοπίζονται στις ρωγμές από σεισμικές δονήσεις και την καταστροφή του συνδετικού υλικού της τοιχοποιΐας από την υγρασία.
Άλλο ένα δείγμα της αναστηλωτικής δραστηριότητας της Εκκλησίας της Αλβανίας είναι η Ιερά Μονή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Κακομιά των Αγίων Σαράντα, που σώθηκε από την υποβάθμιση.
Με δαπάνες (17.659. 844 λεκ) της Αρχιεπισκοπής έγιναν αναστηλωτικές επεμβάσεις στο ναό, όπου μεταξύ άλλων αποκαταστάθηκαν αγιογραφίες (του 1672 από το γνωστό αγιογράφο Μιχαήλ), στον πύργο, στη δεξαμενή απορροής και γενικά σ' ολόκληρο το χώρο.
***
Τα Ορθόδοξα μνημεία της Εκκλησίας της Αλβανίας, που σιγά σιγά ξαναβρίσκουν την αίγλη τους, φανερώνουν ότι η πίστη δεν είναι ένα φαινόμενο και επιφαινόμενο, που σβήνει από διάφορες προσωρινές καταστάσεις και στάδια.
Η πίστη είναι συνυφασμένη με την ανθρώπινη ψυχή. Είναι μια ιδέα, που όσο και αν πολεμηθεί, δεν ξεριζώνεται. Είναι δώρημα και χάρη του ζωντανού Θεού. Είναι το μεγάλο μυστήριο. Μυστήριο ακατάληπτο, το οποίο προκαλεί δέος, αλλά και μια εσωτερική υπερκόσμια γλυκύτητα στην ψυχή.
Γι' αυτό σαγηνεύει. Αυτό, που δεν μπορούν καταλάβουν διαχρονικά οι διώκτες της, όπως συνέβη και στην Αλβανία, είναι ότι με τη θρησκεία ο άνθρωπος όχι μόνο μεταμορφώνεται σε Άνθρωπο. Αυτό θα ήταν πολύ λίγο.
Υψώνεται πάνω από τους φραγμούς και τις αντιθέσεις της ύπαρξη, υπερβαίνει το χρόνο και τη ροή του και δίνει νόημα στη ζωή του και στον κόσμο.

Η. Μ.