Επιμένει στην προ 30ετίας πρότασή του ο Ελ. Καλογιάννης…

Μόνο νερά από τις πηγές Αώου θα λύσουν το πρόβλημα λειψυδρίας στην Ήπειρο!

Ο Γιαννιώτης πρ. βουλευτής επαναφέρει την παλιά -εγκεκριμένη και από την Ε.Ε.- μελέτη του, μετά και τα δημοσιεύματα του «Πρωινού Λόγου»

LIMNH SXEDIAGRAMMA KALOGIANNH 27 8 19

• Με αφορμή και τα τελευταία δημοσιεύματα του «Π.Λ.» για το οξύ πρόβλημα της λειψυδρίας στην περιοχή μας, ο Γιαννιώτης πρώην βουλευτής Ελευθέριος Καλογιάννης, με νέα χθεσινή επιστολή του προς την εφημερίδα μας, επαναφέρει την προ 30ετίας πρότασή του για μεταφορά νερών από τις πηγές Αώου, που θα λύσουν οριστικά το πρόβλημα. Να τι μας γράφει ο κ. Καλογιάννης:
«Κύριε Διευθυντά,
Στο φύλλο της 22ας Αυγούστου 2019 της έγκριτης εφημερίδας σας, πρωτοσέλιδα και με πηχυαίους τίτλους, διεκτραγωδείτε την οργή και την αγανάκτηση των κατοίκων των Νομών της Ηπείρου και των αγροτών της υπαίθρου, οι οποίοι επλήγησαν βαρύτατα από τη

λειψυδρία.
Σε άλλες στήλες καταχωρείτε διαμαρτυρίες Δημάρχων και Κοινοταρχών για το ίδιο θέμα, καθώς και επιστολή του επικεφαλής της παράταξης «Ορίζοντες Ηπείρου» κ. Ριζόπουλου, ο οποίος, πολύ όψιμα, αναφέρεται στη «δημιουργία ενός ολοκληρωμένου σχεδίου αποθήκευσης και διάθεσης των νερών» και στους τέσσερις Νομούς της Ηπείρου για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας.
Στο φύλλο της 24ης Αυγούστου επανέρχεσθε με κύριο άρθρο του τακτικού συνεργάτη σας, φίλου κ. Καλτσή, με τίτλο «Έλλειψη νερού ή… μυαλού;».
Με αφορμή αυτά τα δημοσιεύματα, υπενθυμίζουμε ότι από τριακονταετίας έχουμε συντάξει, με ίδια δαπάνη, και καταθέσει δημοσίως και στους αρμόδιους φορείς μια απλή, ρεαλιστική, αξιόπιστη, οικονομική και τεκμηριωμένη μελέτη, αντίγραφο της οποίας επισυνάπτεται, η οποία έχει επικαιροποιηθεί δύο φορές σε οριστική μελέτη από κοινοπραξία εταιρειών υπό την «ΔΕΗ Ανανεώσιμες ΑΕ» και η οποία έχει εγκριθεί:
• Από την Ευρωπαϊκή Ένωση
• Από όλους τους συναρμόδιους Υπουργούς, δέκα (10) τον αριθμό.
• Από όλα τα Διοικητικά Συμβούλια της ΔΕΗ ΑΕ, με ομόφωνες αποφάσεις της τελευταίας δεκαπενταετίας.
Η μελέτη προβλέπει να συγκρατείται από τη λεκάνη απορροής του Αώου ποταμού και να αποθηκεύεται - φιλοξενείται ποσοστό 3-4% της συνολικής απορροής του ποταμού, μόνον κατά την χειμερινή περίοδο, στη λίμνη των Πηγών Αώου, ιδιοκτησίας της ΔΕΗ, χωρητικότητας 210 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων νερού που βρίσκεται στις Πολιτσές Μετσόβου (σε υψόμετρο 1.350μ). Τα νερά θα αποδίδονται καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, με φυσική ροή, όταν τα έχουμε ανάγκη, με ομαλή, συνεχή και αδιάκοπη ροή του νερού.
Η μελέτη αποτελεί τη μοναδική λύση, η οποία εξασφαλίζει άφθονα και καθαρά νερά για τις παρακάτω χρήσεις ταυτόχρονα:
• Για την ύδρευση όλων των Νομών της Ηπείρου, μηδέ των Ιονίων και Διαποντίων νήσων εξαιρουμένων.
• Για την εξυγίανση και τον εμπλουτισμό της λίμνης Παμβώτιδας, που καθημερινά αργοπεθαίνει από έλλειψη νερού.
• Για την άρδευση των πεδιάδων της Ηπείρου.
• Για την παραγωγή «πράσινης» ηλεκτρικής ενέργειας, ώστε να καταστεί βιώσιμο το όλο έργο, χωρίς να καταβάλλει ούτε ένα ευρώ το Ελληνικό Δημόσιο.
• Για την προστασία των δασών και αστικών δασυλλίων.
Οι "παράγοντες" όμως του τόπου μας, ου συνιέναι, δεν συναινούν!!! Σιωπούν ένοχα και οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, οι οποίες παλαιότερα έχυναν κροκοδείλια δάκρυα. Ούτε μία διαμαρτυρία τους δεν έχουμε δει τελευταία, για την έλλειψη πόσιμου νερού στην Ήπειρο και για την τραγική κατάσταση της Παμβώτιδας. Χάθηκε και το Τεχνικό Επιμελητήριο, ο καθ’ ύλην αρμόδιος, υποτίθεται, σύμβουλος της Πολιτείας.
Τι περιμένουν άραγε, να χτυπήσει η καμπάνα λυπητερά; πράγμα που απευχόμεθα. Αντίστοιχη περίπτωση αποτελεί και το γεφύρι της Πλάκας, που κατέρρευσε από αδιαφορία, χωρίς ευτυχώς να θρηνήσουμε θύματα.
Στην προκειμένη όμως περίπτωση, με την παρατεταμένη ανομβρία ρυπαίνεται επικίνδυνα ο υπόγειος υδροφόρος ορίζοντας της Παμβώτιδας, απ’ όπου υδρεύονται όλοι οι Ηπειρώτες και αρδεύονται οι κάμποι των Ιωαννίνων. Συγκεκριμένα, οι παραλίμνιες πηγές Ντραμπάτοβας, Σεντινίκου, Μπλίτς και άλλες, που τροφοδοτούσαν μέχρι τώρα με καθαρά νερά τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα της Παμβώτιδας, έπαψαν να λειτουργούν ως πηγές και λειτουργούν αντίστροφα, ως καταβόθρες. Παίρνουν δηλαδή τα ρυπασμένα νερά της λίμνης και τα οδηγούν στον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα, τον οποίο ρυπαίνουν. Μία ματιά οποιουδήποτε συμπολίτη μας στις άλλοτε κρυστάλλινες πηγές της Νταμπάτοβας, είναι αρκετή να τον πείσει για την πραγματική κατάσταση, για την αλήθεια των αναφερομένων.
Οι ευθύνες όμως των αρμοδίων είναι μεγάλες και πρέπει επιτέλους να τις αναλάβουν, πριν χτυπήσει η καμπάνα λυπητερά».

***
• Την χθεσινή επιστολή του προς τον «Π.Λ.» ο κ. Καλογιάννης την κοινοποιεί και στους: Πρωθυπουργό κ. Κυρ. Μητσοτάκη, Υπουργό Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκο, Υπουργό Εξωτερικών κ. Δένδια (καταγόμενο από Κέρκυρα), Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βορίδη, Περιφερειάρχη Ηπείρου, Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, Δήμαρχο Ιωαννιτών.