Σημαντική η αύξηση σε σχέση με την περασμένη χρονιά

Ενοίκια – «φωτιά» καλούνται να πληρώσουν φέτος οι φοιτητές!

Στα 6,98 ευρώ/τ.μ. ανέβηκαν οι τιμές στα Γιάννενα με τα δυάρια να κοστίζουν μεσοσταθμικά 311 ευρώ και οι γκαρσονιέρες 261 ευρώ

• Πιο ακριβή η φοιτητική στέγη και στην υπόλοιπη Ελλάδα, όπου θα σπουδάσουν πολλά Γιαννιωτόπουλα

MESITIKO GRAFEIO FOITHTES ENOIKIASTHRIA 28 8 19

• Οι βάσεις ανακοινώθηκαν, οι υποψήφιοι των φετινών Πανελλαδικών γνωρίζουν πλέον με σιγουριά στο Πανεπιστήμιο ποιας πόλης εισάγονται και ξεκινάει το σημαντικότερο ίσως «εγχείρημα» της φοιτητικής ζωής που είναι η αναζήτηση σπιτιού, στο οποίο θα στεγαστούν τα παιδιά τα οποία καλούνται να σπουδάσουν μακριά απ’ το σπίτι τους.
Στα Γιάννενα, όπως και στις άλλες πόλεις που διαθέτουν Πανεπιστήμιο, η εύρεση στέγης ήδη ξεκίνησε από νέους φοιτητές και γονείς, οι οποίοι ψάχνουν το κατάλληλο για την περίπτωσή τους διαμέρισμα, με πρώτο μέλημα την τιμή.
Σ’ αυτό το τελευταίο τα πράγματα δεν είναι καλά, καθώς τα φοιτητικά ενοίκια εμφανίζονται αυξημένα φέτος Πανελλαδικά, κάτι για το οποίο σημαντικό μερίδιο ευθύνης έχει το σύστημα βραχυχρόνιας μίσθωσης, γνωστό και ως Airbnb, το οποίο έχει αποκτήσει σημαντικό μερίδιο και στη Γιαννιώτικη αγορά.

Άρχισε η αναζήτηση
Κατά δεκάδες κυκλοφορούσαν στα Γιάννενα χθες, μία μόλις ημέρα μετά την ανακοίνωση των Πανεπιστημιακών βάσεων, νεοσεισαχθέντες φοιτητές του Πανεπιστημίου μας και οι γονείς τους. Ειδικά στο κέντρο της πόλης ήταν αισθητή η παρουσία τους, όπως και στα μεσιτικά γραφεία όπου αναζητούν διαμέρισμα που να καλύπτει τις ανάγκες τους σε μία προσιτή βέβαια τιμή.
Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να αυξηθούν ακόμα περισσότερο οι νέοι φοιτητές οι οποίοι καταφθάνουν στα Γιάννενα, όπως εξάλλου και σε άλλες φοιτητουπόλεις, προς εύρεση στέγης, όπως συμβαίνει παραδοσιακά κάθε χρόνο τέτοια εποχή. Όσο για ενοικιαστήρια, αν προσέξει κανείς, θα δει τα χαρακτηριστικά κίτρινα χαρτιά να πληθαίνουν σε εισόδους πολυκατοικιών, τηλεφωνικούς θαλάμους, δέντρα κ.λ..π.

Αυξημένα τα ενοίκια
Πιο δύσκολη είναι φέτος η διαδικασία ανεύρεσης φοιτητικού σπιτιού. Όπως προκύπτει από τα τελευταία στοιχεία που δημοσιεύει η «iefimerida.gr», τα φοιτητικά ενοίκια στη χώρα μας θα είναι φέτος κατά 10,2% αυξημένα (μεσοσταθμικά). Παρά ταύτα, σε ορισμένες περιοχές οι φοιτητές θα κληθούν να καταβάλλουν έως και κατά 35% υψηλότερα ενοίκια συγκριτικά με το 2018!
Η αύξηση αυτή στα φοιτητικά ενοίκια αποδίδεται στη ραγδαία εξάπλωση των ακινήτων που προσφέρονται μέσα από τις πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων, όπως το Airbnb. Για τη επίδρασή του στα Γιάννενα έγραψε ήδη ο «Π.Λ.», αποκαλύπτοντας ότι ένα στα πέντε διαμερίσματα της πόλης σήμερα διατίθεται μέσω της συγκεκριμένης πλατφόρμας, γεγονός που οδηγεί σε αύξηση των ενοικίων, αφού πλέον οι ιδιοκτήτες έχουν κι άλλη επιλογή πλην των φοιτητών!

Οι τιμές στα Γιάννενα
Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε η ιστοσελίδα «Spitogatos.gr», στα Γιάννενα η τιμή ενοικίασης διαμερίσματος από φοιτητή ανέβηκε στα 6,98 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, σημειώνοντας ποσοστιαία αύξηση του 1,5% σε σχέση με πέρυσι, η οποία μόνο αμελητέα δεν μπορεί να θεωρηθεί. Με βάση την έρευνα, η μεσοσταθμική τιμή ενοικίασης για ένα δυάρι στην πρωτεύουσα της Ηπείρου αγγίζει τα 311 ευρώ, ενώ για γκαρσονιέρα και στούντιο είναι στα 261 ευρώ.
Φυσικά, όταν ο λόγος γίνεται για διαμερίσματα που βρίσκονται στο κέντρο των Ιωαννίνων οι τιμές ανεβαίνουν σημαντικά. Όπως ήδη αποκάλυψε ο «Π.Λ.», ένα καλό δυάρι στο κέντρο κοστίζει έως και 400 ευρώ το μήνα, ενώ οι καλές γκαρσονιέρες τιμώνται μεταξύ 300 και 350 ευρώ. Εκτός κέντρου πάλι, η εικόνα είναι αρκετά διαφορετική και οι τιμές σταθερές. Τα καλά δυάρια νοικιάζονται έως και 300 ευρώ, ενώ οι γκαρσονιέρες στα 200 ευρώ κατά μέσο όρο. Από τον συγκερασμό των παραπάνω τιμών προκύπτουν εκείνες της έρευνας του «Σπιτόγατου»!

Στην υπόλοιπη χώρα
Σε άλλες μεγάλες πόλεις ανά τη χώρα οι αυξήσεις στα φοιτητικά ενοίκια είναι ακόμα μεγαλύτερες, καθώς τα προσφερόμενα διαμερίσματα στις περισσότερες περιπτώσεις είναι λιγότερα σε σχέση με τα Γιάννενα. Για παράδειγμα, στα Τρίκαλα η αύξηση φέτος στις τιμές αγγίζει το 18,2%, στις Σέρρες το 10,4%, στο Μεσολόγγι το 19,5%, στη Ρόδο το 18,7% και στο Ηράκλειο το 12%.
Όσον αφορά στην Αθήνα, για μια μικρή γκαρσονιέρα – στούντιο, τα φοιτητικά ενοίκια ξεκινούν κατ’ ελάχιστον από τα 270 ευρώ (Νίκαια) και φτάνουν έως τα 583 ευρώ (Μετς). Τεράστιες αυξήσεις καταγράφονται στα ενοίκια φοιτητογειτονιών όπως η Καισαριανή (+24,4%), η περιοχή του Ζωγράφου (+18,3%), τα Ιλίσια (+20%) και ο Βύρωνας, που καταγράφει το ρεκόρ του +34,6% συγκριτικά με το 2018. Σε αυτές τις γειτονιές οι φοιτητές θα κληθούν να πληρώνουν ενοίκια ύψους έως και 370 ευρώ για μια γκαρσονιέρα ή και 537 ευρώ για ένα δυάρι. Σε σταθερά ύψη ενοικίων παραμένουν το Παγκράτι (502 ευρώ για δυάρι και 348 ευρώ για γκαρσονιέρα), το Μετς (583 ευρώ για γκαρσονιέρα και 664 ευρώ για δυάρι) και το κέντρο της Αθήνας (677 ευρώ για δυάρι και 426 ευρώ για γκαρσονιέρα).
Στη δε Θεσσαλονίκη, στην οποία επίσης σπουδάζουν σε σταθερή βάση πολλά Γιαννιωτόπουλα, τα ενοίκια κατέγραψαν άνοδο σε κάθε περιοχή. Το ρεκόρ σημειώνει η Σταυρούπολη όπου οι φοιτητές θα κληθούν φέτος να πληρώσουν κατά 32,3% υψηλότερα μισθώματα συγκριτικά με το 2018. Η ζώνη με τη δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση είναι του Ευόσμου (+17,6%), ενώ ακολουθεί το ήδη ακριβό κέντρο της πόλης (+14,7%). Οι τιμές για μια φοιτητική γκαρσονιέρα στη Θεσσαλονίκη ξεκινούν από τα 243 ευρώ και φθάνουν ως και τα 393 ευρώ. Σε ό,τι αφορά τα δυάρια οι φοιτητές που θα… συγκατοικήσουν θα πρέπει να καταβάλλουν από 279 ευρώ ως και 454 ευρώ.