Ο αναπλ. Δ/νων Σύμβουλος της «Δωδώνης» Μιχ. Παναγιωτάκης προτείνει…

Να φτιάξουμε έναν «οδικό χάρτη»  για την προστασία του γάλακτος!

Είναι το εθνικό μας προϊόν, τόνισε χθες, προσθέτοντας πως χρόνο
με το χρόνο μειώνεται η παραγωγή του στη χώρα μας

• Με 50 νέους υπαλλήλους ενισχύθηκε η Ηπειρωτική γαλακτοβιομηχανία

DODONH ERGOSTASIO 29 8 19

• Όταν μία επιχείρηση αυξάνει τις θέσεις εργασίας, αυτό δε μπορεί παρά να είναι καλό σημάδι για την πορεία της, που αποδεικνύει ότι αντίστοιχα αυξάνουν οι δραστηριότητες και τα κέρδη της.
Κάτι τέτοιο ισχύει για την Ηπειρωτική γαλακτοβιομηχανία «ΔΩΔΩΝΗ», η οποία προχώρησε την περασμένη εβδομάδα σε προσλήψεις δεκάδων νέων υπαλλήλων, που στελεχώνουν κατά βάση το κομμάτι της παραγωγής. Στο θέμα αναφέρθηκε χθες, σε συνάντηση με δημοσιογράφους, ο αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος Μιχάλης Παναγιωτάκης, ο οποίος μίλησε ακόμα για την ανάγκη προστασίας του ελληνικού γάλακτος, τους παραγωγούς με τους οποίους συνεργάζεται η «ΔΩΔΩΝΗ» και τις τιμές που τους δίνει η εταιρία, οι οποίες είναι οι υψηλότερες στη χώρα!

Αυξάνει το προσωπικό
Με 50 νέους εργαζομένους ενισχύθηκε από την προηγούμενη εβδομάδα το ανθρώπινο δυναμικό της «ΔΩΔΩΝΗΣ». Κάπως έτσι, από τους σχεδόν 300 εργαζόμενους το 2013, σήμερα αυτοί ανέρχονται σε 550, με τη μεγάλη πλειοψηφία να είναι Ηπειρώτες. Οι προσλήψεις αυτές που έχουν ολοκληρωθεί αποδεικνύουν τη θετική πορεία της επιχείρησης, με τον Μιχάλη Παναγιωτάκη να σημειώνει με έμφαση πως «είναι ιδιαίτερα ευχάριστο να ανακοινώνεις αύξηση θέσεων εργασίας. Αυτό θέλουμε να κάνουμε» και να συμπληρώνει με νόημα πως «οι θέσεις εργασίας αυξάνουν όταν αυξάνει και η δραστηριότητα μίας εταιρίας».
Οι νέοι υπάλληλοι, απασχολούνται στην παραγωγική διαδικασία (παραγωγή φέτας, γιαουρτιού, ζώνη γάλακτος), με τον αναπλ. Διευθύνοντα Σύμβουλο να τονίζει πως η αύξηση της παραγωγικής δυνατότητας και η αναβάθμιση των υποδομών απαιτούν εξειδικευμένο προσωπικό. Φέτος η «ΔΩΔΩΝΗ» έχει κάνει στον τομέα της παραγωγής επενδύσεις ύψους 1,5 εκατ. ευρώ.

Λιγοστεύουν οι μικροί!
Μπορεί η πορεία της κορυφαίας Ηπειρωτικής γαλακτοβιομηχανίας να είναι θετική, δεν συμβαίνει το ίδιο όμως με την κτηνοτροφία στον τόπο μας που συρρικνώνεται όπως και η παραγωγή γάλακτος.
Το θέμα απασχολεί ιδιαίτερα τη Διοίκηση της «ΔΩΔΩΝΗΣ», με τον αναπλ. Διευθύνοντα Σύμβουλό της να επισημαίνει πως υπάρχει διασπορά παραγωγών από πολύ μικρούς έως και πολύ μεγάλους. Οι πολύ μικροί για λόγους βιωσιμότητας τείνουν να εκλείψουν, ενώ οι πολύ μεγάλοι είναι λίγοι για να καλύψουν τις απώλειες.

«Να προστατέψουμε το γάλα…»
Ο κ. Παναγιωτάκης χαρακτήρισε το θέμα εθνικό, σημειώνοντας πως στην καλύτερη περίπτωση η ετήσια παραγωγή αιγοπρόβειου γάλακτος φτάνει τους 600.000 τόνους, όμως το νούμερο αυτό μειώνεται χρόνο με το χρόνο. «Απαιτείται η σύμπραξη όλων μας, γαλακτοβιομηχανιών, Πολιτείας αλλά και των μεγάλων clusters παραγωγών που πρέπει να συνεισφέρουν για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Πρέπει να φτιαχτεί ένας μακροπρόθεσμος οδικός χάρτης για την προστασία του γάλακτος που είναι το εθνικό μας προϊόν», τόνισε χαρακτηριστικά.
Συμπλήρωσε δε πως είναι ανάγκη «κάθε βιομηχανία να προασπίσει το ελληνικό γάλα χρησιμοποιώντας μόνο τέτοιο. Ορισμένοι χρησιμοποιούν και ξένο γάλα, όμως αυτό δεν είναι λύση. Ο πρωτογενής τομέας είναι πολύ σημαντικός και πρέπει να στηριχθεί».

Παραγωγοί και τιμές
Η «ΔΩΔΩΝΗ» έχει ιδιαίτερη σχέση με τους παραγωγούς απ’ όλη την Ήπειρο και όχι μόνο, απ’ τους οποίους αγοράζει φρέσκο γάλα ποιότητας. Όπως είπε χθες ο κ. Παναγιωτάκης, «έχουμε τρία πλεονεκτήματα ως εταιρία. Δίνουμε την υψηλότερη τιμή της αγοράς στους παραγωγούς μας, με τη διαφορά να έχει αυξηθεί τελευταία σε σχέση με ό,τι δίνουν οι άλλες βιομηχανίες, εγγυόμαστε τον τρόπο πληρωμής και έχουμε αναπτύξει ένα πρόγραμμα με ειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό (ζωοτέχνες, κτηνιάτρους κ.λ.π.) στο οποίο εντάσσουμε προς στήριξη όλο και πιο πολλούς κτηνοτρόφους».
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει συμπεριλάβει μέχρι στιγμής 200 παραγωγούς και σύμφωνα με τον σχεδιασμό φέτος θα μπουν άλλοι 100, του χρόνου το ίδιο και πάει λέγοντας.

Προϊόντα – επενδύσεις
Η ΔΩΔΩΝΗ έριξε φέτος στην αγορά νέα προϊόντα, όπως το νέο στραγγιστό γιαούρτι (Ηπειρώτικο), ένα premium προϊόν φτιαγμένο με γάλα από τις 60 καλύτερες φάρμες της Ηπείρου. Η αποδοχή είναι ικανοποιητική από το αγοραστικό κοινό, ενώ σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτάκη κάποιοι κωδικοί που εξάγονται έχουν μεγαλύτερη ζήτηση απ’ ότι περίμενε η επιχείρηση! Αξίζει να σημειωθεί ότι η «ΔΩΔΩΝΗ» εξάγει σήμερα προϊόντα της σε 52 χώρες σ’ όλο τον πλανήτη!
Όσο για νέες επενδύσεις, ο αναπλ. Διευθύνων Σύμβουλος τόνισε πως ενδιαφέρον υπάρχει πάντα και είναι θέμα χρόνου να γίνει αυτό πράξη! Εξάλλου, τα τελευταία πέντε χρόνια η επιχείρηση επένδυσε πάνω από 20 εκατ. ευρώ από τα κέρδη της για τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξή της.