Ολοκληρώνονται σήμερα οι ορκωμοσίες των νέων Διοικήσεων

Γυρίζουν… σελίδα Περιφέρεια και Δήμοι της Ηπείρου!

Ευχές και πολιτικός πολιτισμός στην τελετή για το νέο Περιφερειακό Συμβούλιο

• Ορκίστηκαν Μ. Ελισάφ (Γιάννενα), Μιχ. Πλιάκος (Ζίτσα), Χρ. Ντακαλέτσης (Δωδώνη) και σήμερα ο Ι. Σεντελές (Β. Τζουμέρκα)

ORKOMOSIA 2019 PERIFEREIA DHMOS IOANNITON

Πρώτη Σεπτεμβρίου θα γράψει αύριο το ημερολόγιο και η έναρξη του φθινοπώρου σηματοδοτεί επίσης το ξεκίνημα μίας νέας τετραετίας για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και στην Ήπειρο.
Οι ορκωμοσίες των νέων Διοικήσεων στους ΟΤΑ ολοκληρώνονται σήμερα, ενώ χθες έγιναν οι καθιερωμένες τελετές τόσο στην Περιφέρεια Ηπείρου, όπου ορκίστηκαν, παρουσία πλήθους κόσμου, ο Αλέκος Καχριμάνης και τα μέλη του νέου Περιφερειακού Συμβουλίου, όσο και στον Δήμο Ιωαννιτών, τον μεγαλύτερο της Ηπείρου, με τον Μωυσή Ελισάφ να αναλαμβάνει το «τιμόνι».
Ορκωμοσίες Δημάρχων και Δημοτικών Συμβουλίων είχαμε επίσης στους Δήμους Ζίτσας και Δωδώνης, ενώ σήμερα σειρά έχει ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων που είναι και ο τελευταίος του Νομού μας. Όσο για τους νέους επικεφαλής, αυτοί ήδη έχουν… σηκώσει μανίκια γιατί τα «μέτωπα που έχουν μπροστά τους είναι πολλά και τα προβλήματα μεγάλα!
Τελετή στην Περιφέρεια
Στο Διοικητήριο της Περιφέρειας Ηπείρου έγινε χθες η ορκωμοσία του Περιφερειάρχη Αλέκου Καχριμάνη και των μελών του νέου Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου, η θητεία του οποίου ξεκινάει από αύριο.
Στην τελετή παρέστησαν οι Μητροπολίτες Ιωαννίνων Μάξιμος και Νικοπόλεως και Πρεβέζης Χρυσόστομος, οι βουλευτές Γιώργος Αμυράς, Βασίλης Γιόγιακας, Γιώργος Στύλιος, Μερόπη Τζούφη, οι Γενικοί Γραμματείς του Υπ. Εσωτερικών Μιχαήλ Σταυριανουδάκης και Αθανάσιος Μπαλέρμπας, ο πρώην Υπουργός Σταύρος Μπένος, Δήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι των στρατιωτικών και αστυνομικών αρχών, του Πανεπιστημίου, άλλων φορέων και πλήθος κόσμου.
Χαιρετισμούς και ευχές στον Περιφερειάρχη και στους νέους Περιφερειακούς Συμβούλους έστειλαν ο Πρόεδρος της Βουλής Κ. Τασούλας, οι υπουργοί Εξωτερικών Ν. Δένδιας, Εθν. Άμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος, Παιδείας Ν. Κεραμέως, Υγείας Β. Κικίλιας, Πολιτισμού & Αθλητισμού Λ. Μενδώνη, Εσωτερικών Π. Θεοδωρικάκος, Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτης, ο Υφυπουργός Άμυνας Αλκ. Στεφανής, οι βουλευτές Στ. Καλογιάννης, Μ. Κεφάλα, Στ. Γιαννάκης κ.α.
Σε κλίμα ομοψυχίας
Μετά την τελετή του Αγιασμού και της θρησκευτικής ορκωμοσίας που τέλεσε ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων, ακολούθησε και η ορκωμοσία συμβούλων με πολιτικό όρκο.
Χαιρετισμούς απηύθυναν κατά σειρά οι επικεφαλής των παρατάξεων Κ. Αναγνώστου, Κ. Νουτσόπουλος, Ν. Ζήκος, Γ. Πρέντζας, Δ. Δημητρίου, Σπ. Ριζόπουλος, Γ. Ζάψας, οι οποίοι, χωρίς καμία εξαίρεση, ευχήθηκαν καλή επιτυχία στο νέο Περιφερειακό Συμβούλιο, χωρίς να λείψουν και κάποιες αντιπολιτευτικές «πινελιές» αλλά και δόσεις χιούμορ όπως συνέβη με τον κ. Ριζόπουλο που κλείνοντας τόνισε πως «μαζί με τον κ. Δημητρίου είπαμε ότι η πρώτη απόφαση της οικονομικής επιτροπής θα είναι η τοποθέτηση ενός κλιματιστικού στον χώρο»!
Ο Αλέκος Καχριμάνης
Ο κ. Καχριμάνης, καλωσόρισε τους νέους περιφερειακούς συμβούλους, ευχόμενος η παρουσία τους στο νέο Περιφερειακό Συμβούλιο να είναι παραγωγική και στο τέλος της θητείας τους να είναι όλοι υπερήφανοι για το έργο που θα έχει επιτελεστεί. Επίσης ευχαρίστησε και τους συμβούλους του απερχόμενου Περιφερειακού Συμβουλίου, υπογραμμίζοντας πως με τη συμμετοχή και τη συνδρομή τους συνέβαλλαν στο έργο της Περιφέρειας.
Εξέφρασε δε τη χαρά του για τις τοποθετήσεις των επικεφαλής των παρατάξεων, λέγοντας πως «είμαστε αποφασισμένοι όλοι για να πάμε μπροστά την Ήπειρο». Όπως ανέφερε, η Ήπειρος έχει θετικότατο πρόσημο σε όλους τους τομείς, από όλες τις 13 Περιφέρειες, όπως προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία.
Ο Περιφερειάρχης σε άλλο σημείο της ομιλίας του τόνισε πως «εμείς είμαστε με την Κυβέρνηση της Ηπείρου. ΄Ετσι πορευτήκαμε, έτσι πορευόμαστε και έτσι θα συνεχίσουμε. Για ένα να είστε βέβαιοι: Δεν θα κάνουμε πίσω για κανένα θέμα και ειδικά σε αυτά που αφορούν την ανάπτυξη του τόπου».
Η τελετή στο Δήμο Ιωαννιτών
Σε μία ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα η ορκωμοσία του Δημάρχου Μωυσή Ελισάφ, των νέων μελών του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων καθώς και των συμβούλων των Κοινοτήτων στο Πνευματικό Κέντρο.
Στην τελετή παραβρέθηκαν ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών Μιχάλης Σταριανουδάκης, ο Γενικός Γραμματέας Ιθαγένειας Αθανάσιος Μπαλέρμπας, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, ο Πρόεδρος του Ερυθρού Σταυρού Ιωαννίνων Κων. Ντακαλέτσης οι τοπικές ηγεσίες του στρατού και της αστυνομίας, ο επίτιμος πρόεδρος του ΙΟΒΕ Μωυσής Ραφαήλ, ο πρόεδρος της Εθνικής Βιβλιοθήκης Σταύρος Ζουμπουλάκης, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Metron Analysis Σταύρος Φαναράς, ο δημοσιογράφος Παύλος Τσίμας, ο εκδότης Νίκος Γκιώνης, ο αντιπρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου και εκπρόσωποι των Ισραηλιτικών Κοινοτήτων Τρικάλων, Λάρισας και Βόλου, περιφερειακοί σύμβουλοι, πρώην δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι.
Προηγήθηκε ο πολιτικός όρκος του νέου δημάρχου και αρκετών μελών του δημοτικού συμβουλίου και ακολούθησε ο θρησκευτικός όρκος. Στην τελετή χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος.
Ο Μ. Ελισάφ
Ο Μωυσής Ελισάφ στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε στις βασικές προεκλογικές δεσμεύσεις που αποτελούν πλέον δεσμεύσεις της νέας Δημοτικής Αρχής και υπογράμμισε την ανάγκη συνεργασίας όλων των δυνάμεων με στόχο την επίλυση των προβλημάτων της πόλης και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής.
Παράλληλα αναφέρθηκε εκτενώς στο τοπίο που διαμορφώνει στην τοπική αυτοδιοίκηση η απλή αναλογική. Όπως τόνισε με το νέο εκλογικό νόμο η διαδικασία των συνεργασιών και της συναίνεσης καθίσταται επιβεβλημένη. Η συναίνεση όμως δεν θα διολισθαίνει σε συναλλαγή αλλά θα είναι προϊόν προγραμματικής σύγκλισης.
«Δεν θα είμαστε απλά μια διαφορετική Δημοτική Αρχή. Ευαγγελιζόμαστε μια άλλη πολιτική και κυρίως μια άλλη κουλτούρα. Η δέσμευσή μας συνεπώς να συνεργαστούμε με όλες τις δυνάμεις που εκπροσωπούνται στο Δημοτικό συμβούλιο, δεν είναι μόνο προϊόν συμμόρφωσης στο νόμο. Είναι η πίστη μας ότι στην πολλαπλή διαφορετικότητα των προβλημάτων, η απάντηση πρέπει να αναζητάτε στο κοινό σημείο που μπορεί να διαμορφωθεί δια μέσω του διαλόγου», υπογράμμισε.
Σε Ζίτσα - Δωδώνη
• Παρουσία του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών, ο οποίος μετέφερε μήνυμα και ευχές του Υπουργού Τάκη Θεοδωρικάκου, έγινε προχθές η ορκωμοσία του Δημάρχου Ζίτσας Μιχάλη Πλιάκου, των νέων μελών του Δημοτικού Συμβουλίου, των Προέδρων και των Συμβούλων των Κοινοτήτων (φωτό).

Ευχές και χαιρετισμό απηύθυνε και ο βουλευτής της Ν.Δ. Γιώργος Αμυράς.
• Στην ομιλία του ο Μιχ. Πλιάκος δεσμεύτηκε πως και στη νέα θητεία η Δημοτική Αρχή θα πορευθεί με γνώμονα πάντα το συμφέρον του τόπου και των πολιτών. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, «θα πορευτούμε όπως μέχρι σήμερα, στηριζόμενοι στο τρίπτυχο έντιμη διαχείριση, διαφάνεια και πολύ δουλειά. Πάντοτε δίπλα στα προβλήματα, τις ανάγκες και τις προσδοκίες των πολιτών. Στη νέα δυναμική πορεία του Δήμου Ζίτσας δεν περισσεύει κανείς. Όλοι μας πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, να ξεπεράσουμε τις διαχωριστικές γραμμές και τις μικροκομματικές αντιλήψεις. Άλλωστε μία εντολή έχουμε λάβει από τους δημότες. Να δουλέψουμε για το καλό του τόπου μακριά από ιδεοληψίες και διαχωρισμούς, να δώσουμε λύσεις στα πραγματικά προβλήματα και τις ανάγκες του σήμερα, αλλά και να δείξουμε το δρόμο προς το αύριο».
• Στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Δωδώνης έγινε η ορκωμοσία του εκ νέου Δημάρχου Χρήστου Ντακαλέτση και του νέου Δημοτικού Συμβουλίου και των Κοινοτικών Συμβουλίων. Ο κ. Ντακαλέτσης αναφέρθηκε στο νέο τοπίο που δημιουργήθηκε στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ παρουσίασε τις προτεραιότητες που τίθενται για το Δήμο Δωδώνης κατά τη νέα τετραετία. Στο μεταξύ, υπήρξε ανατροπή στην κατανομή των εδρών για τον Δήμο Δωδώνης, με την παράταξη του κ. Ντακαλέτση να κερδίζει μία ακόμη, φτάνοντας τις 11 συνολικά. Η παράταξη Κατσανάκη έχει πλέον εννέα έδρες και εκείνη του Τάσου Τόκα μία έδρα.
Στα Βόρεια Τζουμέρκα
Η τελευταία ορκωμοσία δημοτικών αρχόντων για τον Νομό Ιωαννίνων θα γίνει σήμερα, Σάββατο και ώρα 7 μ.μ. και πρόκειται για αυτή του επανεκλεγέντος Δημάρχου Βορείων Τζουμέρκων Γιάννη Σεντελέ, των Δημοτικών Συμβούλων, των Προέδρων και των Κοινοτικών Συμβούλων του Δήμου. Η τελετή θα λάβει χώρα στο Συνεδριακό Κέντρο Πραμάντων (Δημαρχείο).