Επιτακτική ανάγκη η ολοκληρωμένη διαχείρισή τους

Να πώς τα σκουπίδια μας μπορούν να γίνουν… χρυσάφι!

Ενδιαφέρουσες επισημάνσεις του ΔΗΜ. ΜΑΚΡΗ για αξιοποίησή τους σε θέρμανση, λίπανση, ενέργεια κ.α

SKOYPIDIA ANAKYKLOSH KADOI

• Παρόλο που η χώρα μας εισήχθη προ αρκετών ετών στο «κλαμπ» των ανεπτυγμένων χωρών, η διαχείριση των αποβλήτων της και ειδικά των στερεών αστικών απορριμμάτων, σε αρκετές περιοχές, χαρακτηρίζεται μέχρι σήμερα έως και τριτοκοσμική!
Φυσικά δεν μπορεί να μην αναγνωρίσει κανείς το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια, γίνονται και έγιναν σημαντικές προσπάθειες στον τομέα διαχείρισης των στερεών απορριμμάτων μας, με την Ήπειρο να έχει καταφέρει πολλά πράγματα, σε αντίθεση με άλλες Περιφέρειες, όπως για παράδειγμα, η γειτονική των Ιονίων Νήσων.
Ωστόσο, το ζήτημα των σκουπιδιών παραμένει πάντα επίκαιρο και η συζήτηση γύρω από την ορθή διαχείρισή τους καλά κρατεί. Ορισμένες ενδιαφέρουσες επισημάνσεις επί του θέματος κάνει ο Πολιτικός Μηχανικός Δημήτρης Μακρής, προτείνοντας τρόπους για την αξιοποίηση των απορριμμάτων μας σε διάφορους τομείς της ζωής μας.

Να βοηθήσουν οι πολίτες
Οι ΟΤΑ είναι υπεύθυνοι για την ενεργοποίηση των πολιτών όσον αφορά στο ζήτημα διαχείρισης των αστικών απορριμμάτων, όπου απαιτείται η βοήθεια του συνόλου της τοπικής κοινωνίας, ώστε να εφαρμοστεί ένα σύγχρονο μοντέλο, τονίζει ο Δημήτρης Μακρής και προσθέτει: Τα συνθήματα όπως «ας προσπαθήσουμε όλοι μαζί για μια καθαρή πόλη», με τα οποία προσπαθούν οι Δήμοι να κινητοποιήσουν τους πολίτες ώστε να συμβάλλουν κι αυτοί στην καθαριότητα των πόλεων, οι εξαγγελίες ότι θα τοποθετηθούν νέοι υπόγειοι κάδοι, όπου δυστυχώς συχνά παρατηρείται το φαινόμενο να είναι αυτοί άδειοι και πέριξ τους να εναποτίθενται σακούλες απορριμμάτων, δεν αρκούν. Χρειάζεται στροφή στη διαχείρισή τους, ώστε να αλλάξουμε στρατηγική, να αποκτήσουμε σχεδιασμό, με στόχο τη μείωση των απορριμμάτων και να ενισχυθεί και η βιωσιμότητα των μονάδων επεξεργασία.

Διαλογή στην πηγή
Σύμφωνα με τον έμπειρο πολιτικό μηχανικό, στη μεγάλη αυτή αλλαγή που υλοποιείται στη διαχείριση των απορριμμάτων σε όλη την Ελλάδα, οι νέοι Δήμαρχοι πρέπει να καταλάβουν ότι το πρωτεύον είναι να υπάρξει μία διαδικασία συνεννόησης στην τοπική κοινωνία της περιοχής τους, ώστε το ζήτημα να επιλυθεί με ορθό τρόπο, με βάση την ανακύκλωση και τη «διαλογή στην πηγή». Οι Δήμοι πρέπει να αρχίσουν να συνεργάζονται με τον κάθε ένα πολίτη, ειδικά με τους επιχειρηματίες που παράγουν μεγάλες ποσότητες απορριμμάτων, ώστε να δουλέψει το σύστημα της «διαλογής στην πηγή» από τη βάση και να υλοποιηθούν όλες οι απαραίτητες εργασίες που συνθέτουν τον κύκλο του έργου διαχείρισης των αστικών απορριμμάτων μας.

Πολλά τα οφέλη
«Εγώ ως δημότης των Ιωαννίνων, ακολουθώντας την πρόταση του «Πρωινού Λόγου», θα αναφερθώ σε κάποια απλά δεδομένα, πιο αποτελεσματικών χειρισμών διαχείρισης των αστικών απορριμμάτων μας», τονίζει ο κ. Μακρής.
Όπως γράφει, τρεις είναι οι γενικές κατηγορίες απορριμμάτων μας. α) Οι ανακυκλώσιμες συσκευασίες, που είναι όλα τα απορρίμματα συσκευασίες και προέρχονται από τη Βιομηχανία ή Βιοτεχνία. β) Τα οργανικά ή βιοαποδομήσιμα, δηλαδή όλα τα απορρίμματα που είναι βρώσιμα. γ) Τα άχρηστα, απορρίμματα, που είναι όλα τα υπόλοιπα τα οποία προέρχονται από υλικά της βιομηχανίας και τα χρησιμοποιούμε ως βοηθητικά για τις ανάγκες μας.
Όλα αυτά, όπως σημειώνει, τα εναποθέτουμε στους αντίστοιχους τρεις στην αρχή και κατόπιν σταδιακά σε περισσότερους δημοτικούς κάδους ή καλύτερα σε ατομικούς κάδους ανά οικογένεια, επιχείρηση, γραφείο.
Έτσι μειώνεται το τέλος διάθεσης και διαχείρισης αποβλήτων, ελαττώνονται τα απορριπτόμενα απόβλητα στην ταφή, αποφεύγεται η δημιουργία ΧΥΤΑ, ανακτώνται πρώτες ύλες και παράγεται κομπόστ, το οποίο είναι ένα τέλειο εδαφοβελτιωτικό υλικό. Μ’ αυτό τον τρόπο, τονίζει, αποφεύγουμε μεταφορτώσεις και άπειρα χιλιόμετρα μεταφορών και προστατεύουμε το περιβάλλον μας.

Βαρύ το τίμημα…
Καταλήγοντας ο κ. Μακρής τονίζει με έμφαση: «Πρέπει να μάθουμε να ζούμε, μαζί με τα απορρίμματά μας, ανακυκλώνοντας και επαναχρησιμοποιώντάς τα, ζεσταίνοντας τα σπίτια μας με τηλεθέρμανση από εργοστάσια καύσης απορριμμάτων, λιπαίνοντας τους κήπους τους με κομπόστ από την ανακύκλωση, και χρησιμοποιούν οικοδομικά υλικά και άσφαλτο από προϊόντα εκσκαφών και κατεδαφίσεων. Πρέπει να το εμπεδώσουμε, ότι το τίμημα να ζεις σε μια κοινωνία αφθονίας, είναι αρκετά βαρύ και εάν δεν το φροντίσουμε έστω και τώρα θα το πληρώσουμε πολύ ακριβά αργότερα και οικονομικά και περιβαλλοντικά».