Σύμπραξη με Ν. Γκόντα και Α. Μπαρτζώκα ανακοίνωσε ο Μ. Ελισάφ

Οι τρεις παρατάξεις ενώθηκαν σε… σάρκα μία στα Γιάννενα!

Απέχει ακόμα η νέα Δημοτική Αρχή από την απόκτηση πλειοψηφίας

• Ποιοι είναι οι εννέα καινούριοι Αντιδήμαρχοι
Τ. ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗ: Ο Δήμαρχος υιοθέτησε πρακτικές παρελθόντος

MPARTZOKAS ELISAF GKONTAS SYMPRAKSH 4 9 19

• Τρεις παρατάξεις, αυτές των Μωυσή Ελισάφ, Νίκου Γκόντα και Άρη Μπαρτώκα, που συνδέθηκαν μεταξύ τους με σύμπραξη και δύο δημοτικοί σύμβουλοι, οι οποίοι ανεξαρτητοποιήθηκαν από την παράταξη της Τατιάνας Καλογιάννη, συγκροτούν τη νέα Δημοτική Αρχή στα Γιάννενα.
Η σύμπραξη, η οποία… κυοφορούνταν εδώ και εβδομάδες, ανακοινώθηκε επίσημα χθες. Παράλληλα, ανακοινώθηκαν τα ονόματα των εννέα νέων Αντιδημάρχων, στους οποίους περιλαμβάνονται στελέχη και των τριών παρατάξεων. Ωστόσο, η Δημοτική Αρχή δεν διαθέτει ακόμα έστω τη σχετική πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο, οπότε η συνέχεια θα έχει ενδιαφέρον.

«Πρακτικές του παρελθόντος…»
Οι πιο έντονες συζητήσεις στην πόλη προκλήθηκαν πάντως γύρω από τους «αποσκιρτήσαντες» της παράταξης Καλογιάννη, η οποία σε ανακοίνωσή της αφήνει αιχμές για τη στάση τους.
Μάλιστα, όταν έγινε γνωστό ότι αναλαμβάνουν αντιδημαρχίες, η κ. Καλογιάννη επανήλθε χθες το απόγευμα με νέα ανακοίνωσή της επιτίθεται και στην στάση του Δημάρχου αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Πριν αλέκτορα φωνήσαι, οι δύο ανεξαρτητοποιηθέντες από την παράταξη «Ιωάννινα_2023», διορίστηκαν σε θέσεις Αντιδημάρχων, στο ανακοινωθέν σχήμα διοίκησης του Δήμου μας, της σύμπραξης των παρατάξεων: Γιάννενα-Νέα Εποχή του Δημάρχου κ. Μωυσή, Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία του κ. Ν. Γκόντα και Γιάννενα Τώρα του κ. Α. Μπαρτζώκα. Ο κύριος Δήμαρχος, ενώ ευαγγελιζόταν το νέο, υιοθετεί πρακτικές του παρελθόντος».

Τρεις έγιναν… μία!
Πρακτικό σύμπραξης με την παράταξη της Δημοτικής Αρχής υπέγραψαν χθες ο επικεφαλής και οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας» Νίκος Γκόντας και από την παράταξη «Γιάννενα Τώρα» ο επικεφαλής Άρης Μπαρτζώκας και ο δημοτικός σύμβουλος Δημήτρης Πάνου. Με βάση το νέο θεσμικό πλαίσιο για τη λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και την κυβερνησιμότητα στους Δήμους, οι τρεις παρατάξεις θα λειτουργούν ενιαία στο πλαίσιο της προγραμματικής σύγκλισης που έχει συμφωνηθεί.
Ο νέος Δήμαρχος καλωσόρισε χθες στο γραφείο του το Νίκο Γκόντα και τους συνεργάτες του και λίγο αργότερα τον Άρη Μπαρτζώκα. Σε δηλώσεις τους οι τρεις άνδρες έκαναν λόγο για ένα άριστο κλίμα συνεργασίας που είχαν το προηγούμενο διάστημα και διαβεβαίωσαν πως θα δουλέψουν για την επίλυση των προβλημάτων της πόλης.

Πρώτα ο Ν. Γκόντας…
Ο Νίκος Γκόντας, ο οποίος δεν ανέλαβε κάποια θεσμική θέση τόνισε, μεταξύ άλλων, πως «ομόφωνα στην παράταξή μας αποφασίσαμε να συμπράξουμε για το συμφέρον του Δήμου. Η προγραμματική μας συμφωνία ήταν άμεση και πολύ εύκολη. Χωρίς να θέτουμε προαπαιτούμενα, χωρίς να διεκδικούμε τίποτα. Μοναδικός γνώμονας είναι το συμφέρον της πόλης». Εξέφρασε δε τη βεβαιότητα πως ο νέος Δήμαρχος «θα κρατήσει καλά το τιμόνι της πόλης».
Ο κ. Ελισάφ από την πλευρά του ευχαρίστησε τον επικεφαλής και τους δημοτικούς συμβούλους της «Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας». Όπως είπε, «η σύμπραξή μας στηρίζεται στις προγραμματικές μας θέσεις. Η Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία, ο επικεφαλής της με την εμπειρία που έχει και οι δημοτικοί της σύμβουλοι θα διαδραματίσουν έναν καθοριστικό ρόλο. Μπορούν να βοηθήσουν ώστε να ανοίξει ο δρόμος για μια νέα εποχή στην πόλη».

…Έπειτα ο
Α. Μπαρτζώκας!
Αμέσως μετά την υπογραφή του πρακτικού σύμπραξης και ο Άρης Μπαρτζώκας ευχαρίστησε τον Δήμαρχο τονίζοντας ότι η δουλειά ξεκινά άμεσα. Όπως ανέφερε, «οι Γιαννιώτες δεν έχουν να μοιράσουν τίποτα. Όλοι θέλουμε το καλό της πόλης και το καλύτερο για την λίμνη. Με την παράταξη του δημάρχου συμφωνήσαμε σε όλα και τώρα σηκώνουμε τα μανίκια για να δουλέψουμε. Η εργασία ξεκινά άμεσα»!
Ο Μ. Ελισάφ τον ευχαρίστησε τονίζοντας ότι «μπορούμε να συνεργαστούμε προς όφελος της πόλης. Κοινή θέληση είναι να συμβάλλουμε στην επίλυση των προβλημάτων της». Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι ο Άρης Μπαρτζώκας θα είναι ο νέος Πρόεδρος στη ΔΕΥΑΙ με τον ίδιο να τονίζει πως «είναι μεγάλη τιμή για μένα η ανάθεση αυτών των καθηκόντων. Η παράταξή μας έχει ασχοληθεί με την ΔΕΥΑΙ και πιστεύουμε ότι θα τα καταφέρουμε».

Οι νέοι Αντιδήμαρχοι
Στον ορισμό των εννέα Αντιδημάρχων προχώρησε χθες ο Μωυσής Ελισάφ, κάνοντας λόγο σε δηλώσεις του για «νέα πρόσωπα, με διάθεση για προσφορά που καλούνται από σήμερα να κάνουν το καλύτερο για την πόλη και για τους πολίτες». Οι νέοι Αντιδήμαρχοι είναι οι εξής:
- Ανακύκλωσης και καθαριότητας, ο Ευάγγελος Πήχας, στον οποίο ανατίθενται οι κατά τόπο αρμοδιότητες της Δημοτικής Ενότητας Μπιζανίου.
- Αναπτυξιακού Προγραμματισμού και Πολεοδομίας, η Νατάσα Τύρου - Ούζα, στην οποία ανατίθενται οι κατά τόπο αρμοδιότητες των Δημοτικών Ενοτήτων Ιωαννίνων και Νήσου.
- Αντιδήμαρχος Οικονομικών, ο Φώτης Βάββας.
- Αντιδήμαρχος Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Εφαρμογών Έξυπνης Πόλης, ο Γιάννης Λυκογιώργος.
- Αντιδήμαρχος Έργων, Υποδομών, Ενέργειας, Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας, Κυκλοφοριακών και Συγκοινωνιακών θεμάτων, ο Γιώργος Αρλέτος στον οποίο ανατίθενται επίσης οι κατά τόπο αρμοδιότητες για τη Δημοτική Ενότητα Ανατολής.
- Αντιδήμαρχος Πρωτογενούς Τομέα, Περιφερειακής Ανάπτυξης και Προστασίας Περιβάλλοντος και Λίμνης, ο Βασίλης Βλέτσας, στον οποίο ανατίθενται οι αρμοδιότητες για τη Δημοτική Ενότητα Παμβώτιδας.
- Αντιδήμαρχος Έργων συντήρησης, Πρασίνου και Παιδικών Χαρών, ο Αριστείδης Παππάς.
- Αντιδήμαρχος Τουρισμού, Επιχειρηματικότητας και Πολιτικής Προστασίας, ο Γιώργος Λώλης στον οποίο ανατίθενται οι αρμοδιότητες της Δημοτικής Ενότητας Περάματος.
- Αντιδήμαρχος Παιδείας, Πρόνοιας και Μεταναστών, ο Γιάννης Αϊβατίδης.
Ο Γιώργος Αρλέτος θα προεδρεύει στην Οικονομική Επιτροπή και ο Φώτης Βάββας στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής. Τέλος, Γενικός Γραμματέας στο Δήμο ανέλαβε ο Βασίλης Ζωγράφος, αρχιτέκτων - μηχανικός.

Η παράταξη Καλογιάννη
Με την προσχώρηση στο σχήμα της Δημοτικής Αρχής των προερχόμενων από την παράταξη της Τατιάνας Καλογιάννη συμβούλων κ.κ. Γ. Αϊβατίδη και Αρ. Παππά αυτή φτάνει τους 18 δημοτικούς συμβούλους, χρειάζεται δηλαδή άλλους τρεις για να αποκτήσει τη σχετική πλειοψηφία στο σώμα.
Για την ανεξαρτητοποίηση των δύο παραπάνω, οι οποίοι ανέλαβαν μάλιστα άμεσα Αντιδημαρχίες, η παράταξη «Ιωάννινα_2023» εξέδωσε χθες ανακοίνωση κάνοντας γνωστό ότι εκείνοι δεν είχαν ενημερώσει για την απόφασή τους και πως το νέο μαθεύτηκε μέσω διαδικτύου, γεγονός που, όπως αναφέρει, δείχνει απόλυτη έλλειψη σεβασμού προς όλα τα μέλη της!
Η παράταξη της κ. Καλογιάννη τονίζει ακόμα τα εξής: «Είναι γνωστό στη Δημοτική Ομάδα μας, ότι η παράταξή μας συμμετείχε σε συζητήσεις για ενδεχόμενη συνεργασία με την παράταξη ‘Γιάννενα – Νέα Εποχή’ του κ. Δημάρχου, βάσει προγραμματικών αρχών και ειλικρίνειας και όχι για σύμπραξη παρατάξεων, δηλαδή ενοποίηση των παρατάξεων. Μοναδικός στόχος θα ήταν η διασφάλιση της κυβερνησιμότητας του Δήμου και η εξυπηρέτηση των συμφερόντων του Δήμου και των συμπολιτών μας. Για όλες τις συζητήσεις που έγιναν, όλα τα μέλη της Δημοτικής Ομάδας μας ενημερώνονταν αμέσως και αναλυτικά. Όλα τα ανωτέρω παρακάμφθηκαν από τους δύο ανεξαρτητοποιηθέντες, που φαίνεται ότι έχουν διαφορετικές προτεραιότητες. Ο χρόνος θα δείξει».