O M. Ελισάφ… δημαρχεύει τα Γιάννενα με «έλλειμμα» τριών συμβούλων

Με αναταράξεις σε όλα τα μέτωπα πορεύεται η νέα Δημοτική Αρχή! 

Για πολιτική συναλλαγή με την εξαγορά αξιωμάτων, κάνει λόγο ο πρώην δήμαρχος ΘΩΜΑΣ ΜΠΕΓΚΑΣ
«Εις το επανιδείν» είπε ο Κ. ΚΥΡΙΑΖΗΣ της παράταξης Μπαρτζώκα

DHMARXEIO IOANNINON1

• Οι παρενέργειες του «Κλεισθένη» για τις οποίες όλοι προειδοποιούσαν, αλλά η τότε Κυβέρνηση «κώφευε», ενώ και κάποιοι άλλοι αυτοδιοικητικοί «σφύριζαν κλέφτικα», άρχισαν πλέον να γίνονται ορατές και σε τοπικό επίπεδο και κυρίως στον μεγαλύτερο Δήμο της Ηπείρου, τον Δήμο Ιωαννιτών.
Οι διορθωτικές παρεμβάσεις που έκανε η Κυβέρνηση Κ. Μητσοτάκη, στην κατεύθυνση της κυβερνησιμότητας των Δήμων, ώστε να αποφευχθεί το πλήρες χάος και η ολική κατάρρευση δομών, έλυσαν ορισμένα ζητήματα, όχι όμως και το σύνολο των παρενεργειών που προκύπτουν, καθώς δεν μπορούν να γίνουν άλλες ριζικές αλλαγές μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές και την ανάδειξη των νέων συμβουλίων.

Πρωτοφανείς διεργασίες
Μάρτυρες πρωτοφανών διεργασιών για τα αυτοδιοικητικά δρώμενα έχουν γίνει επί τρεις μήνες οι δημότες των Ιωαννίνων, που παρακολουθούσαν τις απόπειρες του νέου Δημάρχου Μ. Ελισάφ να βρει συμμάχους για τη νέα αυτοδιοικητική περίοδο. Τελικά η πολυπόθητη δημιουργία απόλυτης πλειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο δεν επιτεύχθηκε, καθώς οι συμμαχίες που εξασφαλίστηκαν δεν αρκούν και σήμερα ο κ. Μ. Ελισάφ… δημαρχεύει τα Γιάννενα με έλλειμμα τριών συμβούλων. Αν και είναι πιθανό στην πορεία να καλυφθεί το κενό από συμβούλους άλλων παρατάξεων, δεν παύει στο αρχικό τουλάχιστον στάδιο να αποκτούν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον οι συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και οι αποφάσεις που θα πρέπει να λαμβάνονται με απόλυτη πλειοψηφία.
Το γεγονός αυτό και κυρίως οι συμφωνίες συνεργασίας που έχουν επιτευχθεί προκαλούν αναταράξεις σε όλα τα μέτωπα, με τις οποίες είναι αναγκασμένη να πορευτεί η Δημοτική Αρχή του Μ. Ελισάφ, που ενδεχομένως να προκαλέσουν και ζητήματα στην καθημερινότητα των πολιτών.

Επίθεση Μπέγκα
Χθες η παράταξη του τέως πλέον δημάρχου Θωμά Μπέγκα εξέδωσε οξύτατη ανακοίνωση κατά των συμφωνιών που συνήψε ο Μ. Ελισάφ, καταλογίζοντας στο Δήμαρχο πως «μετέρχεται πρακτικών που αποτελούν τον ορισμό της πολιτικής συναλλαγής, με την εξαγορά έναντι αξιωμάτων, δημοτικών συμβούλων και του ευτελισμού της πολιτικής και επιλέγουν ως συνεργάτες τους παρατάξεις που ταυτίστηκαν σύμφωνα με τα λεγόμενά τους στο παρελθόν, με την αδιαφάνεια, την κακοδιαχείριση και την εγκαθίδρυση πελατειακού συστήματος», για να προσθέσει πως «διαφαίνεται ο απροκάλυπτος καιροσκοπισμός και η πολιτική αμνησία του κ. Δημάρχου και της Νέας Δημοτικής Αρχής».
Η παράταξη του κ. Μπέγκα, καταλήγοντας σημειώνει πως δεν χρειάζεται πια να της απαντήσει στη δημόσια πρόσκληση που του έστειλε πριν από αρκετές ημέρες για τη σύμπραξη και τη συμπόρευση των παρατάξεων που ψηφίστηκαν από τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, προαναγγέλλοντας την αντιπολιτευτική της στάση στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Αργά το θυμήθηκε…
Η τοποθέτηση του πρώην Δημάρχου προκαλεί κριτική και αιχμηρά σχόλια από δημότες, καθώς όπως τόνιζαν χθες στον «Π.Λ.», ο κ. Μπέγκας που σήμερα κάνει λόγο για «πολιτική συναλλαγή», «εξαγορά» κλπ, όταν άλλοι αυτοδιοικητικοί παράγοντες προειδοποιούσαν και ζητούσαν από τον τότε Υπουργό Εσωτερικών Σκουρλέτη να μη προχωρήσει στην ψήφιση του συγκεκριμένου νόμου, ερήμην μάλιστα των Δημάρχων, ήταν εξ εκείνων που κρατούσε ακόμη και δημόσια «ουδέτερη στάση».
Βλέπετε -σημείωναν οι ίδιοι- τότε ήταν άλλες οι στοχεύσεις του, είτε επεδίωκε στήριξη από την τότε Κυβέρνηση, είτε αναζητούσε ψήφους από το κομματικό ακροατήριο του ΣΥΡΙΖΑ. Οπότε μάλλον τα σημερινά του «δάκρυα», είναι και… ολίγον κροκοδείλια, όπως συμπλήρωναν οι ίδιοι.

Τους… χαιρέτησε ο Κ. Κυριαζής!
Αναταράξεις όμως σημειώνονται και στην παράταξη του Άρη Μπαρτζώκα, «Γιάννενα Τώρα». Μαζί με την παράταξη του Ν. Γκόντα, προχώρησε σε επίσημη σύμπραξη με την παράταξη του Δημάρχου και ο επικεφαλής της ήδη τοποθετήθηκε Πρόεδρος της ΔΕΥΑΙ.
Ο Κώστας Κυριαζής, ιδρυτικό μέλος της παράταξης και πρώην δημοτικός σύμβουλος, με ανακοίνωσή του στο Facebook, εκφράζει την πλήρη διαφωνία στη σύμπραξη της παράταξής του με αυτή του νυν Δημάρχου, υποστηρίζοντας πως αυτή θα έπρεπε να ληφθεί από τη Γενική Συνέλευση και όχι από τη Γραμματεία. «Η δημιουργία της παράταξης στο μακρινό πια 2014, έγινε γιατί θεωρούσαμε τις προηγούμενες δημοτικές αρχές σφόδρα αποτυχημένες, έως καταστροφικές για την πόλη. Πως συνεργαζόμαστε τώρα με αυτό που κατηγορούσαμε;» αναρωτιέται, ενώ καταλήγοντας δηλώνει πως θα παραμείνει ενεργός πολίτης και καταλήγει με το μήνυμα «εις το επανιδείν».

Στη Δημοτική Αρχή
Οι συμπράξεις στις οποίες προχώρησε η Δημοτική Αρχή με τις παρατάξεις Γκόντα, Μπαρτζώκα και τους δύο συμβούλους που ανεξαρτητοποιήθηκαν από την παράταξη της Τ. Καλογιάννη, απασχολούν και το εσωτερικό της παράταξης του Δημάρχου. Ωστόσο όλοι προς το παρόν κρατούν χαμηλούς τόνους, «ποιώντας την ανάγκη φιλοτιμία», προκειμένου να διοικηθεί ο Δήμος καθώς το εκλογικό σύστημα της «στέρησε» έναν πολύ μεγάλο αριθμό συμβούλων που θα υπήρχαν σήμερα αν ίσχυε το προηγούμενο. «Μουρμούρες» ακούγονται και για το σχήμα των αντιδημάρχων, αλλά και αυτές για τον προαναφερθέντα λόγο κρατούνται σε χαμηλό επίπεδο.

Αναβρασμός για Τ. Καλογιάννη
Έντονες αναταράξεις σημειώνονται στην παράταξη της Τ. Καλογιάννη. Οι πληροφορίες που έφερναν συμβούλους να είναι δυσαρεστημένοι με τους χειρισμούς της όσον αφορά τις συζητήσεις για συνεργασία, που είχαν προσωποκεντρικό χαρακτήρα, επιβεβαιώθηκαν.
Από προχθές καταλογίζονται ευθέως ευθύνες για την εξέλιξη αυτή στην κ. Καλογιάννη, που ναι μεν έχει δίκιο όταν καταγγέλλει «συναλλαγή», αλλά όπως λένε αποστασιοποιημένα στελέχη της παράταξής της και οι διαπραγματεύσεις που η ίδια έκανε εκεί θα οδηγούσε, έχοντας όμως ως σημείο αναφοράς το άτομό της. Όπως διαμορφώνεται η κατάσταση στο Δήμο Ιωαννιτών, η παράταξη της κ. Καλογιάννη συγκεντρώνει τις μεγαλύτερες πιθανότητες να μετρήσει κι άλλες απώλειες δημοτικών συμβούλων στο μέλλον, καθώς βλέπουν ότι συγκεντρώνουν τα εχέγγυα να αξιοποιηθούν και να μη παραμείνουν εσαεί στην αντιπολίτευση.

Έπονται και… χειρότερα;
Τα όσα διαδραματίστηκαν στο διάστημα που μεσολάβησε από τις εκλογές και την πρώτη εβδομάδα της νέας Δημοτικής Αρχής Ιωαννίνων, για πολλούς είναι μόνο πρόγευση των όσων έχουν να ζήσουν οι δημότες τους επόμενους μήνες και στη διάρκεια της τετραετίας.
Εκείνο που όλοι εύχονται είναι οι όποιες εναλλαγές και συμφωνίες να μην επηρεάσουν προς το χειρότερο τη λειτουργία του Δήμου και κατ΄ επέκταση της εξυπηρέτησης των δημοτών.