Αιχμές Τατ. Καλογιάννη για τη διαπραγμάτευση με τον Δήμαρχο

Ένα «καυτό» φθινόπωρο για τη Δημοτική Αρχή Ιωαννίνων

- Ο Μ. Ελισάφ και οι συνεργάτες του καλούνται να κλείσουν πολλά ανοιχτά «μέτωπα» και να δώσουν λύσεις σε εκκρεμότητες που… κληρονόμησαν

- Η Ελ. Ακονίδου νέα Πρόεδρος στο Πνευματικό Κέντρο

GAKHS ELISAF AKONIDOY SIOROKAS 12 9 19

• «Καυτό» είναι το φθινόπωρο που διανύουμε για τη νέα Δημοτική Αρχή Ιωαννίνων, η οποία, λίγες μόλις ημέρες μετά την επίσημη ανάληψη καθηκόντων, βρίσκεται αντιμέτωπη με πολλά ανοιχτά… μέτωπα και προβλήματα στα οποία καλείται να δώσει λύσεις.
Δεν είναι εύκολο να βρει βηματισμό ο Δήμος υπό τη νέα Διοίκησή του, η οποία έχει διαφορετική φιλοσοφία από την προηγούμενη σε βασικά θέματα που αφορούν γενικότερα στην πόλη, όπως ήδη διαφαίνεται από τις πρώτες αποφάσεις της. Παράλληλα, καλείται να αντιμετωπίζει ζητήματα μείζονος σημασίας για την καθημερινότητά μας, όπως αυτό της καθαριότητας και των σκουπιδιών αλλά και να επιλύσει εκκρεμότητες που κληρονόμησε όπως η μεταστέγαση σχολείων στο Καπλάνειο. Κι όλα αυτά στον… απόηχο της σύμπραξης με τις παρατάξεις Γκόντα – Μπαρτζώκα για τον σχηματισμό Δημοτικής Αρχής!
Στο μεταξύ, ο Δήμαρχος ανακοίνωσε χθες τη νέα Πρόεδρο του Πνευματικού Κέντρου, ενώ το Δημοτικό Συμβούλιο ετοιμάζεται να προχωρήσει στη συγκρότηση νέας Επιτροπής Διαβούλευσης.

Πρώτα τα σκουπίδια
Τα σκουπίδια και γενικότερα η καθαριότητα της πόλης είναι το μεγαλύτερο ίσως ζήτημα το οποίο καλείται να αντιμετωπίσει η νέα Δημοτική Αρχή του Μωυσή Ελισάφ. Η εικόνα που παρουσιάζουν σήμερα τα Γιάννενα δεν είναι καλή και αυτό έχει αντίκτυπο σε διάφορους τομείς, ιδιαίτερα στον τουριστικό. Όσο για τους δημότες, οι διαμαρτυρίες τους είναι συνεχείς, ζητώντας να ληφθεί μέριμνα για τη δημόσια υγεία.
Όλα τα παραπάνω είναι γνωστά στον Δήμαρχο, ο οποίος συναντήθηκε ήδη από την περασμένη εβδομάδα με τους εργαζόμενους της καθαριότητας, υποσχόμενος ότι ο ευαίσθητος αυτός τομέας θα ενισχυθεί με την αναγκαία υλικοτεχνική υποδομή. Ωστόσο, είναι σαφές ότι θα απαιτηθεί συνολική αναδιοργάνωσή τους για να λειτουργήσουν αποτελεσματικά οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου.

«Μέτωπα» - εκκρεμότητες…
Εν τω μεταξύ, η διαφορετική φιλοσοφία της νέας Δημοτικής Αρχής από την προηγούμενη σε διάφορα σοβαρά ζητήματα που αφορούν την πόλη, όπως για παράδειγμα, η αναβάθμιση του οδοφωτισμού με λάμπες τεχνολογίας LED ή η ανάπλαση της Κεντρικής Πλατείας, συντελεί στο να ανοίξουν νέα «μέτωπα» γι’ αυτήν, καθώς ακυρώνει διαγωνισμούς και καλείται να βρει εναλαλκτικές λύσεις για την υλοποίησή τους.
Σ’ αυτά πρέπει να προστεθούν και οι εκκρεμότητες που κληρονόμησε από τη Δημοτ. Αρχή του Θωμά Μπέγκα, όπως η συστέγαση του 1ου Νηπιαγωγείου Ιωαννίνων, το οποίο φιλοξενούνταν στο κτίριο της Παπαζόγλειου, με το 1ο Δημοτικό Σχολείο το οποίο στεγάζεται στην Καπλάνειο. Ζήτημα που προκαλεί ήδη σοβαρές αντιδράσεις εκ μέρους των γονέων των μαθητών και απαιτεί λεπτούς χειρισμούς.

Αιχμές από Τ. Καλογιάννη!
Η σύμπραξη της παράταξης «Γιάννενα Νέα Εποχή» του Δημάρχου, με την «Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία» του Νίκου Γκόντα και τη «Γιάννενα Τώρα» του Άρη Μπαρτζώκα, δείχνει να βρίσκει έναν βηματισμό, αν και οι ισορροπίες είναι λεπτές και απαιτείται πολύ προσοχή εκ μέρους όλων των μερών για να μη προκύψουν «αγκάθια» στην πορεία.
Αναφορικά πάλι με την παράταξη «Ιωάννινα _2023» της Τατιάνας Καλογιάννη, που έμεινε τελικά στην αντιπολίτευση μετρώντας μάλιστα δύο απώλειες δημοτικών συμβούλων, πρόσφατα σε ολομέλειά της παρουσιάστηκε από την επικεφαλής ο στρατηγικός στόχος για την επόμενη τετραετία, καθώς και οι λεπτομέρειες που αφορούν τον διάλογο που διεξήχθη με την παράταξη του Δημάρχου για μία ενδεχόμενη συνεργασία.
Όπως τονίστηκε, μεταξύ άλλων, στον Μ. Ελισάφ κατατέθηκε από την κ. Καλογιάννη πρόταση συνεργασίας, η οποία συνοδευόταν από λεπτομερές και αναλυτικό σχέδιο Μνημονίου Συνεργασίας, ωστόσο, στον Δήμαρχο καταλογίστηκε «αναβλητικότητα για την επιτυχή έκβαση των συνομιλιών, που προήλθε από τους τακτικισμούς, την αοριστία των θέσεων και προθέσεων, καθώς και τις προειλημμένες, σε άγνωστο χρόνο, διάφορες δεσμεύσεις του»!
Κατά τα άλλα, η κ. Καλογιάννη δεσμεύθηκε για την κατάθεση της οριστικής μορφής του υπό εκπόνηση, οργανογράμματος και του κανονισμού λειτουργίας της παράταξης, στο προσεχές διάστημα, ώστε να κινητοποιηθούν όλες οι δυνάμεις της προς την κατεύθυνση άσκησης υπεύθυνης αντιπολίτευσης και συστηματικής επαφής της με τους δημότες.

Στο Πνευματικό Κέντρο
Γυρίζει σελίδα το Πνευματικό Κέντρο Ιωαννίνων και τη νέα αυτή περίοδο σηματοδοτούν οι τριήμερες εκδηλώσεις με τίτλο «Ioannina New Era», που θα πραγματοποιηθούν από σήμερα ως την Κυριακή σε Πέραμα, Μώλο και Νησί.
Την επισήμανση αυτή έκανε ο Μωυσής Ελισάφ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου χθες στην οποία παραβρέθηκαν οι δημοτικοί σύμβουλοι Ελένη Ακονίδου και Νίκος Σιορόκας, αλλά και ο ροκ ερμηνευτής Γιώργος Γάκης. Ο Δήμαρχος ανακοίνωσε άτυπα ότι Πρόεδρος του Δ.Σ. του Πνευματικού Κέντρου αναλαμβάνει η Ελένη Ακονίδου, η οποία από την πλευρά της τόνισε ότι θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να φανεί αντάξια των προσδοκιών του ιδίου και κυρίως των δημοτών. Όπως είπε, θα δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα σε όλες τις δράσεις του Πνευματικού Κέντρου, που προσδιορίζουν την ταυτότητα της πόλης.

Και Επιτροπή Διαβούλευσης...
Τέλος, στη συγκρότηση της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης θα προχωρήσει το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων. Στην Επιτροπή προβλέπεται και η συμμετοχή δημοτών που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους του Δήμου, οι οποίοι ορίζονται μετά από κλήρωση, μεταξύ των εγγεγραμμένων σε ειδικό κατάλογο που τηρείται στο Δήμο. Για τον ορισμό των μελών καλούνται όσοι δημότες ενδιαφέρονται, να υποβάλλουν σχετική αίτηση στο Γραφείο του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου μέχρι την Πέμπτη, 26 Σεπτεμβρίου (ώρα 13.00), προκειμένου να εγγραφούν στον ειδικό κατάλογο. Η κλήρωση θα πραγματοποιηθεί την ίδια ημέρα, ενώπιον του Προεδρείου του Δημοτικού Συμβουλίου.